Jump to content

SCH7(HP&PRO)(24.11.18r aktualizacje)(NVME, USB 3.0, Ryzen, Intel6-8gen)


Recommended Posts

59 minut temu, kamiloxf napisał:

Tak dokładnie wersja Wyśli do Utwórz skrót

Tutaj w LT jest zachowana funkcja:(testuje sobie jak kiedys 360 Total Security dlatego na screenie, kiedys pobieral malo teraz juz na starcie 3 uslugi 100 mb ramu i to bez instalacji dodatkowych np BitDefendera/Aviry)

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

 

 

 

Co do kolejnych wersji:

Teraz tak sobie mysle, mogłem ją dodać do prawokliku a tak to będzie trzeba ręcznie i utworzyć skrót od Narzędzie Wycinanie(no nic będzie do kolejnego)

(tak samo skrypty z zatrzymaniem wu+uslug powiazanych oraz powrotem na ustawienia reczne. Teraz trzeba samemu utworzyc skrot i wyladuje ladnie na pasku)

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Link to post
Share on other sites
35 minut temu, alexisonfire napisał:

Core to ta sprzed kilku dni bez WU? Według opisu to ona ma mniej usunięte niż wersja Crystal z poprzedniego tematu, a to przecież Core miało być największym kastratem, czyż nie?

Zapewniam, że ma więcej usunięte wszystko to co w Crystal Thunder Spectre i dodatkowo(moduły WU+inne bajery). Tutaj się po prostu nie rozpisywałem na temat każdej funkcji(jak w modzie Thunder Spectre) tylko ogólnikowo(np zdalne usługi) po samej liczbie procesów 28 w Core to nieco widać(gdzie jeszcze można wyłączyć dodatkowe usługi jak Windows Search+ reszte i zrobić na około 24-25). Tylko Core z aktualizacjami do 15 sierpnia miała pare wad jak niedziałający tryb uśpienia. Dlatego będę robić nową wersje i zalecam póki co jednak tą nowo dodaną LT(mała różnica w poborze ram i wiele zalet na przyszłość)

 

alexisonfire likes this
Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, kamiloxf napisał:

@schonaldo
Istnieje jakiś sposób na usunięcie z PPM opcji Administrative Tools oraz GodMode (bo mam własne regi których funkcjonalność dubluje się z tym co podałem) ?

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link to post
Share on other sites

Aktualizacja dodano wersje Home Premium X64:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nazwa: SCH7LT_HP.iso
Rozmiar: 2879520768 bajtów (2746 MiB)
CRC32: FF3FC74D
CRC64: 5B7F61B18C973620
SHA1: CDC6D8D63410395C0F1107FE953E98356C47E012
SHA256: 67B195BBB063A4E989D098E4BC523B8E2EE405B9B214BB4AE41ED1506CF0D4F6

 

 

 

dla posiadaczy wersji Pro którzy chcieliby dodać sobie do prawokliku Menadżer zadań/Uruchom(czyli Win+R) dodaje paczke tweaków: Jest też zaawansowana forma czyszczenia systemu(komendy sagerun i tak dalej wiekszosc pewnie zna):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

(liczba procesów jak i pobór z zaporą mozna jeszcze zejsc nizej)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link to post
Share on other sites
13 minut temu, KacipL napisał:

Tak zrobiłem, po restarcie BSOD... wywaliło mój RAID0

Musisz wiedzieć co odznaczasz i co używasz. W innym wypadku tak to bedzie(dlatego przed kasowanie testuj, zawsze masz opcje powrócić do systemu z ,,Last good to know" opcja uruchamiania w razie odznaczenia czegos co uzywasz)

 

 

 

Jeżeli będziesz absolutnie pewny np. Nie masz usb 3.0 od Fresco to robisz tak w programie autoruns aby sie pozbyc ostatecznie sterownika:

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link to post
Share on other sites

okey wiec tak, wszystko gra jeden mankament wiec:
mam 2 dyski 
1. ssd kingston v300 (dziala super)
2. wd green 1.5tb
uśpienie dysków wyłączone, mimo to, gdy odpalam program np: aimp2 a muzyka jest z dysku F (wd green)  aimp sie zawiesza na okolo 10 sek zauważyłem też, że podczas  puszczenia muzyki np: leci muzyka  wiadomo, czesc playlisty  ładuje się do ramu, ale czasami sie zawiesi i muszę czekać podczas zawieszenia na ssd w pliki wchodzę normalnie na wd juz nie dopiero jak sie odwiesi dziala szybko i normalnie

Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, E_S_C napisał:

okey wiec tak, wszystko gra jeden mankament wiec:
mam 2 dyski 
1. ssd kingston v300 (dziala super)
2. wd green 1.5tb
uśpienie dysków wyłączone, mimo to, gdy odpalam program np: aimp2 a muzyka jest z dysku F (wd green)  aimp sie zawiesza na okolo 10 sek zauważyłem też, że podczas  puszczenia muzyki np: leci muzyka  wiadomo, czesc playlisty  ładuje się do ramu, ale czasami sie zawiesi i muszę czekać podczas zawieszenia na ssd w pliki wchodzę normalnie na wd juz nie dopiero jak sie odwiesi dziala szybko i normalnie

Skoro mój pc z mniej więcej taką samą konfiguracją SSD(system)+HDD(stary 9 letni) w programie AIMP nie ma żadnych problemów z muzyką(na dysku hdd) oraz użytkownik @kamiloxf  potwierdził też brak problemów. Pozostaje jedynie problem z twoim sprzętem/sterownikiem. Możliwe, że gdy zainstalujesz sterownik ACHI nagle dysk hdd zacznie pracować jak należy. Jeśli już zainstalowałeś prócz sterownika program Intela czyli Intel Rapid Storage to domyślnie włączyło ci się zarządzanie łączem i przez to możesz mieć problemy z wydajnością. Należy tą opcje odznaczyć(zarówno na dysku hdd jak i ssd).

Mógłbyś wykonać też testy pamięci ram(jeżeli masz dwie kostki to zawsze na testy jedną wyjmuj aby być w 100% pewnym), nie wiem też czy czasem nie robiłeś np. OC tych pamięci(o procku nie wspominajac) i zwyczajnie troche za wiele poszło do pieca. Napisz jak ma sie z tym sytuacja, jako posiadacz AMD FX(o ile dobrze zapamietalem) jestes w zasadzie zobowiazany do krecenia.

Do testów stabilności OC procesora dobre 30 minut w OOCT wystarczy aby sie upewnic czy masz w 100% stabilny cpu. 

Gdy tu nie bedzie winnego pozostaje sprawdzić dokładnym skanem WD Green 1.5TB.

 

 

Link to post
Share on other sites

System super, jednak jeden problem

 

Muszę usunąc aktualizację KB3064209 - prawdopodobnie ona uniemożliwia mi podkręcenie procesora. 

Z poziomu panelu sterowania, cmd jak i Dism wyrzuca błąd "Magazyn składników jest uszkodzony" i nie chce się usunąć. Próbowałem również pod trybem awaryjnym ale to samo.

 

Czy jest jakaś możliwość usunięcia tego bez formatowania? 

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, lou777 napisał:

System super, jednak jeden problem

 

Muszę usunąc aktualizację KB3064209 - prawdopodobnie ona uniemożliwia mi podkręcenie procesora. 

Z poziomu panelu sterowania, cmd jak i Dism wyrzuca błąd "Magazyn składników jest uszkodzony" i nie chce się usunąć. Próbowałem również pod trybem awaryjnym ale to samo.

 

Czy jest jakaś możliwość usunięcia tego bez formatowania? 

Aktualizacja mikrokodu procesorów Intel dla systemu Windows - czerwiec 2015 r.

Niestety brak możliwości(oczyszczony system).

Twój procesor to g3258?

Ta aktualizacja blokuje podkręcanie tylko na płytach z H81.  Z97 można go normalnie kręcić, podobno B85 też

Musiałbym przygotować specjalną wersje dla posiadaczy g3258, w zasadzie nie bedzie to trudne mam juz wszystko co trzeba(zapisalem projekt)

Podaj specyfikacje swojego sprzętu(płyta(+wersja biosu) i procesor).(zapisze informacje o tym problemie na tym cpu i płycie)

Link to post
Share on other sites

 

6 godzin temu, schonaldo napisał:

Ta aktualizacja blokuje podkręcanie tylko na płytach z H81.  Z97 można go normalnie kręcić, podobno B85 też

Musiałbym przygotować specjalną wersje dla posiadaczy g3258, w zasadzie nie bedzie to trudne mam juz wszystko co trzeba(zapisalem projekt)

Podaj specyfikacje swojego sprzętu(płyta(+wersja biosu) i procesor).(zapisze informacje o tym problemie na tym cpu i płycie)

Tak, Procesor G3258 i płyta Msi H81m-p33, wersja biosu 1.7

Aktualizacja powoduje, że podczas bootowania jest restart i tak w kółko. 

Jeśli masz tam robić specjalnie jedną wersję to tam nie chce Ci zawracać głowy, po prostu napisałem bo na win10 jest chyba to samo, dlatego po prostu wywal tą łatkę ze swoich wersji, bo niektórzy jak ja po instalacji się zdziwią 

Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, schonaldo napisał:

Skoro mój pc z mniej więcej taką samą konfiguracją SSD(system)+HDD(stary 9 letni) w programie AIMP nie ma żadnych problemów z muzyką(na dysku hdd) oraz użytkownik @kamiloxf  potwierdził też brak problemów. Pozostaje jedynie problem z twoim sprzętem/sterownikiem. Możliwe, że gdy zainstalujesz sterownik ACHI nagle dysk hdd zacznie pracować jak należy. Jeśli już zainstalowałeś prócz sterownika program Intela czyli Intel Rapid Storage to domyślnie włączyło ci się zarządzanie łączem i przez to możesz mieć problemy z wydajnością. Należy tą opcje odznaczyć(zarówno na dysku hdd jak i ssd).

Mógłbyś wykonać też testy pamięci ram(jeżeli masz dwie kostki to zawsze na testy jedną wyjmuj aby być w 100% pewnym), nie wiem też czy czasem nie robiłeś np. OC tych pamięci(o procku nie wspominajac) i zwyczajnie troche za wiele poszło do pieca. Napisz jak ma sie z tym sytuacja, jako posiadacz AMD FX(o ile dobrze zapamietalem) jestes w zasadzie zobowiazany do krecenia.

Do testów stabilności OC procesora dobre 30 minut w OOCT wystarczy aby sie upewnic czy masz w 100% stabilny cpu. 

Gdy tu nie bedzie winnego pozostaje sprawdzić dokładnym skanem WD Green 1.5TB.

 

 

mem testa robilem tydzien temu 13 etapów na kazdej z kosci i 13 etapów na 2 kosciach zainstaluje achci i zobacze 

dodam ze nie wiem dlaczego ale, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  ta strona się zawiesza w przeglądarce chrome 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a ta zaś już nie błąd flash? chrome?  java?

EDIT____
sterowniki AHCI sa zainstalowane  i aktualne zainstalowały sie wraz z instalacją sterowników do płyty

Link to post
Share on other sites

Witam system ok ale mam problem zainstalowałem wszystkie stery bez problemu ale gdy instaluje kartę graficzną AMD 5770 nie widzi jej komputer dokładnie sterownika ekranu nawet instalator go nie instaluje co może być przyczyną  ? . Systemowy sterownik jest i działa po usunięciu wraca spowrotem WU włączone . W menadżerze urządzeń obecnie karta nie istnieje a wiem że działa :)

Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, malezlo22 napisał:

Witam system ok ale mam problem zainstalowałem wszystkie stery bez problemu ale gdy instaluje kartę graficzną AMD 5770 nie widzi jej komputer dokładnie sterownika ekranu nawet instalator go nie instaluje co może być przyczyną  ? . Systemowy sterownik jest i działa po usunięciu wraca spowrotem WU włączone . W menadżerze urządzeń obecnie karta nie istnieje a wiem że działa :)

Karta znana z problemów detekcji na Windows i reszcie systemów. Napisz swoją specyfikacje pc-ta, sprawdz czy nie pobrales czasem sterowników do X32 systemu zamiast X64.

1. Zmień w biosie ustawienia Primary Graphics Adapter tak jak tutaj:(wcześniej upewnij się, że podłączyłeś monitor do złącza karty graficznej)

 

2.Czasem to jednak wina biosu+płyty(rozumeim ze wszystko masz sprawne i dzialaly inne karty lub ta na innym systemie?)

Jeżeli karty nie widać w menadżerze to są możliwe przyczyny:

-płyta główna ma w złym stanie slot pci-e

- bios wymaga aktualizacji

-płyta ma ograniczony wat power na linii pcie-e

 

3.Zainstaluj te sterowniki

 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

Wcześniej skorzystaj oczywiście z :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

 

 

 

4. Opcja z wyłączeniem podpisywania sterowników i dopiero instalacja danego sterownika

Jak wyłaczyć podpis cyfrowy sterowników: 

Czyli:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

 

 

@E_S_C

Zainstaluj sobie aktualny flashplayer z oficjalnej strony, jave oraz w chrome pozwól danej stronie stronie korzystać z tych funkcji(klikając na ikonke i koło adresu mozna zmienic ustawienia danej witryny czyli np flash,javascript zaznacz na zezwalaj). Dana podstrona z portalu może się zacinać a reszta chodzić doskonale. To już błędy po stronie portalu, mi dzisiaj w kazdym razie twoj link chodzi jak nalezy nie widze zadnych oznak ,,lagowania".

 

ps

,,

Tak, Procesor G3258 i płyta Msi H81m-p33, wersja biosu 1.7

Aktualizacja powoduje, że podczas bootowania jest restart i tak w kółko. 

Jeśli masz tam robić specjalnie jedną wersję to tam nie chce Ci zawracać głowy, po prostu napisałem bo na win10 jest chyba to samo, dlatego po prostu wywal tą łatkę ze swoich wersji, bo niektórzy jak ja po instalacji się zdziwią " 

W 10 ta blokada jest od 2015 roku. Taka polityka, zrobie do 4 dni wstawke bez tej łatki. Moze ktos z takim procesorem sobie skorzysta, reszcie nic aktualizacja mikrokodu nie odbiera.

Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, malezlo22 napisał:

W menadżerze urządzeń obecnie karta nie istnieje a wiem że działa

Czyli problem z płyta główna - biosem, miałem hd 6770 i też na jednej płycie głównej karta nje była w ogóle wykrywana

i juz nic z tym nie zrobisz jak nowy bios nie rozwiążę tego problemu

Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, amuraro napisał:

Instalacja z UEFI działa?

Jak wygląda czas startu systemu?


Ktoś testował na dyskach Patriot-a pod M.2?

 

Sam mam na GPT/Uefi postawiony system. 

Czas startu systemu jest zależny od wielu czynników. Każda kompresja to zawsze pewna utrata wydajności(daje jednak mozliwosc szybszego uruchomienia systemu) dlatego nie robie jej na sztywno w swoich wstawkach, daje wolny wybór użytkownikowi. Osobiście stawiam na wydajność, bicie rekordów startu systemu to już sztuka dla sztuki w 2018 roku.

Kopa daje oczywiście dysk tutaj przykład na czysciochu:

Plextor-M6e-BK-Windows-7-Boot-time.png

 

Standardowa:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Gdyby ktoś był zainteresowany kompresją i próba bicia rekordów startu systemu:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

PS: najszybciej startuje Windows 8, potem 10 i na samym końcu 7.

Tutaj świetnie wykonany test.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

amuraro likes this
Link to post
Share on other sites

Witam ponownie .

Po całodziennej walce poddałem się robiłem co się da i stwierdzam że nie da się wymusić instalacji sterownika ekranu więc postanowiłem zmienić system na 10 od ciebie po instalacji wszystko jest ok stery działają grafa działa 

Może w najbliższej zmianie w modzie coś się poprawi na chwilę obecną na HD 5770 nie idzie funkcjonować pozdrawiam

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, malezlo22 napisał:

Witam ponownie .

Po całodziennej walce poddałem się robiłem co się da i stwierdzam że nie da się wymusić instalacji sterownika ekranu więc postanowiłem zmienić system na 10 od ciebie po instalacji wszystko jest ok stery działają grafa działa 

Może w najbliższej zmianie w modzie coś się poprawi na chwilę obecną na HD 5770 nie idzie funkcjonować pozdrawiam

To jest stary problem związany z systemem W7, trzeba samemu kombinować: 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Czasem wystarczy demontaż karty i ponowne zamontowanie oraz wejście do biosu w celu przestawienia opcji na PCI-E:

Nawet nowe karty mają taki problem na W7:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Jak widać po wpisach do tej pory jest kłopot z starymi radkami z serii 5000 i 6000. Multum wyników to nie przypadek. 

 

W10 najwidoczniej poprawił te błędy związane z radkami.

Link to post
Share on other sites

Gotowa wersja Ultimate jedyne różnice to:

aktualizacje stan na dzień dzisiejszy czyli 23 września

wycięty całkowicie Windows Media Center

specjalnie wycięta poprawka KB3064209  aby zapewnić bezproblemową możliwość OC Procesora G3258 na płytach H81

 

Link

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nazwa: SCH7Ult_LT.iso
Rozmiar: 2844852224 bajtów (2713 MiB)
CRC32: 5CFA7849
CRC64: 7E889ED821A6CACA
SHA1: 08EC8842DCEFC1D0A376A366166BCD3834497D08
SHA256: 7B0FDECC87F3005A7D220C58A938614B39EC007CFE64C0C9503267D59D5B60A0
 

 

 @lou777 Zapomniałem zapytać posiadasz wersje Home Premium czy Professional?(lada moment powinienem ,,poprawic" kompatybilnosc OC na tamtych obrazach tak do wtorku maksymalnie)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information