Jump to content

SCH7(HP&PRO)(24.11.18r aktualizacje)(NVME, USB 3.0, Ryzen, Intel6-8gen)

Recommended Posts

Posted

A czy są jakieś przeciwwskazania, żeby instalować ten system na Laptopie z Kaby Lake?
Mam na myśli Dream Machine z i7-7700 oraz GTX1050.

Zastanawiam się, czy takie systemy są dobre tylko na stacjonarki, czy na lapku też pójdzie?

Posted
Godzinę temu, Yarremon napisał:

A czy są jakieś przeciwwskazania, żeby instalować ten system na Laptopie z Kaby Lake?
Mam na myśli Dream Machine z i7-7700 oraz GTX1050.

Zastanawiam się, czy takie systemy są dobre tylko na stacjonarki, czy na lapku też pójdzie?

Wiktorynek już nawet ci kiedyś odpowiedział ,, ,,Zmień tylko UEFI na Legacy lub UEFI-CSM - wielu już pisało, że nie ma, a potem przejrzeli na oczy - te opcje są, bo muszą być - zapraszam do manuala płyty głównej. dodam jeszcze że trzeba wyłączyć Secure Boot".   Powinno ruszyć   

Posted
7 godzin temu, schonaldo napisał:

Wiktorynek już nawet ci kiedyś odpowiedział ,, ,,Zmień tylko UEFI na Legacy lub UEFI-CSM - wielu już pisało, że nie ma, a potem przejrzeli na oczy - te opcje są, bo muszą być - zapraszam do manuala płyty głównej. dodam jeszcze że trzeba wyłączyć Secure Boot".

Zanim odczytałem to zainstalowałem Twoją wersję i mam dokładnie ten sam błąd co wtedy. Z tego co teraz zrozumiałem to mam uruchomić Legacy (BIOS) i instalację zrobić w MBR, a nie w GPT, tak? Mam jeszcze pytanie odnośnie sterowników. DM dostarcza je tylko dla Windowsa 10, czy w takim razie lepiej zrezygnować, czy WU da radę mi pobrać te podstawowe?

Posted
10 godzin temu, Yarremon napisał:

Zanim odczytałem to zainstalowałem Twoją wersję i mam dokładnie ten sam błąd co wtedy. Z tego co teraz zrozumiałem to mam uruchomić Legacy (BIOS) i instalację zrobić w MBR, a nie w GPT, tak? Mam jeszcze pytanie odnośnie sterowników. DM dostarcza je tylko dla Windowsa 10, czy w takim razie lepiej zrezygnować, czy WU da radę mi pobrać te podstawowe?

Secure Boot wyłączyles? Jeżeli tak to zostaje taka opcja z Uefi-(Compatibility Support Module vel CSM) bootowanie odbywa się tak samo, jak w BIOS (korzysta się z MBR i sektora rozruchowego).

Na nowo pendrive bedzie trzeba wtedy przygotować.

Musiałbyś samemu szukać sterowników do swojego sprzętu.(nie jest to cos trudnego ale zawsze wymaga troche klikania) Do twojego sprzetu jest nawet sterownik do integry ten co podal wiktorynek.

Generalnie jak nie chcesz poswiecac swojego czasu na samodzielne wyszukiwanie sterownikow to jedyna droga Windows 10.

Posted
5 minut temu, amuraro napisał:

Komputer z sygnaturki, integry w ogóle nie używałem.

U ciebie tak jak pisałeś problem to uruchamianie systemu i zawieszenie na logo Windows 7 tak?(pytam czy dobrze zrozumiałem).

Sprawdz czy w uefi masz ustawiona ta opcje Primary Graphic Adapter na karte graficzną.

Posted
3 minuty temu, schonaldo napisał:

U ciebie tak jak pisałeś problem to uruchamianie systemu i zawieszenie na logo Windows 7 tak?(pytam czy dobrze zrozumiałem).

Sprawdz czy w uefi masz ustawiona ta opcje Primary Graphic Adapter na karte graficzną.

Tak, PCI-E. Sprawdziłem przed chwilą dla pewności.

Serio: brakuje mi pomysłu na ten system ...

Posted
5 minut temu, amuraro napisał:

Tak, PCI-E. Sprawdziłem przed chwilą dla pewności.

Serio: brakuje mi pomysłu na ten system ...

Wołam eksperta W7 instalacji na gen 7-8 @wiktorynek Do tej przypadłości. Może on będzie wiedział czemu udało ci sie zainstalować system i przy uruchamianiu masz zwieche na logo Windowsa. ( Przy GPT)

Na inne przypadki tak doradzał:

Zmień tylko UEFI na Legacy lub UEFI-CSM - wielu już pisało, że nie ma, a potem przejrzeli na oczy - te opcje są, bo muszą być - zapraszam do manuala płyty głównej. dodam jeszcze że trzeba wyłączyć Secure Boot

Bootowalny pendrive wykonany wg schematu MBR + Bios + NTFS."  

Ja mam Kaby Lake + Z170 no i żadnego problemu ale jak to mówią co pacjent to inny przypadek u Ciebie płyta Z370...

Posted
29 minut temu, amuraro napisał:

Próbowałem i jedną i drugą opcję - bezskutecznie (z CSM / bez CSM).

Secure boot wyłączony

Ostatnie podejście na MBR

Sam sie zastanawiałem i po prostu pomyliłem nazwe twojego Patriota z Plextorem do którego sterowniki NVME są już w moim obrazie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jak widać brakuje u mnie Patriota na liście stąd po instalacji mimo, że zainstalowałeś system(to zasługa instalatora na W10 oraz USB 3.0 do którego sterowniki tez sa) blokuje się przy logo Windowsa. Trzeba tylko znaleźć sterowniki NVME do tego Patriota hellfire. Musiałbyś do supportu pisać(wysyłają na maila). Jak podeślą i mi podrzucisz to wpakuje do obrazu. Nie widziałem ich nigdzie niestety stąd brak wsparcia póki co.

Posted

Sterowniki są ale bez podpisu cyfrowego

Przy instalacji i wyborze sterowników z "ręki" nie wyświetla ich na liście.

Posted
Teraz, amuraro napisał:

Sterowniki są ale bez podpisu cyfrowego

Przy instalacji i wyborze sterowników z "ręki" nie wyświetla ich na liście.

Edit dostalem link do Wiktorynka z sterownikami : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  Niestety nie są podpisane cyfrowo(też)

Widziałem, ze masz zwykły dysk SSD gdybys na nim zainstalował system po czym wyłączył podpis cyfrowy i zainstalował sterowniki Patriota( nawet w bat jest plik do wylaczenia podpisu cyfrowego) zostanie ci tylko sklonowanie na dysk NVME Patriota. Powinno sie udac

Posted
7 minut temu, amuraro napisał:

A może to?

Sam widzisz, z tym SSD nie ma lekko ;) 

Request hotfix by e-mail.
A link to the hotfix will be e-mailed to you. Microsoft may contact you if the hotfix is recalled.

Sterownik to jednak zawsze konkretny sterownik a to od MS trzeba specjalnie załatwić. Czy odpiszą jutro, za 2-7 albo 14 dni nie wiadomo.  Skoro sam Patriot do swojego NVME nie udostepnia oficjalnego sterownika to nie wiadomo czy ten hotfix zadziała. Ktos tam cos w internecie pisał, że pomogło a czy prawda musisz sam sprobowac. Gdybys zdecydował się na taką metode po czym sprawdzil dzialanie tego hotfixa i jesli wszystko zadziala to milo bedzie gdy podrzucisz plik(zawsze to dla kolejnych posiadaczy tego NVME patriota hellfire bedzie ułatwienie).

Ja bym klonował osobiście , SSD ma dobre predkosci szybciej bedzie niz oczekiwac na odpowiedz MS

Posted

poprzednio miałeś w7 na zwykłym instalatorze, usun wszystkie partycje w instalatorze. Stwórz na nowo(powstanie 500 mb jedna zamiast 100 )

tutaj twój screen który dostałem:

51d1bebd7d502e8b751f014b3c746c86.jpg

W tym cały problem . Kliknij usuń na jedno i drugie po czym dopiero stwórz nową(obecnie zostawiles ta na 100 mb z czystej 7 dlatego blad)

Posted
23 minuty temu, PhysX napisał:

Można prosić wersje Professional x64 na inny serwer ? , bo mam problem z pobieraniem z mega . 

Problem związany z limitem?(czy z ipv6, tamto mozna wylaczyc wtedy problem zniknie)

Na jaki konkretnie serwer(musi to coś pokroju mega gdzie za darmo umieszcza plik i nie ma limitu do ilus mb uploadu)

Posted
2 godziny temu, schonaldo napisał:

Problem związany z limitem?(czy z ipv6, tamto mozna wylaczyc wtedy problem zniknie)

Na jaki konkretnie serwer(musi to coś pokroju mega gdzie za darmo umieszcza plik i nie ma limitu do ilus mb uploadu)

Jeśli dałoby Gdrive lub cokolwiek podobnego , z góry  dziękuję  .

Posted
13 godzin temu, PhysX napisał:

Można prosić wersje Professional x64 na inny serwer ? , bo mam problem z pobieraniem z mega . 

Pobierz z internetu MEGAsync, zainstaluj i problem zniknie.

Posted (edited)
12 minut temu, amuraro napisał:

Dobra, czemu on tyle RAM-u wciąga?!

Na EVO 970 idzie jak przeciąg :)

Przeciez widac w tle avasty steamy i mase innych(asusy, logitechy).  Pobór ram podajemy po wygaśnieciu userinit.exe oraz wstępnego ładowania do pamięci czyli po około 80-90 sec. Zrób screen po takim czasie(odznacz jeszcze z autorstartu takie rzeczy jak steam).

W czasie pracy z systemem i odpalaniu masy innych aplikacji pobór wzrasta to normalne. Im więcej procesów dodasz u siebie tym większy będzie pobór. Na screenie masz 55 procesów czyli z bazowych 28 zrobiłeś drugie tyle stąd taki wynik, pobaw się w autoruns programie(odznaczając zbędne procesy). Generalnie jak masz np. 16 gb i teraz dysk NVME nie powinieneś sie tym martwić jeśli lubisz np. widżety(które widze na pasku) i inne bajery. 

Taka informacja na temat aktualizacji. Zrobiłem już w zasadzie Home Premium wersje(dodałem edycje na laptop osobna do wyboru), dodaje jednak do niej nowe rzeczy(pojawi się zaawansowane oczyszczanie w prawokliku, taki tryb gier(zmiany nastawienia usług na dysk\maksymalizacja tego co mozna osiagnac)+ jakies inne niespodzianki. Zajmie mi to jeszcze troche czasu jak ktos ma zamiar pobrac system zrobic format mozna sie smialo wstrzymac do czasu ogloszenia ukonczenia prac. Jak skoncze wszystkie trzy edycje( HP, PRO, Ultimate) dopiero wstawie linki.

Edited by schonaldo
informacja dodatkowa
Posted

Witam!
Pobrałem obraz z pierwszej strony, zainstalowałem początkowo na ssd m.2 NVMe ADATA sx8200np - zwiecha po restarcie na logo windy.
Próbowałem MBR/GPT, AHCI/LEGACY/RAID nic. Postanowiłem ( za sugestią Wiktorynka) na ssd sata. Zrobiłem clona Arconem, wrzuciłem na NVMe i lipa. Dochodzi do flagi windy i restart.
Jakieś sugestie?

Posted
5 minut temu, cat90 napisał:

Witam!
Pobrałem obraz z pierwszej strony, zainstalowałem początkowo na ssd m.2 NVMe ADATA sx8200np - zwiecha po restarcie na logo windy.
Próbowałem MBR/GPT, AHCI/LEGACY/RAID nic. Postanowiłem ( za sugestią Wiktorynka) na ssd sata. Zrobiłem clona Arconem, wrzuciłem na NVMe i lipa. Dochodzi do flagi windy i restart.
Jakieś sugestie?

Brak wsparcia na pierwszej stronie wypisałem marki dysków.

Dysk nvme adata ma chociaz jakies  sterowniki bez podpisu? Jak tak zainstaluj je jeszcze na dysku ssd sata oraz wyłącz na stałe podpis cyfrowy sterowników. Dopiero potem clonuj na nvme adate

Posted (edited)
46 minut temu, cat90 napisał:

Ok poszukam, a co powiesz na dysk [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - podejdzie ??

Z tego co widzę post wyżej @amuraro zainstalował na tym dysku właśnie system. On sam zmienił z Patriota nvme który nie miał sterowników z podpisem cyfrowym i nie był też wspierany przez mojego moda. edit jednak ma 500gb 970 :) 

Problematyczne są dyski NVMe do których producent nie wydał sterowników NVMe tylko bazuje na tym co zintegrowano w obrazie Win 10. Tutaj korzystałem z ,,1803", możliwe, że ona miała jakiś problem a na np. ,,1709" udałoby się prócz instalacji dodatkowo poprawnie uruchomić system. Taką mam małą hipoteze. W kolejnej wersji jak znajde testera wypuszcze jedną na 1709 i drugą na 1809, zobaczymy czy to coś pomoże w walce na takich dyskach jak np. ta adata

Edited by schonaldo
edit sprawdzilem dokladnie dysk amuraro z screena