KaciPL Posted October 12, 2018 Report Posted October 12, 2018 Akurat siedzę na 10 i złapałem wirusa którego nie mogę się pozbyć i wolę 7, dlatego czekam z niecierpliwością Quote
Yarremon Posted October 12, 2018 Report Posted October 12, 2018 A czy są jakieś przeciwwskazania, żeby instalować ten system na Laptopie z Kaby Lake? Mam na myśli Dream Machine z i7-7700 oraz GTX1050. Zastanawiam się, czy takie systemy są dobre tylko na stacjonarki, czy na lapku też pójdzie? Quote
schonaldo Posted October 12, 2018 Author Report Posted October 12, 2018 Godzinę temu, Yarremon napisał: A czy są jakieś przeciwwskazania, żeby instalować ten system na Laptopie z Kaby Lake? Mam na myśli Dream Machine z i7-7700 oraz GTX1050. Zastanawiam się, czy takie systemy są dobre tylko na stacjonarki, czy na lapku też pójdzie? Wiktorynek już nawet ci kiedyś odpowiedział ,, ,,Zmień tylko UEFI na Legacy lub UEFI-CSM - wielu już pisało, że nie ma, a potem przejrzeli na oczy - te opcje są, bo muszą być - zapraszam do manuala płyty głównej. dodam jeszcze że trzeba wyłączyć Secure Boot". Powinno ruszyć Quote
Yarremon Posted October 13, 2018 Report Posted October 13, 2018 7 godzin temu, schonaldo napisał: Wiktorynek już nawet ci kiedyś odpowiedział ,, ,,Zmień tylko UEFI na Legacy lub UEFI-CSM - wielu już pisało, że nie ma, a potem przejrzeli na oczy - te opcje są, bo muszą być - zapraszam do manuala płyty głównej. dodam jeszcze że trzeba wyłączyć Secure Boot". Zanim odczytałem to zainstalowałem Twoją wersję i mam dokładnie ten sam błąd co wtedy. Z tego co teraz zrozumiałem to mam uruchomić Legacy (BIOS) i instalację zrobić w MBR, a nie w GPT, tak? Mam jeszcze pytanie odnośnie sterowników. DM dostarcza je tylko dla Windowsa 10, czy w takim razie lepiej zrezygnować, czy WU da radę mi pobrać te podstawowe? Quote
schonaldo Posted October 13, 2018 Author Report Posted October 13, 2018 10 godzin temu, Yarremon napisał: Zanim odczytałem to zainstalowałem Twoją wersję i mam dokładnie ten sam błąd co wtedy. Z tego co teraz zrozumiałem to mam uruchomić Legacy (BIOS) i instalację zrobić w MBR, a nie w GPT, tak? Mam jeszcze pytanie odnośnie sterowników. DM dostarcza je tylko dla Windowsa 10, czy w takim razie lepiej zrezygnować, czy WU da radę mi pobrać te podstawowe? Secure Boot wyłączyles? Jeżeli tak to zostaje taka opcja z Uefi-(Compatibility Support Module vel CSM) bootowanie odbywa się tak samo, jak w BIOS (korzysta się z MBR i sektora rozruchowego). Na nowo pendrive bedzie trzeba wtedy przygotować. Musiałbyś samemu szukać sterowników do swojego sprzętu.(nie jest to cos trudnego ale zawsze wymaga troche klikania) Do twojego sprzetu jest nawet sterownik do integry ten co podal wiktorynek. Generalnie jak nie chcesz poswiecac swojego czasu na samodzielne wyszukiwanie sterownikow to jedyna droga Windows 10. Quote
amuraro Posted October 13, 2018 Report Posted October 13, 2018 W dniu 11.10.2018 o 23:09, schonaldo napisał: Primary Graphic Adapter masz ustawione na PCI Express? Komputer z sygnaturki, integry w ogóle nie używałem. Quote
schonaldo Posted October 13, 2018 Author Report Posted October 13, 2018 5 minut temu, amuraro napisał: Komputer z sygnaturki, integry w ogóle nie używałem. U ciebie tak jak pisałeś problem to uruchamianie systemu i zawieszenie na logo Windows 7 tak?(pytam czy dobrze zrozumiałem). Sprawdz czy w uefi masz ustawiona ta opcje Primary Graphic Adapter na karte graficzną. Quote
amuraro Posted October 13, 2018 Report Posted October 13, 2018 3 minuty temu, schonaldo napisał: U ciebie tak jak pisałeś problem to uruchamianie systemu i zawieszenie na logo Windows 7 tak?(pytam czy dobrze zrozumiałem). Sprawdz czy w uefi masz ustawiona ta opcje Primary Graphic Adapter na karte graficzną. Tak, PCI-E. Sprawdziłem przed chwilą dla pewności. Serio: brakuje mi pomysłu na ten system ... Quote
schonaldo Posted October 13, 2018 Author Report Posted October 13, 2018 5 minut temu, amuraro napisał: Tak, PCI-E. Sprawdziłem przed chwilą dla pewności. Serio: brakuje mi pomysłu na ten system ... Wołam eksperta W7 instalacji na gen 7-8 @wiktorynek Do tej przypadłości. Może on będzie wiedział czemu udało ci sie zainstalować system i przy uruchamianiu masz zwieche na logo Windowsa. ( Przy GPT) Na inne przypadki tak doradzał: Zmień tylko UEFI na Legacy lub UEFI-CSM - wielu już pisało, że nie ma, a potem przejrzeli na oczy - te opcje są, bo muszą być - zapraszam do manuala płyty głównej. dodam jeszcze że trzeba wyłączyć Secure Boot Bootowalny pendrive wykonany wg schematu MBR + Bios + NTFS." Ja mam Kaby Lake + Z170 no i żadnego problemu ale jak to mówią co pacjent to inny przypadek u Ciebie płyta Z370... Quote
amuraro Posted October 13, 2018 Report Posted October 13, 2018 Próbowałem i jedną i drugą opcję - bezskutecznie (z CSM / bez CSM). Secure boot wyłączony Ostatnie podejście na MBR Quote
schonaldo Posted October 13, 2018 Author Report Posted October 13, 2018 29 minut temu, amuraro napisał: Próbowałem i jedną i drugą opcję - bezskutecznie (z CSM / bez CSM). Secure boot wyłączony Ostatnie podejście na MBR Sam sie zastanawiałem i po prostu pomyliłem nazwe twojego Patriota z Plextorem do którego sterowniki NVME są już w moim obrazie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak widać brakuje u mnie Patriota na liście stąd po instalacji mimo, że zainstalowałeś system(to zasługa instalatora na W10 oraz USB 3.0 do którego sterowniki tez sa) blokuje się przy logo Windowsa. Trzeba tylko znaleźć sterowniki NVME do tego Patriota hellfire. Musiałbyś do supportu pisać(wysyłają na maila). Jak podeślą i mi podrzucisz to wpakuje do obrazu. Nie widziałem ich nigdzie niestety stąd brak wsparcia póki co. Quote
amuraro Posted October 13, 2018 Report Posted October 13, 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sterowniki są ale bez podpisu cyfrowego Przy instalacji i wyborze sterowników z "ręki" nie wyświetla ich na liście. Quote
schonaldo Posted October 13, 2018 Author Report Posted October 13, 2018 Teraz, amuraro napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sterowniki są ale bez podpisu cyfrowego Przy instalacji i wyborze sterowników z "ręki" nie wyświetla ich na liście. Edit dostalem link do Wiktorynka z sterownikami : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Niestety nie są podpisane cyfrowo(też) Widziałem, ze masz zwykły dysk SSD gdybys na nim zainstalował system po czym wyłączył podpis cyfrowy i zainstalował sterowniki Patriota( nawet w bat jest plik do wylaczenia podpisu cyfrowego) zostanie ci tylko sklonowanie na dysk NVME Patriota. Powinno sie udac Quote
amuraro Posted October 13, 2018 Report Posted October 13, 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A może to? Sam widzisz, z tym SSD nie ma lekko Quote
schonaldo Posted October 13, 2018 Author Report Posted October 13, 2018 7 minut temu, amuraro napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A może to? Sam widzisz, z tym SSD nie ma lekko Request hotfix by e-mail. A link to the hotfix will be e-mailed to you. Microsoft may contact you if the hotfix is recalled. Sterownik to jednak zawsze konkretny sterownik a to od MS trzeba specjalnie załatwić. Czy odpiszą jutro, za 2-7 albo 14 dni nie wiadomo. Skoro sam Patriot do swojego NVME nie udostepnia oficjalnego sterownika to nie wiadomo czy ten hotfix zadziała. Ktos tam cos w internecie pisał, że pomogło a czy prawda musisz sam sprobowac. Gdybys zdecydował się na taką metode po czym sprawdzil dzialanie tego hotfixa i jesli wszystko zadziala to milo bedzie gdy podrzucisz plik(zawsze to dla kolejnych posiadaczy tego NVME patriota hellfire bedzie ułatwienie). Ja bym klonował osobiście , SSD ma dobre predkosci szybciej bedzie niz oczekiwac na odpowiedz MS Quote
amuraro Posted October 13, 2018 Report Posted October 13, 2018 Kupiłem przed chwilą 970 EVO na m.2 500gb Nie będę się wkur... denerwował darkowal likes this Quote
sasik007 Posted October 14, 2018 Report Posted October 14, 2018 po zainstalowaniu nie chce zaladowac sie system wyskakuje error co mam teraz zrobic?? Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Quote
schonaldo Posted October 14, 2018 Author Report Posted October 14, 2018 poprzednio miałeś w7 na zwykłym instalatorze, usun wszystkie partycje w instalatorze. Stwórz na nowo(powstanie 500 mb jedna zamiast 100 ) tutaj twój screen który dostałem: W tym cały problem . Kliknij usuń na jedno i drugie po czym dopiero stwórz nową(obecnie zostawiles ta na 100 mb z czystej 7 dlatego blad) Quote
PhysX Posted October 14, 2018 Report Posted October 14, 2018 Można prosić wersje Professional x64 na inny serwer ? , bo mam problem z pobieraniem z mega . Quote
schonaldo Posted October 14, 2018 Author Report Posted October 14, 2018 23 minuty temu, PhysX napisał: Można prosić wersje Professional x64 na inny serwer ? , bo mam problem z pobieraniem z mega . Problem związany z limitem?(czy z ipv6, tamto mozna wylaczyc wtedy problem zniknie) Na jaki konkretnie serwer(musi to coś pokroju mega gdzie za darmo umieszcza plik i nie ma limitu do ilus mb uploadu) Quote
PhysX Posted October 14, 2018 Report Posted October 14, 2018 2 godziny temu, schonaldo napisał: Problem związany z limitem?(czy z ipv6, tamto mozna wylaczyc wtedy problem zniknie) Na jaki konkretnie serwer(musi to coś pokroju mega gdzie za darmo umieszcza plik i nie ma limitu do ilus mb uploadu) Jeśli dałoby Gdrive lub cokolwiek podobnego , z góry dziękuję . Quote
jorgusek Posted October 15, 2018 Report Posted October 15, 2018 13 godzin temu, PhysX napisał: Można prosić wersje Professional x64 na inny serwer ? , bo mam problem z pobieraniem z mega . Pobierz z internetu MEGAsync, zainstaluj i problem zniknie. Quote
grundi Posted October 17, 2018 Report Posted October 17, 2018 warto wracać na 7 czy lepiej pozostać na 8.1? mam i7 6700k 4.5ghz 32gb 3000mhz gtx 1080 nvme,1xssd 500, oraz 1tb talerz.... Quote
amuraro Posted October 17, 2018 Report Posted October 17, 2018 Dobra, czemu on tyle RAM-u wciąga?! Na EVO 970 idzie jak przeciąg [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
schonaldo Posted October 17, 2018 Author Report Posted October 17, 2018 (edited) 12 minut temu, amuraro napisał: Dobra, czemu on tyle RAM-u wciąga?! Na EVO 970 idzie jak przeciąg [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeciez widac w tle avasty steamy i mase innych(asusy, logitechy). Pobór ram podajemy po wygaśnieciu userinit.exe oraz wstępnego ładowania do pamięci czyli po około 80-90 sec. Zrób screen po takim czasie(odznacz jeszcze z autorstartu takie rzeczy jak steam). W czasie pracy z systemem i odpalaniu masy innych aplikacji pobór wzrasta to normalne. Im więcej procesów dodasz u siebie tym większy będzie pobór. Na screenie masz 55 procesów czyli z bazowych 28 zrobiłeś drugie tyle stąd taki wynik, pobaw się w autoruns programie(odznaczając zbędne procesy). Generalnie jak masz np. 16 gb i teraz dysk NVME nie powinieneś sie tym martwić jeśli lubisz np. widżety(które widze na pasku) i inne bajery. Taka informacja na temat aktualizacji. Zrobiłem już w zasadzie Home Premium wersje(dodałem edycje na laptop osobna do wyboru), dodaje jednak do niej nowe rzeczy(pojawi się zaawansowane oczyszczanie w prawokliku, taki tryb gier(zmiany nastawienia usług na dysk\maksymalizacja tego co mozna osiagnac)+ jakies inne niespodzianki. Zajmie mi to jeszcze troche czasu jak ktos ma zamiar pobrac system zrobic format mozna sie smialo wstrzymac do czasu ogloszenia ukonczenia prac. Jak skoncze wszystkie trzy edycje( HP, PRO, Ultimate) dopiero wstawie linki. Edited October 17, 2018 by schonaldo informacja dodatkowa Quote
cat90 Posted October 17, 2018 Report Posted October 17, 2018 Witam! Pobrałem obraz z pierwszej strony, zainstalowałem początkowo na ssd m.2 NVMe ADATA sx8200np - zwiecha po restarcie na logo windy. Próbowałem MBR/GPT, AHCI/LEGACY/RAID nic. Postanowiłem ( za sugestią Wiktorynka) na ssd sata. Zrobiłem clona Arconem, wrzuciłem na NVMe i lipa. Dochodzi do flagi windy i restart. Jakieś sugestie? Quote
schonaldo Posted October 17, 2018 Author Report Posted October 17, 2018 5 minut temu, cat90 napisał: Witam! Pobrałem obraz z pierwszej strony, zainstalowałem początkowo na ssd m.2 NVMe ADATA sx8200np - zwiecha po restarcie na logo windy. Próbowałem MBR/GPT, AHCI/LEGACY/RAID nic. Postanowiłem ( za sugestią Wiktorynka) na ssd sata. Zrobiłem clona Arconem, wrzuciłem na NVMe i lipa. Dochodzi do flagi windy i restart. Jakieś sugestie? Brak wsparcia na pierwszej stronie wypisałem marki dysków. Dysk nvme adata ma chociaz jakies sterowniki bez podpisu? Jak tak zainstaluj je jeszcze na dysku ssd sata oraz wyłącz na stałe podpis cyfrowy sterowników. Dopiero potem clonuj na nvme adate Quote
cat90 Posted October 17, 2018 Report Posted October 17, 2018 Ok poszukam, a co powiesz na dysk [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - podejdzie ?? Quote
schonaldo Posted October 17, 2018 Author Report Posted October 17, 2018 (edited) 46 minut temu, cat90 napisał: Ok poszukam, a co powiesz na dysk [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - podejdzie ?? Z tego co widzę post wyżej @amuraro zainstalował na tym dysku właśnie system. On sam zmienił z Patriota nvme który nie miał sterowników z podpisem cyfrowym i nie był też wspierany przez mojego moda. edit jednak ma 500gb 970 Problematyczne są dyski NVMe do których producent nie wydał sterowników NVMe tylko bazuje na tym co zintegrowano w obrazie Win 10. Tutaj korzystałem z ,,1803", możliwe, że ona miała jakiś problem a na np. ,,1709" udałoby się prócz instalacji dodatkowo poprawnie uruchomić system. Taką mam małą hipoteze. W kolejnej wersji jak znajde testera wypuszcze jedną na 1709 i drugą na 1809, zobaczymy czy to coś pomoże w walce na takich dyskach jak np. ta adata Edited October 17, 2018 by schonaldo edit sprawdzilem dokladnie dysk amuraro z screena Quote
cat90 Posted October 18, 2018 Report Posted October 18, 2018 Ok, poczekam jeszcze na Wiktorynka bo miał poszukać u siebie obrazu na którym komuś się to udało zrobić na ADATA. Dzięki! Quote
Recommended Posts