Jump to content

SCH7(HP&PRO)(24.11.18r aktualizacje)(NVME, USB 3.0, Ryzen, Intel6-8gen)

Recommended Posts

Posted
3 godziny temu, schonaldo napisał:

@lou777 Zapomniałem zapytać posiadasz wersje Home Premium czy Professional?(lada moment powinienem ,,poprawic" kompatybilnosc OC na tamtych obrazach tak do wtorku maksymalnie)

Wersja Professional ;)

Dzieki

Posted

Hej, ostatnio instalowałem 'czysty' system rok temu (tylko bez telemetrii), i się zastanawiam co by się stało gdybym użył tej wstawki żeby tylko zaktualizować system? Jakoś nie pasi mi aktualizacja kolejnym czystym system bo potem mam mase roboty przy modyfikacjach i wyłączaniu/wywalaniu śmieci z systemu.

Posted

Aktualizacja wersji Pro(te same zmiany co w Ultimate:

aktualizacje stan na dzień dzisiejszy czyli 23 września(w zasadzie dalej zgodne wiec 24 wrzesnia)

wycięty całkowicie Windows Media Center

specjalnie wycięta poprawka KB3064209  aby zapewnić bezproblemową możliwość OC Procesora G3258 na płytach H81

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nazwa: SCH7Pro_LT.iso
Rozmiar: 2830893056 bajtów (2699 MiB)
CRC32: 752E1C02
CRC64: 068D8BF6415841EB
SHA1: 05E842A89EC15DDF394C4F719F661D22F1C5CBDB
SHA256: 4F8B65D6FFE8421D1EF1B1947300219792610CA50BA0CCC194E23200B42C4DEE

24 minuty temu, ninjakivi2 napisał:

Hej, ostatnio instalowałem 'czysty' system rok temu (tylko bez telemetrii), i się zastanawiam co by się stało gdybym użył tej wstawki żeby tylko zaktualizować system? Jakoś nie pasi mi aktualizacja kolejnym czystym system bo potem mam mase roboty przy modyfikacjach i wyłączaniu/wywalaniu śmieci z systemu.

@ninjakivi2 Jeżeli instalowałeś tradycyjny W7 to masz małą partycje systemową na 100MB a przy instalatorze z W10 jest to 500MB. Dlatego instalacja na ,,czysto" z poziomu biosu/uefi 

@kamiloxf Jak skończe poprawki do wersji z HP to oblicze czy wystarczy mi miejsca na AIO. Hostingu jeszcze póki co nie wykupiłem korzystam z darmowej opcji(czekam na to co sie stanie w sprawie przepisów), ,,anonimowych" opcji płatności na mega nie widziałem.

Posted
57 minut temu, kamiloxf napisał:

@schonaldo
Na forum jest wiele modów które bazują na 2 wersjach systemu więc to da się zrobić bez wpływu na rozmiar ISO

edit: W sumie to mi jeszcze ,,powiększy" rozmiar miejsca na mega.(kasujac pojedyncze wstawki). Nikt nie będzie narzekać na rozmiar skoro się nie zmieni. Zabiore się w takim razie za to gdy poprawie obraz z HP. Dzięki za uwage

Posted
1 godzinę temu, schonaldo napisał:

@ninjakivi2 Jeżeli instalowałeś tradycyjny W7 to masz małą partycje systemową na 100MB a przy instalatorze z W10 jest to 500MB. Dlatego instalacja na ,,czysto" z poziomu biosu/uefi 

Czyli mam rozumieć że po prostu nie zadziała albo coś się zepsuje więc lepiej użyć czystego systemu do aktualizacji. Dzięki!

Posted
16 godzin temu, ninjakivi2 napisał:

Czyli mam rozumieć że po prostu nie zadziała albo coś się zepsuje więc lepiej użyć czystego systemu do aktualizacji. Dzięki!

Format(czy tam opcja za zachowaniem plików) z poziomu Windowsa nie wystartuje na tym modzie zwłaszcza jak masz zwykły czysty windows 7. 

Można oczywiście dokonać formatu z poziomu bios/uefi(wybranie bootowania na pendrive z systemem). Tam już instalator za Ciebie utworzy 500mb małą partycje systemową(wystarczy tylko skasowac poprzednie partycje opcją usun).

Posted
W dniu 17.09.2018 o 12:51, E_S_C napisał:

okey wiec tak, wszystko gra jeden mankament wiec:
mam 2 dyski 
1. ssd kingston v300 (dziala super)
2. wd green 1.5tb
uśpienie dysków wyłączone, mimo to, gdy odpalam program np: aimp2 a muzyka jest z dysku F (wd green)  aimp sie zawiesza na okolo 10 sek zauważyłem też, że podczas  puszczenia muzyki np: leci muzyka  wiadomo, czesc playlisty  ładuje się do ramu, ale czasami sie zawiesi i muszę czekać podczas zawieszenia na ssd w pliki wchodzę normalnie na wd juz nie dopiero jak sie odwiesi dziala szybko i normalnie

Jak jeszcze się z tym nie uporałeś, to zerknij na to - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Miałem podobne problemy z WD RED.

Posted

@Marquss
Wykonaj poprzez wiersz poleceń

Uruchamiasz wiersz poleceń jako administrator i wpisujesz następujące polecenia

diskpart
list disk
select disk NUMER DYSKU (rozpoznasz po wielkości)
clean
convert mbr
convert gpt
create partition primary
format fs=fat32 quick
assign
exit
exit

Następnie po prostu kopiujesz zawartość iso na USB

Jak dla mnie błąd w RUFUS wskazuje na to że posiadasz zamontowany obraz w wirtualnym napędzie 

schonaldo and Marquss like this
Posted

Windows ultimate x64 na partycji GPT podczas aktywacji Windows Toolkit 2.6.4 mam taki komunikat :<Cannot Activate because this product is incapable of KMS Activation.> masz jakiś pomysł ? bo system bardzo dobry a mam tylko klucz do przeklętej 10 Home

Posted
5 minut temu, x1987 napisał:

Windows ultimate x64 na partycji GPT podczas aktywacji Windows Toolkit 2.6.4 mam taki komunikat :<Cannot Activate because this product is incapable of KMS Activation.> masz jakiś pomysł ? bo system bardzo dobry a mam tylko klucz do przeklętej 10 Home

Microsoft Toolkit lub KMSpico zadziała tylko na wersje Pro lub Enterprise. KMS nie zadziała na Ultimate

Zainstaluj wersje Professional. 

Posted
21 minut temu, gregor2302 napisał:

Proste pytanie -Działa to ta zwykłym win7 core i3 2 gen ?

Oczywiście, że tak.

Godzinę temu, amuraro napisał:

Poległem: instalacja przeszła ale został na logo windows-a po restarcie...

Czyli dysk ,,Patriot pod M.2" zadziałał jak należy skoro został wykryty. Problem może być z powodu procesora, czy twoja konfiguracja sprzętowa spełnia warunki możliwości instalacji?

Najlepiej podaj całą specyfikacje+ sprzęt podłączony w czasie instalacji. Mógłbyś też spróbować na czas uruchamiania systemu(po instalacji) odłączyć wszystko(czyli brak myszek, klawiatur itp.)

Tego nie obejdziesz:

,,Warunki instalacji na 8 gen:(przykazania użytkownika Wiktorynka): "

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ukryj zawartość

Ostatnią najnowszą platformą Intela na której można instalować Win 7 to 8 gen pod pewnymi warunkami:

- musi to być komputer stacjonarny z kartą graficzną(nie można korzystać z grafiki zintegrowanej w procesorach 8 gen)
komputer musi być zbudowany na płycie głównej z chipsetem Z370(tylko i wyłącznie ten)

AMD(Ryzen, Ryzen 2):
- nie obsługuje procesorów APU Raven Ridge

- Threadripper oficjalnie nie udostępnia obsługi NVMe(nic nie stoi na przeszkodzie aby korzystać z dysków SSD na SATA)

Posted (edited)
7 minut temu, amuraro napisał:

Warunki spełnił, pytanie co się wykrzaczyło...

Pliki instalacyjne skopiowane, restart normalnie i klops na logo.

Chyba że to puścić z USB 2.0?

Przecież Ci sie zainstalował system z USB 3.0, możesz najwyżej podjąć próbe uruchamiania odłączając teraz pendriva  i reszte z usb 3.0.

edit: Jakim programem nagrywales iso na pendrive?

Tutaj @kamiloxf rozpisał komendy z uzyciem diskparta:

Edited by schonaldo
edit
Posted
37 minut temu, schonaldo napisał:

Przecież Ci sie zainstalował system z USB 3.0, możesz najwyżej podjąć próbe uruchamiania odłączając teraz pendriva  i reszte z usb 3.0.

edit: Jakim programem nagrywales iso na pendrive?

Tutaj @kamiloxf rozpisał komendy z uzyciem diskparta:

Rufus-em, ustawienia domyślne

Posted
3 minuty temu, KacipL napisał:

Wiadomo kiedy nowa aktualizacja?

Jeżeli chodzi o docinke wersji HP to do niedzieli powinna sie juz pojawic po czym wszystkie wersje wylądują w jednym AIO.

co do aktualizacji moduł WU działa można samemu aktualizować na bieżąco(tylko wcześniej warto przeczytać co wnosi dana poprawka aby nie pobrać telemetrycznej poprawki)