Skocz do zawartości

Nasze wyniki Speedtest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, wiktorynek napisał:

Ja mam światłowód do piwnicy, a następnie skrętka do rutera w mieszkaniu i od rutera do komputera kabel cat. 5E. Nie mam modemu, bo internet jest oddzielnie od kablówki. Bez problemu wyciągnie 1Gb/s, a ping mam też głównie 0-1.

Już ciągną nowe światłowody w ulicy i do mieszkań, aby pokonać granicę 1Gb/s. :asd: Tylko trzeba będzie zmienić ruter i karty sieciowe.

Przestań pisać takie rzeczy bo mi żyłka pęknie że masz 100 razy szybszy za 2 razy niższą cenę niz ja :E

Opublikowano
40 minut temu, vegeta80 napisał:

Co można zrobić żeby zoptymalizować łącze bo mi w neti niewyciąga 1Gb/s?

Tylko z 933 Mb/s

Może dlatego że router nie da rady więcej wyciągnąć.

Przykład na różnych routerach:

7JkJmIJ.png

Opublikowano
12 godzin temu, vegeta80 napisał:

Tylko z 933 Mb/s

U mnie max 960 Mb/s, na karcie gigabit ethernet. 

Mam Huaweia HG8245Q2, przykładowo po Wi-Fi więcej niż te 690 Mb/s nie pójdzie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
14 godzin temu, razor1995 napisał:

Akurat u mnie UPC ma dokładnie to samo - światłowód do piwnicy i z piwnicy do mieszkań koncentryk.

Plus jest taki, że nie trzeba zazwyczaj nowego okablowania.

Od prawie tygodnia mam światłowód Netii - do mieszkania, czuć różnicę, przede wszystkim ping niemal cały czas 0 :) 

Koncentryk pójdzie ponad 1Gb/s, ale masz już zwiększoną podatność na zakłócenia, czego w przypadku światłowodu nie ma. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

+ po koncentryku zazwyczaj sporo wyższy ping. 

U mnie  pełen światłowód  ( i tak powinno być )  do budynku  ( do piwnicy gdzie są  wszystkie urządzenia )  do mieszkania ,w mieszkaniu GIPON  z gipona   do routera  Asus na  Asuswrt-Merlin  nie  na orginał oprogramowaniu  i do sprzętów  mam ustawione 1333 Mb/s  na 1333 Mb/s  ale i tak pełnego  " gwizdka "  nie miałem za cienkie  karty  ( 1 GB )  jest i tak ok bo mi zależy żeby  "stało" to wszystko stabilnie jak u młodego czyli w tą i z  powrotem.

23 minuty temu, vegeta80 napisał:

Mi stercza pobieranie tylko mogli by dać więcej wysyłania bo orange daje 300Mb/s a oni tylko 100Mb/s.

i to  100 Mb/s  jest cienkie  bo jak byś puścił sharing   to min  250 Ms/s  w full hd uhd, 4K jak puszczałem po WiFi  a u mnie idzie między 500 a 600 Mb/s  to jak były jakieś spadki , zakłócenia  to  potrafiło przycinać lekko  ,po kablu idzie jak brzytwa.

Na dzień  dzisiejszy  nie ma idealnego  rozwiązania jeszcze  trochę to potrwa za nim  nie będzie powodu do  stękania.

Opublikowano
7 minut temu, razor1995 napisał:

@vegeta80, z tym, że w Orange za 1GB/300Mb płacisz 79,98 zł/mies. z rabatami, przykładowo ja w Netii - 60 zł/mc z e-fakturą i pakietem telewizji S z Evoboxem IPTV.

Netia jednak bardziej korzystna. 

Ja z rabatami płacę 63zł co miech za 1Gb/s ale mogę max 70 zł płacić i by super było jak by była opcja podwyższenia wysyłania za opłatą ale mówił mi z netii że nie ma zapotrzebowania na duże wysyłanie u nich i dlatego nie ma więcej.

Opublikowano
42 minuty temu, vegeta80 napisał:

Ja z rabatami płacę 63zł co miech za 1Gb/s ale mogę max 70 zł płacić i by super było jak by była opcja podwyższenia wysyłania za opłatą ale mówił mi z netii że nie ma zapotrzebowania na duże wysyłanie u nich i dlatego nie ma więcej.

Jakbyś poprosił o ofertę indywidualną to nie było by problemu z lepszym wysyłaniem 

Opublikowano
4 minuty temu, kamiloxf napisał:

Jakbyś poprosił o ofertę indywidualną to nie było by problemu z lepszym wysyłaniem 

To dowiedziałem się od ciebie że indywidualną można mieć ofertę no ale już za późno bo mam umowę.

Opublikowano
19 godzin temu, vegeta80 napisał:

Tylko z 933 Mb/s

Nie rób tragedii. 933Mb/s to realnie 116MB/s - rzadko gdzie osiągniesz taki transfer. Też mam takie łącze i pobieranie 105-107MB/s widuję rzadko.

Po wifi będziesz miał połowę przy karcie 866Mb/s

Opublikowano
9 minut temu, wiktorynek napisał:

Nie rób tragedii. 933Mb/s to realnie 116MB/s - rzadko gdzie osiągniesz taki transfer. Też mam takie łącze i pobieranie 105-107MB/s widuję rzadko.

Po wifi będziesz miał połowę przy karcie 866Mb/s

Ja nie mówię że mam żle bo mam super,  przecież wiesz jak ma się takie łącze to nie martwisz się że będzie coś przycinać jak 10 osób ogląda w netflixie ale to niemożliwe że tyle w domu będzie oglądało.

Opublikowano

Po Wi-Fi:

271774561

10608418632.png

Wiem, dlaczego na speedtest.net nie szło mi ponad 450Mb/s - problemem jest... przeglądarka.

Edge Chromium na Maku nie potrafi pójść wyżej, natomiast Safari robi to bez problemu. 

Czysty Firefox vs czyste Safari:

c7LtAsn.png

Opublikowano

Ja mam w umowie 50Mbs. Ookla pokazuje ciut mniej, ale dobrze jest. Za to tu speedtest pokazuje dużo więcej: https://speed.cloudflare.com/

Albo to jaki głupi test?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Orange LTE + Huawei E5785:

Orange-LTE.jpg

Do nadajnika mam wg mapy 500m w linii prostej, jednak nie mam widoczności bezpośredniej - jestem zasłonięty przez budynki i drzewa.

Chwilowe transfery podczas tego testu pokazywały u mnie nawet ponad 170Mb/s download i ponad 35Mb/s upload. Wynik ostateczny zawsze nieco spada w momencie zakończenia testu.

Znajomi/sąsiedzi mieszkający wyżej i jeszcze bliżej nadajnika, którzy mają widoczność bezpośrednią z nadajnikiem, wyciągają na tym ruterze 200-220Mb/s

Plus i T-Mobile oferują podobne wyniki, jedynie Play odstaje bardzo mocno.

Opublikowano

Co za skandal - na speedtest.pl teraz wymagają rejestracji do publikacji wyniku. Musieli to niedawno wprowadzić. Czyli koniec z testowaniem u nich. :angry:

Archiwalny wynik:

net-1.jpg

Trzeba korzystać z innych speedtestów:

net-2.jpg

net-3.jpg

Ping i jitter u mnie zawsze 0-1ms.

W dniu 17.12.2020 o 23:08, razor1995 napisał:

Czysty Firefox vs czyste Safari:

Hmmm... a u mnie Firefox pod Win 7, 8.1, 10 jest najszybszy i odkąd pamiętam zawsze był najszybszy, jedynie w czasach starej Opery, to ona była najszybsza. Na Macu wysoce prawdopodobne jest, że Safari będzie najszybsze. Nieuczciwe praktyki jak Microsoft.

P.S. Przeglądając wyniki, jedno mnie zastanawia - dlaczego niektórzy na światłowodzie mają gorszy ping niż ja na internecie mobilnym:

Orange-LTE-2.jpg

po LAN mam 0-1ms

po wifi mam 5-6ms

po LTE mam 13-15ms ale czasem nieco gorzej 45-50ms - nie ma to wpływu na szybkość, bo można przy wyższym pingu uzyskać wyższą szybkość nawet w mobilnym necie:

Orange-LTE-1.jpg

Opublikowano
W dniu 25.04.2021 o 10:34, wiktorynek napisał:

P.S. Przeglądając wyniki, jedno mnie zastanawia - dlaczego niektórzy na światłowodzie mają gorszy ping niż ja na internecie mobilnym:

Słabi dostawcy. Równie dobrze można się zastanawiać dlaczego większość oferuje znacznie niższy upload od downloadu.