Jump to content

Recommended Posts

Posted
14 minut temu, wiktorynek napisał:

Czyli uzyskując 933Mb/s już wiesz, że masz straty - ruter, kabel, karta sieciowa, stacja bazowa operatora.

Żebym mógł pełną prędkość mieć to muszę mieć kartę sieciową np. 1,5Gb/s, kabel mam cat6.

Posted
39 minut temu, wiktorynek napisał:

99,9% kart sieciowych LAN i ruterów 1Gb/s pozwala na transfer nieco powyżej nominalnych 1Gb/s.

czyli operator w bambuko mnie robi?

Posted
44 minuty temu, wiktorynek napisał:

99,9% kart sieciowych LAN i ruterów 1Gb/s pozwala na transfer nieco powyżej nominalnych 1Gb/s.

Masz pewnie w umowie klasycznie zapis "Do" u mnie jest 990Mb/s a upload 970Mb/s ale te kilka Mb to mnie nie interesuje choć  w umowie nie mam zapisu Do tylko symetryczne 1Gb/s

Posted (edited)

Orange światłowód o prędkości 1Gb/s. Wynik:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przy włączonym facebooku i tym forum. Pewnie jakbym zgasił te dwie strony, to może i byłby lepszy wynik. 

Edited by smallman199705
Posted

O jest nawet dedykowany dział... fajnie bo już miałem zakładać kolejny temat :)

U mnie skromnie:

269180025

10516959608.png

pomiary niemal w jednym czasie i bardzo duża różnica w DL.

Ponowny test przed chwilą, nieco podobnie:

269182534

10517154894.png

A

Jako, że część forumowych Kozaków używa witryny speedtest.net czy jest ona bardziej wiarygodna niż speedtest.pl ?

B

Czy operatorzy mogą coś kombinować, bo transfery testowe w ciągu dnia tylko nieco gorsze, a samo pobieranie już bardzo powolne i na pewno z niższymi prędkościami.

Posted

U mnie bez zmian - 900/900 Mb/s, 36,90pln miesięcznie i umowa na czas nieokreślony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wyniki są zawsze powyżej, ponieważ organizacja non profit gwarantuje każdemu transfery zapisane w umowie.

Ping też jest zawsze 0 lub 1 ms

net1.jpg

net2.jpg

Posted
2 godziny temu, wiktorynek napisał:

U mnie bez zmian - 900/900 Mb/s, 36,90pln miesięcznie i umowa na czas nieokreślony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wyniki są zawsze powyżej, ponieważ organizacja non profit gwarantuje każdemu transfery zapisane w umowie.

Ping też jest zawsze 0 lub 1 ms

I podlasie będzie cały czas zacofane....

Zazdroszczę takiego internetu

Posted
3 godziny temu, wiktorynek napisał:

To ja przytoczę rozmowę z infolinią UPC ( zadzwoniłem z ciekawości jak mieli promocję w czarny piątek ) facet na koniec tak się zakręcił jak młynek do kawy że już nie wiedział co odpowiedzieć !.
- oferujecie internet do 1 Gb/s i  upload do 80 Mb/s tak, a co to znaczy do ? go to może być i 400,500,250 Mb/s 
- odp. ale przecież żadna firma nie gwarantuje  1 Gb/s na 1 Gb/s i przepisy unijne mówią że nie może być niższa niż 40 % :OI
- to biorąc Pana wyjaśnienia to jak będzie 420 Mb/s przez cały czas to będzie ok bo nie jest niższa  niż 40 % !? :22
- odp. ( brak konkretów ) mamy taką ofertę jak  Pan czytał
- piszecie Państwo że oferujecie światłowód a ja wiem że w naszym budynku nie ma takiej instalacji tylko są stare kable z przed 20 lat
- odp. mamy dochodzi do węzła lokatorskiego :cwl:
- a do mieszka co !?
- odp. a do mieszkań nie musi na tych co są to i ponad 1 Gb/s można przesyłać :laie_67:
Dalej to już szkoda przytaczać bo tak się zakręcił   w " zeznaniach " że czekałem kiedy powie Panie bierzesz  Pan to czy nie.
Tragedia to mało powiedziane oni są jeszcze chyba w 19 wieku no ale oferują światłowód do 1 Gb/s.
Dobrze że mnie to nie dotyczy mam światłowód 1333 Gb/s / 1333 Gb/s i tak jak wiltorynek narzekać nie mogę ale współczuje tym co nie mają takiej dostępnej usługi jak my gdzie to do węzła światłowód tak a już do mieszkania niepotrzebny.

Posted
1 godzinę temu, Eros18 napisał:

słyszałem ze im mniejsza liczba na speed test tym lepiej ?

Masz fatalny internet nie da się z takiego korzystać a kto ci takich farmazonów nagadał że im niższa tym lepsza
Speedtest ma 3 fazy pomiaru kolejno : 
Ping (opóźnienie) - im niżej tym lepiej
Download  (Pobieranie) im wyżej tym lepiej 
Upload (Wysyłanie) im wyżej tym lepiej 

Posted
W dniu 12.12.2020 o 15:06, woj_ani217 napisał:

- odp. a do mieszkań nie musi na tych co są to i ponad 1 Gb/s można przesyłać :laie_67:

Akurat u mnie UPC ma dokładnie to samo - światłowód do piwnicy i z piwnicy do mieszkań koncentryk.

Plus jest taki, że nie trzeba zazwyczaj nowego okablowania.

Od prawie tygodnia mam światłowód Netii - do mieszkania, czuć różnicę, przede wszystkim ping niemal cały czas 0 :) 

Koncentryk pójdzie ponad 1Gb/s, ale masz już zwiększoną podatność na zakłócenia, czego w przypadku światłowodu nie ma. 

+ po koncentryku zazwyczaj sporo wyższy ping. 

Posted

Ja mam światłowód do piwnicy, a następnie skrętka do rutera w mieszkaniu i od rutera do komputera kabel cat. 5E. Nie mam modemu, bo internet jest oddzielnie od kablówki. Bez problemu wyciągnie 1Gb/s, a ping mam też głównie 0-1.

Już ciągną nowe światłowody w ulicy i do mieszkań, aby pokonać granicę 1Gb/s. :asd: Tylko trzeba będzie zmienić ruter i karty sieciowe.