latycki Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 10 godzin temu, stentsk napisał(a): Wielokrotnie poruszane na forum, żeby najpierw sprawdzić czy procesor obsługuje SSE 4.2, sprawdziłeś np aida64, cpuZ, jaki masz procesor? Procesor jest stary AMD E2/1800, screenshot. Co z nim nie tak? Cytuj
Kaizen Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 14 godzin temu, latycki napisał(a): Procesor jest stary AMD E2/1800, screenshot. Co z nim nie tak? Nie ma SSE4.2 więc ostatnia 11 którą na tym prawdopodobnie zainstalujesz musi bazować na 23H2. Ale lepiej zainstaluj 10 ltsc Sromotnika. Cytuj
stens Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 17 godzin temu, latycki napisał(a): Co z nim nie tak? Nie ma SSE4.2 (Streaming SIMD Extensions 4.2) to zestaw instrukcji procesora wprowadzony przez Intel w 2008 roku (architektura Nehalem), zawierający 7 nowych instrukcji. Zwiększają one wydajność w przetwarzaniu tekstów, XML oraz obliczeniach, a od systemu Windows 11 24H2 są wymagane do uruchomienia systemu. Cytuj
latycki Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 10 godzin temu, Kaizen napisał(a): Nie ma SSE4.2 więc ostatnia 11 którą na tym prawdopodobnie zainstalujesz musi bazować na 23H2. Ale lepiej zainstaluj 10 ltsc Sromotnika. czy ten 10 ltsc Sromotnika. będzie lepszy niz 11 23H2 do tego mojego starego procesora? Cytuj
mojo Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia W dniu 7.04.2026 o 23:40, srom-otnik napisał(a): Na profilu usługowym Lekkim działa VBS, na Extremalnym już nie - może ta informacja Wam się przyda. Jeszcze male info, nawet po uruchomieniu VBS na Sromotniku nie da się odpalić giereczek ponieważ po restarcie nie pojawia się menu z wyborem opcji (debugowanie, rozruch rejestrowany i najważniejsze 7: instalacja niepodpisanych sterowników w związku z czym system robi crascha. Zapewne jest to spowodowane tym że JG ma wyciętę te oopcje rozruchowe (przywrócenie rozruchu z F8 nie pomaga) Albo chodzi o domyślnie wlączone niepodpisane sterowniki - kiedyś w skryptach bylo to opcjonalne. W każdym bądz razie to jest trop. Na screnie widać że wymagania bypas ma spenione na JG ale dalej craszuje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
MadeMaxe Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 1 godzinę temu, mojo napisał(a): Jeszcze male info, nawet po uruchomieniu VBS na Sromotniku nie da się odpalić giereczek ponieważ po restarcie nie pojawia się menu z wyborem opcji (debugowanie, rozruch rejestrowany i najważniejsze 7: instalacja niepodpisanych sterowników w związku z czym system robi crascha. Zapewne jest to spowodowane tym że JG ma wyciętę te oopcje rozruchowe (przywrócenie rozruchu z F8 nie pomaga) Albo chodzi o domyślnie wlączone niepodpisane sterowniki - kiedyś w skryptach bylo to opcjonalne. W każdym bądz razie to jest trop. Na screnie widać że wymagania bypas ma spenione na JG ale dalej craszuje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pozdrawiam serdecznie :) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek i mojo lubią to Cytuj
mojo Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia Godzinę temu, MadeMaxe napisał(a): Pozdrawiam serdecznie :) No to gratuluję mi Mafia nie chciała pójść ani Wukong -do tego momentu wszystko dochodzi po restarcie zamiast F7 crasch - nik będę szukał problemu u siebie chwilowo ogrywam na "zwykłym" LTSC Cytuj
Widzior Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia Widzę tu już co drugi po polsku pisać nie potrafi, Kaplica Cytuj
hiuman Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Przy próbie instalacji za pomocą Ventoy wyskakuje informacja "Brak sterownika" i nie można zainstalować systemu. Podpowie ktoś co zrobić? Cytuj
stens Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia A próbowałeś z samego pendrive zainstalować? Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Witam. Jeśli można mam pytanko do MadeMaxe czy chodzi C,i że w ogóle czy tylko jakiś tytuł ? Podam przykład, ale w pierwej Ja osobiście Dziękuje i Pozdrawiam Naszego Mistrza Dla mnie system Hula I Wymiata aż Miło Mało że działa to i pięknie się po aktualizował, a i gry bujają podam na to przykłady: Instalka 3 04 br. choć to nie pierwsza do testów, ale teraz nowość w grach[Omijanie hiperwizora] wiemy o co tyka . Osobiście nie jestem graczem ale mam Wnuka który szlifuje dziadka PC i na Święta jak znalazł. Załączam fotkę Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Choć widzę wyżej -- Mojo -- bardziej opisuje że Jak to mówią -- KAPLICA -- Cytuj
LAGUNA Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 9 godzin temu, hiuman napisał(a): Przy próbie instalacji za pomocą Ventoy wyskakuje informacja "Brak sterownika" i nie można zainstalować systemu. Podpowie ktoś co zrobić? a z ciekawości zobacz tak: Zmień port USB Najprostszym rozwiązaniem jest przepięcie pendrive'a do innego portu USB. Jeśli używasz USB 3.0 (niebieski/czerwony), spróbuj użyć portu USB 2.0 Groszek1962 lubi to Cytuj
Sechusk Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia To jak w końcu wygląda sytuacja z Hypervisor odnośnie gier na tym systemie ? co prawda nie gram ale pobrałem np. Jurassic world evolution 3"hypervisor" i Prince of Persia The Lost Crown i z tych gier nie odpliła sie żadna po mimo instrukcji : - install game - start as Administrator "VBS.cmd" from game folder, press 1, restart computer, then on the next boot press F7 when new window will show up (driver signature OFF) - start from desktop icon Once you make it work, any other game with Hypervisor can be installed and played from desktop icon (as long as you don't restart/shutdown PC - then again VBS.cmd > 1 > reboot > F7 > desktop icon) Cytuj
darko10 Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia Godzinę temu, Sechusk napisał(a): To jak w końcu wygląda sytuacja z Hypervisor odnośnie gier na tym systemie ? co prawda nie gram ale pobrałem np. Jurassic world evolution 3"hypervisor" i Prince of Persia The Lost Crown i z tych gier nie odpliła sie żadna po mimo instrukcji : - install game - start as Administrator "VBS.cmd" from game folder, press 1, restart computer, then on the next boot press F7 when new window will show up (driver signature OFF) - start from desktop icon Once you make it work, any other game with Hypervisor can be installed and played from desktop icon (as long as you don't restart/shutdown PC - then again VBS.cmd > 1 > reboot > F7 > desktop icon) U mnie na 24H2 te gry działają. Musisz mieć włączoną wirtualizację procesora. Reszta jak w instrukcji. Cytuj
hiuman Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 4 godziny temu, LAGUNA napisał(a): a z ciekawości zobacz tak: Zmień port USB Najprostszym rozwiązaniem jest przepięcie pendrive'a do innego portu USB. Jeśli używasz USB 3.0 (niebieski/czerwony), spróbuj użyć portu USB 2.0 To nic nie daje. 13 godzin temu, stens napisał(a): A próbowałeś z samego pendrive zainstalować? Tak próbowałem i jest tak samo. Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia Witam postaram Ci odpowiedzieć No więc Tak jak wyżej w opisie i fota odpowiadam Ten MOD JG Win JG11 24/25H2 IoT LTSC 12.03.26 zainstalowany 25 Iot LTSC zaktualizowany od 2 dni do wer.26200.8117 I żeby nie było system instalowny 3 04 br. po wgraniu sterowników i aktualizacji 26200. 8037 przestawienie systemu na ekstreme, i dwa dni temu pobrałem aktualizacje 26200.0039 - 26200.8116 -i ostatnia 26200.8117 i wgrane bez przestawień z ekstreme. Pliki instalacyjne aktualek pobrane z sieci !!! Gry instalowane od samego pierwszego dnia instalki systemu. No i teraz pierwsz gry jak na focie wyżej bez Diablo i El Hijo instalowane z [Omijanie hiperwizora] No i teraz te chodzą po instalce z dysku NVMe partycja E:| ale kolejne załączam fotkę nie uruchamiają się z partycji innej niż C:\ co przy dzisiejszych wielkościach plików po instalce jest trochę Słabe !! bo mało kto używa dysku systemowego np 2 lub 4 TB co i to nie na długo tyka, w przypadku osób które są fanami gier . dodam jeszcze że nie każda gra po instalce idzie z ikonki gry tylko z aplikacji -- hypervisor-launcher -- jak np Avatatar. C o jest jakoś zastanawiające, ale opisy w sieci i porady właśnie często zwracają na to uwagę, co dla mnie jest Naprawdę Ciekawostką i do tego nie bardzo zrozumiałom dlaczego SSD C anie np E, f, G itd przecież większość z Nas korzysta z dodatkowych Macierzy - Dysków jak nie w kompie to po przez USB, stacje dokujące itp i itd. Pozdrawiam i opisałem tka jak u mnie sprawdzałem i tyka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] No i teraz pierwsz gry jak na focie wyżejinstalowane z [Omijanie hiperwizora] , bez Diablo i El Hijo Sorka -- hiuman --- a tak z ciekawości spytam, czy przejrzałeś może stronkę Ventoy - np: Jak używać - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bo przyczyn może być wiele. Pozdrawiam Sechusk lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia no i Roblox ale to wiadome Sechusk lubi to Cytuj
Sechusk Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 7 minut temu, Groszek1962 napisał(a): no i Roblox ale to wiadome Dzięki za wyczerpujące informacje zatem pobieram @srom-otnik -a z marca bo mam ze stycznia upgraduje go i zobaczymy. Groszek1962 lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia za kilka dni postaram się odpowiedzieć - odpisać jak sprawują się w tym temacie MODy kolejnego Naszego Mistrza w swej kategori MODowej TheCompany - Kocurek Pozdrawiam Cytuj
LAGUNA Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia @hiuman a próbowałeś tak jak chce Autor moda czyli. UWAGA! - instalacja TYLKO na dysku "C" - gwarancja, że wszystkie dodane skrypty/narzędzia zadziałają w 100%. - instalacja TYLKO w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. - do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
stens Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia Godzinę temu, LAGUNA napisał(a): - do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS Ale wszystkie opcje "odhaczone" przy wgrywaniu Rufusem. LAGUNA lubi to Cytuj
hiuman Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia Teraz, LAGUNA napisał(a): @hiuman a próbowałeś tak jak chce Autor moda czyli. UWAGA! - instalacja TYLKO na dysku "C" - gwarancja, że wszystkie dodane skrypty/narzędzia zadziałają w 100%. - instalacja TYLKO w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. - do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oczywiście że tak robię. Inne systemy Sromotnika instalują się bez problemu, tylko ten jedyny coś nie chce. A skąd masz tą informację co wkleiłeś o tym "braku sterownika" ? LAGUNA lubi to Cytuj LAGUNA Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 1 godzinę temu, stens napisał(a): Ale wszystkie opcje "odhaczone" przy wgrywaniu Rufusem. no tak ale tutaj jak kolega wspomniał zna systemy Autora ,ja tylko zapytałem. Bo to różnie każdy traktuje. 1 godzinę temu, hiuman napisał(a): A skąd masz tą informację co wkleiłeś o tym "braku sterownika" ? wpisz co powie Przy próbie instalacji za pomocą Ventoy wyskakuje informacja "Brak sterownika" i nie można zainstalować systemu. Co wcale nie znaczy iż to musi Ciebie dotyczyć, sprawdź sobie najnowszy Ventoy 1.1.11 stens lubi to Cytuj Kaizen Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 18 godzin temu, hiuman napisał(a): Oczywiście że tak robię. Inne systemy Sromotnika instalują się bez problemu, tylko ten jedyny coś nie chce. A skąd masz tą informację co wkleiłeś o tym "braku sterownika" ? W którym dokładnie momencie masz ten błąd? Jaki komputer? Jakie konkretnie inne mody się instalują? Cytuj dante82 Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia Siema można zapodać na inny serwer? Na mega wywali mi błąd. Cytuj stens Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 45 minut temu, dante82 napisał(a): Siema można zapodać na inny serwer? Na mega wywali mi błąd. A poczytaj od 1-szego posta, to znajdziesz. Cytuj hiuman Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 9 godzin temu, Kaizen napisał(a): W którym dokładnie momencie masz ten błąd? Jaki komputer? Jakie konkretnie inne mody się instalują? Okno z brakiem sterowników wyskakuje po animacji z niebieskimi "grzybkami". Wszystkie wersje 10 i 11 od Sromotnika były instalowane bez problemu. HP Victus 15 Ryzen , nvidia rtx Cytuj olo320i Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia Panowie i panie, mam taki problem stało mi sie to już 3 razy. Ostatnie dwa na modzie Sromotnika. Otóż kąkuter działa dobrze z 2-3 tygodnie od instalacji systemu a potem z dnia na dzień najpierw wolniej się uruchamia a finalnie jednego dnia po wyłączeniu ponowne uruchomienie się nie udaje. Wywala mi kod "STOP CODE NTFS_FILE_SYSTEM (0X24) żadne solucje podane przez ejaj sfc /scannow czy chkdsk /f /r nie pomogły. Jak to naprawić? nie chcę kolejny raz reinstalować system. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj LaptopIpc Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 59 minut temu, olo320i napisał(a): Wywala mi kod "STOP CODE NTFS_FILE_SYSTEM (0X24) żadne solucje podane przez ejaj sfc /scannow czy chkdsk /f /r nie pomogły. Jak to naprawić? 1. Jeżeli masz dane wrażliwe, pliki osobiste i inne ważne pliki. UTWÓRZ KOPIĘ BEZPIECZEŃSTWA. 2. Błąd STOP CODE NTFS_FILE_SYSTEM (0x24) oznacza krytyczny problem ze sterownikiem Ntfs.sys, który zarządza odczytem i zapisem danych na partycjach NTFS. Najczęstszymi przyczynami są uszkodzenia struktury plików na dysku, fizyczne uszkodzenia sektorów (bad sectors) lub błędy sterowników kontrolera pamięci masowej. 3. Podejmij się diagnostyki dysku: Otwórz menu Start, wpisz cmd i uruchom jako administrator. Wpisz polecenie: wmic diskdrive get status i naciśnij Enter. Jeśli zobaczysz OK, dysk nie raportuje jeszcze krytycznej awarii sprzętowej. Status Pred Fail oznacza, że dysk wkrótce ulegnie uszkodzeniu i należy natychmiast skopiować dane 4. Narzędzia systemowe często nie pokazują zużycia dysku (szczególnie SSD) ani pojedynczych "bad sectorów". Najdokładniejsze informacje uzyskasz darmowymi programami: CrystalDiskInfo – najpopularniejsze narzędzie. Po uruchomieniu od razu zobaczysz ocenę stanu (np. "Dobry", "Uwaga", "Zły") oraz temperaturę. HD Tune – pozwala na wykonanie testu powierzchni (Error Scan). Czerwone bloki oznaczają fizyczne uszkodzenia dysku. HDDScan – dobre do przeprowadzania testów offline i monitorowania temperatury Sergei Strelec - potężne narzędzie zawierające liczne programy do diagnostyki 5. Napraw pliki systemowe (SFC i DISM) Narzędzia te przywracają uszkodzone pliki systemowe Windows, które mogą wpływać na pracę sterownika NTFS. W Wierszu polecenia wpisz kolejno: DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth sfc /scannow 6. Inne możliwości: Sprawdź pamięć RAM: Błędy pamięci mogą powodować przekłamania w zapisie danych na dysk. Użyj narzędzia mdsched.exe (Diagnostyka pamięci systemu Windows) lub innego ze stelca Zwolnij miejsce na dysku: Brak wolnego miejsca (poniżej 10-15%) może uniemożliwić systemowi tworzenie plików wymiany i prowadzić do błędów. olo320i lubi to Cytuj Poprzednia 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 12 z 13 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Ładowanie × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij https://winclub.pl/topic/50034-win-jg11-2425h2-iot-ltsc-120326/ Więcej opcji udostępniania... Obserwujący 9
LAGUNA Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 1 godzinę temu, stens napisał(a): Ale wszystkie opcje "odhaczone" przy wgrywaniu Rufusem. no tak ale tutaj jak kolega wspomniał zna systemy Autora ,ja tylko zapytałem. Bo to różnie każdy traktuje. 1 godzinę temu, hiuman napisał(a): A skąd masz tą informację co wkleiłeś o tym "braku sterownika" ? wpisz co powie Przy próbie instalacji za pomocą Ventoy wyskakuje informacja "Brak sterownika" i nie można zainstalować systemu. Co wcale nie znaczy iż to musi Ciebie dotyczyć, sprawdź sobie najnowszy Ventoy 1.1.11 stens lubi to Cytuj
Kaizen Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 18 godzin temu, hiuman napisał(a): Oczywiście że tak robię. Inne systemy Sromotnika instalują się bez problemu, tylko ten jedyny coś nie chce. A skąd masz tą informację co wkleiłeś o tym "braku sterownika" ? W którym dokładnie momencie masz ten błąd? Jaki komputer? Jakie konkretnie inne mody się instalują? Cytuj
dante82 Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia Siema można zapodać na inny serwer? Na mega wywali mi błąd. Cytuj
stens Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 45 minut temu, dante82 napisał(a): Siema można zapodać na inny serwer? Na mega wywali mi błąd. A poczytaj od 1-szego posta, to znajdziesz. Cytuj
hiuman Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 9 godzin temu, Kaizen napisał(a): W którym dokładnie momencie masz ten błąd? Jaki komputer? Jakie konkretnie inne mody się instalują? Okno z brakiem sterowników wyskakuje po animacji z niebieskimi "grzybkami". Wszystkie wersje 10 i 11 od Sromotnika były instalowane bez problemu. HP Victus 15 Ryzen , nvidia rtx Cytuj
olo320i Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia Panowie i panie, mam taki problem stało mi sie to już 3 razy. Ostatnie dwa na modzie Sromotnika. Otóż kąkuter działa dobrze z 2-3 tygodnie od instalacji systemu a potem z dnia na dzień najpierw wolniej się uruchamia a finalnie jednego dnia po wyłączeniu ponowne uruchomienie się nie udaje. Wywala mi kod "STOP CODE NTFS_FILE_SYSTEM (0X24) żadne solucje podane przez ejaj sfc /scannow czy chkdsk /f /r nie pomogły. Jak to naprawić? nie chcę kolejny raz reinstalować system. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj
LaptopIpc Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 59 minut temu, olo320i napisał(a): Wywala mi kod "STOP CODE NTFS_FILE_SYSTEM (0X24) żadne solucje podane przez ejaj sfc /scannow czy chkdsk /f /r nie pomogły. Jak to naprawić? 1. Jeżeli masz dane wrażliwe, pliki osobiste i inne ważne pliki. UTWÓRZ KOPIĘ BEZPIECZEŃSTWA. 2. Błąd STOP CODE NTFS_FILE_SYSTEM (0x24) oznacza krytyczny problem ze sterownikiem Ntfs.sys, który zarządza odczytem i zapisem danych na partycjach NTFS. Najczęstszymi przyczynami są uszkodzenia struktury plików na dysku, fizyczne uszkodzenia sektorów (bad sectors) lub błędy sterowników kontrolera pamięci masowej. 3. Podejmij się diagnostyki dysku: Otwórz menu Start, wpisz cmd i uruchom jako administrator. Wpisz polecenie: wmic diskdrive get status i naciśnij Enter. Jeśli zobaczysz OK, dysk nie raportuje jeszcze krytycznej awarii sprzętowej. Status Pred Fail oznacza, że dysk wkrótce ulegnie uszkodzeniu i należy natychmiast skopiować dane 4. Narzędzia systemowe często nie pokazują zużycia dysku (szczególnie SSD) ani pojedynczych "bad sectorów". Najdokładniejsze informacje uzyskasz darmowymi programami: CrystalDiskInfo – najpopularniejsze narzędzie. Po uruchomieniu od razu zobaczysz ocenę stanu (np. "Dobry", "Uwaga", "Zły") oraz temperaturę. HD Tune – pozwala na wykonanie testu powierzchni (Error Scan). Czerwone bloki oznaczają fizyczne uszkodzenia dysku. HDDScan – dobre do przeprowadzania testów offline i monitorowania temperatury Sergei Strelec - potężne narzędzie zawierające liczne programy do diagnostyki 5. Napraw pliki systemowe (SFC i DISM) Narzędzia te przywracają uszkodzone pliki systemowe Windows, które mogą wpływać na pracę sterownika NTFS. W Wierszu polecenia wpisz kolejno: DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth sfc /scannow 6. Inne możliwości: Sprawdź pamięć RAM: Błędy pamięci mogą powodować przekłamania w zapisie danych na dysk. Użyj narzędzia mdsched.exe (Diagnostyka pamięci systemu Windows) lub innego ze stelca Zwolnij miejsce na dysku: Brak wolnego miejsca (poniżej 10-15%) może uniemożliwić systemowi tworzenie plików wymiany i prowadzić do błędów. olo320i lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Ostatnio przeglądający 2 użytkowników