Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, gumish93 napisał(a):

Wyżej wspomnianego błędu nie uświadczyłem związanego z ekranem blokady, wyłączyłem go na zaś jakbym trafił na to ;) . Druga sprawa , jak u innego użytkownika, po aktualizacji , procesy  wyje*ło w kosmos :D . Załączam zdjęcie. 

Tak - Oczyszczanie dism zrobione + konfigurator usług ... I nic, tak jakby. Poniżej 109 procesów nie schodzi , mogłem wyłączyć Windows Update xD 

Czuć , że system zwolnił i trochę wolniej idzie oglądanie na yt czy przeglądanie neta ... Może z czasem się to poprawi | I nie będę formatował póki co. Chyba że aktualizacja cos jeszcze spieprzyła . Bo po to twojej stronie raczej wszystko git z 11

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

M$ robi widać postępy 🤣

U mnie procesy zawsze w normie, spróbuję jeszcze to dodatkowo zabezpieczyć.

Doraźnie procesy ubić można tak jak w instrukcji napisałem za pomocą WinaeroTweakera

FILAGOL lubi to
Opublikowano
3 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

M$ robi widać postępy 🤣

U mnie procesy zawsze w normie, spróbuję jeszcze to dodatkowo zabezpieczyć.

Doraźnie procesy ubić można tak jak w instrukcji napisałem za pomocą WinaeroTweakera

Kompaktowanie procesów z tego softu dało efekt ale jak widać wiecej procesów z kolejną aktualizacją ... Po cholere to ...

Opublikowano
W dniu 3.07.2025 o 09:24, srom-otnik napisał(a):

Pro Lite to muł, nie ma startu do IoT LTSC. Nie rozczarujcie się. Cóż, takie 💩💩💩💩💩💩💩💩 tworzywo...

To jak to w końcu jest:

Na czym polega różnica między tymi systemami, skoro ilość wątków i zajętość pamięci identyczne?

Opublikowano
W dniu 3.07.2025 o 09:24, srom-otnik napisał(a):

Pro Lite to muł, nie ma startu do IoT LTSC. Nie rozczarujcie się. Cóż, takie 💩💩💩💩💩💩💩💩 tworzywo...

Oj tam oj tam  od 4lip b.r. Lite nie instalowałem ale Extreme  u mnie wszystko zapier.....la  aż miło i żadnego 💩 nie daje.  Wszystko po instalowane wyczyszczone  ,po 10 minutach 49 procesów 😁👍w benchmarkach między lot a 24H2 Extreme  ,różnice w granicach błędu.

Arcydzieło  . Dzięki Mistrzu 

Opublikowano
11 minut temu, Miodek napisał(a):

Oj tam oj tam  od 4lip b.r. Lite nie instalowałem ale Extreme  u mnie wszystko zapier.....la  aż miło i żadnego 💩 nie daje.  Wszystko po instalowane wyczyszczone  ,po 10 minutach 49 procesów 😁👍w benchmarkach między lot a 24H2 Extreme  ,różnice w granicach błędu.

Arcydzieło  . Dzięki Mistrzu 

Serio?? Dla mnie to muuuuuuł straszliwy. No może, może, nie wiem, ja na pewno pozostaję na Extreme 21H2 LTSC, Córci też wrzuciłem zamiast wcześniejszej mojej 11stki i powiedziała tylko "Wow, ale szybki", to mi wystarczy...

P.S. Zacząłem pracę nad 24H2 Iot LTSC w wersji angielskiej, czas powalczyć za granicami 😉

Opublikowano

Dziś rano powinno pojawić się nowe iso, chyba finalne. Teraz kompresja systemu nie jest wmuszana na siłę, tylko po to by system po instalacji był mile mały. Użytkownik zdecyduje sam, czy chce, czy też nie kompresować. Niestety oprócz szczupłości, nic atrakcyjnego to nie wnosi - a na starszych maszynach wyczuwalnie osłabia działanie systemu. Wycofanie się z kompresji na etapie wstępnej fazy instalacji - wydatnie skraca jej czas. 

Odchudziłem również o kolejne kilkaset MB iso ze zdublowanych bibliotek. 

Więcej zmian raczej nie widzę na horyzoncie.

P.S. Te same udoskonalenia wprowadzę do 24H2 Iot LTSC obecnie dostępnego oraz tworzonego i na ukończeniu w wersji ang.

Idę spać 😉

Opublikowano
5 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Dobra, gniot na swoim miejscu. Sprawdźcie proszę, czy nadaje się na Final?

Jaki gniot : ) 

Świeżo po instalacji mam 75 procesów,  na Win JG11 24H2 IoT LTSC na czysto, na tym samym sprzęcie 130. Gdzie jest haczyk?

Śmiga aż miło. Dzięki!

ang40 i plusik lubią to
Opublikowano
Teraz, cloud2000 napisał(a):

Jaki gniot : ) 

Świeżo po instalacji mam 75 procesów,  na Win JG11 24H2 IoT LTSC na czyto, na tym samym sprzęcie 130. Gdzie jest haczyk?

Śmiga aż miło. Dzięki!

Instrukcja na pulpicie, przeczytaj punkt o winaerotweakerze

Opublikowano
1 minutę temu, srom-otnik napisał(a):

Instrukcja na pulpicie, przeczytaj punkt o winaerotweakerze

Robiłem optymalizację zgodnie z instrukcją. 

Piszę jak jest na  czysto po instalacji - przynajmniej u mnie.

W każdym razie śmiga, jeszcze raz dzięki.

plusik i srom-otnik lubią to
Opublikowano

Czy instalacja takiego systemu bez podpisanego bootloadera jest bezpieczna? Czytałem, że te starsze wersje bootloadera są narażone na backdoor o nazwie "black lotus". No i gdybym zdecydował się na instalacje tego windowsa to musiałbym wyłączyć w UEFI Secure Boot?

image.png

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Ponoć mówią:

praktycznie WSZYSTKIE bootloadery UEFI Microsoftu z okresu przed majem 2023 są odwoływane, bo są podatne na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], więc jak używasz jakiegoś ISO wydanego przed majem 2023, to dostaniesz ostrzeżenie.

walnij go Ventoy-em

Opublikowano

Powiem Tobie tak : z tymi Rufusami to idzie dostać małych,w zależności od wersji nic nie wyskakuje albo i tutaj wersje najnowsze, wyskoczy komunikat jak u Ciebie.

Natomiast jeszcze nic takiego mi się nie pokazało  stosując Ventoy-a.

Odnośnie konkretnego pytania o  Secure Boot,

(żeby nie było iż to ja mówię)

to Alianci podają tak:

Opublikowano

Proszę pisać info zwrotne o funkcjonowaniu systemu. Wszystko, co przyjdzie Wam do głowy - interesuje mnie np. czy wszystkie Wasze programy użytkowe poprawnie się instalują i działają; czy działa Bluetooth, czytniki linii papilarnych i w ogóle biometria - zwłaszcza przy logowaniu; czy wszystkie elementy interfejsu - suwaki, przyciski ikony działają należycie, a jeśli nie, to czy chociaż przy uruchomionych wszystkich usługach (nazwałem to w Optymalizatorze Usług - "Tryb Serwisowy") itp, itd.

Chcę ustalić, czy mogę po prostu dopisać do nazwy FINAL 😉

swiniarobert69 lubi to
Opublikowano

Siema

Jak wygląda ten windows po Twojej modyfikacji? Przypomina 10tkę czy trzeba się znowu przestawiać na nowszy wygląd?

Pytam, gdyż nie miałem jeszcze styczności z 11tką.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bencko0000 napisał(a):

Czarny ekran po zainstalowaniu sterowników od karty czarny ekran. Karta radeon 5600xt

Miałem tak wielokrotnie gdy instalowałem sterowniki przez DriverBoostera, a gdy pobrałem je ze strony producenta, problem znikał. Innym razem podobne objawy miałem, gdy nie wyłączyłem hibernacji. Zdziwiłem się, gdy po jej wyłączeniu, problem znikał i nigdy nie powracał. Być może i u Ciebie któraś z wymienionych przyczyn występuje, warto sprawdzić...

Opublikowano
15 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Miałem tak wielokrotnie gdy instalowałem sterowniki przez DriverBoostera, a gdy pobrałem je ze strony producenta, problem znikał. Innym razem podobne objawy miałem, gdy nie wyłączyłem hibernacji. Zdziwiłem się, gdy po jej wyłączeniu, problem znikał i nigdy nie powracał. Być może i u Ciebie któraś z wymienionych przyczyn występuje, warto sprawdzić...

Problem w tym że sterowniki pobieram właśnie ze strony producenta, spróbuje z tą hibernacją i dam znać. 

Opublikowano
W dniu 10.07.2025 o 23:41, srom-otnik napisał(a):

Też miałem podobny problem, aczkolwiek zauważyłem, że nie tyle jest to wina "programu" co też "laptopa". Na danej wersji oprogramowania instalacja przeszła bez problemu, jednakże na innych wywalało błędy.

Opublikowano

Witam

Tym razem nie będzie pochlebnych opinii. Generalnie system szybki, ale to tyle z plusów. Zainstalowana wersja Lite. Po pierwsze, na tym systemie zniknął mi totalnie adapter LAN od Realteka 2.5G (był przy pierwszej instalacji, zaktualizowałem sterownik i system się zawiesił, od tamtej pory nie ma LANu, tak próbowałem instalować system 2gi raz) problemy z synchronizacją z kontem Microsoft, Armoury Create działa połowicznie, gdyż nie chce się zaktualizować w pełni (wisi na aktualizacji configu mojego laptopa G533ZW_ACConfig),  aplikacja MyAsus nie może zaktualizować 3 sterowników (nadmieniam, większość pobrałem samemu, najnowsze ze strony station-drivers.com i necacom.net). Mam laptopa ASUS Rog Strix SCAR 15 z i9 12900h, 64gb DDR5 i 3070ti mobile. Co do zniknięcia adpatera LAN, to uprzedzę sugestię - resetowałem bios, nie pomogło niestety. Potestuję trochę ten system, ale jeśli nie będzie stabilny to wracam do Ghost Spectre, gdyż z nim nie było w ogóle problemu. Pozdrawiam

11 godzin temu, fabian.suzanski napisał(a):

Witam

Tym razem nie będzie pochlebnych opinii. Generalnie system szybki, ale to tyle z plusów. Zainstalowana wersja Lite. Po pierwsze, na tym systemie zniknął mi totalnie adapter LAN od Realteka 2.5G (był przy pierwszej instalacji, zaktualizowałem sterownik i system się zawiesił, od tamtej pory nie ma LANu, tak próbowałem instalować system 2gi raz) problemy z synchronizacją z kontem Microsoft, Armoury Create działa połowicznie, gdyż nie chce się zaktualizować w pełni (wisi na aktualizacji configu mojego laptopa G533ZW_ACConfig),  aplikacja MyAsus nie może zaktualizować 3 sterowników (nadmieniam, większość pobrałem samemu, najnowsze ze strony station-drivers.com i necacom.net). Mam laptopa ASUS Rog Strix SCAR 15 z i9 12900h, 64gb DDR5 i 3070ti mobile. Co do zniknięcia adpatera LAN, to uprzedzę sugestię - resetowałem bios, nie pomogło niestety. Potestuję trochę ten system, ale jeśli nie będzie stabilny to wracam do Ghost Spectre, gdyż z nim nie było w ogóle problemu. Pozdrawiam

LAN udało się ogarnąć i MyAsus udało się ogarnąć,  jedynie Aromoury Create ma jeszcze błąd. 

srom-otnik lubi to
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie