Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam z kolei pytanie jak ustawić poprawnie klawiaturę bo nie wiem czy coś przełączyłem czy co, ale raczej nie np, zamiast "p" klika mi się* itp. Próbowałem już wiele sposobów i żaden nie pomógł, dzięki z góry za jakieś wskazówki bo póki co żadnej innej klawiatury nie mam i muszę się posiłkować ekranową 

Dziś już klawiatura całkiem nie reaguje, nie mam pomysłu co dalej bo sam system mi się bardzo podoba 

Edytowane przez andere
Kolejne komplikacje których sam nie potrafię rozwiązać
Opublikowano
W dniu 11.09.2025 o 21:54, .Gh0ST napisał(a):

To tak powinno wyglądać?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nie, nie powinno, ale M$ wydał w tym miesiącu jakąś wredną łatkę, która nie chce się zainstalować. System jest dostępny od kilku miesięcy, a ten problem wystąpił niedawno, gdy wydawałem system, wszystkie łatki z WU instalowały się bez problemu. 
Nie będę robił nowego iso, a ten projekt "zatopię" - czekam na oficjalne iso M$ 25H2

Kocurek, swiniarobert69 i ohm lubią to
Opublikowano

Czy ten system będzie okej pod lapka i9-13900hx, 32gb ddr5, rtx4070 8gb?

Czasami w coś na nim pogram a nowsze gierki wymagają włączone Secure Boot oraz TPM 2.0 czy z tym systemem można z tego korzystać, bo mam W11 Home ale konieczny jest format bo się cyrki dzieją

Czy może jest jakiś lepszy custom system pod gaming? Na pewno chciałbym na bazie W11

swiniarobert69 lubi to
Opublikowano
W dniu 14.09.2025 o 01:05, srom-otnik napisał(a):

nie, nie powinno, ale M$ wydał w tym miesiącu jakąś wredną łatkę, która nie chce się zainstalować. System jest dostępny od kilku miesięcy, a ten problem wystąpił niedawno, gdy wydawałem system, wszystkie łatki z WU instalowały się bez problemu. 
Nie będę robił nowego iso, a ten projekt "zatopię" - czekam na oficjalne iso M$ 25H2

U mnie sugeruje przy tym by pozwolić by system przeinstalował się na nowo. To na laptopie teścia, dopiero co wczoraj zainstalowałem, czy mogę reinstalować w taki sposób czy lepiej czysty format?

plusik lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, ohm napisał(a):

U mnie sugeruje przy tym by pozwolić by system przeinstalował się na nowo. To na laptopie teścia, dopiero co wczoraj zainstalowałem, czy mogę reinstalować w taki sposób czy lepiej czysty format?

Miałem to samo na poczatku.

plusik lubi to
Opublikowano

Pomimo ustawienia w Windows Defender reguł wychodzących/przychodzących dostaję taki błąd:

image.png.5eacfecb317fb453f27a57a42c5f40c9.png

Inna ciekawostka, być może związana z tym samym - nie mogę aktywować Sound Forge 8 - błąd połączenia z serwerem.

Opublikowano

Jakiś zmasowany atak BS czy co? Bo już myślałem, że mi lapek wysiada. Nie było mnie przed nim ponad tydzień. Działam wczoraj i nagle raz BS. Dziś, po wygaszeniu ekranu, tak jakby grafa się zawiesiła. Robię reset grafiki skrótem klawiszowym i jest ok. Ale zamykam system i BS...qwa co jest?? Teraz wchodzę na forum i patrzę nowe wątki na temat BS, ale na wersji LTSC. BSy pojawiły mi się na PRO. Zrobiłem sfc, update systemu, optymalizację, czyszczenie i póki co jest ok.

Opublikowano

Niebawem zaczynam prace nad 25H2, a ten wątek poleci w kosz. 

Przyszło mi do głowy, że przecież wypadałoby zrezygnować już z pierwszego pytania jakie pojawia się na pulpicie zaraz po zainstalowaniu, "Czy system został zainstalowany na dysku SSD/NVMe?" - kto przy zdrowych zmysłach pcha 25H2 na starego rupiecia z tależowcem??? Starsze systemy, np W10 - owszem, takie pytanie ma głęboki sens, ale w tym przypadku?...
Dlatego obligatoryjnie ustawię optymalizację pod nowoczesne dyski bez żadnych pytań.
Chyba dobrze myślę, prawda?

plusik, Kocurek, boniek i 3 innych lubią to
Opublikowano
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Niebawem zaczynam prace nad 25H2, a ten wątek poleci w kosz. 

Przyszło mi do głowy, że przecież wypadałoby zrezygnować już z pierwszego pytania jakie pojawia się na pulpicie zaraz po zainstalowaniu, "Czy system został zainstalowany na dysku SSD/NVMe?" - kto przy zdrowych zmysłach pcha 25H2 na starego rupiecia z tależowcem??? Starsze systemy, np W10 - owszem, takie pytanie ma głęboki sens, ale w tym przypadku?...
Dlatego obligatoryjnie ustawię optymalizację pod nowoczesne dyski bez żadnych pytań.
Chyba dobrze myślę, prawda?

Usuwaj tę opcję. Na HDD tak żwawo nie śmiga 11, co testowałem na dwóch różnych talerzowcach.  

I co sądzisz o 11 z samą optymalizacja ? Bez usuwania żadnych modułów. Co było w 7 z twojej ręki ? Tak się tylko pytam, bo przypomniało mi się , że w W7 tak to zrobiłeś. Pozdro 😉

Opublikowano
12 minut temu, gumish93 napisał(a):

Usuwaj tę opcję. Na HDD tak żwawo nie śmiga 11, co testowałem na dwóch różnych talerzowcach.  

I co sądzisz o 11 z samą optymalizacja ? Bez usuwania żadnych modułów. Co było w 7 z twojej ręki ? Tak się tylko pytam, bo przypomniało mi się , że w W7 tak to zrobiłeś. Pozdro 😉

W11 23H2 - moja pierwsza 11stka była w 3 odsłonach: Full, Lite i Extreme.

Nie chcę mi się  :trollface:

Po co komu taki tryptyk? Lite jest w pełni funkcjonalny i wszystko można doinstalować.

Nie, nie, nie...

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.10.2025 o 10:36, srom-otnik napisał(a):

W11 23H2 - moja pierwsza 11stka była w 3 odsłonach: Full, Lite i Extreme.

Nie chcę mi się  :trollface:

Po co komu taki tryptyk? Lite jest w pełni funkcjonalny i wszystko można doinstalować.

Nie, nie, nie...

I byłem pewien na 1000% że dostanę taką odpowiedź 🤣 Ale mi by się nie chciało by tak robić xd.  Ale chciałem wiedzieć co o tym sądzisz. 

Czekam na refresh wydania z cierpliwością :D

Edytowane przez gumish93
srom-otnik lubi to
Opublikowano

Cześć,
zainstalowałem ostatnio odchudzoną wersję generalnie system działa bardzo dobrze — jest szybki i stabilny.
Zauważyłem jednak, że nie mogę skonfigurować Microsoft Family Link / Family Safety (kontrola rodzicielska, limity czasu, filtrowanie stron itd.).

Wygląda na to, że w tej wersji usunięte są niektóre komponenty odpowiedzialne za integrację z kontem Microsoft (MSA, Family Safety, itp.), przez co opcje te w ogóle się nie uruchamiają.

Czy ktoś z Was próbował może ręcznie przywrócić te funkcje (np. przez PowerShella, reinstalację pakietów z Microsoft Store lub Web Experience Pack)?
A może istnieje jakaś metoda, żeby korzystać z tego moda, ale jednocześnie mieć w pełni działający Family Link / Family Safety?

Nie chciałbym wracać do pełnej wersji Windowsa, jeśli da się to rozwiązać w inny sposób — może ktoś już testował jakieś obejście?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Opublikowano
5 minut temu, megon napisał(a):

Cześć,
zainstalowałem ostatnio odchudzoną wersję generalnie system działa bardzo dobrze — jest szybki i stabilny.
Zauważyłem jednak, że nie mogę skonfigurować Microsoft Family Link / Family Safety (kontrola rodzicielska, limity czasu, filtrowanie stron itd.).

Wygląda na to, że w tej wersji usunięte są niektóre komponenty odpowiedzialne za integrację z kontem Microsoft (MSA, Family Safety, itp.), przez co opcje te w ogóle się nie uruchamiają.

Czy ktoś z Was próbował może ręcznie przywrócić te funkcje (np. przez PowerShella, reinstalację pakietów z Microsoft Store lub Web Experience Pack)?
A może istnieje jakaś metoda, żeby korzystać z tego moda, ale jednocześnie mieć w pełni działający Family Link / Family Safety?

Nie chciałbym wracać do pełnej wersji Windowsa, jeśli da się to rozwiązać w inny sposób — może ktoś już testował jakieś obejście?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Jeśli wersja  Extreme to nie ma kontroli rodzicielskiej, w Lite jest i powinna działać

plusik lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Cierpliwości,  będzie 25H2

każdy chce 25h2 która nic nie zmienia tylko wyższy numerek, i wiele błędów nie stabilność systemu która nawet po aktualizacji więcej wywala niż z 24h2,roznicas znikoma wydajność ten sam poziom , cóż ludzie lubią cyferki, już testowałem 25h2 to samo działa nawet fps w grach się nie zmienia, szybkość systemu działa na poziomie 24h2 tak samo różnicy nie ma systemy czy szybciej działa jest tak samo pozdro dla których którzy lubią cyferki , a ze to 11 bo 10 juz wsparcia brak coraz nowszy sprzęt trzeba to normalne wszystko idzie do przodu nie tylko system/pozdro dla wszystkich, czas ściągnąć majty i iść dalej :), "lepiej majtów nie ściągać bo pójdziecie za to siedzieć , koszulkę można ściągać POZDRO 

Opublikowano
W dniu 26.07.2025 o 12:50, LAGUNA napisał(a):

@parti1

usługa koordynatora  aktualizacji- ustaw automatyczny.

co to jest za ustawienie które nawet w googlach mi nie wyszukuje? Czy jest jakiś inny sposób żeby aktualizacje działały w extreme? 

Opublikowano

Czyli czekać na 25H2 Pro- jest światełko w tunelu ?

Przydał by się bo szkoda Oryginalnego Key Pozdrawiam  🙂

Wstawka 24H2 na 25H2 Iot Enterprise LTSC od 11 10 br. śmiga bez problemów. Naprawdę świetna robota, zreszą jak zawsze 🙂🙂🙂👍 i trudno by było inaczej 👏

srom-otnik lubi to
Opublikowano
59 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Czy najnowsza wersja eksperymentalna nadaje się Waszym na tą ostateczną? Chyba, że macie jeszcze jakieś spostrzeżenia,  uwagi?

To chyba nie tym temacie , w Pro nie było wersji eksperymentalnej ,

Opublikowano

W oczekiwaniu Na MODa JG 25H2 Pro, pozwoliłem sobie mimo to na instalkę 24H2 Pro tę z 8 08 br. no i proszę mimo togo co się czasem wypisuje system pobiera, aktualizuje i ŚMIGA 👍👍👍. potestuję dalej oczekując na 25 H 2 wer. Pro

Pozdrawiam i dodam jak zawsze ŚWIETNA ROBOTA👍😀🤠

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

srom-otnik lubi to
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie