piter1114 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2025 2 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Nowe iso A co w nowym iso?
srom-otnik Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Godzinę temu, piter1114 napisał(a): A co w nowym iso? Lepsze rozwiązania. W Lite zmienilem zupełnie filozofię usuwania Defendera - teraz robięto skryptami przy pierwszym pokazaniu się pulpitu. Okno dialogowe pyta czy chcesz go mieć, czy nie, a skrypty w tle czekają aż powiesz sakramentalne TAK W Extreme jeszcze jeden proces mniej, ram też w dół, lepsza responsywność. JanKo66, plusik, Damian989121 i 4 innych lubią to
pawelek1980 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Pięknie chodzi i do tego pięknie wygląda z aero glass. Pozdrawiam i dziękuję. srom-otnik lubi to
boniek Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Czemu zostawiłeś systemowy notatnik? Po paru restartach Opera zwariowała: wywala błędy profilu, nie może odczytać pliku preferencji. W końcu się odpala, ale brak zsynchronizowanych danych. Pierwszy raz mam coś takiego. Reinstalka nic nie daje.
srom-otnik Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 13 godzin temu, boniek napisał(a): Czemu zostawiłeś systemowy notatnik? Po paru restartach Opera zwariowała: wywala błędy profilu, nie może odczytać pliku preferencji. W końcu się odpala, ale brak zsynchronizowanych danych. Pierwszy raz mam coś takiego. Reinstalka nic nie daje. HEJ! Podaj proszę więcej szczegółów, żebym miał więcej szans na rozwiązanie Twojego zgłoszenia: - na Lite czy Extreme to wystąpiło, a jeśli na Lite - czy usuwany był Defender? - jak to opera - zwykła, czy GX? - czy próbowałeś już coś naprawić z O&OShutUp'em z TUNING?
gumish93 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 W jaki sposób zrobiłeś blokadę pobierania sterowników w swoich modyfikacjach ? Oczywiście jeśli możesz to ujawnić . Pytam z czystej ciekawości
srom-otnik Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 3 minuty temu, gumish93 napisał(a): W jaki sposób zrobiłeś blokadę pobierania sterowników w swoich modyfikacjach ? Oczywiście jeśli możesz to ujawnić . Pytam z czystej ciekawości Zintegrowałem kilka tweaków rejestru. To samo można osiągnąć w NTLite zaznaczając odpowiedni chekbox w opcjach windows update gumish93 i starcraft2fan lubią to
boniek Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 (edytowane) 9 godzin temu, srom-otnik napisał(a): HEJ! Podaj proszę więcej szczegółów, żebym miał więcej szans na rozwiązanie Twojego zgłoszenia: - na Lite czy Extreme to wystąpiło, a jeśli na Lite - czy usuwany był Defender? - jak to opera - zwykła, czy GX? - czy próbowałeś już coś naprawić z O&OShutUp'em z TUNING? Cześć Mistrzu! - opera zwykła, na GX wszystko ok - wersja Lite, zarówno z wył. optymalizatorem, jak i włączonym - w O&O właśnie nic nie robiłem, teraz go odpaliłem, to oczywiście dostałem komunikat, że po aktualizacjach coś się pozmieniało. - mam wrażenie jakby to się stało po aktualizacjach systemu - wrzucam scr z błędami: najpierw raz komunikat o pliku preferencji a potem z 5 czy 6x - drugi komunikat, po czym opera się odpala ale na domyślnych ustawieniach, zsynchronizowane dane zniknęły - a co jest jeszcze najlepsze? nie można ręcznie usunąć resztek plików opery, które zostały w folderze AppData/Roaming - odmowa dostępu do folderu, potrzebuję uprawnień. Za moment spróbuję to usunąć z poziomu innego systemu - może ssd wysiadkę robi? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Usunąłem resztki i dalej prawie to samo, jedynie pierwszego komunikatu nie ma, a kolejny sypie tą samą serią. Może to kwestia konta użytkownika w systemie? Edytowane 10 Sierpnia 2025 przez boniek aktualizacja
LAGUNA Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 @boniek a sprawdź czy masz coś takiego . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
srom-otnik Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 2 godziny temu, boniek napisał(a): a co jest jeszcze najlepsze? nie można ręcznie usunąć resztek plików opery, które zostały w folderze AppData/Roaming Dzięki za info. Na razie badam temat, choć jak na razie nie wykryłem żadnego błędu ;-(( Do dokładnego usuwania programów użyj RevoUninstaller - wspaniałe narzędzie. W O&O zrobiłbym ustawienia "Factory settings", jak nie pomoże to wróć do recommended settings. Może ktoś z userów jeszcze potwierdzi to co zgłosił @boniek ?
boniek Opublikowano 11 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2025 Postawiłem system na innej jednostce, wykonałem dokładnie te same czynności co zwykle i...póki co jest ok, więc to raczej jakaś pojedyncza anomalia. Zaraz robię reinstall systemu, bo już taki się zrobił sajgon na tym sprzęcie, że masakra jakaś srom-otnik lubi to
Icogoo Opublikowano 14 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2025 no elegancko działa, czekam na 25h2 , pozdrowienia dla mistrza srom-otnik lubi to
neotps Opublikowano 16 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2025 Witam, nie mogę dodać konta Microsoft do logowania na tej wersji. Potrzebuję dodać dla dziecka konto microsoft na komputerze aby nadzorować czas . Czy w tej modyfikacji jest to po prostu niemożliwe? Po dodaniu konta i próbie zalogowania wyświetla się ekran Jeszcze chwila.. i powraca do ekranu zaloguj, gdzie przycisk zaloguj nie działa.
stens Opublikowano 16 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2025 ppm na pulpit > Narzędzia> optymalizator usług na "full" 2 godziny temu, neotps napisał(a): Witam, nie mogę dodać konta Microsoft do logowania na tej wersji.
Killer85 Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 W dniu 9.08.2025 o 21:56, boniek napisał(a): Czemu zostawiłeś systemowy notatnik? Bo może ludzie z niego jednak korzystają jak np.ja ? stens lubi to
gumish93 Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 W dniu 3.07.2025 o 09:07, srom-otnik napisał(a): Win JG11 24H2 Pro 08.08.2025 I. Zintegrowano z systemem: rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji: - Optymalizator Usług; - głębokie oczyszczanie. Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Dism++ oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass (tylko w Lite), HashCheck, StartAllBack (trial 100 dni), uaktywniono DirectPlay oraz starsze FrameWorki. Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych. II. Usunięto: 1. Wersja Lite: - aplikacje UWP, pozostał: notatnik, Paint, apka do screenów; - Sklep; - Edge; - SmartScreen; - "łatwy transfer"; - przeglądarka PDF; - część telemetrii; - Cortana; - język naturalny. 2. Wersja Extreme: - wszystko jak wyżej w Lite; - BitLocker; - Windows Media Player; - centrum synchronizacji; - maszyna wirtualna MS - HyperV; - Defender; - Windows Contacts; - Windows Mail; - pomoc; - rejestr zdalny, zdalne wsparcie; - tablet; - centrum powitalne, centrum zabezpieczeń; - obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - geolokacja; - języki, większość układów klawiatur; - Windows Mail; - Windows Media Center; - diagnostyka; - wszystkie opcje ułatwień dostępu; - Wordpad; - pakiet czcionek azjatyckich; - kopia zapasowa, przywracanie systemu; - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update. III. Instalacja: System nieaktywowany - należy podać swój klucz. Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy. UWAGA! Przy formatowaniu pendriva w RUFUSie należy pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD/NVMe?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, usunięty Defender oraz wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, u mnie na kompie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. System można i należy aktualizować - tylko wersja Lite, a także pobierać aplikacje ze Sklepu. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP Rozmiar ISO: 3,28 GB SHA-1: 0d709b1ccbd31039466367c637b9c614efd43311 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chcesz docenić moją pracę, to możesz przekazać mi wsparcie. Bank Pekao PL: 20 1240 4979 1111 0011 2667 1752 tytuł: DAROWIZNA Z góry BARDZO Ci DZIĘKUJĘ! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Poniżej reup na gdrive [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przyda się dla tych co narzekają na pobieranie z mega starcraft2fan i LAGUNA lubią to
Cardio Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Nie mogę zaistalowac Sklepu. Tryb serwisowy właczony. Update tez. Czego mi brakuje.?
stens Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Pobierz instalkę sklepu i spróbuj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2 godziny temu, Cardio napisał(a): Nie mogę zaistalowac Sklepu LAGUNA lubi to
neotps Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2025 W dniu 16.08.2025 o 14:46, stens napisał(a): ppm na pulpit > Narzędzia> optymalizator usług na "full" Wszedłem, odpowiedziałem na 2 pytania 2 razy tak i efekt ten sam.
LAGUNA Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2025 @neotps a taka metoda? sprawdźmy, czy ta metoda okaże się pomocna. Kliknij klawisz Windows + R, wpisz Netplwiz w oknie dialogowym Uruchom i kliknij Enter. Kliknij Dodaj. Na stronie „Jak ta osoba będzie się logować” wpisz adres e-mail konta Microsoft i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby dodać konto. Po dodaniu kliknij „Wyloguj” i zaloguj się przy użyciu nowego profilu.
neotps Opublikowano 23 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2025 W dniu 21.08.2025 o 18:44, LAGUNA napisał(a): @neotps a taka metoda? sprawdźmy, czy ta metoda okaże się pomocna. Kliknij klawisz Windows + R, wpisz Netplwiz w oknie dialogowym Uruchom i kliknij Enter. Kliknij Dodaj. Na stronie „Jak ta osoba będzie się logować” wpisz adres e-mail konta Microsoft i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby dodać konto. Po dodaniu kliknij „Wyloguj” i zaloguj się przy użyciu nowego profilu. To samo.
Kaizen Opublikowano 23 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2025 W dniu 16.08.2025 o 12:03, neotps napisał(a): Po dodaniu konta i próbie zalogowania wyświetla się ekran Jeszcze chwila.. i powraca do ekranu zaloguj, gdzie przycisk zaloguj nie działa. Jak dodawałeś konto MS to nadałeś PIN? Potrafi się schować - a jak nie nadasz PIN to się nie zalogujesz. Sprawdź to:
MarcinNowosad Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Takie pytanie odnośnie wydajności. Testuje obecnie na wirtualnej maszynie wersje Win JG10 22H2 Pro 22.07.25 oraz Win JG11 23H2. Wszystko na początku ładnie i szybko działa. Zastanawiam się tez jak prezentuje się ta wersja. Potrzebuje szybkiego systemu do Internetu, filmów szkoleniowych, emaila i pracy w przeglądarce internetowej, np. Firefox. Moja praca polega na tym, że mam otwartych np. 20 zakładek w Firefox i muszę pracować nad projektem. Czasami mi zjada 10GB pamięci RAM. Nie gram na komputerze ani nie zajmuje się zaawansowaną grafiką. Potrzebuję więc coś lekkiego i wydajnego. Co możecie polecić z tych wersji: Win JG10 22H2 Pro 22.07.25 czy Win JG11 23H2, czy może Win JG11 24H2 Pro Final?
wislak00 Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 39 minut temu, MarcinNowosad napisał(a): Takie pytanie odnośnie wydajności. Testuje obecnie na wirtualnej maszynie wersje Win JG10 22H2 Pro 22.07.25 oraz Win JG11 23H2. Wszystko na początku ładnie i szybko działa. Zastanawiam się tez jak prezentuje się ta wersja. Potrzebuje szybkiego systemu do Internetu, filmów szkoleniowych, emaila i pracy w przeglądarce internetowej, np. Firefox. Moja praca polega na tym, że mam otwartych np. 20 zakładek w Firefox i muszę pracować nad projektem. Czasami mi zjada 10GB pamięci RAM. Nie gram na komputerze ani nie zajmuje się zaawansowaną grafiką. Potrzebuję więc coś lekkiego i wydajnego. Co możecie polecić z tych wersji: Win JG10 22H2 Pro 22.07.25 czy Win JG11 23H2, czy może Win JG11 24H2 Pro Final? Jaki komp?
MarcinNowosad Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Laptop MSI GL75 9SD, i7-9750H, 32GB RAM, SSD
wislak00 Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 58 minut temu, MarcinNowosad napisał(a): Laptop MSI GL75 9SD, i7-9750H, 32GB RAM, SSD Ja bym brał tego
megon Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Bardzo dobrze chodzi ta wersja - mam pytanie bo mam laptopa z wersja Home - czy mozna liczyć na taka kompilacje ?
galactas88 Opublikowano 10 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2025 Cześć, prawie każdy windows update kończy się błędem 0x800f081f. Zwłaszcza te większe. Jest na to jakiś sposób?
.Gh0ST Opublikowano 11 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2025 Co myślicie aby to instalować głownie pod gry na te jednostkę? i7-12700HF RTX 4060Ti 64GB RAM 3600 DDR4 Czysta 11 według mnie mocno zaniża osiągi, wyciągnę na tym coś więcej?
Rekomendowane odpowiedzi