Skocz do zawartości

Nowe LTSC-2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie: Czy to prawda że najnowszy Win10 LTSC 21H2 ma tylko 5 lat wsparcia, czyli krócej niż LTSC 1809 (10 lat)?

Opublikowano

To praktycznie to samo LTSC - różni sie tylko rodzajem licencjonowania i długością wsparcia.

Poczytaj w google co to są wersje IoT.

Np. - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Klucze zakupione do LTSC 2019 nie działają z LTSC 2021. Sprawdzałem różne poradniki podane na MDL i lipa:

- DISM (offline VHDX) - nie działa
- Klucz w pid.txt - nie działa (boot install // upgrade przez ISO)
- slmgr /ipk - nie działa

Opublikowano

@zbigniew59 masz zaufany link do downloadu z KMS38?

@enterprise2000 dzięki za info. Ja na LTSC 2019 kilka lat siedziałem., więc ogólną idee tej wersji znam.

Cytat

Wersja IoT Enterprise LTSC jest instalowana w bankomatach i temu podobnych urządzeniach, gdzie nie będzie Ci się co chwilę aktualizował i restartował system.

To się odnosi też to zwykłej bez loT? 

Ponawiam pytanie. Są już jakieś sprawdzone programy do  optymalizacji systemu działające z tą wersją? Czy w ogóle te istniejące wymagają aktualizacji? Np. dism++ i inne polecane na tym forum.

Opublikowano

W pierwszym poście jest link do-  "sprawdzonych"- aktywatorów.

A programy do optymalizacji? - przecież to normalny win10 - to co mieliby aktualizować?

Opublikowano

Skrypt by @pm67310 stosowany po instalacji:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Moża też pobrać IoT:

i narzędziem DISM zamontować obraz, dodać language pack pl-pl i po prostu zaintalować.

Opublikowano

pierwsze znajdź languagepack pl-pl, zamontuj obraz i wykonaj punkty w takiej kolejnośći:

1. Add language packs, LIPs, and Features on Demand (pl-pl)
  2. Change your default language, locale, and other international settings
  3. Remove languages, LIPs, LXPs, and Features on Demand (en-us)

z linku:

i dodatkowo zresetuj bazę dla usunięcia pozostałości:

Opublikowano

Masz -  pl-pl_windows_10_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_eff40776.iso

Chcesz IoT Enterprise - czy IoT Enterprise LTSC?

Każdy, kto pobrał LTSC i chce przejść na LTSC IoT , zrób to poniżej (nie musisz niczego pobierać).
Uruchom CMD jako administrator:
slmgr.vbs /rilc
slmgr.vbs /upk
slmgr.vbs /ckms
slmgr.vbs /cpky
slmgr.vbs /ipk QPM6N-7J2WJ-P88HH-P3YRH-YY74H

ALBO-

changepk /productkey QPM6N-7J2WJ-P88HH-P3YRH-YY74H

Opublikowano

Testowo zrobiłem IoT Enterprise 2021 po polsku .. powstał kolejny problem - nie działa setupcomplete.cmd

Znalazłem info że:

Wersja IoT Enterprise obsługuje tylko licencje/klucze OEM, a plik setupcomplete.cmd nie działa, gdy używany jest klucz OEM

Opublikowano

A co wam zależy tak na tym IoT - PRZECIEŻ JEDYNA RÓŻNICA - to 10 lat wsparcia zamiast 5 lat.

I same problemy - jak widać.

Przecież za 5 lat juz nie bedziecie mysleć o tym systemie.

Musicie ciągle sami sobie robić problemy?

Przypominam ze IoT mozna aktywować tylko przez hwid - A może jeszcze na koncie microsoftu? :L

Przypominam także że LTSC - ogólnie - to system biznesowy, a nie konsumencki i licencji - PRAWDZIWEJ, LEGALNEJ - raczej nie można kupić.

I nie trujcie że ktoś kupił klucz za parę groszy w internecie - to nie są legalne klucze :L

Opublikowano

Ok .. widzę że ruscy opanowali sztukę instalacji nienadzorowanej IoT Enterprise LTSC z automatyczną aktywacją HWID

Trzeba podpatrzeć i zrobić po swojemu 

@zbigniew59

Zależy , nie zależy ... Windows nie tylko dla mnie ... 

Opublikowano
1 minutę temu, Eleonor napisał:

Ok .. widzę że ruscy opanowali sztukę instalacji nienadzorowanej IoT Enterprise LTSC z automatyczną aktywacją HWID

Trzeba podpatrzeć i zrobić po swojemu :)

@zbigniew59

Zależy , nie zależy ... Windows nie tylko dla mnie ... 

Na MDL jest to opisane, panowie w 3 dni to opanowali.

Opublikowano

Ukryłem zbędne posty (administracja nadal je widzi).

@zbigniew59 został ukarany warnem za każdy obraźliwy post (sztuk dwa).

Warny przyznane wcześniej pozostają w mocy. Jeszcze raz apeluję o zakończenie utarczek słownych i o merytoryczną dyskusję.

Kto się nie zastosuje do powyższego, będzie karany zgodnie z regulaminem.

Opublikowano

Na pewnym lapku z LTSC 1809 przestało działać sprawdzenie sfc /scannow. Tzn. dochodziło do 73% i radośnie stwierdzało, że system nie był w stanie dokończyć skanowania. Na próbę zaktualizowałem do LTSC 21H2. Teraz sfc /scannow przechodzi do końca bezbłędnie... ale ciekawsze jest to, że zainstalował się nowszy sterownik touchpada Synaptics, którego aplikacja UWP pojawiła się w Menu Start. 

Jutro sprawdzę, jak to będzie z Panelem sterowania Nvidia po akutalicji sterownika - chodzi o to, czy również będzie to aplikacja UWP.

//Co do postów usuniętych w tym temacie - kończymy zabawę. Dyskusja z funkcyjnymi nie jest dobrym pomysłem, a tym bardziej rzucanie w moderatorów punktami Regulaminu. Z Policją to nie przechodzi, tutaj też nie przejdzie. 

Miłego! ;)