Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pożyjemy zobaczymy...ja osobiście nie wierzę że MS odpuści to czym się tak chwali...kasa musi się zgadzać. To coś innego jak zmuszanie ludzi do przesiadki na nowy system tylko dlatego że jest nowszy tylko już konkretna kasa musi iść na zmianę platformy która większości nie jest potrzebna do szczęścia.

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
11 minut temu, rrroberto napisał:

Dziś dostałem aktualizację dla Windows 11 na niezgodnym sprzęcie (Asus P5Q Pro, Intel Quad Q6600, 4GB RAM, dysk SSD na MBR, no TPM, no SecureBoot). Wczoraj była dla .Net (KB5005537), dziś jest zbiorcza dla Windows (KB5006674), Defender aktualizuje się codziennie. A tyle opowiadali, że na "niezgodnym" nie będzie aktualizacji.:)

a to to ja dostałem wczoraj - też na sprzecie niezgodnym z wymogami 

można też samemu pobrać [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
2 godziny temu, TomoS napisał:

To prawda że na Win 11 gorzej działają gry? Warto aktualizować na moim sprzęcie który mam w podpisie?

Nie warto. Nie wiadomo jak będzie później z aktualizacjami, ponieważ masz niewspierane procki. To, że teraz są aktualizacje, nie znaczy, że będą też w przyszłości. 

4 godziny temu, wiher123 napisał:

W10Privacy niby działa - według ich niemieckiego Changeloga, ale nie sprawdziłem jeszcze tego osobiście.

O&O ShutUp10++ też działa, przynajmniej jak używa się tej "bezpiecznej opcji".

Opublikowano
4 minuty temu, Radzior2010 napisał:

Nie warto. Nie wiadomo jak będzie później z aktualizacjami, ponieważ masz niewspierane procki. To, że teraz są aktualizacje, nie znaczy, że będą też w przyszłości. 

Zależy jak na to patrzeć, bo jeśli nigdy nie usuną możliwości instalacji bez TPM i z niewspieranym prockiem to zawsze raz na półroku lub rok może robić formata z nowymi aktualizacjami(ja tak robię z Win 10 i nigdy nie mam problemów, a przed Win 10 to też właściwie nie używałem Windows Update i nigdy nikt mi się na kompa nie włamał, a jedynie jakie "wirusy" miałem to te z "witaminek" do gier czy programów) więc jeśli uporają się z problemami wieku dziecięcego, to może sprawdzić czy będzie to działać dobrze. Sam bym sprawdził, ale na ten moment ma właśnie jakieś tam problemy wieku dziecięcego, no i jedni mówią że wydajność w grach spada, inni że jest taka sama, a jeszcze inni że niby wzrasta - więc jedynie jaki sens to sprawdzić z czasem samemu na własnej skórze z wyłączonym VBS

13 minut temu, Radzior2010 napisał:

O&O ShutUp10++ też działa, przynajmniej jak używa się tej "bezpiecznej opcji".

Ja akurat spotkałem się z tezami że O&O ShutUp10++ to niby efekt placebo i nic nie wyłącza, sam tego nie sprawdzałem bo wolę W10Privacy i skrypt od M4S, ale ten ostatni to w przypadku Win 11 odpadnie, bo autor nie będzie go robił pod ten system

Opublikowano
13 minut temu, kamilo23 napisał:

U mnie nie przejdzie.

No to Ciebie  MS  załatwił  teraz zgodnie z ich wytycznymi  do sklepu po nowy sprzęt :tooth: .

Ja Wójt  z Urzędu mówię Ci  że masz  i to do wyboru do koloru  jak Ci tam pasuje   ale i ja  odradzam Ci instalowanie tego badziewia   a jak już koniecznie chcesz to

na innym dysku lub wirtualce i testuj do woli bo co numerek w górę tej  jedenastki to coraz gorzej .

Opublikowano

Na moim sprzęcie używanie 11 sprawiło że wróciłem do 10 powody: 
- Zamrażanie się przeglądarek (sprawdziłem te które są oparte na chromium) 
- Instalator sterownika chipsetu wywala się na etapie sprawdzenia kompatybilności (działa w tle i robi się z niego proces zombie)

Opublikowano
3 godziny temu, Radzior2010 napisał:

Nie wiadomo jak będzie później z aktualizacjami

Ledwo wydali jedną a już sper.....li  system przy kompresji  Install.wim do Install.esd    procek na 100 % a pamięci ledwo dychały ( gdzie mój sprzęt wszystko łykał )  no ręce opadają , pisali że  AMD  ma problemy

a tu i Intel też ledwo pierdzi  i ile sprzętów to tyle problemów a kiedy będzie OK to tylko wróż  Maciej chyba wie :tooth:

Opublikowano

Ja bym poszedł nawet dalej i sprawdził za jakiś czas czy tzw. "duże" aktualizacje (znane z Win10 co pół roku) będą się instalowały na niezgodnym sprzęcie.

System rzeczywiście czasami zamraża się w różnych momentach, najczęściej przy otwieraniu/zamykaniu jakiegoś okna/funkcji.

Jeśli chodzi o instalator chipsetu Intela to zauważyłem że przy niektórych po kliknięciu trzeba odczekać nawet do 10 minut zanim się pojawi instalator. Jest to problem znany jeszcze z Windows 10 tylko że tam wystarczyło odczekać do 3 minut.

Innym denerwującym problemem jest długi czas oczekiwania na otwarcie obrazu, np. ISO, czego nie było w Windows 10 gdzie obraz otwierał się od razu po kliknięciu.

Opublikowano
4 godziny temu, Win77cr napisał:

Ja bym poszedł nawet dalej i sprawdził za jakiś czas czy tzw. "duże" aktualizacje (znane z Win10 co pół roku) będą się instalowały na niezgodnym sprzęcie.

System rzeczywiście czasami zamraża się w różnych momentach, najczęściej przy otwieraniu/zamykaniu jakiegoś okna/funkcji.

Jeśli chodzi o instalator chipsetu Intela to zauważyłem że przy niektórych po kliknięciu trzeba odczekać nawet do 10 minut zanim się pojawi instalator. Jest to problem znany jeszcze z Windows 10 tylko że tam wystarczyło odczekać do 3 minut.

Innym denerwującym problemem jest długi czas oczekiwania na otwarcie obrazu, np. ISO, czego nie było w Windows 10 gdzie obraz otwierał się od razu po kliknięciu.

U mnie system był responsywny ciągle natomiast notorycznie co chwilę następował freeze przeglądarek i problem z Instalatorem AMD zastanawiam się jak to rozgryźć może w przyszłym tygodniu będę miał więcej czasu wolnego 

Opublikowano
W dniu 13.10.2021 o 14:08, Adiwin&& napisał:

powiem tyle, na tym nowym update wydajnosc l3 w ryzenie kompletnie lezy, zauwazylem problem w necie i teraz sam sprawdzilem na swoim 2700 

WIN 7:

win11 po nowym update:

Porażka, polecam zwrocic glownie uwage na l3 cache całe, sam system też jakis taki przymulony teraz jest

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
W dniu 14.10.2021 o 18:07, wiher123 napisał:

Ja akurat spotkałem się z tezami że O&O ShutUp10++ to niby efekt placebo i nic nie wyłącza, sam tego nie sprawdzałem bo wolę W10Privacy 

Na Win 11 akurat działa jak należy ;) 

Opublikowano

Mam od dziś Windows 11 Pro i jak na razie system działa.Przy normalnym używaniu komputera: przeglądanie Internetu w Mozilla Firefox 64bit lub oglądanie filmów na komputerze lub w Youtube wykorzystanie procesora wynosi 3%. Nie sprawdzałem jakie jest wykorzystanie procesora w grach lub podczas renderowania filmu w edytorze video,a mam procesor Ryzen 7 3700X(wspierany przez Windows 11) ze standardowym taktowaniem 3.6GHz

Zauważyłem jedynie,że wybierając kolor wiodący ręcznie ze schematu systemu Windows(Personalizacja-Kolory),nie mogę włączyć opcji: Pokaż kolor wiodący na przycisku START i pasku zadań,bo ta opcja jest nieaktywna,nawet po wybraniu by kolor wiodący wybierany był automatycznie.

Na razie Windows 11 działa i pozostaje oswajanie się z nowym Windows 11  i czekanie na poprawki od Microsoft  :)

Opublikowano

U mnie na Win 11 - czysta instalacja po aktualizacji przestało działać wyszukiwanie, próbowałem uruchomić  ponownie proces ale nic to nie dało :/ da się to jakoś naprawić ? 

konkretnie po tej

gvir2Qn.png

Opublikowano
13 godzin temu, lukcio31 napisał:

Zauważyłem jedynie,że wybierając kolor wiodący ręcznie ze schematu systemu Windows(Personalizacja-Kolory),nie mogę włączyć opcji: Pokaż kolor wiodący na przycisku START i pasku zadań,bo ta opcja jest nieaktywna,nawet po wybraniu by kolor wiodący wybierany był automatycznie.

Niestety opcja włączenia koloru wiodącego  nadal nie aktywna. Daję screen jak mam to ustawione:

Problem-z-ustawieniem-koloru-wiod-cego.j

Co teraz zrobić by opcja Pokaż kolor wiodący na przycisku START i pasku zadań była aktywna?

Opublikowano
12 godzin temu, Gruchi napisał:

U mnie na Win 11 - czysta instalacja po aktualizacji przestało działać wyszukiwanie, próbowałem uruchomić  ponownie proces ale nic to nie dało :/ da się to jakoś naprawić ? 

konkretnie po tej

Miałem tak samo , po jakimś czasie " coś " się samo zaktualizowało i wyszukiwarka zaczęła działać i wszystko hula - tyle że ja mam wszystko kompatybilne ( zgodny sprzęt ) :gt500s:

Opublikowano

@lukcio31 Napiszę tak...u mnie ta opcja jest niedostępna jak mam ustawiony tryb jasny, na ciemnym (sprawdzałeś w ogóle czy na ciemnym działa?) i niestandardowym działa, przy czym należy pamiętać że tryb niestandardowy to też tryb jasny i ciemny tylko dodatkowo ma on podpunkty w którym jeśli ustawisz oba na jasny to też nie działa, ten pierwszy "domyślny tryb systemu" musi być ustawiony ciemny. Przynajmniej u mnie tak to działa. Dodatkowo (a myślę że się chcesz bawić w ustawianie koloru paska i menu start) jeśli używasz startallback to musisz o tym pamiętać że jak tam masz ustawione kolory to pomimo iż ta funkcja będzie dostępna to koloru nie zmienisz.

Opublikowano
15 minut temu, Adiwin&& napisał:

coś te l3 poprawili w nowej latce dla insiderów(22000.282), ale nadal troche brakuje moim zdaniem

Progress jest, bo system w końcu sie nie tnie

Opublikowano
2 godziny temu, egoiszt napisał:

Miałem tak samo , po jakimś czasie " coś " się samo zaktualizowało i wyszukiwarka zaczęła działać i wszystko hula - tyle że ja mam wszystko kompatybilne ( zgodny sprzęt ) :gt500s:

ja odpuszczam na tą chwilę Win 11 jest więcej problemów niż pożytku. Na początku nie działały widżety - naprawiły się same teraz wyszukiwarka a za chwilę nie wiadomo co jeszcze dojdzie ;)

Opublikowano

wpHOfXo.jpg

I już jest aktualizacja poprawiająca wydajność procesorów AMD w Windows 11. ‎Rozwiązaliśmy problem z buforowaniem L3, który może wpływać na wydajność niektórych aplikacji na urządzeniach z procesorami AMD Ryzen po uaktualnieniu do systemu Windows 11 (wersja oryginalna).