Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

opis upa:)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

13 minut temu, egoiszt napisał(a):

jaką aktualizację by podnieść do wersji 26200.8106

zobacz czy jest najnowsza w 

Sorry -tutaj z upa

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
20 minut temu, LAGUNA napisał(a):

✨mówi :
Aby podnieść system
Windows 11 wersja 25H2 do kompilacji 26200.8106, należy zainstalować aktualizację zbiorczą o numerze KB5079387. 
Oto kluczowe informacje dotyczące tej aktualizacji:
  • Status wersji: Build 26200.8106 został udostępniony 12 marca 2026 roku dla użytkowników w kanale Release Preview Channel programu Windows Insider.

ale KB brak ??

crypt lubi to
Opublikowano

No to jak tak pilnie potrzebujesz (moim zdaniem nie warto gonić za numerkiem)

to ciągniesz cierpliwie to Windows 11, version 25H2 (26200.8106) amd64

albo ze str. M$ i czekasz na aktualizacje, ona sama przyjdzie.

Aktualizacja KB5079387 (kompilacje 26100.8106 i 26200.8106) dla Windows 11, wydana w marcu 2026 r. dla testerów Insider, znosi limit 1000 Hz odświeżania ekranu, przygotowując system na nowsze monitory. Wprowadza także poprawki Eksploratora plików, ulepszenia HDR, zmiany w politykach Smart App Control oraz naprawia błędy zdalnego pulpitu.

egoiszt lubi to
Opublikowano

Jeszcze ze 2-wie takie i jak ktoś ma malutki dysk to mu braknie.

egoiszt lubi to
Opublikowano

Natywna obsługa NVMe.

Z racji, że wpisy do rejestru przestały działać znalazłem to:

vivetool /enable /id:60786016,48433719

Po restarcie systemu działa (sparwadzane na 2 kompach, na Samsungach 980 Pro i 970 Pro).

LAGUNA lubi to
Opublikowano
W dniu 22.03.2026 o 19:17, Achon napisał(a):

Idą z rozmiarem na rekord:

Podejrzewam, że to już jest instalowana wersja 26H2 a na jesieni tylko mała aktualizacja-przełącznik "cyk" i już jest nowa wersja.

FILAGOL lubi to
Opublikowano

To co wiem a co będzie to się jeszcze okaże.:)

Nie tak  dawno wszyscy z niecierpliwością czekali na 11-nastkę.

Aktualizacja Windows 11 26H2. Kiedy premiera i jakie nowości wprowadzi?
Windows 11 26H2 to duża aktualizacja, którą Microsoft udostępni za kilka miesięcy. Kiedy to nastąpi? Co nowego zobaczymy wraz z tym uaktualnieniem? Microsoft uchylił rąbka tajemnicy. Aktualizacja Windows 11 26H2 ma skupiać się m.in. na ulepszeniach obejmujących wydajność i zapewnić szybsze działanie systemu.

Oto kluczowe informacje o Windows 11 26H2:
Brak „Windows 12”: Microsoft potwierdza, że 26H2 to kolejna wersja Windows 11, co oznacza ciągłość wsparcia, brak konieczności reinstalacji i darmowy upgrade.
Wydajność i AI: Aktualizacja ma na celu optymalizację działania systemu oraz dalsze wdrażanie funkcji opartych na sztucznej inteligencji (następcy funkcji Copilot+).
Termin wydania: Zgodnie z nazewnictwem 26H2 (2026, druga połowa roku), finalna wersja spodziewana jest jesienią 2026 roku.
Rozwój 26H1/26H2: Wcześniej, w pierwszej połowie 2026 r., spodziewana jest wersja 26H1, która może być zoptymalizowana głównie pod nowe procesory ARM. 
Warto dodać, że przed 26H2 system otrzymuje mniejsze aktualizacje poprawiające stabilność (np. KB5079271), które optymalizują proces instalacji oraz środowisko odzyskiwania systemu,

JanKo66, FILAGOL i egoiszt lubią to
Opublikowano

zanim będzie 12 to jeszcze ma być w 11-ście

Windows 11 ma być mniej irytujący, a bardziej niezawodny

Z opublikowanego raportu jasno wynika, iż Windows 11 przejdzie na dietę i zrzuci zbędne „kilogramy”, co w teorii powinno przełożyć się na poprawę responsywności systemu oraz szybkości jego działania. Czy tak też stanie się w rzeczywistości – tego podobno częściowo mamy dowiedzieć się jeszcze w tym roku.

Wedle słów Pavana, wspomnianego wiceprezesa, naprawa systemu nie jest jednak zadaniem na jeden wieczór, chociaż większość efektów powinniśmy zobaczyć jeszcze przed nadejściem stycznia. Jak napisał mężczyzna we wpisie zamieszczonym na

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]:

stens, JanKo66, egoiszt i 1 inny lubią to
Opublikowano

Hej ludziska , windows OLD na dysku C ma wielkość 49,9GB , obecny system działa sprawnie i poprawnie chwała łiudołsowi za to :P  , jak bezpiecznie usunąć ten folder  (drażni mnie te prawie 50GB bezcenne jakby nie patrzeć ) 

Ustawienia -> System -> Pamięć -> Pliki tymczasowe -> Poprzednie instalacje systemu Windows. nie mam nic takiego albo źle szukam ;)

Kiedyś prawoklik na dysk c , właściwości i tam miałem oczyszczanie dysku ... a teraz ??

W plikach tymczasowych nie pokazuje mi tych GB ... 

EDIT chyba znalazłem ... jprdl na okrętkę teraz :P

Opublikowano
48 minut temu, egoiszt napisał(a):

Hej ludziska , windows OLD na dysku C ma wielkość 49,9GB , obecny system działa sprawnie i poprawnie chwała łiudołsowi za to :P  , jak bezpiecznie usunąć ten folder  (drażni mnie te prawie 50GB bezcenne jakby nie patrzeć ) 

Ustawienia -> System -> Pamięć -> Pliki tymczasowe -> Poprzednie instalacje systemu Windows. nie mam nic takiego albo źle szukam ;)

Kiedyś prawoklik na dysk c , właściwości i tam miałem oczyszczanie dysku ... a teraz ??

W plikach tymczasowych nie pokazuje mi tych GB ... 

EDIT chyba znalazłem ... jprdl na okrętkę teraz :P

Ja tam na legalu usuwałem katalog ręcznie i nigdy nie wysypało mi systemu ...

LAGUNA i egoiszt lubią to
Opublikowano

a jak by jeszcze coś zostało to istnieje lepsza metoda.:D

chybnij z komputerem do automyjni ,tam mają wszelakie środki na wyczyszczenie.:D

masz ci tu jeszcze  przypiski

Jak bezpiecznie usunąć Windows.old w Windows 11
Otwórz menu Start i wpisz Oczyszczanie dysku (Disk Cleanup), a następnie uruchom aplikację.
Wybierz dysk C: i kliknij OK.
W oknie, które się pojawi, kliknij przycisk Oczyść pliki systemowe (może być wymagane ponowne wybranie dysku C:).
Na liście „Pliki do usunięcia” znajdź i zaznacz pozycję Poprzednie instalacje systemu Windows (Previous Windows installation(s)).
Możesz również zaznaczyć inne pozycje, takie jak „Tymczasowe pliki instalacyjne systemu Windows”, aby zwolnić jeszcze więcej miejsca.

stens lubi to
Opublikowano
21 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

Jak byś jeszcze chciał to możesz machnąć privazerem

Machnełem normalnie windows do najnowszej wersji menadzerem aktualizacji wymusiłem przeszło bez problemu z  23H2 do 25H2 "Asystent instalacji systemu Windows 11"

LAGUNA i egoiszt lubią to
Opublikowano

A mnie wczoraj dopadła  taka wpadka: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (0x7B) i brak możliwości uruchomienia systemu. To był zwykły restart systemu, żeby zainstalować sterownik grafiki.  Czyżby dysk się sypał ?  Witki już mi opadają z tym WIN11 :(  Musiałem stawiać system na nowo i jest na razie OK, ale jestem podenerwowany, że znowu wyskoczy ten sam problem. 

Czytałem sporo na temat tego problemu i nie spodziewałem się, że jest tak powszechny.

Fotka zapożyczona z neta.

To się stało po wklepaniu paru linijek do rejestru [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Niestety nie doczytałem wcześniej, że MS zablokowało dostęp do tej metody no i guano z tego wyszło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Okazało się, że boot loader przeniósł się samoczynnie na dysk E 🙃   Niestety musiałem postawić system od nowa z zachowaniem plików. 

egoiszt i LAGUNA lubią to
Opublikowano
16 godzin temu, leven napisał(a):

A mnie wczoraj dopadła  taka wpadka: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (0x7B) i brak możliwości uruchomienia systemu.

To tak na Zajączka :)

16 godzin temu, Kosa7 napisał(a):

Machnełem normalnie windows do najnowszej wersji menadzerem aktualizacji wymusiłem przeszło bez problemu z  23H2 do 25H2

też mi się wydawało że powinien uaktualnić do najnowszej wersji.

Wazne że wszystko gra.

egoiszt lubi to