LAGUNA Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Podobno jeszcze taka metoda Przeniesienie bootloadera na inny dysk (E:) to powszechny błąd instalacyjny, gdy Windows montuje pliki rozruchowe na dowolnym dostępnym nośniku (często w trybie UEFI/GPT), pozostawiając system zależnym od dysku E:. Rozwiązaniem jest użycie narzędzia bcdboot w wierszu poleceń, aby przywrócić bootloader na dysk systemowy (C:) bez reinstalacji systemu. Jak naprawić przeniesiony bootloader (przywrócenie na C:) Najbezpieczniejszą metodą jest utworzenie partycji EFI na dysku systemowym i przekopiowanie na nią plików rozruchowych. Przygotowanie: Upewnij się, że znasz literę dysku systemowego (zazwyczaj C:) oraz przygotuj nośnik instalacyjny Windows (pendrive) na wypadek problemów. Uruchom Wiersz polecenia jako Administrator: Otwórz CMD i wpisz diskpart. Utwórz partycję EFI (jeśli nie istnieje): select disk X (wybierz dysk systemowy, X to nr dysku) create partition efi format quick fs=fat32 assign letter=S (tymczasowa litera partycji EFI) exit Skopiuj pliki rozruchowe: Wpisz komendę: bcdboot C:\Windows /s S: /f UEFI. Restart: Uruchom ponownie komputer. Opcjonalnie: Możesz teraz usunąć partycję rozruchową z dysku E: (używając diskpart -> delete partition override), ale tylko wtedy, gdy komputer uruchamia się poprawnie po odłączeniu dysku E: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] egoiszt lubi to Cytuj
leven Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Ja sformatowałem cały dysk E i postawiłem system na C. Na razie działa. Nie rozumiem tylko, dla czego to się stało dopiero teraz, gdy komputer składałem w czerwcu 2025 Cytuj
LAGUNA Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca W dniu 27.03.2026 o 11:23, leven napisał(a): komputer składałem w czerwcu 2025 To specjalnie dla Ciebie pod ten nowy komputer. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] leven lubi to Cytuj
leven Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca Właśnie chciałem to zalinkować A mój blaszak, to średniak: CPU: 14600k MOBO: MSI Z790 MAG Tomahawk WIFI DDR5 RAM: 2x16 DDR5 16 GB G.Skill 8000 MT CL38 GPU: 5060ti 16GB Zasilacz: Corsair 850X Cybenetics WIn11 25H2 : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] No i tutaj magazyny: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nagle zmiana boot loadera z C na dysk E - wklepałem te zmiany {być może to tego wina) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Będę grzeczny, już na tyle dostałem po pupie, że zostaje przy ISO od MS + moje odchudzacze LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca 1 godzinę temu, leven napisał(a): Będę grzeczny, już na tyle dostałem po pupie, że zostaje przy ISO od MS właśnie ci grzeczni najbardziej dostają po "pupie" 2 godziny temu, leven napisał(a): wklepałem te zmiany {być może to tego wina) może tak być : cytat "To pokazuje, że choć zysk wydajności jest kuszący, nie każdy komputer i nie każdy dysk NVMe będzie idealnym kandydatem do takiej modyfikacji. W środowiskach produkcyjnych i tam, gdzie stabilność ma kluczowe znaczenie, należy zachować najwyższą ostrożność." @egoiszt moze Tobie a może komuś się przyda. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to taka mała wzmianka egoiszt lubi to Cytuj
leven Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca 15 godzin temu, LAGUNA napisał(a): właśnie ci grzeczni najbardziej dostają po "pupie" może tak być : cytat "To pokazuje, że choć zysk wydajności jest kuszący, nie każdy komputer i nie każdy dysk NVMe będzie idealnym kandydatem do takiej modyfikacji. W środowiskach produkcyjnych i tam, gdzie stabilność ma kluczowe znaczenie, należy zachować najwyższą ostrożność." @egoiszt moze Tobie a może komuś się przyda. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czytałem w necie, że Intel lubi bardziej dysk SATA, niż nvme. Może po wprowadzeniu kilku linijek do rejestru, system sobie nagle przeniósł boot loadera na SATA Już tego nie dotknę Aaa, ciekawe, bo teraz mam szybsze transfery, niż przed wpadką, a dydki są na swoim miejscu w MU: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA i egoiszt lubią to Cytuj leven Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Człowiek przyzwyczaja się do czegoś i znowu grzebanie w systemie. Wprowadzą zmiany i znowu zacznie się sypać. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA i egoiszt lubią to Cytuj LAGUNA Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Godzinę temu, leven napisał(a): Już tego nie dotknę Aaa, ciekawe, bo teraz mam szybsze transfery, niż przed wpadką, a dydki są na swoim miejscu w MU: i bardzo dobrze tak zostaw. Godzinę temu, leven napisał(a): Wprowadzą zmiany i znowu zacznie się sypać. ze zmian to tylko nie zapomnij o zmianie czasowej, na czas Letni. Pracownik Microsoftu ujawnił, że nowości wynikające z planu naprawczego systemu operacyjnego będą udostępniane w ramach aktualizacji wydawanych każdego miesiąca. Powinniśmy zatem oczekiwać stopniowych zmian, a nie ogromnej rewolucji w ramach jednego uaktualnienia. W planach oprócz funkcji związanych z paskiem zadań jest możliwość wstrzymywania aktualizacji, zwiększenie wydajności czy ograniczenie użycia pamięci operacyjnej. Cytuj LAGUNA Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Warto było czekać: 'Jak ja mu ufam temu M$" wiem że system jest w dobrych rękach: Nowa aktualizacja Windows 11 wycofana. Stało się to, co zawsze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] egoiszt lubi to Cytuj LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca może komuś się nada Windows 11 bez Copilota, reklam i telemetrii. Te aplikacje zrobią to za ciebie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zmiany w Windows 11. Nadchodzi poprawiony ciemny motyw [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] egoiszt lubi to Cytuj seweryno Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca witam czy to jest już aktualna kompilacja ? czy testowa ? Windows 11, version 25H2 (26200.8116 Cytuj egoiszt Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Jak pobrałem najnowszą kompilacje z uuudump , przemieliłem RUFUSEM to nie miałem opcji z zachowaniem plików tylko czysta instalka ? Coś źle w rufusie kliknąłem czy jak ? Cytuj LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Rufus modyfikuje zachowanie instalacji Windows 11, obejście TPM/Secure Boot cicho stosowane w niektórych przypadkach Podczas prowadzenia testu kontrolowanego wdrożenia systemu Windows 11 zauważyłem subtelne, ale krytyczne zachowanie w Rufusie (testowano z wersjami v3.22 i v4.3). Podczas tworzenia bootowalnego USB przy użyciu standardowego obrazu ISO Windows 11, Rufus może automatycznie usunąć wymagania dotyczące TPM 2.0, Secure Boot i RAM nawet bez wyraźnego zamiaru użytkownika. Co jest zaniepokojące to: Rufus modyfikuje rejestr Windows Setup w locie przez wstrzykiwanie wartości LabConfig (BypassTPMCheck, BypassSecureBootCheck itp.). W niektórych trybach te poprawki są włączone domyślnie (np. podczas korzystania z trybu "Rozszerzona instalacja Windows 11"). 56 minut temu, seweryno napisał(a): czy to jest już aktualna kompilacja ? czy testowa ? Windows 11, version 25H2 (26200.8116 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] seweryno lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 6 minut temu, LAGUNA napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czyli to nie "stabile" tylko "beta" ? seweryno lubi to Cytuj LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Firma zapowiedziała, że po usunięciu krytycznych błędów, aktualizacja zostanie ponownie udostępniona poprzez kanał Windows Update. Do tego czasu użytkownicy muszą uzbroić się w cierpliwość i polegać na dotychczasowych, stabilnych wersjach systemu. seweryno i egoiszt lubią to Cytuj Kosa7 Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 3 godziny temu, LAGUNA napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak sprawdzić czy na której partycji mamy bootloadera robiłem niedawno aktualizacje tym narzędziem od windows i nie odpiełem dysku zapomniałem se chyba nie przrzeżucił na inną partycje ? Cytuj LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Według tego to ta: Sprawdzenie, na której partycji znajduje się bootloader (program rozruchowy), zależy od trybu uruchamiania systemu (UEFI lub starsze BIOS/Legacy) oraz używanego systemu operacyjnego (Windows/Linux). Oto metody dla najpopularniejszych scenariuszy: 1. Windows (UEFI/GPT) - Partycja EFI W nowoczesnych systemach Windows (UEFI) bootloader znajduje się na małej, ukrytej partycji systemowej EFI (zazwyczaj sformatowanej w FAT32). Zarządzanie dyskami: Kliknij prawym przyciskiem myszy na Start i wybierz Zarządzanie dyskami. Szukaj partycji o rozmiarze ok. 100-500 MB, oznaczonej jako Systemowa EFI, zazwyczaj na początku dysku. Diskpart (Wiersz polecenia): Otwórz CMD jako administrator. Wpisz diskpart. Wpisz list disk. Wpisz sel disk X (gdzie X to numer dysku systemowego). Wpisz list vol. Partycja EFI będzie oznaczona jako "System" lub FAT32. 2. Windows (Legacy/MBR) - Partycja aktywna W starszych systemach bootloader znajduje się często na tej samej partycji co system (C:) lub małej partycji "Reserved". W Zarządzaniu dyskami partycja ta będzie oznaczona jako Aktywna P.S Powie Tobie tak, winowy ma takie chimery że raz mu pasuje raz nie, mam 6 dysków i podobnie jak TY instalowałem nic nie odłaczając i wszystko było ok. Na drugim mam 2-wa dyski i pierniczyło się zaraz po wgraniu. Jak by coś Naprawa bootloadera w systemie Windows 10 i Windows 11(UEFI) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] crypt lubi to Cytuj Kosa7 Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 7 minut temu, LAGUNA napisał(a): Według tego to ta: Sprawdzenie, na której partycji znajduje się bootloader (program rozruchowy), zależy od trybu uruchamiania systemu (UEFI lub starsze BIOS/Legacy) oraz używanego systemu operacyjnego (Windows/Linux). Oto metody dla najpopularniejszych scenariuszy: 1. Windows (UEFI/GPT) - Partycja EFI W nowoczesnych systemach Windows (UEFI) bootloader znajduje się na małej, ukrytej partycji systemowej EFI (zazwyczaj sformatowanej w FAT32). Zarządzanie dyskami: Kliknij prawym przyciskiem myszy na Start i wybierz Zarządzanie dyskami. Szukaj partycji o rozmiarze ok. 100-500 MB, oznaczonej jako Systemowa EFI, zazwyczaj na początku dysku. Diskpart (Wiersz polecenia): Otwórz CMD jako administrator. Wpisz diskpart. Wpisz list disk. Wpisz sel disk X (gdzie X to numer dysku systemowego). Wpisz list vol. Partycja EFI będzie oznaczona jako "System" lub FAT32. 2. Windows (Legacy/MBR) - Partycja aktywna W starszych systemach bootloader znajduje się często na tej samej partycji co system (C:) lub małej partycji "Reserved". W Zarządzaniu dyskami partycja ta będzie oznaczona jako Aktywna P.S Powie Tobie tak, winowy ma takie chimery że raz mu pasuje raz nie, mam 6 dysków i podobnie jak TY instalowałem nic nie odłaczając i wszystko było ok. Na drugim mam 2-wa dyski i pierniczyło się zaraz po wgraniu. Jak by coś Naprawa bootloadera w systemie Windows 10 i Windows 11(UEFI) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Słuchaj ja jestem starszej daty i gdybym robił format to napewno byl odłączył dyski zbędne magazyny danych bo wiem że lubi sobie przerzucić boot loadera np na dysk hdd i potem są jajca Ale z tego co sprawdziłem sobie to wygląda że po aktualizacji nie formacie wszystko jest w porządku partycja efi 100mb znajduje się na ssd tam gdzie system LAGUNA lubi to Cytuj LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Aby sprawdzić, na którym z 4 dysków znajduje się bootloader (menedżer rozruchu) Windows, najskuteczniej jest użyć wbudowanego narzędzia „Zarządzanie dyskami”. Bootloader zazwyczaj znajduje się na partycji oznaczonej jako „Systemowa” lub „Aktywna”. Teraz, Kosa7 napisał(a): Słuchaj ja jestem starszej daty Ja też jestem w kwiecie wieku z tym niższym PESELEM. 1 godzinę temu, Kosa7 napisał(a): robiłem niedawno aktualizacje tym narzędziem od windows i nie odpiełem dysku a przy aktualizowaniu to powinno być wszystko OK. Cytuj stens Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Godzinę temu, Kosa7 napisał(a): lubi sobie przerzucić boot loadera np na dysk hdd Nie ma przypadku, Windows zapisuje boot loadera na dysku "0" a jak nie ma miejsca to "krzyczy" o braku miejsca na instalację systemu. Jak HDD był podpięty był do gniazda sata "0" to tam instaluje. kp1971 lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca I znow przygotowałem plik rufusem najnowszego windowsa 25h2 i opcje zachowaj pliki i ustawienia mam wyszarzony , tylko czysta instalka ... why ? Cytuj stens Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 19 minut temu, egoiszt napisał(a): opcje zachowaj pliki i ustawienia mam wyszarzony A nie "ładujesz" Pro na Home? Cytuj ampa Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca A jak instalujesz? bo opcja aktualizacji tylko z poziomu systemu i to już od dawna. Hells Angels lubi to Cytuj LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca @egoiszt a walnij go Ventoy-em lub sprawdź starszą wersje Rufusa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zachowanie instalatora: Jeśli instalujesz Windows na nowym dysku (np. SSD), ale stary dysk (HDD/SSD) jest podłączony i posiada już partycję EFI lub wcześniejszą instalację, instalator Windows często "doklei" bootloader do starego dysku zamiast tworzyć nowy na nowym. Konsekwencje: Jeśli usuniesz stary dysk, system na nowym dysku przestanie się uruchamiać, ponieważ straci partycję rozruchową. Jak tego uniknąć? Najpewniejszym sposobem jest odłączenie drugiego dysku przed rozpoczęciem instalacji systemu Windows. Dzięki temu Windows zostanie zmuszony do utworzenia partycji EFI na dysku docelowym. Mówimy o instalacji nie o uaktualnieniu Opcja „zachowaj pliki i ustawienia” w programie Rufus jest często wyszarzona, ponieważ Rufus domyślnie jest narzędziem służącym do czystej instalacji systemu, co wiąże się z formatowaniem pendrive'a i przygotowaniem go do rozruchu (bootowania). Oto najczęstsze przyczyny i rozwiązania: Wybrany tryb "Windows To Go": Opcja ta jest aktywna tylko wtedy, gdy tworzysz przenośną wersję systemu (Windows To Go). Jeśli tworzysz zwykły nośnik instalacyjny (Standardowa instalacja Windows), Rufus sformatuje cały dysk, usuwając dane. Wymagania wersji systemu: Opcja zachowania plików może być niedostępna, jeśli obraz ISO systemu Windows jest uszkodzony, niekompatybilny lub używasz starszej wersji programu Rufus. Upewnij się, że używasz najnowszej wersji. Sformatowany pendrive: Rufus, aby działać poprawnie jako bootowalny nośnik, musi sformatować dysk USB. Zaleca się użycie pustego nośnika, ponieważ wszystkie dane zostaną usunięte. Co zrobić, aby zachować pliki? Jeśli Twoim celem jest aktualizacja systemu z zachowaniem danych, najlepiej uruchomić instalator systemu Windows bezpośrednio z poziomu działającego systemu, a nie za pomocą Rufusa. crypt, Hells Angels i zen888 lubią to Cytuj egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 21 godzin temu, stens napisał(a): A nie "ładujesz" Pro na Home? Nie mam wszystko odznaczone , pobiera wersje HOME bo taką mam na laptopie 21 godzin temu, ampa napisał(a): A jak instalujesz? bo opcja aktualizacji tylko z poziomu systemu i to już od dawna. Z pendrive tak wcześniejszą wersje 24H2 przerobioną rufusem , jeśli o to pytasz A jak ze strony MS pobieram winde to jak sprawdzić jaka to jest kompilacja ? KB5086672 Właśnie pobiera mi tę aktualizację - czy się coś posypie Cytuj egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Stała się wersja 26200.8117 Cytuj stens Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 51 minut temu, egoiszt napisał(a): Z pendrive tak wcześniejszą wersje 24H2 przerobioną rufusem , jeśli o to pytasz To się otwiera w Explorerze Windows i tylko uruchamia setup.exe. LAGUNA lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Godzinę temu, stens napisał(a): To się otwiera w Explorerze Windows i tylko uruchamia setup.exe. Tak tez robiłem Cytuj stens Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Nie wgrywasz Rufusem tylko ISO otwierasz w Explorerze Windows pod działającym systemem. 6 minut temu, egoiszt napisał(a): Tak tez robiłem LAGUNA lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Wcześniej rufusem przerabiałem WINDE 24H2 Przerobił , zapisałem na kompie Uruchomiłem .exe i przemieliło wszystko i miałem opcje do wyboru "zachowanie ustawień i plików" Winda pobrana z MS idealnie się przerabia rusfusem , ta z UUPdump to lipton Cytuj Poprzednia 165 166 167 168 169 170 171 172 Dalej Strona 170 z 172 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Ładowanie × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij https://winclub.pl/topic/41323-windows-11-og%C3%B3lna-dyskusja/ Więcej opcji udostępniania... Obserwujący 27 Tematy Ostatnio przeglądający 0 użytkowników Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
leven Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Człowiek przyzwyczaja się do czegoś i znowu grzebanie w systemie. Wprowadzą zmiany i znowu zacznie się sypać. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA i egoiszt lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Godzinę temu, leven napisał(a): Już tego nie dotknę Aaa, ciekawe, bo teraz mam szybsze transfery, niż przed wpadką, a dydki są na swoim miejscu w MU: i bardzo dobrze tak zostaw. Godzinę temu, leven napisał(a): Wprowadzą zmiany i znowu zacznie się sypać. ze zmian to tylko nie zapomnij o zmianie czasowej, na czas Letni. Pracownik Microsoftu ujawnił, że nowości wynikające z planu naprawczego systemu operacyjnego będą udostępniane w ramach aktualizacji wydawanych każdego miesiąca. Powinniśmy zatem oczekiwać stopniowych zmian, a nie ogromnej rewolucji w ramach jednego uaktualnienia. W planach oprócz funkcji związanych z paskiem zadań jest możliwość wstrzymywania aktualizacji, zwiększenie wydajności czy ograniczenie użycia pamięci operacyjnej. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Warto było czekać: 'Jak ja mu ufam temu M$" wiem że system jest w dobrych rękach: Nowa aktualizacja Windows 11 wycofana. Stało się to, co zawsze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] egoiszt lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca może komuś się nada Windows 11 bez Copilota, reklam i telemetrii. Te aplikacje zrobią to za ciebie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zmiany w Windows 11. Nadchodzi poprawiony ciemny motyw [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] egoiszt lubi to Cytuj
seweryno Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca witam czy to jest już aktualna kompilacja ? czy testowa ? Windows 11, version 25H2 (26200.8116 Cytuj
egoiszt Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Jak pobrałem najnowszą kompilacje z uuudump , przemieliłem RUFUSEM to nie miałem opcji z zachowaniem plików tylko czysta instalka ? Coś źle w rufusie kliknąłem czy jak ? Cytuj
LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Rufus modyfikuje zachowanie instalacji Windows 11, obejście TPM/Secure Boot cicho stosowane w niektórych przypadkach Podczas prowadzenia testu kontrolowanego wdrożenia systemu Windows 11 zauważyłem subtelne, ale krytyczne zachowanie w Rufusie (testowano z wersjami v3.22 i v4.3). Podczas tworzenia bootowalnego USB przy użyciu standardowego obrazu ISO Windows 11, Rufus może automatycznie usunąć wymagania dotyczące TPM 2.0, Secure Boot i RAM nawet bez wyraźnego zamiaru użytkownika. Co jest zaniepokojące to: Rufus modyfikuje rejestr Windows Setup w locie przez wstrzykiwanie wartości LabConfig (BypassTPMCheck, BypassSecureBootCheck itp.). W niektórych trybach te poprawki są włączone domyślnie (np. podczas korzystania z trybu "Rozszerzona instalacja Windows 11"). 56 minut temu, seweryno napisał(a): czy to jest już aktualna kompilacja ? czy testowa ? Windows 11, version 25H2 (26200.8116 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] seweryno lubi to Cytuj
egoiszt Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 6 minut temu, LAGUNA napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czyli to nie "stabile" tylko "beta" ? seweryno lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Firma zapowiedziała, że po usunięciu krytycznych błędów, aktualizacja zostanie ponownie udostępniona poprzez kanał Windows Update. Do tego czasu użytkownicy muszą uzbroić się w cierpliwość i polegać na dotychczasowych, stabilnych wersjach systemu. seweryno i egoiszt lubią to Cytuj
Kosa7 Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 3 godziny temu, LAGUNA napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak sprawdzić czy na której partycji mamy bootloadera robiłem niedawno aktualizacje tym narzędziem od windows i nie odpiełem dysku zapomniałem se chyba nie przrzeżucił na inną partycje ? Cytuj LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Według tego to ta: Sprawdzenie, na której partycji znajduje się bootloader (program rozruchowy), zależy od trybu uruchamiania systemu (UEFI lub starsze BIOS/Legacy) oraz używanego systemu operacyjnego (Windows/Linux). Oto metody dla najpopularniejszych scenariuszy: 1. Windows (UEFI/GPT) - Partycja EFI W nowoczesnych systemach Windows (UEFI) bootloader znajduje się na małej, ukrytej partycji systemowej EFI (zazwyczaj sformatowanej w FAT32). Zarządzanie dyskami: Kliknij prawym przyciskiem myszy na Start i wybierz Zarządzanie dyskami. Szukaj partycji o rozmiarze ok. 100-500 MB, oznaczonej jako Systemowa EFI, zazwyczaj na początku dysku. Diskpart (Wiersz polecenia): Otwórz CMD jako administrator. Wpisz diskpart. Wpisz list disk. Wpisz sel disk X (gdzie X to numer dysku systemowego). Wpisz list vol. Partycja EFI będzie oznaczona jako "System" lub FAT32. 2. Windows (Legacy/MBR) - Partycja aktywna W starszych systemach bootloader znajduje się często na tej samej partycji co system (C:) lub małej partycji "Reserved". W Zarządzaniu dyskami partycja ta będzie oznaczona jako Aktywna P.S Powie Tobie tak, winowy ma takie chimery że raz mu pasuje raz nie, mam 6 dysków i podobnie jak TY instalowałem nic nie odłaczając i wszystko było ok. Na drugim mam 2-wa dyski i pierniczyło się zaraz po wgraniu. Jak by coś Naprawa bootloadera w systemie Windows 10 i Windows 11(UEFI) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] crypt lubi to Cytuj Kosa7 Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 7 minut temu, LAGUNA napisał(a): Według tego to ta: Sprawdzenie, na której partycji znajduje się bootloader (program rozruchowy), zależy od trybu uruchamiania systemu (UEFI lub starsze BIOS/Legacy) oraz używanego systemu operacyjnego (Windows/Linux). Oto metody dla najpopularniejszych scenariuszy: 1. Windows (UEFI/GPT) - Partycja EFI W nowoczesnych systemach Windows (UEFI) bootloader znajduje się na małej, ukrytej partycji systemowej EFI (zazwyczaj sformatowanej w FAT32). Zarządzanie dyskami: Kliknij prawym przyciskiem myszy na Start i wybierz Zarządzanie dyskami. Szukaj partycji o rozmiarze ok. 100-500 MB, oznaczonej jako Systemowa EFI, zazwyczaj na początku dysku. Diskpart (Wiersz polecenia): Otwórz CMD jako administrator. Wpisz diskpart. Wpisz list disk. Wpisz sel disk X (gdzie X to numer dysku systemowego). Wpisz list vol. Partycja EFI będzie oznaczona jako "System" lub FAT32. 2. Windows (Legacy/MBR) - Partycja aktywna W starszych systemach bootloader znajduje się często na tej samej partycji co system (C:) lub małej partycji "Reserved". W Zarządzaniu dyskami partycja ta będzie oznaczona jako Aktywna P.S Powie Tobie tak, winowy ma takie chimery że raz mu pasuje raz nie, mam 6 dysków i podobnie jak TY instalowałem nic nie odłaczając i wszystko było ok. Na drugim mam 2-wa dyski i pierniczyło się zaraz po wgraniu. Jak by coś Naprawa bootloadera w systemie Windows 10 i Windows 11(UEFI) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Słuchaj ja jestem starszej daty i gdybym robił format to napewno byl odłączył dyski zbędne magazyny danych bo wiem że lubi sobie przerzucić boot loadera np na dysk hdd i potem są jajca Ale z tego co sprawdziłem sobie to wygląda że po aktualizacji nie formacie wszystko jest w porządku partycja efi 100mb znajduje się na ssd tam gdzie system LAGUNA lubi to Cytuj LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Aby sprawdzić, na którym z 4 dysków znajduje się bootloader (menedżer rozruchu) Windows, najskuteczniej jest użyć wbudowanego narzędzia „Zarządzanie dyskami”. Bootloader zazwyczaj znajduje się na partycji oznaczonej jako „Systemowa” lub „Aktywna”. Teraz, Kosa7 napisał(a): Słuchaj ja jestem starszej daty Ja też jestem w kwiecie wieku z tym niższym PESELEM. 1 godzinę temu, Kosa7 napisał(a): robiłem niedawno aktualizacje tym narzędziem od windows i nie odpiełem dysku a przy aktualizowaniu to powinno być wszystko OK. Cytuj stens Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Godzinę temu, Kosa7 napisał(a): lubi sobie przerzucić boot loadera np na dysk hdd Nie ma przypadku, Windows zapisuje boot loadera na dysku "0" a jak nie ma miejsca to "krzyczy" o braku miejsca na instalację systemu. Jak HDD był podpięty był do gniazda sata "0" to tam instaluje. kp1971 lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca I znow przygotowałem plik rufusem najnowszego windowsa 25h2 i opcje zachowaj pliki i ustawienia mam wyszarzony , tylko czysta instalka ... why ? Cytuj stens Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 19 minut temu, egoiszt napisał(a): opcje zachowaj pliki i ustawienia mam wyszarzony A nie "ładujesz" Pro na Home? Cytuj ampa Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca A jak instalujesz? bo opcja aktualizacji tylko z poziomu systemu i to już od dawna. Hells Angels lubi to Cytuj LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca @egoiszt a walnij go Ventoy-em lub sprawdź starszą wersje Rufusa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zachowanie instalatora: Jeśli instalujesz Windows na nowym dysku (np. SSD), ale stary dysk (HDD/SSD) jest podłączony i posiada już partycję EFI lub wcześniejszą instalację, instalator Windows często "doklei" bootloader do starego dysku zamiast tworzyć nowy na nowym. Konsekwencje: Jeśli usuniesz stary dysk, system na nowym dysku przestanie się uruchamiać, ponieważ straci partycję rozruchową. Jak tego uniknąć? Najpewniejszym sposobem jest odłączenie drugiego dysku przed rozpoczęciem instalacji systemu Windows. Dzięki temu Windows zostanie zmuszony do utworzenia partycji EFI na dysku docelowym. Mówimy o instalacji nie o uaktualnieniu Opcja „zachowaj pliki i ustawienia” w programie Rufus jest często wyszarzona, ponieważ Rufus domyślnie jest narzędziem służącym do czystej instalacji systemu, co wiąże się z formatowaniem pendrive'a i przygotowaniem go do rozruchu (bootowania). Oto najczęstsze przyczyny i rozwiązania: Wybrany tryb "Windows To Go": Opcja ta jest aktywna tylko wtedy, gdy tworzysz przenośną wersję systemu (Windows To Go). Jeśli tworzysz zwykły nośnik instalacyjny (Standardowa instalacja Windows), Rufus sformatuje cały dysk, usuwając dane. Wymagania wersji systemu: Opcja zachowania plików może być niedostępna, jeśli obraz ISO systemu Windows jest uszkodzony, niekompatybilny lub używasz starszej wersji programu Rufus. Upewnij się, że używasz najnowszej wersji. Sformatowany pendrive: Rufus, aby działać poprawnie jako bootowalny nośnik, musi sformatować dysk USB. Zaleca się użycie pustego nośnika, ponieważ wszystkie dane zostaną usunięte. Co zrobić, aby zachować pliki? Jeśli Twoim celem jest aktualizacja systemu z zachowaniem danych, najlepiej uruchomić instalator systemu Windows bezpośrednio z poziomu działającego systemu, a nie za pomocą Rufusa. crypt, Hells Angels i zen888 lubią to Cytuj egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 21 godzin temu, stens napisał(a): A nie "ładujesz" Pro na Home? Nie mam wszystko odznaczone , pobiera wersje HOME bo taką mam na laptopie 21 godzin temu, ampa napisał(a): A jak instalujesz? bo opcja aktualizacji tylko z poziomu systemu i to już od dawna. Z pendrive tak wcześniejszą wersje 24H2 przerobioną rufusem , jeśli o to pytasz A jak ze strony MS pobieram winde to jak sprawdzić jaka to jest kompilacja ? KB5086672 Właśnie pobiera mi tę aktualizację - czy się coś posypie Cytuj egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Stała się wersja 26200.8117 Cytuj stens Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 51 minut temu, egoiszt napisał(a): Z pendrive tak wcześniejszą wersje 24H2 przerobioną rufusem , jeśli o to pytasz To się otwiera w Explorerze Windows i tylko uruchamia setup.exe. LAGUNA lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Godzinę temu, stens napisał(a): To się otwiera w Explorerze Windows i tylko uruchamia setup.exe. Tak tez robiłem Cytuj stens Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Nie wgrywasz Rufusem tylko ISO otwierasz w Explorerze Windows pod działającym systemem. 6 minut temu, egoiszt napisał(a): Tak tez robiłem LAGUNA lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Wcześniej rufusem przerabiałem WINDE 24H2 Przerobił , zapisałem na kompie Uruchomiłem .exe i przemieliło wszystko i miałem opcje do wyboru "zachowanie ustawień i plików" Winda pobrana z MS idealnie się przerabia rusfusem , ta z UUPdump to lipton Cytuj Poprzednia 165 166 167 168 169 170 171 172 Dalej Strona 170 z 172 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Ładowanie × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij https://winclub.pl/topic/41323-windows-11-og%C3%B3lna-dyskusja/ Więcej opcji udostępniania... Obserwujący 27
LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Według tego to ta: Sprawdzenie, na której partycji znajduje się bootloader (program rozruchowy), zależy od trybu uruchamiania systemu (UEFI lub starsze BIOS/Legacy) oraz używanego systemu operacyjnego (Windows/Linux). Oto metody dla najpopularniejszych scenariuszy: 1. Windows (UEFI/GPT) - Partycja EFI W nowoczesnych systemach Windows (UEFI) bootloader znajduje się na małej, ukrytej partycji systemowej EFI (zazwyczaj sformatowanej w FAT32). Zarządzanie dyskami: Kliknij prawym przyciskiem myszy na Start i wybierz Zarządzanie dyskami. Szukaj partycji o rozmiarze ok. 100-500 MB, oznaczonej jako Systemowa EFI, zazwyczaj na początku dysku. Diskpart (Wiersz polecenia): Otwórz CMD jako administrator. Wpisz diskpart. Wpisz list disk. Wpisz sel disk X (gdzie X to numer dysku systemowego). Wpisz list vol. Partycja EFI będzie oznaczona jako "System" lub FAT32. 2. Windows (Legacy/MBR) - Partycja aktywna W starszych systemach bootloader znajduje się często na tej samej partycji co system (C:) lub małej partycji "Reserved". W Zarządzaniu dyskami partycja ta będzie oznaczona jako Aktywna P.S Powie Tobie tak, winowy ma takie chimery że raz mu pasuje raz nie, mam 6 dysków i podobnie jak TY instalowałem nic nie odłaczając i wszystko było ok. Na drugim mam 2-wa dyski i pierniczyło się zaraz po wgraniu. Jak by coś Naprawa bootloadera w systemie Windows 10 i Windows 11(UEFI) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] crypt lubi to Cytuj
Kosa7 Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 7 minut temu, LAGUNA napisał(a): Według tego to ta: Sprawdzenie, na której partycji znajduje się bootloader (program rozruchowy), zależy od trybu uruchamiania systemu (UEFI lub starsze BIOS/Legacy) oraz używanego systemu operacyjnego (Windows/Linux). Oto metody dla najpopularniejszych scenariuszy: 1. Windows (UEFI/GPT) - Partycja EFI W nowoczesnych systemach Windows (UEFI) bootloader znajduje się na małej, ukrytej partycji systemowej EFI (zazwyczaj sformatowanej w FAT32). Zarządzanie dyskami: Kliknij prawym przyciskiem myszy na Start i wybierz Zarządzanie dyskami. Szukaj partycji o rozmiarze ok. 100-500 MB, oznaczonej jako Systemowa EFI, zazwyczaj na początku dysku. Diskpart (Wiersz polecenia): Otwórz CMD jako administrator. Wpisz diskpart. Wpisz list disk. Wpisz sel disk X (gdzie X to numer dysku systemowego). Wpisz list vol. Partycja EFI będzie oznaczona jako "System" lub FAT32. 2. Windows (Legacy/MBR) - Partycja aktywna W starszych systemach bootloader znajduje się często na tej samej partycji co system (C:) lub małej partycji "Reserved". W Zarządzaniu dyskami partycja ta będzie oznaczona jako Aktywna P.S Powie Tobie tak, winowy ma takie chimery że raz mu pasuje raz nie, mam 6 dysków i podobnie jak TY instalowałem nic nie odłaczając i wszystko było ok. Na drugim mam 2-wa dyski i pierniczyło się zaraz po wgraniu. Jak by coś Naprawa bootloadera w systemie Windows 10 i Windows 11(UEFI) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Słuchaj ja jestem starszej daty i gdybym robił format to napewno byl odłączył dyski zbędne magazyny danych bo wiem że lubi sobie przerzucić boot loadera np na dysk hdd i potem są jajca Ale z tego co sprawdziłem sobie to wygląda że po aktualizacji nie formacie wszystko jest w porządku partycja efi 100mb znajduje się na ssd tam gdzie system LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Aby sprawdzić, na którym z 4 dysków znajduje się bootloader (menedżer rozruchu) Windows, najskuteczniej jest użyć wbudowanego narzędzia „Zarządzanie dyskami”. Bootloader zazwyczaj znajduje się na partycji oznaczonej jako „Systemowa” lub „Aktywna”. Teraz, Kosa7 napisał(a): Słuchaj ja jestem starszej daty Ja też jestem w kwiecie wieku z tym niższym PESELEM. 1 godzinę temu, Kosa7 napisał(a): robiłem niedawno aktualizacje tym narzędziem od windows i nie odpiełem dysku a przy aktualizowaniu to powinno być wszystko OK. Cytuj
stens Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Godzinę temu, Kosa7 napisał(a): lubi sobie przerzucić boot loadera np na dysk hdd Nie ma przypadku, Windows zapisuje boot loadera na dysku "0" a jak nie ma miejsca to "krzyczy" o braku miejsca na instalację systemu. Jak HDD był podpięty był do gniazda sata "0" to tam instaluje. kp1971 lubi to Cytuj
egoiszt Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca I znow przygotowałem plik rufusem najnowszego windowsa 25h2 i opcje zachowaj pliki i ustawienia mam wyszarzony , tylko czysta instalka ... why ? Cytuj
stens Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 19 minut temu, egoiszt napisał(a): opcje zachowaj pliki i ustawienia mam wyszarzony A nie "ładujesz" Pro na Home? Cytuj
ampa Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca A jak instalujesz? bo opcja aktualizacji tylko z poziomu systemu i to już od dawna. Hells Angels lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca @egoiszt a walnij go Ventoy-em lub sprawdź starszą wersje Rufusa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zachowanie instalatora: Jeśli instalujesz Windows na nowym dysku (np. SSD), ale stary dysk (HDD/SSD) jest podłączony i posiada już partycję EFI lub wcześniejszą instalację, instalator Windows często "doklei" bootloader do starego dysku zamiast tworzyć nowy na nowym. Konsekwencje: Jeśli usuniesz stary dysk, system na nowym dysku przestanie się uruchamiać, ponieważ straci partycję rozruchową. Jak tego uniknąć? Najpewniejszym sposobem jest odłączenie drugiego dysku przed rozpoczęciem instalacji systemu Windows. Dzięki temu Windows zostanie zmuszony do utworzenia partycji EFI na dysku docelowym. Mówimy o instalacji nie o uaktualnieniu Opcja „zachowaj pliki i ustawienia” w programie Rufus jest często wyszarzona, ponieważ Rufus domyślnie jest narzędziem służącym do czystej instalacji systemu, co wiąże się z formatowaniem pendrive'a i przygotowaniem go do rozruchu (bootowania). Oto najczęstsze przyczyny i rozwiązania: Wybrany tryb "Windows To Go": Opcja ta jest aktywna tylko wtedy, gdy tworzysz przenośną wersję systemu (Windows To Go). Jeśli tworzysz zwykły nośnik instalacyjny (Standardowa instalacja Windows), Rufus sformatuje cały dysk, usuwając dane. Wymagania wersji systemu: Opcja zachowania plików może być niedostępna, jeśli obraz ISO systemu Windows jest uszkodzony, niekompatybilny lub używasz starszej wersji programu Rufus. Upewnij się, że używasz najnowszej wersji. Sformatowany pendrive: Rufus, aby działać poprawnie jako bootowalny nośnik, musi sformatować dysk USB. Zaleca się użycie pustego nośnika, ponieważ wszystkie dane zostaną usunięte. Co zrobić, aby zachować pliki? Jeśli Twoim celem jest aktualizacja systemu z zachowaniem danych, najlepiej uruchomić instalator systemu Windows bezpośrednio z poziomu działającego systemu, a nie za pomocą Rufusa. crypt, Hells Angels i zen888 lubią to Cytuj
egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 21 godzin temu, stens napisał(a): A nie "ładujesz" Pro na Home? Nie mam wszystko odznaczone , pobiera wersje HOME bo taką mam na laptopie 21 godzin temu, ampa napisał(a): A jak instalujesz? bo opcja aktualizacji tylko z poziomu systemu i to już od dawna. Z pendrive tak wcześniejszą wersje 24H2 przerobioną rufusem , jeśli o to pytasz A jak ze strony MS pobieram winde to jak sprawdzić jaka to jest kompilacja ? KB5086672 Właśnie pobiera mi tę aktualizację - czy się coś posypie Cytuj
stens Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 51 minut temu, egoiszt napisał(a): Z pendrive tak wcześniejszą wersje 24H2 przerobioną rufusem , jeśli o to pytasz To się otwiera w Explorerze Windows i tylko uruchamia setup.exe. LAGUNA lubi to Cytuj
egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Godzinę temu, stens napisał(a): To się otwiera w Explorerze Windows i tylko uruchamia setup.exe. Tak tez robiłem Cytuj
stens Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Nie wgrywasz Rufusem tylko ISO otwierasz w Explorerze Windows pod działającym systemem. 6 minut temu, egoiszt napisał(a): Tak tez robiłem LAGUNA lubi to Cytuj
egoiszt Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Wcześniej rufusem przerabiałem WINDE 24H2 Przerobił , zapisałem na kompie Uruchomiłem .exe i przemieliło wszystko i miałem opcje do wyboru "zachowanie ustawień i plików" Winda pobrana z MS idealnie się przerabia rusfusem , ta z UUPdump to lipton Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez JakubDriver,
Przydatna informacja :)
Rekomendacja dodana przez VACek
0 reakcji
Pokaż odpowiedź