Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale mówimy o 23h2 

czy przejściu na 25h2?  (chyba ze jest procesor nie kompatybilny)

Jak zaktualizować Windows 11 23H2 do 25H2?
Po pierwsze, musi to być całkowite wyczyszczenie i zastąpienie do 24H2, a następnie pakiet aktywacyjny do 25H2. Druga rzecz to aktualizacja funkcji w SCCM, która wykona aktualizację

Kosa7 lubi to
  • Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, LAGUNA napisał(a):

ale mówimy o 23h2 

czy przejściu na 25h2?  (chyba ze jest procesor nie kompatybilny)

Jak zaktualizować Windows 11 23H2 do 25H2?
Po pierwsze, musi to być całkowite wyczyszczenie i zastąpienie do 24H2, a następnie pakiet aktywacyjny do 25H2. Druga rzecz to aktualizacja funkcji w SCCM, która wykona aktualizację

23h2  nie można bezpośrednio do 25h2 z iso uaktualnić  ?

Opublikowano

Aktualizacja do systemu Windows 11 25H2 z wersji 23H2

Microsoft zaleca aktualizację przez Windows Update (pakiet włączania/enablement package), bezpośrednia aktualizacja z wersji 23H2 do 25H2 za pomocą obrazu ISO jest możliwa. 
Oto kluczowe informacje:
  • Metoda ISO: Możesz pobrać plik ISO systemu Windows 11 (25H2), zamontować go w systemie i uruchomić setup.exe, wybierając opcję zachowania plików i aplikacji. Jest to poprawna ścieżka uaktualnienia z 23H2.
  • Aktualizacja w miejscu (In-place Upgrade): Ta metoda pozwala na przejście z 23H2 do 25H2, omijając 24H2, jeśli ISO zawiera docelową wersję.
  • Windows Update: Normalnie 23H2 aktualizuje się do 24H2, a następnie 25H2, ale Microsoft stosuje też "pakiety włączania", które przyspieszają ten proces. 

chyba że

Możliwe przyczyny problemów (dlaczego instalacja z ISO może nie działać):
  1. Brak wymagań sprzętowych: 24H2 i 25H2 mają bardziej rygorystyczne wymagania (np. instrukcja POPCNT w procesorze). Jeśli sprzęt ich nie spełnia, aktualizacja z ISO się nie powiedzie.
Kosa7 i zen888 lubią to
Opublikowano
26 minut temu, egoiszt napisał(a):

jak pobierałem ze strony MS to pobrało wersje 26200.8037 , nowszej 26200.8106 nie ma :) ??

zgadza się i najlepiej właśnie pobrać ze str.  to co podał @stens 

natomiast umpy dumpy mają 

Windows 11, version 25H2 (26200.8106) amd64   2026-03-12

Opublikowano

Taki dodatek

Microsoft po raz kolejny udowadnia, że miano najbardziej problematycznego systemu operacyjnego Windowsa 11 nie jest na wyrost. Najnowsza aktualizacja sprawia, że wysypują się nawet podstawowe aplikacje ekosystemu giganta z Redmond.
Najnowsza aktualizacja Windows 11 z marca jest tego podręcznikowym przykładem.

W teorii miało być jak zawsze: comiesięczny pakiet poprawek bezpieczeństwa, kilka optymalizacji, może coś lekko przyspieszy. W praktyce aktualizacja KB5079473 wprowadziła do systemu coś znacznie bardziej „innowacyjnego”. Mianowicie problem z logowaniem do usług Microsoft. I to nie byle jakich, bo chodzi m.in. o Microsoft Teams, OneDrive, Microsoft Edge, a także pakiet Microsoft 365.
Nowa aktualizacja Windowsa 11 sprawia, że przestają działać lub działają nieprawidłowo nawet najbardziej podstawowe funkcje. System potrafi poinformować użytkownika, że „nie ma internetu”, nawet jeśli internet działa bez zarzutu. To trochę tak, jakby lodówka uznała, że nie ma prądu, mimo że świeci i chłodzi. Absurd? Owszem, ale też codzienność użytkowników Windowsa, którzy od lat żyją w specyficznej relacji z aktualizacjami: nigdy nie wiesz, czy przyniosą poprawki, czy „nową przygodę”.
Co ciekawe, to nie jedyne potknięcia po marcowym Patch Tuesday. Pojawiły się też poprawki awaryjne dla wersji Enterprise oraz instrukcje naprawy błędów związanych z dostępem do dysku czy aplikacjami na laptopach Samsunga. Innymi słowy, klasyczny miesiąc w świecie Windowsa: coś naprawiamy, coś psujemy, a coś innego próbujemy ratować w międzyczasie.

To tak przed Świętami :)

Opublikowano

To nie jest żart to prawda czasu prawda ekranu.:)

ale najważniejsze jest to:

Tymczasowe rozwiązanie już jest

Na razie Microsoft nie udostępnił jeszcze poprawki, która całkowicie usuwa problem. Firma wskazała jednak prosty sposób, który może pomóc w wielu przypadkach.

a już lada moment

Wyłączenie aktualizacji i mniejsze zużycie RAM w Windows 11? W 2026 roku system da nam większą kontrolę i ma się stać lepszy
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

egoiszt i zen888 lubią to
Opublikowano

Błąd może pojawić się nawet wtedy, gdy komputer jest online

Microsoft twierdzi, że dotknięte urządzenia mogą wyświetlać komunikat o błędzie informujący, że użytkownik potrzebuje Internetu, nawet jeśli komputer jest podłączony. Zewnętrzne media [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Microsoft twierdzi, że próby logowania mogą wyświetlać tekst podobny do: "Do tego będzie potrzebny Internet. Wygląda na to, że nie ma Pan/Pani połączenia z Internetem" Raport mówi również, że Microsoft uważa, że problem jest związany z określonym stanem łączności sieciowej wyzwalanym po zainstalowaniu aktualizacji.

Microsoft twierdzi również, że problem jest ograniczony do operacji logowania obejmujących konta Microsoft. Zgodnie z tą samą aktualizacją, na którą powołują się inne media, organizacje korzystające z Entra ID do uwierzytelniania aplikacji nie są dotknięte tym konkretnym problemem.

Obecnym rozwiązaniem Microsoftu jest restart podczas połączenia

Podczas gdy Microsoft pracuje nad trwałą poprawką, użytkownicy, których dotyczy problem, powinni ponownie uruchomić urządzenie, gdy jest ono podłączone do Internetu. Firma twierdzi, że może to naprawić stan łączności i zapobiec ponownemu wystąpieniu problemu. Microsoft ostrzega również, że ponowne uruchomienie bez aktywnego połączenia internetowego może przywrócić urządzenie do tego samego wadliwego stanu.

egoiszt i zen888 lubią to
Opublikowano

o NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

dziś usługa ONE DRIVE nie miała rzekomo internetu 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

dopadło mnie 🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🤡

uruchomiłem laptop ponownie i działa ... JRDPLE majkroszjet mnie wykończy 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

LAGUNA lubi to
Opublikowano
W dniu 20.03.2026 o 08:49, LAGUNA napisał(a):

Aktualizacja do systemu Windows 11 25H2 z wersji 23H2

Microsoft zaleca aktualizację przez Windows Update (pakiet włączania/enablement package), bezpośrednia aktualizacja z wersji 23H2 do 25H2 za pomocą obrazu ISO jest możliwa. 
Oto kluczowe informacje:
  • Metoda ISO: Możesz pobrać plik ISO systemu Windows 11 (25H2), zamontować go w systemie i uruchomić setup.exe, wybierając opcję zachowania plików i aplikacji. Jest to poprawna ścieżka uaktualnienia z 23H2.
  • Aktualizacja w miejscu (In-place Upgrade): Ta metoda pozwala na przejście z 23H2 do 25H2, omijając 24H2, jeśli ISO zawiera docelową wersję.
  • Windows Update: Normalnie 23H2 aktualizuje się do 24H2, a następnie 25H2, ale Microsoft stosuje też "pakiety włączania", które przyspieszają ten proces. 

chyba że

Możliwe przyczyny problemów (dlaczego instalacja z ISO może nie działać):
  1. Brak wymagań sprzętowych: 24H2 i 25H2 mają bardziej rygorystyczne wymagania (np. instrukcja POPCNT w procesorze). Jeśli sprzęt ich nie spełnia, aktualizacja z ISO się nie powiedzie.

No i o to mi chodziło dzięki sciągam se iso z wersją 25h2 odpalam z pulpitu setup z zachowaniem ustawień i tyle 

Interesuje mnie jeszcze jedna kwestia bo gdzies czytałem że microsoft wdrąża po przez właśnie windows update aktualizacje z tym że ja powinienem dostać już bo sprzęt spełnia w 100% wymagania mam tpm2 procesor Ryzen 7 

LAGUNA lubi to
Opublikowano

To jak by jeszcze kogoś interesowało

(bardzo ważna informacja):P

Windows 11 25H2 może nie być wersją z mnóstwem funkcji, ale stanowi wyraz dążenia Microsoftu do stabilności i długoterminowego wsparcia. Dla użytkowników wersji 24H2 aktualizacja jest szybka i bezproblemowa dzięki lekkiemu pakietowi aktywującemu. Dla użytkowników wersji 23H2 lub starszej ścieżka wymaga najpierw pełnej instalacji za pośrednictwem wersji 24H2, a następnie 25H2.

egoiszt lubi to
Opublikowano

Skok na głęboką wodę,

nie wiem  czy serio ale podobno

Koniec obowiązkowych aktualizacji Windowsa. Serio, serio

Microsoft pozwoli wstrzymać aktualizacje Windowsa 11… bezterminowo. To największa zmiana w filozofii Windowsa od lat.

Kocurek, egoiszt i zen888 lubią to
Opublikowano
45 minut temu, egoiszt napisał(a):

Ej a nowe menu start jest i  znika ? dziś go już nie mam :)

No bo jak żeś się kolego rozpisał że Windows hula ,to zauważyli i nie może tak być co by wsio było w 100% idealnie.:D

cytat

"

Miałem nowe menu Start w 25H2 przez kilka tygodni i naprawdę mi się podobało, dzisiaj widzę, że wróciło do poprzedniego stylu, ale nigdy nie dostałem aktualizacji, ostatnia była 10 Lutego. Ciekawi mnie, co się mogło stać i czy mogę znowu mieć nowe Start

Hej. Czy Twój komputer ostatnio instalował jakieś aktualizacje? Start może się cofnąć, jeśli aktualizacja funkcji nie została zainstalowana lub podgląd wygasł. Sprawdź ustawienia > aktualizacji Windows, zainstaluj wszystkie oczekujące aktualizacje 25H2 i zrestartuj. Nowy Start wróci, 

egoiszt lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, egoiszt napisał(a):

Ej a nowe menu start jest i  znika ? dziś go już nie mam :) , pamiętam że coś pisaliście by je "wymusić" ??

Jak zniknęło ? U mnie jest OK.  WIN1125H2:

LAGUNA lubi to
Opublikowano
W dniu 20.03.2026 o 10:41, stens napisał(a):

czemu z tej strony ssie mi winde z aktualizacjami pobiera mieli i końca nie widać , folder ma już 16GB , a ja potrzebuje tylko najnowsze ISO 26200.8106 które przerobie rufusem :)

Opublikowano
11 minut temu, egoiszt napisał(a):

pobiera mieli i końca nie widać

No bo on ściąga i tworzy od razu ISO, a to zależy od sieci i procesora. Mi tą wersję tworzył przez 4 godziny, a Bete 1 godzinę.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

to skąd wziąć taką wersje jak ze strony MS bez zbędnego "spuchniętego" folderu 

mam zaznaczyć że nie chce aktualizacji ( ta pierwsza opcja ) ?

czy druga aby stworzył iso :)

Opublikowano

a w oknie

Wybierz edycję

Wybierz żądaną edycję
odznaczyłeś tej której nie potrzebujesz ?

szybciej poleci to

plus dodanie najnowszej aktualizacji

33 minuty temu, egoiszt napisał(a):

czy druga aby stworzył iso

jak zaznaczysz to będzie robił dłużej bo czyści,a tak sam sobie po pobraniu oczyścisz ,a zostawisz samo ISO

egoiszt lubi to
Opublikowano
10 minut temu, LAGUNA napisał(a):

tu pobiera kompilacje 26200.8037

jaką aktualizację by podnieść do wersji 26200.8106