Jump to content

Recommended Posts

• Replies 5.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Kwietniowe poprawki systemu Windows 11 w 2026 roku (w ramach tzw. Patch Tuesday) wprowadzają istotne zmiany w modelu aktualizacji, zmierzając do uproszczenia procesu konserwacji systemu. Oto kluczowe informacje:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek, leven, crypt and 1 other like this
Posted

tylko 'DEFENDER" prawdę wam powie,żaden inny antywirus :P nie jest w stanie tego wyłapać.

Nowa luka w Windows Defender kilka godzin po aktualizacji. Microsoft chciał zniszczyć badacza

mirbam12 likes this
Posted

Przepraszam za wyrażenie, ale programiści  MS maja chyba pod górkę.  Kto to testuje ?

EDIT: przyzwyczajam się do jednego, za chwilkę znowu namieszane i od nowa szukanie we własnym systemie.

Żądam XP z DX12, żeby pykać w gry 🙃

LAGUNA likes this
Posted

@leven  nie denerwuj się Kolego 

:ONI mają wszystko opanowane":)

TY tylko płać i wszystko gra.

Pięć prototypów i... niespodzianka
Menu Start w swoim głównym zamyśle miało być bardziej aktywne, gęstsze informacyjnie i mocniej dopasowane do tego, czym użytkownik zajmuje się na co dzień. Wśród wariantów były sekcje "dla ciebie", kategorie aplikacji, przyciski do szybkiego tworzenia treści i integracja z usługami pokroju Łącza z telefonem. Były też propozycje wokół widżetów, a nawet... grupowanie elementów w ramach konkretnych zadań lub projektów. Obecne menu to "po prostu siatka ikon" reprezentujących aplikacje. I właściwie nic poza tym. 

windows-menu-start-instagram-1.jpg

Dzisiejsze Start w Windows 11 jest czytelniejsze, ale jest kompletnie bez ikry. Jakby ktoś je od siekiery obciosał.

Microsoft testował nowe menu Start z udziałem ponad 300 użytkowników i korzystał z tradycyjnych metod analizy danych jakościowych: śledzenia ruchu wzroku, map cieplnych oraz analizy przewijania i reakcji na kolejne zmiany. Firma sprawdzała też działanie projektu na bardzo różnych urządzeniach, od 12-calowych ekranów po 49-calowe monitory ultrawide. 

I wiecie, co? Wydaje mi się, że tak daleko idące "przekombinowanie" konfiguracji spowodowało, że Microsoft wypuścił z rąk to, co mogło spodobać się najszerszej możliwej publice na monitorach 16:9, w Full HD/2K i bez dotykowych ekranów. Chciał być tak bardzo uniwersalny, że po prostu bał się zrobić coś odważniejszego i ambitnego. Tak oto wyszła wydmuszka, którą do dziś musimy szczerze nienawidzić w "jedenastce". I owszem, wielu z Was, może być zadowolonych z Menu Start w obecnej formie. Ja nie jestem. Ani trochę. 

Jest deczko większe 

leven and zdzisiek24 like this
Posted

Miał ktoś może juz taką przyjemność?

Microsoft zdetonował absolutną bombę w środowiskach IT na całym świecie. Kwietniowa aktualizacja zbiorcza (Patch Tuesday) dla systemu Windows 11 zamieniła się w technologiczny koszmar, masowo wyrzucając stacje robocze do ekranu odzyskiwania funkcji BitLocker.

Zamiast standardowego pulpitu, miliony użytkowników korporacyjnych i domowych witane są przerażającym niebieskim ekranem żądającym 48-cyfrowego klucza kryptograficznego.

Kocurek likes this
Posted

"IDĄ w GÓRY":)

Microsoft ratu

je Windowsa 11. Inicjatywa Windows K2 obiecuje nowe Menu Start, brak reklam i szybsze działanie
Microsoft jest zmotywowany, żeby zmienić opinię użytkowników o Windowsie 11. Zmienia się filozofia pracy nad systemem operacyjnym.
Windows K2 ma uratować „jedenastkę”
Próba rozbudowania Windowsa 11 o różnorodne funkcje zakończyła się niepowodzeniem. Z marcowego ogłoszenia Microsoftu wiemy, że firma chce zmienić swoje podejście do dalszego rozwoju systemu operacyjnego i jak donosi Windows Central to nie jest wyłącznie komunikat dla internautów, żeby ugasić pożar. Zespół odpowiedzialny za Windowsa 11 realnie zmienia system pracy.

Posted

Koledzy co tam Beta czy Alfa 

tutaj jest "OMEGA"😀

Wi-Fi i Bluetooth wariują w Windows 11. Tym razem to nie wina Microsoftu
Na komputerach i laptopach z Windows 11 zauważono błędy w działaniu sieci Wi-Fi oraz Bluetooth. Tym razem jednak to nie sam system jest winowajcą.

Gigant już wie......

Jednocześnie gigant zapowiedział, że zamierza poprawić ich jakość, zmniejszyć liczbę awarii wynikających z błędów Windowsa 

JanKo66, egoiszt, FILAGOL and 1 other like this
Posted

Aktualizacja KB5083631 dla systemu Windows 11 z trybem Xbox, szybsza wydajność (bezpośrednie linki do pobrania .msu)

Aktualizacja KB5083631 dla systemu Windows 11 jest wdrażana z trybem Xbox dla zwykłych komputerów, bardziej niezawodnym Eksploratorem plików, szybszymi aplikacjami startowymi i wieloma innymi funkcjami. Jest to opcjonalna aktualizacja, którą można pobrać za pośrednictwem usługi Windows Update. Dla zaawansowanych użytkowników firma Microsoft opublikowała również bezpośrednie linki do pobrania instalatorów offline aktualizacji KB5083631 (.msu) w katalogu aktualizacji.

Dzisiejsza aktualizacja wyświetla się jako „2026-04 Preview Update (KB5083631) (26200.8328)” i można ją pobrać z Ustawienia > Windows Update, ale tylko po kliknięciu przycisku „Pobierz i zainstaluj”. Aktualizacja aktualizuje system operacyjny do kompilacji 26200.8328 systemu Windows 11. W przypadku wersji 24H2 aktualizuje system do kompilacji 26100.8328.

Groszek1962 and egoiszt like this
Posted
3 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Wreszcie może będę mógł iść na zasłużoną moderską emeryturę 🙏

🙃 ja pitole, takie tekstu jeszcze nie widziałem :P

Wczoraj wpadła  DUŻA aktualizacja i komputer żyje :) 

16.jpg

egoiszt and LAGUNA like this
Posted

Inicjatywa Windows K2 (często określana jako "projekt ratunkowy" dla Windows 11) ma na celu fundamentalną przebudowę systemu w celu optymalizacji wydajności i poprawy ergonomii, a jej wdrożenie spodziewane jest w nadchodzących miesiącach. Z doniesień wynika, że K2 to największa próba naprawy Windowsa 11, skupiająca się na szybkości i stabilności.Kluczowe informacje o projekcie K2 (stan na kwiecień 2026):Cel: Zwiększenie wydajności systemu o 60% oraz odzyskanie zaufania użytkowników poprzez powrót do fundamentów.Zmiany techniczne: Wprowadzenie nowego System Compositora oraz przejście na nowoczesną architekturę WinUI 3.Nowe Menu Start: Przebudowane od zera, działające na nowym silniku.Mniej "śmieci": Mniejsza obecność reklam, MSN oraz możliwość usunięcia zbędnych funkcji i głębsza integracja z AI (przy zmniejszeniu zasobożerności).Filozofia: Projekt ma być "ostatnią deską ratunku" dla obecnej wersji Windowsa, odchodząc od nieustannego dodawania funkcji na rzecz optymalizacji.Inicjatywa ta ma stanowić odpowiedź na liczne problemy z wydajnością Windows 11, koncentrując się na tym, co dla użytkowników najważniejsze.

5 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Wreszcie może będę mógł iść na zasłużoną moderską emerytu

albo drugi etat :)

egoiszt and zdzisiek24 like this
Posted

Windows 11 chce się naprawić, czy programiści poszli na łatwiznę i wprowadzi do zmian AI ?

Sam system jest OK, tylko te oszołomy nawrzucali tyle bezsensownych apek, że same ich usuwanie trwa z pół godziny. 

Bardzo fajnie to potrafi robić ten programik: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Unistaler jest super.

Obecnie tylko tyle mam w systemie (pewnie jakieś badziewie siedzi, ale go nie widzę)

17.jpg

LAGUNA likes this
Posted

DEFCIU was nie straszy?:D

Microsoft reklamuje Defender jako skuteczną ochronę przed wirusami, która z powodzeniem zastępuje zewnętrzne narzędzia. Jak się okazuje program potrafi błędnie oznaczać zagrożenie, które nie istnieje.
Microsoft Defender zaczął ostrzegać przed zagrożeniem o nazwie Cerdigent. Sprawą zainteresowali się specjaliści od bezpieczeństwa, jednak wstępne ustalenia sugerują, iż nie chodzi o malware, lecz problemy związane z certyfikatami. Źródłem zamieszania ma być firma DigiCert odpowiadająca za wydawanie certyfikatów do oprogramowania.
Microsoft Defender zaczął ostrzegać przed zagrożeniem o nazwie Cerdigent. Sprawą zainteresowali się specjaliści od bezpieczeństwa, jednak wstępne ustalenia sugerują, iż nie chodzi o malware, lecz problemy związane z certyfikatami. Źródłem zamieszania ma być firma DigiCert odpowiadająca za wydawanie certyfikatów do oprogramowania.

Posted

Irytujący błąd Windowsa 11. Nie zdziw się, jak zrobi ci tak komputer
Jeżeli widzisz, że jest dostępna aktualizacja Windowsa 11 to uważaj, niektóre komputery mogą po niej włączać się resetować nawet kilka razy.

nie ma się czym martwić.😀

JanKo66 likes this
Posted
8 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

Irytujący błąd Windowsa 11. Nie zdziw się, jak zrobi ci tak komputer

To nie błąd, to zamierzone działanie związane z wdrażaniem certyfikatów Secure Boot 2023, a nie oznaka uszkodzenia systemu.

LAGUNA likes this
Posted

dla tego napiisałem

9 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

nie ma się czym martwić.😀

a na marginesie to "ONI" sami niewiedzą kiedy błąd jest błędem,za to wszystko maja pod kontrolą.

stens and zen888 like this
Posted

Jak zaktualizować OneDrive do nowszej wersji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

CCleaner pokazuje że jest nowsza wersja ale nie może jej zainstalować 😕 

Posted

Powiadają że dają, a jak będzie się zobaczy.:)

Koniec z błędami po aktualizacjach? Microsoft testuje nowy system naprawy Windows

Windows 11: Wtorkowa poprawka z maja 2026 r. już dostępna

zen888 and JanKo66 like this
Posted

witam was mam pytanie gdzie mogę pobrać iso Windows 11, version 25H2 (26200.8457 ? bo próbowałem przez uup dump ale w czasie tworzenia pokazuję błąd i tworzy całkiem inna kompilację 

Posted

8246    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

1 godzinę temu, seweryno napisał(a):

p ale w czasie tworzenia pokazuję błąd i tworzy całkiem inna kompilację 

Ja też to miałem  🙂 

Posted

a czy sama aktualizacja może być?

tylko nie wersja arm.

Posted
2 minuty temu, LAGUNA napisał(a):

a czy sama aktualizacja może być?

tylko nie wersja arm.

ok dziękuję 

Posted

Witam

Na moim laptopie (i5-12500H 32GB RAM RTX 3050) zainstalowany mam Windows 10 z aktualizacjami do X 2026. Czy waszym zdaniem należy przejść na Windows 11 ( zwarzywszy na problemy z aktualizacjami) a jeżeli tak to raczej zaktualizować do Win11 z WU czy może zainstalować którąś z modyfikacji (SROM-ornik lub Kocurek-TC)?

Pozdrawiam