kp1971 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 3 minuty temu, Reaktor napisał: @MarcinGX czym to sie sprawdza ? jaki program ? 7 minut temu, MarcinGX napisał: program sprawdzający [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Reaktor Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 a juz mam na stronie microsoftu jest czyli trzeba bedzie kombinowac żeby zainstalowac windows 11 na starych sprzętach [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Geno Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 Nie jestes zalogowany dlatego wywala ci taki komunikat Cytuj
kp1971 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 8 minut temu, Geno napisał: Nie jestes zalogowany dlatego wywala ci taki komunikat Chodzi o moduł TPM 2.0. Mało który stacjonarny PC to ma na płycie głównej (jest gniazdo do zamontowania) np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] homer_simpson i MarcinGX lubią to Cytuj
MarcinGX Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 3 minuty temu, kp1971 napisał: Chodzi o moduł TPM 2.0. Mało który stacjonarny PC to ma na płycie głównej (jest gniazdo do zamontowania) np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ciekawe rozwiązania MODUŁ TPM 2.0 TPM 2.0 (MS-4462) Interfejs SPI Obsługa płyt głównych serii Intel 400 / AMD 500 Moduł TPM 2.0 (MS-4136) Interfejs LPC Obsługa płyt głównych serii Intel 300 / AMD 400 Cytuj
homer_simpson Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 11 minut temu, kp1971 napisał: Chodzi o moduł TPM 2.0. Mało który stacjonarny PC to ma na płycie głównej (jest gniazdo do zamontowania) np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest kompatybilny z każdą mobo? Bo nie wiem czy dałoby to się podpiąć do GA-Z97X-GAMING 5.... Cytuj
kp1971 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 3 minuty temu, homer_simpson napisał: Jest kompatybilny z każdą mobo? Bo nie wiem czy dałoby to się podpiąć do GA-Z97X-GAMING 5.... Na tej stronie podają chipy od 300 do 500. Do Z97 pewnie będzie jeszcze inny. Do płyt ASUS te moduły nie pasują. Jeżeli Microsoft tego nie zmieni w Win 11, to system będzie na ich Surface i tyle. homer_simpson lubi to Cytuj
homer_simpson Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 10 minut temu, Napromieniowany napisał: U mnie pisze , że jest możliwość zamontowania tego modułu 1 x TPM module connector [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] U mnie tez jest info że gniazdo mam... 1 x Trusted Platform Module (TPM) header [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Musze tylko w biosie poszperać jak je włączyć... 10 minut temu, kp1971 napisał: Na tej stronie podają chipy od 300 do 500. Do Z97 pewnie będzie jeszcze inny. Do płyt ASUS te moduły nie pasują. Jeżeli Microsoft tego nie zmieni w Win 11, to system będzie na ich Surface i tyle. Pewnie do mjej bedzie inny moduł.... kwestia tylko poszperania po necie.... MarcinGX lubi to Cytuj
MarcinGX Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 Na moim Ryzenie 7 z Asrocka B550 PG Velocita tez posiada wejście na moduł szyfrujący - 1 x SPI TPM Header homer_simpson lubi to Cytuj
homer_simpson Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) 6 minut temu, MarcinGX napisał: Na moim Ryzenie 7 z Asrocka tez posiada wejście na moduł szyfrujący - 1 x SPI TPM Header To nic tylko szukać moduły ;p "15) TPM (Trusted Platform Module Header) You may connect a TPM (Trusted Platform Module) to this header." info z manula mobo.... Czyli jak dobrze rozumuje, mogę podłączyć moduł i wtedy TPM będzie aktywny.... bez modułu to "sobie mogę"? Edytowane 24 Czerwca 2021 przez homer_simpson TPM MarcinGX lubi to Cytuj
MarcinGX Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 Znalazłem tylko jeden moduł SPI od Asusa i ciekawe czy tylko czy zadziała też z asrockiem? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kupiłbym do sprawdzenia tylko, jest tani jak barszcz. homer_simpson lubi to Cytuj
homer_simpson Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 5 minut temu, MarcinGX napisał: Znalazłem tylko jeden moduł SPI od Asusa i ciekawe czy tylko czy zadziała też z asrockiem? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kupiłbym do sprawdzenia tylko, jest tani jak barszcz. Modułu TPM do gigabyte'a na allegro mi nie znajduje.... ale znalazłem taki na morele...cena podobna jak u Ciebie, tylko, że niedostępny. Napisałem do nich czy i kiedy będzie lub o jakiś ewentualny zamiennik pod gigabyte'a.... MarcinGX lubi to Cytuj
Reaktor Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 pamiętajcie ze TPM 2.0 homer_simpson i MarcinGX lubią to Cytuj
homer_simpson Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 10 minut temu, Reaktor napisał: pamiętajcie ze TPM 2.0 Pamiętamy, pamiętamy.. Problem u mnie jest taki, że co znajdę gigabyte'a TPM 2.0, to produkt jest archiwalny albo niedostępny już od dłuższego czasu... Niby na allegro (w ofercie archiwalnej) mam info, że koleś ma mieć dostawę 28/29go.... Zobaczymy... MarcinGX lubi to Cytuj
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 Przestańcie się tak stresować tym modułem - można to prosto obejść podmieniając jeden dll w iso. I jest to potrzebne tylko do instalacji a nie do działania win 11. Jest nawet gotowy scrypt na forum MDL. Cytuj
Widzior Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 Wielcy testerzy, a podstaw nie znają. Nawet prosty WinNTSetup sprawę załatwia, ale co tam, teraz wszyscy będą kupować moduły TPM, żeby cudowny Win11 zainstalaować Cytuj
Reaktor Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 @Widzior to bys moze sie pochwalił jak Cytuj
MarcinGX Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 14 minut temu, Reaktor napisał: @Widzior to bys moze sie pochwalił jak Wole dmuchać na zimno, Windows 11 będzie wymagał, by w urządzeniu znajdował się sprzętowy moduł szyfrujący TPM 2.0. Tymczasem nietrudno znaleźć PC, w tym wśród droższych modeli, który tego chipa nie zawiera. Sprzęt powinien być zgodny z modułem sprzętowym a nie bawić na skróty z modyfikacją. Bez tego modułu do szyfrowania i odblokowywania komputera będzie potrzebny nośnik USB lub samo hasło. TPM, czyli Trusted Platform Module, to specjalny układ, który może być wbudowany w płytę główną i służyć do przechowywania specjalnego klucza. Tak z ciekawości jest krótka lektura: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 Tu macie jak zrobić iso i obejść ten problem - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wy naprawdę myślicie że microsoft zablokuje całkowicie możliwość instalacji tego systemu miliardom ludzi których nie stać na kupno nowego sprzętu? I nie pozwoli w żaden sposób tego obejść? Cytuj
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 Sprawdzcie czy macie taką opcję w biosie - intel PTT - bo tak to sie nazywa na płytach intela. -Microsoft wymagał od producentów OEM korzystania z TPM 2.0 od 28 lipca 2016 r. Cytuj
Reaktor Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2021 to ja mam laptopa z 2012 roku to nie bede miał nudzija lubi to Cytuj
MarcinGX Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2021 W skrócie tak to wygląda na moim Asrocku wejście SPI TPM widzimy że jest miejsce na moduł szyfrujący, moduł zakupiony tylko czekam na kuriera i zamontuję wkrótce moduł TPM 2.0. Dam znać jak dobrze pójdzie! Cytuj
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2021 AMD Ryzen ma wbudowany fTPM 2.0, jest w twoim UEFI - sprawdż To jest TPM 2.0 dla AMD. Ja też na płycie mam gniazdo tpm, ale włączyłem w biosie - intel PTT - i nie potrzebuję osobnego modułu do płyty. Cytuj
kamiloxf Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2021 Dokładnie w ryzenach trzeba odpalić fTPM oraz Secure Boota a w intelach PTT i Secureboota Cytuj
FILAGOL Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2021 Witam i wszystko jasne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
kamiloxf Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2021 21 minut temu, Napromieniowany napisał: Lepiej poszukać obejścia TPM 2.0 , fTPM jest dostępna w wersji 1.2/1.3 wymagane jest 2.0 , zakup modułu jest PRAWIE nie możliwy a zastępowanie innej firmy do płyty głównej również nie można nie zgadza się sterowanie chipu np. Asus ma inne zastosowane sterowanie od MSI Narazie nie ma czym się martwić bo premiera samego systemu jak podają media ma się pojawić dopiero na początku 2022 roku a pewnie wcześniej wypuszczą wersje do testowania dla użytkowników (insider) po włączeniu fTPM na ryzen jest ok a w tpm.msc widnieje wersja 2.0 Premiera systemu ma się odbyć w Październiku 2021r Cytuj
plusik Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2021 I koniec paniki z Win. 11 Wszystko się wyjaśniło. Cytuj
helmut112 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2021 Windows 11 nie wymaga TPM 2.0? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Reaktor Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2021 jak nie wymaga tpm to jak zainstalowac bez podmiany instalatora od win10 Cytuj
ziloth Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2021 27 minut temu, Reaktor napisał: jak nie wymaga tpm to jak zainstalowac bez podmiany instalatora od win10 Trafna uwaga! Hehehe..widocznie wymaga..z artykułu TPM w wersji , co najmniej 1.2.. A na Twitterze jest niejaki Wzor, on popełnił iso, które nie sprawdza i instaluje się normalnie. Zainstalowałem i tak jest. Albo bawić się w podmianę pliku install.wim czy install.esd Dla młodszych forumowiczów, Wzor, to było główne źródło wycieków z M$, przez długi czas, aż go nie drapli... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi