Skocz do zawartości

Windows 11 25H2 [26200.5074] + TPM / SecureBoot Patch + .NET Framework 3.5 03.09.2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Geno napisał:

Nie jestes zalogowany dlatego wywala ci taki komunikat

Chodzi o moduł TPM 2.0. Mało który stacjonarny PC to ma na płycie głównej (jest gniazdo do zamontowania) np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
3 minuty temu, kp1971 napisał:

Chodzi o moduł TPM 2.0. Mało który stacjonarny PC to ma na płycie głównej (jest gniazdo do zamontowania) np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ciekawe rozwiązania 

MODUŁ TPM 2.0‎
TPM 2.0 (MS-4462)

‎Interfejs SPI‎
‎Obsługa płyt głównych serii Intel 400 / AMD 500‎

‎Moduł TPM 2.0 (MS-4136)‎

‎Interfejs LPC‎
‎Obsługa płyt głównych serii Intel 300 / AMD 400‎

Opublikowano
11 minut temu, kp1971 napisał:

Jest kompatybilny z każdą mobo? Bo nie wiem czy dałoby to się podpiąć do GA-Z97X-GAMING 5.... :rolleyes:

Opublikowano
3 minuty temu, homer_simpson napisał:

Jest kompatybilny z każdą mobo? Bo nie wiem czy dałoby to się podpiąć do GA-Z97X-GAMING 5....

Na tej stronie podają chipy od 300 do 500. Do Z97 pewnie będzie jeszcze inny. Do płyt ASUS  te moduły nie pasują. Jeżeli Microsoft tego nie zmieni w Win 11, to system będzie na ich Surface i tyle.

Opublikowano
10 minut temu, Napromieniowany napisał:

U mnie pisze , że jest możliwość zamontowania tego modułu 

• 1 x TPM module connector

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

U mnie tez jest info że gniazdo mam... 

1. 1 x Trusted Platform Module (TPM) header

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Musze tylko w biosie poszperać jak je włączyć... 

10 minut temu, kp1971 napisał:

Na tej stronie podają chipy od 300 do 500. Do Z97 pewnie będzie jeszcze inny. Do płyt ASUS  te moduły nie pasują. Jeżeli Microsoft tego nie zmieni w Win 11, to system będzie na ich Surface i tyle.

Pewnie do mjej bedzie inny moduł.... kwestia tylko poszperania po necie.... 

MarcinGX lubi to
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, MarcinGX napisał:

Na moim Ryzenie 7 z Asrocka tez posiada wejście na moduł szyfrujący - 1 x SPI TPM Header 

To nic tylko szukać moduły ;p 

"15) TPM (Trusted Platform Module Header) You may connect a TPM (Trusted Platform Module) to this header."
info z manula mobo.... 

Czyli jak dobrze rozumuje, mogę podłączyć moduł i wtedy TPM będzie aktywny.... bez modułu to "sobie mogę"? :lol:

Edytowane przez homer_simpson
TPM
MarcinGX lubi to
Opublikowano
5 minut temu, MarcinGX napisał:

Znalazłem tylko jeden moduł SPI od Asusa i ciekawe czy tylko czy zadziała też z asrockiem?  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kupiłbym do sprawdzenia tylko, jest tani jak barszcz.

Modułu TPM do gigabyte'a na allegro mi nie znajduje.... ale znalazłem taki na morele...cena podobna jak u Ciebie, tylko, że niedostępny. Napisałem do nich czy i kiedy będzie lub o jakiś ewentualny zamiennik pod gigabyte'a.... 

MarcinGX lubi to
Opublikowano
10 minut temu, Reaktor napisał:

pamiętajcie ze TPM 2.0

Pamiętamy, pamiętamy.. Problem u mnie jest taki, że co znajdę gigabyte'a  TPM 2.0,  to produkt jest archiwalny albo niedostępny  już od dłuższego czasu... :lol:
Niby na allegro (w ofercie archiwalnej) mam info, że koleś ma mieć dostawę 28/29go.... Zobaczymy... :asd:

MarcinGX lubi to
Opublikowano

Przestańcie się tak stresować tym modułem - można to prosto obejść podmieniając jeden dll w iso.

I jest to potrzebne tylko do instalacji a nie do działania win 11.

Jest nawet gotowy scrypt na forum MDL.

Opublikowano

14 minut temu, Reaktor napisał:

@Widzior

to bys moze sie pochwalił jak

Wole dmuchać na zimno, Windows 11 będzie wymagał, by w urządzeniu znajdował się sprzętowy moduł szyfrujący TPM 2.0. Tymczasem nietrudno znaleźć PC, w tym wśród droższych modeli, który tego chipa nie zawiera.

Sprzęt powinien być zgodny z modułem sprzętowym a nie bawić na skróty z modyfikacją. Bez tego modułu do szyfrowania i odblokowywania komputera będzie potrzebny nośnik USB lub samo hasło. TPM, czyli Trusted Platform Module, to specjalny układ, który może być wbudowany w płytę główną i służyć do przechowywania specjalnego klucza.

Tak z ciekawości jest krótka lektura: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Tu macie jak zrobić iso i obejść ten problem - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wy naprawdę myślicie że microsoft zablokuje całkowicie możliwość instalacji tego systemu miliardom ludzi których nie stać na kupno nowego sprzętu? :laie_67:

I nie pozwoli w żaden sposób tego obejść?  :L

Opublikowano

Sprawdzcie czy macie taką opcję w biosie - intel PTT - bo tak to sie nazywa na płytach intela.

-Microsoft wymagał od producentów OEM korzystania z TPM 2.0 od 28 lipca 2016 r.

Opublikowano

bN1QeVp.png

W skrócie tak to wygląda na moim Asrocku wejście SPI TPM widzimy że jest miejsce na moduł szyfrujący, moduł zakupiony tylko czekam na kuriera i zamontuję wkrótce moduł TPM 2.0. Dam znać jak dobrze pójdzie!  :cheers:

Opublikowano

AMD Ryzen ma wbudowany fTPM 2.0, jest w twoim UEFI - sprawdż

To jest TPM 2.0 dla AMD.

Ja też na płycie mam gniazdo tpm, ale włączyłem w biosie -  intel PTT - i nie potrzebuję osobnego modułu do płyty. :D

Opublikowano
21 minut temu, Napromieniowany napisał:

Lepiej poszukać obejścia TPM 2.0 ,  fTPM jest dostępna w wersji 1.2/1.3 wymagane jest 2.0 , zakup modułu jest PRAWIE nie możliwy a zastępowanie innej firmy do płyty głównej również nie można nie zgadza się sterowanie chipu np. Asus ma inne zastosowane sterowanie od MSI

Narazie nie ma czym się martwić bo premiera samego systemu jak podają media ma się pojawić dopiero na początku 2022 roku a pewnie wcześniej wypuszczą wersje do testowania dla użytkowników (insider)

po włączeniu fTPM na ryzen jest ok a w tpm.msc widnieje wersja 2.0

Premiera systemu ma się odbyć w Październiku 2021r

Opublikowano
27 minut temu, Reaktor napisał:

jak nie wymaga tpm to jak zainstalowac bez podmiany instalatora od win10

Trafna uwaga! Hehehe..widocznie wymaga..z artykułu TPM w wersji , co najmniej 1.2..

A na Twitterze jest niejaki Wzor, on popełnił iso, które nie sprawdza i instaluje się normalnie.
Zainstalowałem i tak jest.
Albo bawić się w podmianę pliku install.wim czy install.esd 

Dla młodszych forumowiczów, Wzor, to było główne źródło wycieków z M$, przez długi czas, aż go nie drapli...