Skocz do zawartości

Windows 11 24H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      62
    • Standard
      62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Kocurek napisał(a):

@wojciech.pospula - dziękuję za przesłanie zrzutu ekranu.

Prawdopodobnie istnieje możliwość dogrania angielskiego pakietu językowego po instalacji (nie sprawdzałem tego jeszcze), ale zanim coś więcej napiszę proszę o informację, czy poniższa propozycja naprawy nie rozwiązuje problemu?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Powinno działać, bo w revios w drugą stronę się robiło, tam obraz miał tylko eng i wgrywało się język polski/

Kocurek lubi to
Opublikowano

Dziękuję za możliwość przetestowania instalacji oraz odpalenia tego systemu m$ , osobiście sporo czasu siedzę na Linux Mint , ale do gier używam 7 64BIT  i test W11 to dla mnie nowość , instalacja została odpalona z VENTOY , na laptopie ASUS X555LA , wszystko przebiegło szybko i sprawnie. Testowo odpaliłem EXEC-a z Ruff & Tumble

Exec zadziałał bez problemu , wszystko zrobione off line

Materiał z zabawy tym systemem zamieszczę w najbliższym czasie

Kocurek lubi to
Opublikowano

@Kocurek Mam pytanie. Aktualnie sobie testuje stocka W11 Pro 24H2 (na 23H2 też tak było) i po odpaleniu kompa i pokazaniu się pulpitu muszę czekać jeszcze z dobre 5-10 sekund, żeby załadował się np Eset i VPN, gdzie np na W10 niezależnie od wersji dzieje się to natychmiast po ujrzeniu pulpitu. Czy tutaj na twoim systemie jest z tym lepiej? Jak jest u Ciebie? Miałem go przez chwilę, jednak nie zwróciłem na to uwagi. A i jeszcze jedno pytanie. Czy masz może jakiś sprawdzony sposób żeby zablokować pobieranie sterowników przez system?

Kocurek lubi to
Opublikowano
W dniu 9.04.2025 o 12:25, Kosiara napisał(a):

@Kocurek Mam pytanie. Aktualnie sobie testuje stocka W11 Pro 24H2 (na 23H2 też tak było) i po odpaleniu kompa i pokazaniu się pulpitu muszę czekać jeszcze z dobre 5-10 sekund, żeby załadował się np Eset i VPN, gdzie np na W10 niezależnie od wersji dzieje się to natychmiast po ujrzeniu pulpitu. Czy tutaj na twoim systemie jest z tym lepiej? Jak jest u Ciebie? Miałem go przez chwilę, jednak nie zwróciłem na to uwagi. A i jeszcze jedno pytanie. Czy masz może jakiś sprawdzony sposób żeby zablokować pobieranie sterowników przez system?

Nie zwracałem na to uwagi - w moim odczuciu działa bardzo dobrze wszystko - i mówi to osoba, która użytkowała system Windows 7 przez ostatnie 15 lat i nie wyobrażała sobie przejście na system Windows 11  a nawet Windows 10 mi się nie widział (nieznane mi były programy przywracające klasyczny wygląd systemu - pierwszy raz zetknąłem ze StartAllBack w modyfikacji Windows 10 od @Mr.T, który polecił mi @Widzior). W programie ESET zaznaczyłem brak pokazywania ekranu powitalnego, VPN nie używam obecnie.

Co do pytania o wyłączenie automatycznego pobierania sterowników - przejdę na PC i wrócę z odpowiedzią.

[Dodano]

W dniu 9.04.2025 o 12:25, Kosiara napisał(a):

Czy masz może jakiś sprawdzony sposób żeby zablokować pobieranie sterowników przez system?

Proponuję przetestowanie następującego rozwiązania:

1. Start -> Uruchom -> wprowadź i zatwierdź:
    gpedit.msc

2. Przejdź do: Konfiguracja komputera > Szablony Administracyjne > Składniki systemu Windows > Usługa Windows Update > Zarządzanie aktualizacjami oferowanymi w usłudze Windows Update
  3. Znajdź i włącz opcję: "Nie uwzględniaj sterowników w aktualizacjach systemu Windows"

zpgT2x0.png

Groszek1962 i Kosiara lubią to
Opublikowano
49 minut temu, Kocurek napisał(a):

po odpaleniu kompa i pokazaniu się pulpitu muszę czekać jeszcze z dobre 5-10 sekund, żeby załadował się np Eset i VPN

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Bo Windows defender musi sprawdzić co uruchamiasz. 🙂 Wyłącz na próbę wszystkie usługi Defendera, a zobaczysz że szybciej się uruchomi.

Opublikowano
25 minut temu, stens napisał(a):

Bo Windows defender musi sprawdzić co uruchamiasz. 🙂 Wyłącz na próbę wszystkie usługi Defendera, a zobaczysz że szybciej się uruchomi.

A czy przypadkiem nie jest tak, że ESET wyłącza usługi Defendera zastępując swoimi usługami? Kosiara wspomina, że używa ESETa.

Groszek1962 i Kosiara lubią to
Opublikowano
9 minut temu, Kocurek napisał(a):

A czy przypadkiem nie jest tak, że ESET wyłącza usługi Defendera zastępując swoimi usługami?

Tak, ale nie wszystkie. Jak używa ESET_a to ja bym Defendera całkowicie usunął. Ja mam tym usunięty [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ale jeszcze foldery defendera usunięte  w  Pliki programów (86), Program Files i ProgramData.

Opublikowano

Panowie @stens i @Kocurek

Z racji tego, że nie jestem do końca zadowolony z W11 Pro 24H2 i chce wywalić ten system, zarzuciłem ten skrypt do usuwania defendera co kolega @stens zapodał, znam go z modów sromotnika, i... Nic, to nie dało :D Defender usunięty, jednak nadal mułowato ładuje te programy.  Dziwne, bo system stoi na szybkim nvme od samsunga 970 evo plus i powinno latać, a win 10 jakoś potrafi od strzała załadować hmmm...

Edit: Co ciekawe na modach sromotnika ładuję się wszystko od strzała, tak jak to ma miejsce w W10 :D

Kocurek lubi to
Opublikowano
58 minut temu, stens napisał(a):

34 minuty temu, Kocurek napisał(a):

A czy przypadkiem nie jest tak, że ESET wyłącza usługi Defendera zastępując swoimi usługami? Kosiara wspomina, że używa ESETa.

25 minut temu, stens napisał(a):

Tak, ale nie wszystkie.

Interesujące, dobrze wiedzieć - dziękuję Ci. Czy masz pod ręką spis usług Defendera, czy po prostu wyszukuje się je po filtrze "Defender"?
Zobaczę jak to wygląda w wolnej chwili.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc w instalacji Windows 11 zainstalowałem wersję Mystica Junge. Wszystko chodzi super szybko i bez zacięć. To jest bardzo dobre forum, które pomaga w rozwiązaniu każdego problemu. Jeżeli jeszcze będę miał jakiś problem to się odezwę. Pozdrawiam 

Kocurek i LAGUNA lubią to
Opublikowano
1 godzinę temu, Kocurek napisał(a):

Czy masz pod ręką spis usług Defendera

Ja to wyłączam wszystko co idzie w "ustawienia>prywatność i zabezpieczenia> zabezpieczenia" dalej Ci nie napiszę bo już tutaj nic nie mam. Wyłączam wszystko co idzie oprócz zapory, wchodzę w Tryb awaryjny i uruchamiam ten skrypt "DefenderRemover" bo w normalnym trybie nie "zdążysz" go uruchomić, defender nie pozwoli. 

2 godziny temu, Kosiara napisał(a):

jednak nadal mułowato ładuje te programy

No bo przed uruchomieniem skryptu trzeba wszystko w "zabezpieczeniach" powyłączać.

Opublikowano

Kiedyś Microsoft potrafił zapytać podczas np instalacji W98 co chcemy, a czego nie. Dziś? Walą wszystko i nie masz nic do gadania. Kiedyś używałem defendera, jednak za dużo krzyczał przy programach z lewych stronek. Dlatego mam eseta. Jednak po co ma działać defender skoro mam eseta? Czy to nie jest ze skrajności w skrajność? Microsoft powiedzmy, że chce aby nasz komputer pozostał bezpieczny. Jednak bardziej świadomy użytkownik poszuka sobie takiego skryptu, może też trafi na jakiś syf, tylko po to żeby wywalić defendera, który mógłby po prostu dać się odinstalować z programy i funkcję, ale no tak... oni chcą wiedzieć o mnie wszystko i dlatego pod pozorem mojego bezpieczeństwa defender czuwa nad każdym moim ruchem myszy, czy klawiatury... :D

LAGUNA i Kocurek lubią to
Opublikowano
31 minutes ago, Kocurek said:

W sumie to dowód, że program dobrze spełnia swoją rolę jak nie daje się łatwo wyłączyć :D

Daje się go bardzo prosto ogłupić  wystarczą dwa polecenia i jest ślepy i głuchy i niestety ma to również wpływ na wersję Enterprise tego rozwiązania :D

Opublikowano

To dbanie o nasze bezpieczeństwo to pic na wodę.

To tak jak z całym systemem monitoringu im więcej zabezpieczeń tym łatwiej to sforsować.:)

Kiedyś był słynny wirus sality,atakował pliki wykonywalne i żaden antywirus nic do powiedzenia niemiał. 

Teraz

Kocurek i Kosiara lubią to
Opublikowano
Teraz, LAGUNA napisał(a):

To dbanie o nasze bezpieczeństwo to pic na wodę.

To tak jak z całym systemem monitoringu im więcej zabezpieczeń tym łatwiej to sforsować.:)

Kiedyś był słynny wirus sality,atakował pliki wykonywalne i żaden antywirus nic do powiedzenia niemiał. 

Teraz

Wiadomo, to jest wszystko pic na wodę. Ja o tym wiem. Robią co mogą, żeby jeszcze więcej danych wyciągnąć.

LAGUNA i Kocurek lubią to
Opublikowano

Za czasów xp pamiętam jak złapałem taką sielankę to Covid przy tym to lekkość.:)

Norton mi tak wariował że nie szło nic robić.

Teraz kompy bez antywirusów i zero robactwa. Czasem tam jakiś skan się zrobi i to wszystko.

Teraz prym wiodą PDE-fy

złośliwe oprogramowanie znane jako Byakugan.

Atak zaczyna się od dostarczenia do użytkownika pliku PDF z obrazkiem w środku. Przedstawia on zamazaną tabelę i prosi ofiarę o kliknięcie złośliwego linku wewnątrz pliku w celu wyświetlenia zawartości. Po kliknięciu linku zostaje pobrany downloader. Program pobierający upuszcza swoją kopię (require.exe) wraz z czystym instalatorem do folderu tymczasowego. Następnie pobiera bibliotekę DLL, która jest wykonywana poprzez DLL hijakcing w celu uruchomienia require.exe, a ten dopiero pobiera główny ładunek (chrome.exe).

Kocurek i Groszek1962 lubią to
Opublikowano

Jakby nie było zawsze jakaś tam ochrona jest.

Defenderowi ufam na tyle, że znajomym, którzy nie używają komputera do zadań specjalnych np. wytwarzania oprogramowania - nie rekomenduję wymiany Defendera na inny program antywirusowy.
Zazwyczaj rozbija się o pieniądze - mało która osoba jest zainteresowana wydawaniem pieniędzy na roczną subskrypcję na program antywirusowy.

Z bezpłatnych znam tylko Avasta i nie cieszy się dobrą opinią u mnie - wynika to z tego, że używając go miałem wiele fałszywych alarmów - przypomnę Wam opowieść dla małych dzieci, którą większość powinna znać:

Cytat

Pastuszek i wilk

Był sobie pasterz, który z nudów wielokrotnie krzyczał: „Wilk! Wilk!”, żeby zobaczyć, jak ludzie z wioski przybiegają mu na pomoc.
Za każdym razem okazywało się, że to żart.
Gdy w końcu wilk naprawdę się pojawił, chłopiec znowu zaczął krzyczeć – ale nikt mu już nie uwierzył.
Wilk zjadł owce, bo pomoc nie nadeszła.

Jak mi program "antywirusowy" (w cudzysłowie) Avast bardzo często zgłaszał ostrzeżenie, które okazywało się picem na wodę - przestałem poważnie traktować to oprogramowanie, bo doszedłem do wniosku,

że po co w ogóle używać w takim wypadku oprogramowania `Avast` - wystarczy napisać prosty program identycznie się zachowujący - którego założeniem będzie traktowanie jako niebezpieczny program każdego niepodpisanego cyfrowo pliku pobranego z internetu lub zgranego z nośnika danych.

I podobna jakość będzie w wykrywalności - osobiście uważam, że dobry program antywirusowy nie powinien tyle fałszywych ostrzeżeń generować.

Podstawowa rzecz, to unikać szemranych stron, a na forach pobierać rzeczy od użytkowników, którzy cieszą się dobrą opinią.

Winclub.pl jest w mojej opinii takim zaufanym miejscem, bo jest tu duże grono osób, które z czystej ciekawości przejrzą pliki wzdłuż i wszerz - w ten sposób sprawiając, że nie ma szans, aby coś szemranego się wisiało na forum,

gdyby coś wyszło, to zrobiłaby się afera na pół forum i nastąpiłaby widowiskowa utrata reputacji osoby, która wrzuciła zainfekowany plik - reputacji, na którą niejednokrotnie pracowało się latami.

Opublikowano
15 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Jakby nie było zawsze jakaś tam ochrona jest.

No i to całkiem całkiem ,wielu sobie go ceni :)

Co do szpiegowania, maltretowania to inni mają podobnie. Oczywiście nie mowa tutaj o skuteczności czy jej braku.

Kocurek lubi to
Opublikowano

To ja teraz zrzucę bombę - artykuł opisuje jak producenci programów antywirusowych mogą przeszukiwać nasze PC i pobierać dowolne pliki z naszego komputera do ich chmury - chroni nas tylko "etyka" danego dostawcy oprogramowania amtywirusowego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

LAGUNA i Groszek1962 lubią to
Opublikowano

Co nas dzisiaj nie szpieguje samo życie :D

stare przysłowie mówi : jeśli nie płacisz za usługę, prawdopodobnie sam jesteś produktem,
ale nie popadajmy z tego powodu w paranoję ,żyć trzeba.:)

Kocurek lubi to
Opublikowano

Oczywiście, ale warto o tym rozmawiać i czasami urzędnicy unijni robią świetną robotę tworząc odpowiednie prawo, które jak nie będzie przestrzegane - grozi drakońskimi karami - o czym niejednokrotnie mogły się przekonać molochy.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Ceńmy ludzi którzy robią takie systemy-mody, a co do defendera każdy wie czy go zostawi czy wstrzyma.:)

P.S

Jak by ktoś był zainteresowany to jeszcze do takich zabaw można zastosować Windhawk.

Nie żeby kogoś straszyć bo niby luki to szczęściarz ,ale dopiero coś my o tym dyskutowali.

Krytyczna luka w popularnym antywirusie. Kradli dane na skalę przemysłową
Luka w ESET umożliwiła włamania i masową kradzież danych. Eksperci ostrzegają: inne luki mogą nadal istnieć.

Kocurek lubi to
Opublikowano
9 godzin temu, michal1994 napisał(a):

lile  lat  będzie   wsparcie ta edycja 

9 godzin temu, Kosiara napisał(a):

Podsumowując: 10 lat.

Realnie wątpliwe, że wytrzymasz te 10 lat, jak wyjdzie w między czasie aktualizacja 25H2 (ponoć planowana na jesień tego roku) i okaże się na tyle udana, że będziesz wolał mieć coś nowszego niż wydanie 24H2.

Wykorzystując okazję wspomnę, że do TODO dodałem wprowadzenie korekty w przyszłej wersji .iso:

- wyłączyć domyślnie funkcję `Klawisze trwałe`, zapobiegając wyświetlaniu się okna dialogowego po wielokrotnym naciśnięciu klawisza Shift (prawego)

- skorygować domyślny stan klawisza NumLock, tak aby był automatycznie aktywowany po pierwszym uruchomieniu systemu po instalacji

- rozważyć dorzucenie opcjonalnego instalatora kodeków  wideo `K-Lite Mega` do katalogu `Dodatki`

Póki co jednak nie ruszam wersji 07250331, jak wszyscy zadowoleni i obraz jest młodziutki i nie ściąga dużo nowych danych z `Windows Update`.

Poza tym cieszy oko, że już prawie 200 pobrań aktualnego obrazu .iso - dziękuję za zainteresowanie i obdarzenie zaufaniem przez osoby, które postanowiły używać mojego wydania na co dzień.

Daliście mi też kolejny temat do przemyślenia.

Zastosowanie programu `Rufus` do nagrania obrazu .iso na pendrive powoduje, że katalog `Dodatki`, znajdujący się wewnątrz obrazu, staje się łatwo dostępny dla Użytkownika końcowego.

Wynika to z faktu, że Rufus w trybie nagrywania z wypakowaniem plików (np. dla obrazów Windows) kopiuje zawartość .iso bezpośrednio na nośnik, co sprawia, że katalog `Dodatki` jest widoczny

i dostępny na poziomie głównym pendrive’a. 

Spora część z Was jednak zamiast `Rufusa` poleca program `Ventoy`, który formatuje pendrive w ten sposób, że Użytkownik tylko kopiuje i wkleja cały plik .iso na nośnik.

Jest to wygodniejsze rozwiązanie, natomiast Użytkownik traci przy metodzie oferowanej przez `Ventoy` łatwy dostęp do katalogu `Dodatki` - i wtedy rozwiązanie NiKKA,

który dołącza swój folder z dodatkami osobno - jest bardziej praktyczny.

W tej sytuacji rozważam zacząć dodawać ten folder dodatkowo również poza obraz .iso - pakując plik .iso i katalog `Dodatki` podobnie jak NiKKA - do jednego wspólnego archiwum.

Rozmiar nie będzie większy, dzięki zastosowaniu kompresji.

Kosiara i Groszek1962 lubią to