Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

123 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      61
    • Standard
      62

Recommended Posts

Posted

Rozumiem, Sorry OK. Mam nadzieje że nie uraziłem, a Twoja wstawka naprawdę jak dla mnie i na razie OK. 

Cytat  --  Moja oferta jest przeznaczona raczej dla starszych roczników  --  no i może to ..... gdyż pamiętam zabawy z Comodor, Amiga itp.  aż zakupiłem pierwszy  PC. Tak że rozumiesz o co kaman. 

Fakt że Trochę Boli że w Nas Polakach Taka Bunczuczność i zajadłość, tego na takich forach winniśmy się wystrzegać, i albo plus albo minus. I tyle

Ja do bólu będę powtarzał Pecet to tylko pecet, a Win, No cóż każdy z użytkowników TEGO CZEGOŚ  Rozumie o czym myślę a głośno nie powiem

Tak że ja osobiście dzięki i pamiętajcie Pecet To Tylko Pecet, może być pięć takich złożonych na tych samych komponentach a każdy będzie się inaczej zachowywał

Wiem dziś już o tym co nieco. No cóż dla Wszystkich którzy robią, próbują modyfikować Wynalazek M......tu WIELKI SZACUNEK I PODZIĄKOWANISZACUN i POZDRAWIAM 🙂🙂🙂 

Kocurek likes this
Posted
58 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Rozumiem, Sorry OK. Mam nadzieje że nie uraziłem (...)

Moja wypowiedzieć nie tyczyła się Twojej osoby, a bohatera z... [ok, wyciąłem dalszy fragment]

Groszek1962 likes this
Posted
W dniu 14.03.2025 o 13:34, Groszek1962 napisał(a):

A w kolejnym ISO jeśli będzie,  uzupełnił bym Visual C++ Redistributable Runtimes ALL no i jak u Mnie  Direct X 9 się uzupełnia ot ciekawostka ???

To poczekaj... spójrzmy, co tam jest u Pana @srom-otnik - widzę, że to tematu Firmy zagląda, ale się nie udziela, to spójrzmy co tam u niego jest:

DhxkEq9.png

Spójrzmy teraz do edycji TC:

kTKpsAo.png

Wszystko jest na oko z Visual C++.

Posted

No i fakt wygląda że OK, nie chodzi mi tak naprawdę o takie szczegóły bo jest,  net to są i możliwości 🙂🙂🙂  to tylko drobiazgi, a System śmiga ku MOJEMU I TWOJEMU ZADOWOLENIU

I już zaczynam odnosić wrażenie że winno być tylko lepiej

POZDRAWIAM  -  CIERPLIWOŚCI i WYTRWANIA w Tym Co Robisz

🙂🙂🙂 

Ja grzeje Swego kompa na różne sposoby i jest OK

DZIĘKI  i  POZDRÓWKA

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek likes this
Posted

Czy w planach są jeszcze jakieś poprawki/update, czy jest to wersja finalna? Bym sobie sprawdził ten system z ciekawosci :)

EDIT: Czy mozna aktualizowac system za pomoca windows update?

Posted

Tak przy okazji, widzę po screenach że macie te VC++ Redist od wersji 2012 rozbite na Additional i Minimum, co mnie osobiście strasznie wkurza. Wiem, że gotowa paczka od abbodi1406 z githuba też tak instaluje - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie wiem jak robi ta paczka z TechPowerUp co Groszek zapodał, bo tam są wrzucone po prostu wszystkie VC++ luzem i plik install_all.bat odpala automatyczną ich instalację. Ja cały czas instaluję każdy VC++ osobno, co zabiera sporo czasu, ale za to mam taką zgrabną listę, i myślę, że ta paczka z TPU też tak może zainstalować te VC++ (nigdy nie miałem czasu tego sprawdzić, lenistwo :E). Jedna uwaga - paczka od abbodi jest ponad 3x mniejsza (27MB vs 95MB), dlatego to jej używam, jak robię kompa dla klienta :biggrin5:

4uOZmBj.png

Kocurek likes this
Posted
14 minut temu, dziadzia napisał(a):

Czy w planach są jeszcze jakieś poprawki/update, czy jest to wersja finalna? Bym sobie sprawdził ten system z ciekawosci :)

EDIT: Czy mozna aktualizowac system za pomoca windows update?

W planach są jeszcze poprawki, niewielkie. Jak wszystko będzie gotowe to opiszę - na razie działam w temacie.

@Widzior - nie lubisz długiej listy? :D 

Posted
Teraz, Kocurek napisał(a):

@Widzior - nie lubisz długiej listy? :D 

Oczywiście, że nie. Ja jestem stuknięty, lubię wszystko schludne i żadnych zbędnych śmieci. Zostało mi od czasów DOSa, gdzie się miało dysk 300-400MB i dbało o każdy wolny KB, dlatego cały czas śledzę, gdzie jaki program mi coś wrzuca i to potem ręcznie kasuję, jak już nie jest potrzebne. Lokalizacje Użytkownika typu AppData/Local i Roaming non stop skanuję, tak samo Windows/Installer, gdzie siedzą te backupy i poprawki .NET, wszystkich VC++ i innych zainstalowanych programów. To właśnie tu są schowane te pierwsze dwie opcje czyszczenia kopii zapasowych z WinReducer, które kiedyś pokazywałeś i pytałeś, co można wyczyścić, ale finalnie chyba tego nie ruszałeś, żeby potem nie było jakichś problemów. I ja zdaję sobie sprawę, że przy dzisiejszych dyskach to bezsensowna robota, no ale tak już mam i tego nie zmienię. Zryty beret :22

Kocurek likes this
Posted

A może jest też tak że są użytkownicy którym to w win 11 potrzebne ? by móc używać innych aplikacji. 

🙂🙂🙂 A przecież Kocurek opisuje jak i dlaczego tak robi MODa. Jak dla mnie jest OK

Pozdrawiam

Posted
W dniu 12.03.2025 o 23:10, Kocurek napisał(a):

Autor programu musiałby się wkupić w moje łaski, albo imprezować ze mną - jak tu:

Miałby wtedy mocne karty do negocjacji ze mną.

Do tego czasu można nadpisać oryginalnym instalatorem `StartAllBack` preaktywowaną wersję i dorzucić swój klucz, ew. jak bardzo będzie Tobie/innym zależeć mogę zrobić narzędzie zmieniające `StartAllBack` w wersję trial i  dorzucić do katalogu `!Dodatki` - 2x klik i będzie wersja trial - taki kompromis ode mnie - proszę o potwierdzenie, że takie rozwiązanie będzie satysfakcjonujące i jest zapotrzebowanie na to narzędzie.

Edycja TC jest niszowa w porównaniu do wydań @NiKKA.Labs, @srom-otnik, @Mr.T, @Nieobecny - takie tam wydawnictwo dla światka rolniczego, na zacofane wsie - @VACek potwierdzi.

Moim skromnym zdaniem lepiej by było wrzucić wersje trial, a do folderu !Dodatki wrzucić ewentualną witaminkę. Niektórzy mają jednak ten program już zakupiony lub chcą go kupić, aby wesprzeć twórcę, okazać mu szacunek za włożoną pracę.

Kocurek likes this
Posted

Jak dla mnie system jest OK i od wczorajszej instalacji na dysku SSD wszystko działa bez problemu. Może gdyby pojawiły się jakieś poprawki systemu,można(jeśli to możliwe) stworzyć coś jak aktualizacja dla osób które maja zainstalowany ten system,by na nowo nie musiały instalować system  z poprawkami z obrazu iso?

Pytam z ciekawości

Kocurek likes this
Posted
Godzinę temu, Nieobecny napisał(a):

Na powyższym screenie są już przestarzałe biblioteki x86 2015-2022 - powinny być z numerkiem tak jak w wersji x64.

Ty jesteś bardziej walnięty ode mnie widzę :22 Żeby to jeszcze jakaś sporo starsza była, a to minimalna różnica. 2022 x64 ostatnio najnowszą ściągałem i instalowałem, już sam nie pamiętam po co mi to było :E

Kocurek likes this
Posted
2 godziny temu, Kosiara napisał(a):

Moim skromnym zdaniem lepiej by było wrzucić wersje trial, a do folderu !Dodatki wrzucić ewentualną witaminkę. Niektórzy mają jednak ten program już zakupiony lub chcą go kupić, aby wesprzeć twórcę, okazać mu szacunek za włożoną pracę.

To już drugi głos w sprawie StartAllBack rosyjskiej produkcji. Zaproponuję kompromis - szczegóły wkrótce - myślę, że znalazłem salomonowe rozwiązanie. Chyba, że już teraz Ci co wiedzą - chcą podyskutować tutaj w temacie - może niepotrzebnie robię tajemnicę i nie ma co czekać?  Może lepiej od razu zweryfikować pomysł, zamiast przedstawiać działające rozwiązanie? 

3 osoby już wiedzą o mojej koncepcji, ale publicznie chciałem pisać dopiero po wytestowaniu pomysłu, czy w ogóle zadziała...

Padła też propozycja, żeby nie dostarczać w standardzie Microsoft Edge - w sumie jestem za - i do folderu `Przeglądarki` z nim - tylko trzeba będzie sprawdzić, czy nie uszkodzi to Microsoft Store - nie wiem jak brak Microsoft Edge będzie się miało do `Microsoft Edge Webview2 Runtime` - bo @Kosiara wspomniał w prywatnej rozmowie, że `Microsoft Edge Webview2 Runtime` powinien być :)

Godzinę temu, Widzior napisał(a):

Ty jesteś bardziej walnięty ode mnie widzę :22 Żeby to jeszcze jakaś sporo starsza była, a to minimalna różnica. 2022 x64 ostatnio najnowszą ściągałem i instalowałem, już sam nie pamiętam po co mi to było :E

Nie ma rady, trzeba poprawić - tylko potrzebuję porady od Wiktorynka, czy robić `install.wim` od zera czy nie, żeby dograć aktualne VC++ i DirectX - bo przyznam, że za bazę posłużył mi obraz od @Mr.T z tematu:

A z kolei ten obraz bazuje na obrazie od Adguarda - on zdaje się, też rosyjskim akcentem zajeżdża:

Obraz adguarda nie jest idealny, bo zawiera w środku śmietnik + instalator jest z tym nowym interfejsem, który jest kiepski.

Ani nie pozwala fajnie kasować partycji - i jeszcze robi problemy przy instalacji obok istniejącej partycji z systemem...

Wymieniłem na starszą wersję, ale jeszcze Wiktorynek mówi, że nie jest w pełni koszernie - i przesłał mi dodatkowe sugestie.

Posted
Godzinę temu, Kocurek napisał(a):

Nie ma rady, trzeba poprawić

Ale wiki pisał o moim screenie, gdzie mam minimalną różnicę pomiędzy VC++ 2022 x86 i x64 - ostatnia cyferka. Na twoim screenie są starsze, ale ten najnowszy VC++ 2022 ma co chwilę nowszą wersję, więc ja bym to na serio olał. I tak na każdym systemie z forum trzeba zawsze zaktualizować VC++ 2022, jak ktoś chce mieć najnowsze. Ważne, że wszystkie stare 2005-2013 są ostatnie, jakie wyszły.

Kocurek likes this
Posted
W dniu 14.03.2025 o 23:05, Widzior napisał(a):

Na twoim screenie są starsze, ale ten najnowszy VC++ 2022 ma co chwilę nowszą wersję, więc ja bym to na serio olał.

No nie wiem... robiąc aktualizację obrazu powinienem dbać o najnowsze wersje bibliotek. Tylko kwestia jak poprawnie aktualizować - czy stare biblioteki usuwać, czy nadpisywać instalatorem aktualne - dla mnie to chwila, ale robiąc to niezgodnie ze sztuką ryzykuję, ze zaśmiecę obraz zbędnymi plikami / wpisami w rejestrze - a tego chcę uniknąć.

Chcę też zainstalować taką zgrabną listę jak sugerujesz - więc przyjrzę się:

Dla mnie najbardziej bolesne jest, jak w następnym miesiącu wychodzi pakiet zbiorczy poprawek i instalator dociąga pliki i mieli... mieli... mieli - a byłem dumny, że nie trzeba kabla odłączać z internetem.

No dobrze... w wiadomości #1 dodałem: 
TODO

Będę tam spisywał rzeczy, które przyjąłem do realizacji i powinny się znaleźć w kolejnej aktualizacji obrazu.

Opowiem Wam nad czym w tym momencie dumam.

Obecnie analizuję plik `boot.wim`. Obecnie używany jest plik w edycji TC, który ma AŻ 729 MB.

@Nieobecny słusznie mi wytknął, że mam zaprzestać upierania się przy instalatorze Windows 11 i mam użyć jedyny słuszny na dzień dzisiejszy `boot.wim` z Windows 10.

W efekcie plik będzie mniejszy i zjedzie się do 400-419 MB, a jeszcze da się zrobić fajną imitację i instalator Windows 10 może wyświetlać logo Windowsa 11.

W ramach ciekawostki dodam, że `boot.wim` sromotnika ma 314 MB - zobaczę jak się prezentuje zawartość - bo jak zostały wycięte narzędzia Microsoftu,

to wolę już nieco większy rozmiar, bo ja potrzebuję zestawu narzędzi i konsoli do ew. ratowania PC, a tym samym Wy też będziecie musieli to mieć :)

Niestety - na tę chwilę nie udało mi się zaatakować skutecznie animowanego kółka i będzie to znane z Windows 10 (chciałbym tu podkreślić, że mówimy wyłącznie

o INSTALATORZE, a nie zainstalowanym systemie, który powinien mieć już swoją poprawną, nowoczesną wersję), to są takie tam pierdółki - chciałem, żeby instalator

mimo wszystko zawierał logo Windows 11 - osobiście logo Windows 10 bardziej mi się podoba - natomiast uważam, że bardziej profesjonalnie jest jak instalator pokazuje logo systemu operacyjnego, który faktycznie jest instalowany.

To kółko mam na myśli:

Doszedłem dosyć daleko i po przeczytaniu różnych tropów w sieci zorientowałem się, że animowane logo jest zaszyte w pliku:

Załączam, jakby ktoś chciał się zmierzyć z wyzwaniem / obejrzeć:

JqBFMX4.png

Ciekawostka:

Plik czcionki Instalatora Windows 10 zawiera tylko jedną wersję kółka.

Plik czcionki Instalatora Windows 11 zawiera DWIE wersje kółka - starą i nową.

Ponieważ są dwie wersje loga w jednym pliku - nie wystarczy niestety po prostu podmienić plik ttf.

Próbowałem edytować plik, ale cóż... jak nawet nie edytuję, a tylko zapiszę plik jako nowy - bez edycji - instalator Windows go nie łyka.

W ogóle nie wyświetla kręcącego się kółka - a jakby się dało, to niejeden modder mógłby się zabawić i zmienić animację, jakby poczuł wenę,

choć na taki spektakularny efekt na dzień dzisiejszy nie można liczyć:

Da się jednak bez tego żyć... :D

---

Microsoft tak się puszy, twierdzi, że NIE DA SIĘ - bo animacja XAML, bo w bibliotece .dll:

Jaka powaga, jakie nazwy tajemnicze dla laika - zgasili go jak peta w popielniczce -  a w praktyce to tylko skuteczna edycja klatek w pliku czcionki .ttf zrobionej na potrzeby instalatora.

juanlaugh.gif

W tej chwili nie jest mi znany właściwy sposób edycji - być może sprawdzana jest sygnatura podpisu - bo czcionka go zawiera - i z chwilą modyfikacji

sygnatura przepada i instalator odrzuca plik - bez debuggowania kodu tego nie sprawdzę w tym momencie, może któryś z modderów się zainspiruje

i spróbuje zmodyfikować plik czcionki w sposób poprawny, żeby łykał go instalator systemu Windows  :) 

---

Powiem Wam jednak, że... śmiechy, śmiechami - ale pomysł genialny w swojej prostocie.

Bezstratna jakość - bo grafika wektorowa zaszyta w czcionce - choć pomysł nie jest nowy za `Reddit`:

Cytat

It's not new though. The Caption buttons in Windows 95 were part of the Marlett Font. It's a pretty straightforward way of having a collection of single color vectors.

czyli:

Cytat

Nie jest to nic nowego. Przyciski napisów w Windows 95 były częścią czcionki Marlett. Jest to dość prosty sposób na posiadanie kolekcji wektorów jednokolorowych.

Posted

@Kocurek - jak zmienisz plany co do aktualnej wersji moda i wytniesz cala telemetrie tak ze nawet 'pchelka internetowa' sie nie przecisnie to z checia przetestuje tego moda.

Z tego co wyczytalem jak dotad w necie, nie jest to takie latwe, telemetrii w w11 jest cala masa i nie wiem czy nie bije na glowe w10 pod tym wzgledem.

Taka mala propozycja - moglbys wydawac dwie wersje naraz: jedna - aktualna i druga - bez telemetrii, ale z okrojonym katalogiem 'dodatki'. Oczywiscie obie wersje z najnowszymi poprawkami.

Kocurek likes this
Posted
15 godzin temu, stefan999 napisał(a):

@Kocurek - jak zmienisz plany co do aktualnej wersji moda i wytniesz cala telemetrie tak ze nawet 'pchelka internetowa' sie nie przecisnie to z checia przetestuje tego moda.

Z tego co wyczytalem jak dotad w necie, nie jest to takie latwe, telemetrii w w11 jest cala masa i nie wiem czy nie bije na glowe w10 pod tym wzgledem.

Czego przykładowo program 0&O ShutUp nie wyłącza poprawnie z telemetrii?

Być może ta negatywna opinia dotyczy bardziej wersji Pro dla użytkowników domowych, a nie korporacyjnej Enterprise LTSC.

Moja edycja instaluje się z domyślnie odznaczonymi zgodami na śledzenie, ponadto rdzeniem jest wydanie Enterprise LTSC, która jest bardzo mocno okrojona z bloatware w standardzie -  przez sam Microsoft.
Pozwolę sobie na śmiałą tezę, że edycja The Company jest pierwszą edycją na bazie Enterprise LTSC, która nadaje się do m.in. do gier i codziennego użytkowania, ponieważ  w mojej opinii standardowa wersja Enterprise LTSC jest dla domowego użytkownika komputerów ZBYT MOCNO okrojona.

Też gram w gry, chociaż nie najnowsze i przekonałem się jak bardzo jest źle. Nie znalazłem wydania Windows 11, które by mnie usatysfakcjonowało.

I tak zrodziła się we mnie myśl, żeby opracować edycję, o której tu dyskutujemy.

Moim zdaniem, gdyby Microsoft Windows 11 Pro w standardzie tak działał / wyglądał jak ode mnie - Microsoft zbierałby pozytywne opinie od użytkowników domowych.

Obecnie do wyłączenia telemetrii używam program `0&O ShutUp`.  Uważam jego działanie za wystarczające (sam z niego korzystam).
Jeżeli jestem w błędzie - proszę o merytoryczną dyskusję i przedstawienie argumentów, żebym mógł lepiej zrozumieć problem telemetrii.

Jeżeli nie chce się mieć problemów z telemetrią, to osobiście polecałbym system Windows 7, a jak koniecznie musi być nowy system - 

Przychyliłbym się do prośby o prowadzenie dwóch wersji z jeszcze bardziej wyciętą domyślnie telemetrią, jednak obecnie nie czuję się kompetentny w temacie telemetrii,

a nie lubię zabieram się za coś w czym nie czuję się przynajmniej dobry.

Jeżeli znajdzie się chętna osoba, która postanowi wesprzeć mnie wiedzą i doświadczeniem, to wtedy taka wersja jak najbardziej może

powstać.

Jeżeli wycięcie telemetrii jest tak istotne, to zadam następujące pytanie kontrolne - bo chciałbym zrozumieć - czy nie lepiej zainstalować modyfikację A-Team albo sromotnika?

Tak w ogóle rozważam nabycie licencji NTLite Professional (domowa nie pozwala na publikowanie modyfikacji w sieci), bo chętnie pobawiłbym się tym softem i sprawdził czy warte wyłożonych pieniędzy.

bo trudno oceniać efekty na podstawie zabawy ze starą wersją piracką - daje radę z Windows 7, ale na Windows 11 nic nie zrobię - a wycinanie mogłoby być całkiem przyjemne wtedy zbędnych rzeczy.

Chyba jednak NTLite nie oferuje wycinania telemetrii w standardzie...

W każdym razie - jak autor nie da zniżki, to nie wezmę, bo zaledwie roczny pakiet aktualizacji jakoś specjalnie nie zachęca do kupna, a widzę po piracie jaki NTLite po dłuższym czasie staje się

bezwartościowy 😜 

Przy okazji czas na reklamę POLETKA:

W [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]możecie dojrzeć logo The Company i obić Pana Bobra - w prawdziwym życiu odradzałbym próbę - wrzucam w ramach ciekawostki, żebyście lepiej zrozumieli od kogo pochodzi wydanie - na ścianie logo Firmy i nasze zdjęcie :D 

The Company zajmuje się na co dzień retro grami. Także no... jakby to ująć... społeczność Winclub.pl nie stanowi dla mnie docelowej grupy odbiorczej.

To ja do Was przyszedłem gościnnie, żeby wspólnie stworzyć zadowalające edycje Windows i uzupełnić ofertę Winclub.pl.

Groszek1962 likes this
Posted

@Kocurek Wczoraj zainstalowałem twój system. Zaciekawiło mnie dlaczego od razu po instalacji jest pomocnik konsoli Xbox, oraz Xbox live? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak ma być? Instalowałem offline, z resztą jak zwykle każdy system :)Poza tym np w modach sromotnika masz folder tuning na pulpicie i tam różne instalki itp. Tutaj u ciebie widzę, że tylko w obrazie ISO jest folder !dodatki. Nie lepiej jakby był na pulpicie? Tak wydaje mi się było by lepiej :) Poza tymi sprawami, to system chodzi ok, jednak nie pozostaję na nim długo. Wolę osobiście 10 IoT Enterprise LTSC 2021 i Tobie też polecam się nim zainteresować, bo jest w moim mniemaniu szybszy niż 11 IoT Enterprise LTSC 2024 i nieco bardziej dopracowany. Chodzi mi oczywiście o oryginały, nie twojego moda :) W ogóle w jaki sposób uzyskałeś pełne prawa administratora? Z chęcią zrobiłbym tak samo właśnie na swoim 10 IoT Enterprise LTSC 2021. Na modach od sromotnika jest tak samo i jest to mega spoko, jak za czasów XP :) Co do telemetrii, to też mnie wkurza. Jednak co my małe ludki możemy? To jest tak naszpikowane, że raczej mało prawdopodobne żeby ją skutecznie zwalczyć bez uszkodzenia któreś funkcjonalności w systemie.  Sromotnik np blokuje tylko część telemetrii właśnie po to, żeby system pozostał jak najbardziej użyteczny. 

Kocurek and keri38 like this
Posted

Już wyjaśniam:

Zaciekawiło mnie dlaczego od razu po instalacji jest pomocnik konsoli Xbox, oraz Xbox live? Tak ma być? Instalowałem offline, z resztą jak zwykle każdy system

Tak ma być - wskazane składniki są niezbędne, aby zapewnić pełną zgodność systemu z grami wydanymi na Windows / Steam.

Jeżeli użytkownik nie planuje grać w gry - może te składniki odinstalować.

Ten temat powinien rzucić nieco więcej światła na sprawę:

Poza tym np w modach sromotnika masz folder tuning na pulpicie i tam różne instalki itp. Tutaj u ciebie widzę, że tylko w obrazie ISO jest folder !dodatki. Nie lepiej jakby był na pulpicie? Tak wydaje mi się było by lepiej :)

Chciałem dać użytkownikowi końcowemu pełną kontrolę nad folderem: `Dodatki` - by mógł zdecydować, czy chce go zachować, zmodyfikować, skasować albo dograć własne pliki lub skasować istniejące lub zaktualizować.

Takiej kontroli nie miałby, gdyby katalog był zaszyty w pliku `install.esd` - przeciętna osoba nie jest zaznajomiona z edycją zawartości plików instalacyjnych (ja też do końca ub.r.), w którym znaleźć się miałby wspomniany katalog.
Każdy z nas jest inny, ma inne potrzeby i gusta - nie jest możliwe zadowolić wszystkich - pomimo tego - z uwagą czytam sugestie i szukam możliwych kompromisów.

Ponadto chciałem zabezpieczyć użytkownika na pesymistyczny scenariusz, gdybym w pewnej chwili przestał wydawać kolejne aktualizacje obrazu.

Trudno też oczekiwać, żebym wydawał nowe .iso tylko po to, żeby zaktualizować pojedynczy plik z katalogu `Dodatki` :)

Inne alternatywne opcje, jakie mogłem zastosować:

• Wiktorynek - osobny link do archiwum z dodatkami, osobny do obrazu .iso
  • NiKKA - pakowanie pliku .iso oraz plików z dodatkami do jednego wspólnego archiwum

W ogóle w jaki sposób uzyskałeś pełne prawa administratora? Z chęcią zrobiłbym tak samo właśnie na swoim 10 IoT Enterprise LTSC 2021.

1. `Kontrola konta użytkownika` --> suwak UAC maksymalnie w dół
  2. Skrypt z poniższego tematu --> prawy klik --> uruchom jako administrator: 
  3. Aktywacja wbudowanego konta administratora poleceniem w CMD.exe - uruchom jako administrator i wpisz:
    Cytat

net user Administrator /active:yes

@Nieobecny zwrócił mi uwagę, że skrypt nie nadaje idealnie praw administratora i pokazał mi różnice jak powinno być, ale póki nie zauważyłem problemów w działaniu - wstrzymałem się z poprawianiem ustawień do czasu aż mi nie wyjaśni różnicy. Temat póki co się urwał, bo go zasypałem gradem prywatnych wiadomości i troszkę przytłoczyłem,  więc muszę cierpliwie oczekiwać jak znajdzie znowu dla mnie trochę czasu - ew. sam od siebie coś napisze w tym temacie - do tego czasu jedynie Rajesh mógłby coś więcej podpowiedzieć w temacie:

Wolę osobiście 10 IoT Enterprise LTSC 2021 i Tobie też polecam się nim zainteresować, bo jest w moim mniemaniu szybszy niż 11 IoT Enterprise LTSC 2024 i nieco bardziej dopracowany.

I kolejny wdzięczny wątek poruszasz - bliski memu sercu - początkowo się nim zainteresowałem i używałem, nawet... edycja The Company miała bazować właśnie na edycji Win10 LTSC 2021 -  natomiast ostatecznie wygrał Windows 11 LTSC.

To jest fajny temat do dyskusji, wiec przedstawię Ci jak to wygląda z mojej perspektywy - muszę jednak troszkę więcej napisać, żeby lepiej szło zrozumieć mój punkt widzenia.

Z systemami Windows jestem związany od najmłodszych lat. Akurat Windows 3.11 mnie ominął i znam go tylko z grafik, ale MS-DOS posmakowałem z Norton Commanderem :)

Doświadczyłem agresywnego zabijania dobrych systemów jak  Windows XP, Windows 7, a teraz Windows 10.

Pomimo, że Windows 7 uznawany jest obecnie za martwy - nadal go używam jako drugi system - ze współdzielonym pulpitem z Windows 11.

Nie chcę stawiać na Windowsa 10 i przyzwyczajać się do niego, poustawiać, by na koniec roku dowiedzieć się, że Google, Steam, Nvidia, ESET  wygaszają wsparcie i mam poważnie myśleć o przejściu na nowszy system.

Polecany przez Ciebie Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 to 21H2, a nie 22H2.

Powiesz, niewielka różnica - nie masz się czym przejmować.

No nie jest tak, jak myślisz - bo wystarczy, że Microsoft pokaże złośliwość i zrobi tak, że np. Microsoft Store będzie działał tylko na Windows 10 22H2 do czasu aż zakończy się przedłużone wsparcie, które nie jest tak długie

jak na korporacyjnym LTSC 21H2.

Windows 7 tak przypomnę, że łatki bezpieczeństwa dostaje do końca tego roku - i jak to się przekłada na używalność systemu w 2025?

Jak nie grasz w gry - MOŻE nie odczujesz tego, ale ja lubię nadal w kilka gier sobie zagrać :)

Groszek1962 and Kosiara like this
Posted
W dniu 16.03.2025 o 20:45, stefan999 napisał(a):

Mam dla ciebie złą wiadomość: nie da się środkami narzędziowymi (informatycznymi) całkowicie wyciąć telemetrię z Windowsa ponieważ niektóre jej elementy działają na poziomie jądra systemu. Próby blokowania na poziomie jądra powodują, że system staje się niestabilny. Również nie da się telemetrii zablokować na routerze ponieważ jej część związana jest z Windows Update. Telemetrię w Windowsie można zablokować wyłącznie metodami prawnymi, wydając odpowiednie akty prawne (np. w parlamencie UE) i wprowadzając surowe konsekwencje w razie ich zlekceważenia. Niestety do dzisiaj to nie zostało przeprowadzone (i chyba już nie będzie) ponieważ M$ i inne firmy z branży IT mają bardzo duży fundusz na lobbing wśród polityków. Tymczasem nam pozostają jedynie półśrodki takie jak O&OShutUp.

Groszek1962, Kosiara and Kocurek like this
Posted

Kocurek -- Tak krótko kolejny dzień  z Twoją Pracą, i jak dla mnie JEST SUPER, na sprzęcie którego używam wszystko wypada Supcio i Spoko.  Programy, Gry jak na razie bez Uwag. Czyli nie zniechęcamy się 🙂🙂🙂.  Ode mnie Brawka

A i jeszcze wczoraj postawiłem to na FX6300 Asus Pro Gaming 970 Aura 24 GB Ram i kolechna pod wrażeniem. Kocurek  nie zniechęcamy się, Brawo 🙂🙂🙂 

Kocurek likes this
Posted
8 godzin temu, zen888 napisał(a):

Mam dla ciebie złą wiadomość: nie da się środkami narzędziowymi (informatycznymi) całkowicie wyciąć telemetrię z Windowsa ponieważ niektóre jej elementy działają na poziomie jądra systemu.

To tam pierdoły - mam bardziej "łamiącą wiadomość".

Dostałem odpowiedź od autora NTLite na moje pytanie czy jak kupię wersję Professional to czy naruszę jego licencję jak Wam udostępnię obrazy zmodyfikowane przez jego program.

W sumie chętnie bym podyskutował czy program NTLite nie narusza patentów Microsoftu modyfikując i zmieniając  obrazy Microsoftu i autor programu na tym zarabia :D 

Moje pytanie:

Odpowiedź autora NTLite:

Pytanie było dla mnie o tyle istotne, bo bez sensu, żebym kupował droższą licencję na program, która po pierwszej wstawce zostanie zablokowana, bo  naruszę warunki licencji - i cyk - zdalna blokada licencji, bo jest bardziej niż pewne, że zaraz by SYGNALISTA z tego forum życzliwie poinformował autora NTLite, że udostępniłem obraz tu i tu.

Takie to nasze polskie piekiełko :)

Zresztą już nie trzeba nawet tego robić, bo się sam ujawniłem do czego chciałbym program.

Przy takich warunkach nie ma sensu kupować wersję Professional - Home by wystarczyła jako jednorazówka do zrobienia rdzenia wydawniczego - oczyszczonego `boot.wim` z Win10 LTSC i  `install.wim` aktualnego Win 11 LTSC  i tyle - zwłaszcza, że w zmodyfikowanych plikach NTLite zostawia ślady, która dokładnie licencja - w praktyce osoba - wytworzyła konkretny obraz. Inna sprawa czy rzeczywiście NTLite by zrobił z pliku `boot.wim` wersję bardziej okrojoną niż taką jak ma sromotnik śmiem wątpić.

Także chyba wyjaśnione... będziemy mieli `boot.wim` około 100-150 MB większy od sromotnikowej, bo chcę zrobić obraz wg porad @Nieobecny.

PS

Wersja Home jest czasem w promocji?

3 godziny temu, Groszek1962 napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -- Tak krótko kolejny dzień  z Twoją Pracą, i jak dla mnie JEST SUPER, na sprzęcie którego używam wszystko wypada Supcio i Spoko.

To cieszę się, dotychczas 3 zadowolone osoby są wliczając mnie, bo @lukcio31 też pozytywną opinię ma.

zen888 and LAGUNA like this
Posted
2 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Dostałem odpowiedź od autora NTLite na moje pytanie czy jak kupię wersję Professional to czy naruszę jego licencję jak Wam udostępnię obrazy zmodyfikowane przez jego program.

W sumie chętnie bym podyskutował czy program NTLite nie narusza patentów Microsoftu modyfikując i zmieniając  obrazy Microsoftu i autor programu na tym zarabia :D 

Moje pytanie:

Odpowiedź autora NTLite:

Pytanie było dla mnie o tyle istotne, bo bez sensu, żebym kupował droższą licencję na program, która po pierwszej wstawce zostanie zablokowana, bo  naruszę warunki licencji - i cyk - zdalna blokada licencji, bo jest bardziej niż pewne, że zaraz by SYGNALISTA z tego forum życzliwie poinformował autora NTLite, że udostępniłem obraz tu i tu.

Takie to nasze polskie piekiełko :)

Na takie udostępnianie potrzebna jest licencja Technika (lub podobna zezwalająca na wykonywanie usług), która jest zazwyczaj kilkakrotnie droższa od Profesjonalnej.

Posted

Ciekawi mnie jedno.Czy możliwe było zrobić coś takiego: po zainstalowaniu systemu  i po zalogowaniu się na konto,jak jeszcze nie pojawią się ikony pulpitu i pasek zadań,ale będzie już tapeta pulpitu,wyświetlało się okno wyboru menu start: czy ma być takie jak z Windows 7-program StartsAllBack czy oryginalne menu start Windows 11,bo nie wiem czy każdy używa modyfikacji menu start oraz programu StartsAllBack,a może ma zostać tak jak jest,nic nie zmieniać  i czy dało by rade zrobić tak,by kolejne poprawki wydawać w postaci aktualizacji  do zainstalowania(jeśli to możliwe) lub  utworzyć obraz iso do aktualizacji z poziomu zainstalowanego już systemu oraz iso-dla tych którzy maj a ten system już zainstalowany na dysku i utworzyć obraz iso do instalacji na czysto z poprawkami,dla osób,które chcą zainstalalować i przetestować ten system?

Kocurek likes this
Posted
Cytat

Czego przykladowo program 0&O ShutUp nie wylacza ..

Cytat

.. uzywam program `0&O ShutUp`. Uwazam jego dzialanie za wystarczajace (sam z niego korzystam) ..

Tez nie czuje sie do konca kompetentny w kwestii telemetrii w w11, ale jak widac po wypowiedziach kolegow Kosiara i zen888 mialem dobre przeczucie, ze 'shut up' nie wylacza wszystkiego. Inna sprawa, ze na poczatku myslalem, ze pozostawiles telemetrie wogole nietknieta.

Wracajac do 'shut up', wydaje mi sie, ze gdyby programiki tego typu (chociaz moze i sa lepsze od 'shut up') zalatwialy calkowicie sprawe to nie pisano by, ze calkowite wylaczenie telemetrii jest takie trudne.

Przytocze przypadek, o ktorym wyczytalem w sieci. Ekipa portalu purepc.pl (o ile dobrze pamietam, ze wlasnie tego portalu) postawila sobie za cel wylaczyc cala telemetrie w w11. Kiedy mysleli, ze powylaczali juz wszystko lacznie z okrojeniem systemu z niektorych funkcjonalnosci, i zaczeli sprawdzac czy im sie udalo okazalo sie, ze system nadal jednak wysyla przez net jakies dane na serwery microsoftu i inne, egzotyczne serwery. W koncu im sie udalo, ale musieli sporo sie napocic zeby osiagnac taki efekt. Do tego finalny produkt / system pewnych funkcjonalnosci juz nie posiadal.

Cytat

Jezeli wyciecie telemetrii jest tak istotne, to (...) chcialbym zrozumiec - czy nie lepiej zainstalowac modyfikacje A-Team albo sromotnika?

Slabo znam wersje kolegi Srom-otnika, wersji od A-Team wogole nie znam, ale sam widzisz z wypowiedzi kolegi Kosiara, ze nawet Srom-otnik nie wycial calej telemetrii majac na celu wieksza funkcjonalnosc systemu. Dlatego konia z rzedem temu, komu by sie udalo. Jezeli w gre wchodziloby wyciecie w pien to ja jak najbardziej liczylbym sie z okrojona funkcjonalnoscia systemu, lacznie w wylaczeniem WU. Wracajac do wersji kolegi Srom-otnika - o ile sie dobrze orientuje, wypuszcza edycje dosc mocno okrojone tez z innych rzeczy.

Cytat

Byc moze ta negatywna opinia dotyczy bardziej wersji Pro ..

Mozliwe.

Cytat

.. domyslnie odznaczonymi zgodami na sledzenie ..

To jest raczej pic na wode, microsoft sam z siebie by tak latwo nie rezygnowal ze 'szpiegowania'.

@zen888

Cytat

.. niektore jej elementy dzialaja na poziomie jadra systemu. Proby blokowania na poziomie jadra powoduja, ze system staje sie niestabilny.

Microsoft sprytnie to sobie wymyslil.

Cytat

..nie da sie telemetrii zablokowac na routerze poniewaz jej czesc zwiazana jest z Windows Update.

To jest jakis sposob, mozna ewentualnie czasowo wlaczac (zbiorcze czy duze aktualizacje w postaci plikow .exe lub .msu w MUC wogole rozwiazalyby sprawe). Nie wiem czy wlasnie tego nie zrobila ekipa purepc.pl .

Cytat

To tam pi****ly - mam ..

No wlasnie wiekszosc ludzi tak do tego podeszla jak wyszedl w10 w 2015 roku i mamy dzis to co mamy w w11. Gdyby ludzie sie zbuntowali, zaczeli protestowac po 2015 tak jak bylo np. w sprawie cenzury internetu (chyba ACTA) moze Microsoft by sie ugial. Pamietamy jak mozolnie przyjmowal sie w10 u uzytkownikow domowych, M$ dwoil sie i troil by zachecic do instalacji 'zdychy' i wcale nie bylo mu lekko. Gdyby ludzie docisneli srube nie wiadomo jakby bylo. A zamiast tego bylo marudzenie: "A i tak szpieguje mnie google. Wiec zgodze sie tez na w10". Bierna postawa tylko zachecila M$ (i nie tylko M$) do forsowania wlasnych rozwiazan. Dzis troche za pozno by protestowac.

Kocurek and Kosiara like this
Posted
W dniu 17.03.2025 o 16:54, lukcio31 napisał(a):

Ciekawi mnie jedno.Czy możliwe było zrobić coś takiego: po zainstalowaniu systemu  i po zalogowaniu się na konto,jak jeszcze nie pojawią się ikony pulpitu i pasek zadań,ale będzie już tapeta pulpitu,wyświetlało się okno wyboru menu start: czy ma być takie jak z Windows 7-program StartsAllBack czy oryginalne menu start Windows 11,bo nie wiem czy każdy używa modyfikacji menu start oraz programu StartsAllBack,a może ma zostać tak jak jest,nic nie zmieniać  i czy dało by rade zrobić tak,by kolejne poprawki wydawać w postaci aktualizacji  do zainstalowania(jeśli to możliwe) lub  utworzyć obraz iso do aktualizacji z poziomu zainstalowanego już systemu oraz iso-dla tych którzy maj a ten system już zainstalowany na dysku i utworzyć obraz iso do instalacji na czysto z poprawkami,dla osób,które chcą zainstalalować i przetestować ten system?

Najprostsze rozwiązanie: wystarczy odinstalować program StartAllBack w "Odinstaluj programy".

Jednak przypomniałeś mi inną rzecz, powiązaną o wyborach.

Wczoraj myślałem nad sytuacją, że pojawia się wersja z bardziej wyciętą telemetrią - choć na dzień dzisiejszy sprawa wydaje się, że się wyklarowała:

W dniu 16.03.2025 o 23:59, Kosiara napisał(a):

Co do telemetrii, to też mnie wkurza. Jednak co my małe ludki możemy? To jest tak naszpikowane, że raczej mało prawdopodobne żeby ją skutecznie zwalczyć bez uszkodzenia któreś funkcjonalności w systemie.  Sromotnik np blokuje tylko część telemetrii właśnie po to, żeby system pozostał jak najbardziej użyteczny. 

W dniu 17.03.2025 o 06:47, zen888 napisał(a):

Mam dla ciebie złą wiadomość: nie da się środkami narzędziowymi (informatycznymi) całkowicie wyciąć telemetrię z Windowsa ponieważ niektóre jej elementy działają na poziomie jądra systemu. Próby blokowania na poziomie jądra powodują, że system staje się niestabilny. Również nie da się telemetrii zablokować na routerze ponieważ jej część związana jest z Windows Update. Telemetrię w Windowsie można zablokować wyłącznie metodami prawnym, wydając odpowiednie akty prawne (np. w parlamencie UE) i wprowadzając surowe konsekwencje w razie ich zlekceważenia. Niestety do dzisiaj to nie zostało przeprowadzone (i chyba już nie będzie) ponieważ M$ i inne firmy z branży IT mają bardzo duży fundusz na lobbing wśród polityków. Tymczasem nam pozostają jedynie półśrodki takie jak O&OShutUp.

Doceniam próby zmotywowania mnie, ale rzeczywiście jak chce się coś tu podziałać, to warto byłoby to zacząć prawnie robić. Tak jak z ACTA.

Dzisiaj będąc w `Biedronce` zwróciłem uwagę po raz pierwszy, że kamera przy kasach obsługowych ustawiona jest centralnie nade mną... muszę zacząć smartfona ręką zasłaniać, bo masakra...

... wcześniej nie rozumiałem do końca po co w aplikacjach bankowych jest tryb prywatności zakrywający stan konta - dzisiaj zrozumiałem :) 

Odbiegłem jednak od tematu - myśląc nad telemetrią padła sugestia, żebym robił dwa osobne obrazy .ISO.

Nie... BŁĄD. Należy  inspirować się Panem Sromotnikiem - który do jednego obrazu dostarcza wybór dwóch wersji:

BAn4tNw.png

Nie jestem jednak przekonany na dzień dzisiejszy czy menu wyboru powinno akurat dla StartAllBack, którego wystarczy odinstalować.

Równie dobrze w menu wyboru mógłbym dawać użytkownikowi wybór - jaką przeglądarkę internetową chce mieć domyślnie preinstalowaną w systemie :)

Dlatego wykorzystanie menu wyboru powinno zostać dobrze przemyślane, bo nie chcę użytkowników wprowadzać w konsternację, żeby się zastanawiali

jaką konkretnie wersję powinni zainstalować.

Pomysł osobnych obrazów .ISO odrzucam na dzień dzisiejszy. bo moim zdaniem spowodowałoby to zbyt wiele zamieszania, gdyby się okazało, że propozycja została ciepło przyjęta.

Wszyscy inni modderzy z górnej półki chyba też nie robią różnych wariantów pliku .ISO dla jednego, konkretnego systemu np. Win11.

W dniu 17.03.2025 o 15:25, zen888 napisał(a):

Na takie udostępnianie potrzebna jest licencja Technika (lub podobna zezwalająca na wykonywanie usług), która jest zazwyczaj kilkakrotnie droższa od Profesjonalnej.

Prawdopodobnie masz na myśli licencję `Business` - ona również na to nie pozwala i różni się wyłącznie tym, że licencja nie jest powiązana z danym komputerem. Z moich informacji wynika, że licencja wyższa niż `Business` nie istnieje na dzień dzisiejszy, zwłaszcza licencja `Technical`. Z chwilą jak umieściłbym obraz obrobiony przez NTLite na `Winclub.pl` mógłbym czekać ze stoperem w ręku i obserwować ile autorowi zajmie czasu zablokowanie licencji.

cuI8Fxh.png

Co do promocji na NTLite o co pytałem Was wcześniej - znalazłem odpowiedź czy był kiedykolwiek w promocji. Na święta była przecena z 40 EUR na 28 EUR.

Na taką promocję bym zaczekał, skoro nie mogę się dzielić obrazami ze społecznością - żeby chociaż zobaczyć jak ten program działa w aktualnej, pełnej wersji.

Dobrze, że zapytałem u źródła, bo błędnie założyłem, że droższa licencja Professional/Business pozwala na wrzucanie obrobionych za pomocą tego programu obrazów :)

Groszek1962 likes this