srom-otnik Opublikowano 3 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 52 minuty temu, profilm34 napisał(a): Domyślne ustatawienia : i komunikat: ten program nie kompatybilny z HVCI ( izolacja rdzenia ) poprzednie 11 działał idealnie..... wszystkie 10 i 11 działa... a tutaj po nowej 2 istalacji nie idzie go uruchomić..... zobacz Sromotniku to ważne bardzo. Sprubuję jeszcze na szybko same extreme zainstalować i zobaczyć. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nowe wydanie, które mam na warsztacie ma to już rozwiązane, zainstalowałem, działa. kwasior500 lubi to Cytuj
damian5142 Opublikowano 3 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 @srom-otnik Sprawa jest taka, że zainstalowałem virtualboxa, żeby zobaczyć Twój system lite ile waży po instalacji etc tylko teraz nie można odinstalować programu, ponieważ wywala błąd 2503 i 2502 jak na screeenie - jak tą usterkę naprawić? Próbowałem odinstalować również wtedy kiedy przywróciłem optymalizator usług do standardu, ale to nic nie dało. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
ITFun Opublikowano 3 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 @damian5142 Rozwiązanie problemu znajdziesz tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Sposób nr: 2 damian5142 i kwasior500 lubią to Cytuj
damian5142 Opublikowano 3 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 26 minut temu, ITFun napisał(a): Rozwiązanie problemu znajdziesz tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Sposób nr: 2 Zrobiłem wszystko krok po kroku, lecz to nic nie dało ciągle jest ten błąd przy próbie odinstalowania programu Cytuj
stens Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 3 godziny temu, damian5142 napisał(a): ciągle jest ten błąd przy próbie odinstalowania programu Ściągnij, (to jest portable) i ppm na program na liście i wybierz "usuń program(wymuszone)" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] damian5142 lubi to Cytuj
Jan Sura Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 Wszystko ładnie i pięknie ale po zainstalowaniu NIE na Virtual Box'ie ale na dysku C jako system główny (mam 2 komputery), dopiero można dostrzec co dobrze a co żle "chodzi". Nie jestem specjalistą, ale często instaluję modyfikacje i muszę stwierdzić, że Win JG 11 Extreme po instalacji waży dosyć dużo oraz co do szybkości, to u mnie nie robi wrażenia większego jak Win JG 11 Lite... Co do reszty zobaczę, ale nie wiem czy uda się coś zrobić z "jakimś" NANO aby poprawić jakość produktu WinJG 11 Extreme. Co do Adobe, to nie mogłem zainstalować Adobe Reader 11 ale poszukam coś zastępczego, o ile zostanę przy tej modyfikacji. Na koniec! Win JG 11 Lite lepiej działa i hula pomimo, że waży prawie dwa razy więcej od oczekiwanego Win JG 11 Extreme Co dadzą jakieś experymenty z NANO itp.? Nic. Niech głos w tym temacie zabierają Ci co instalują ten Win JG 11 Extreme na partycji C dysku SSD swojego komputera jako system główny, to dopiero wóczas mogą coś powiedzieć na ten temata nie opierać się na Virual Boxie, bo co każdy piszę, że to, że tamto, że inne chodzi tak i tak nie jest za bardzo wiarygodne. Może i mają rację ale Win JG 11 Extreme jako następca Win JG 11 Lite nie spełnił nawet w 75% oczekiwań co do jego możliwościi nie został demnem szybkości. Moim zdaniem Mistrz @srom-otnik za bardzo się śpieszył z tym Extreme, bo był ciągle nagabywany przez userów w tym temaciea i chciał pokazać, że On może... A tam na marginesie... …gdybym miał zostać na którymś z WinJG 11 to został bym na Win JG 11 Lite (lub wybrał Win JG 10). WagaWin JG 11 Lite mi nie przeszkadza. P.S @srom-otnik czy warto sie śpieszyć aby zatkać pyski głodnym wilkom? srom-otnik i Fury6389 lubią to Cytuj
ITFun Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 @damian5142 Powtórz sposób 2-gi dla tego folderu: C:\Windows\Temp damian5142 lubi to Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 Niektórymi z tych ustawień zarządza twoja organizacja, jak to wyłączyć żebym mógł włączyć historię schowka? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
ITFun Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 @pawelek1980 Na 99% spowodowane jest to o&o shutup10++ boniek, srom-otnik, pawelek1980 i 2 innych lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 2 godziny temu, Jan Sura napisał(a): Wszystko ładnie i pięknie ale po zainstalowaniu NIE na Virtual Box'ie ale na dysku C jako system główny (mam 2 komputery), dopiero można dostrzec co dobrze a co żle "chodzi". Nie jestem specjalistą, ale często instaluję modyfikacje i muszę stwierdzić, że Win JG 11 Extreme po instalacji waży dosyć dużo oraz co do szybkości, to u mnie nie robi wrażenia większego jak Win JG 11 Lite... Co do reszty zobaczę, ale nie wiem czy uda się coś zrobić z "jakimś" NANO aby poprawić jakość produktu WinJG 11 Extreme. Co do Adobe, to nie mogłem zainstalować Adobe Reader 11 ale poszukam coś zastępczego, o ile zostanę przy tej modyfikacji. Na koniec! Win JG 11 Lite lepiej działa i hula pomimo, że waży prawie dwa razy więcej od oczekiwanego Win JG 11 Extreme Co dadzą jakieś experymenty z NANO itp.? Nic. Niech głos w tym temacie zabierają Ci co instalują ten Win JG 11 Extreme na partycji C dysku SSD swojego komputera jako system główny, to dopiero wóczas mogą coś powiedzieć na ten temata nie opierać się na Virual Boxie, bo co każdy piszę, że to, że tamto, że inne chodzi tak i tak nie jest za bardzo wiarygodne. Może i mają rację ale Win JG 11 Extreme jako następca Win JG 11 Lite nie spełnił nawet w 75% oczekiwań co do jego możliwościi nie został demnem szybkości. Moim zdaniem Mistrz @srom-otnik za bardzo się śpieszył z tym Extreme, bo był ciągle nagabywany przez userów w tym temaciea i chciał pokazać, że On może... A tam na marginesie... …gdybym miał zostać na którymś z WinJG 11 to został bym na Win JG 11 Lite (lub wybrał Win JG 10). WagaWin JG 11 Lite mi nie przeszkadza. P.S @srom-otnik czy warto sie śpieszyć aby zatkać pyski głodnym wilkom? W 100% zgadzam się z Tobą! Extreme W11 to zupełnie zbędny produkt, sam to widzę. Lite jest idealny i nic go nie pobije. Wycięcie połowy systemu i wyłączenie kolejnych kilkudziesięciu usług w zerowy sposób przekłada się na szybkość rozruchu, zamykania, działania interfejsu. I co z tego że po kompresji system na czysto ma 3,36 GB to tylko cyferki, którymi nie ma się co jarać. Za tym stoi bardzo duże zubożenie funkcjonalności systemu i nic ponad to. Osobiście jestem rozczarowany Extreme w obu wersjach. Windowsy z pokolenia na pokolenie są coraz gorsze od optymalizacji i tu się to przejawia. W7, W8.1 to były genialne tworzywa do rzeźbienia i im więcej się z nich wycięło tym lepiej chodziły, a odbywało się to w miarę bezkarnie. Już przy W10 zaczęły się coraz większe problemy, ale jakoś dało się sklecić sensowny lekki system. Tu sens kończy się na poziomie Lite, a dalsze wycinanie jest tylko psychologicznym zabiegiem placebo. Z W11 nic więcej nie wycisnę wydajnościowo niż z Lite, musicie się z tym pogodzić. Chcecie lepiej, szybciej - jest tych modów pełno w necie. Mam nadzieję, że wdzięczniejszym systemem okaże się IoT, już go sobie pobrałem... boniek, brygada69, LaptopIpc i 3 innych lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 Zamykam nowe iso, wyeliminowałem wszystkie zgłoszone bugi i teraz czas na pytanie ostateczne dotyczące pozostawienia/wycięcia następujących istotniejszych wagowo komponentów: - moduł mowy (dotyczy większości funkcji głosowych systemu np. działania syntezatorów mowy); - moduł tablet (można zachować klawiaturę ekranową usuwając znaczną część tegoż modułu, a w pozostały kikut zapewni działanie tej apki); - niektóre czcionki azjatyckie - jakieś 100 mb po zainstalowaniu. I tu pytanie, czy ktoś na wersji NANO miał problem z instalacją najnowszych wydań np 2016 i wyżej MS Office - jeśli tak, to czcionki zostaną. Nic więcej nie planuję wycinać, bo wagowo zysk niemal żaden, a funkcjonalność zaczyna być kulawa. Rozmiar będzie oscylował pomiędzy Extreme a Nano Extreme. P.S. Cokolwiek bym nie wyciął, nie będzie szybciej, nie będzie więcej FPSów w grach, pamiętajcie o tym. To jest W11, a nie W10 i mniej... starcraft2fan, swiniarobert69 i boniek lubią to Cytuj
boniek Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 26 minut temu, srom-otnik napisał(a): Zamykam nowe iso i pytanie ostateczne dotyczące pozostawienia/wycięcia następujących istotniejszych wagowo komponentów: - moduł mowy (dotyczy większości funkcji głosowych systemu np. działania syntezatorów mowy); - moduł tablet (można zachować klawiaturę ekranową usuwając znaczną część tegoż modułu, a w pozostały kikut zapewni działanie tej apki); - niektóre czcionki azjatyckie - jakieś 100 mb po zainstalowaniu. I tu pytanie, czy ktoś na wersji NANO miał problem z instalacją najnowszych wydań MS Office - jeśli tak, to czcionki zostaną. Nic więcej nie planuję wycinać, bo wagowo zysk niemal żaden, a funkcjonalność zaczyna być kulawa. Rozmiar będzie oscylował pomiędzy Extreme a Nano Extreme. Mowa, tablet - wg mnie do wycięcia. MS Office 2007, choć dłużej niż na chociażby lite, to zainstalował się i oprócz Access, Infopatch, Outlook (bo wycięty IE) reszta działa bez problemów. A do lite będzie jeszcze jakiś update czy V3 to już finał? damian5142, swiniarobert69 i srom-otnik lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 17 minut temu, boniek napisał(a): A do lite będzie jeszcze jakiś update czy V3 to już finał? Final swiniarobert69 i boniek lubią to Cytuj
damian5142 Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 6 godzin temu, stens napisał(a): Ściągnij, (to jest portable) i ppm na program na liście i wybierz "usuń program(wymuszone)" dziękuje ślicznie problem rozwiązany swiniarobert69 i stens lubią to Cytuj
kwolo Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 2 hours ago, srom-otnik said: Mam nadzieję, że wdzięczniejszym systemem okaże się IoT, już go sobie pobrałem... Ja nie tylko mam nadzieje, ja mam Głęboką Wiarę w najwyższe kompetencje, naszego Najlepszego Specjalisty, (W Polsce a może i na Świecie), jeśli chodzi o "dopieszczanie" propozycji Microsoft Windows. Windows 11 IoT Enterprise LTSC, to najbardziej obiecujący kierunek. BTW Gdybym miał choć część tych umiejętności, które z biegiem lat i systematycznej pracy, zdobył Srom-otnik to bym sam majstrował. Ale wiem, że to nie jest takie proste, jak się wydaje, wymaga właśnie, dużego doświadczenia i wiedzy. Czekam zatem ze spokojem na najlepsze efekty. srom-otnik, Lejos, swiniarobert69 i 1 inny lubią to Cytuj
Lejos Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 3 godziny temu, srom-otnik napisał(a): W 100% zgadzam się z Tobą! Extreme W11 to zupełnie zbędny produkt, sam to widzę. Lite jest idealny i nic go nie pobije. Wycięcie połowy systemu i wyłączenie kolejnych kilkudziesięciu usług w zerowy sposób przekłada się na szybkość rozruchu, zamykania, działania interfejsu. I co z tego że po kompresji system na czysto ma 3,36 GB to tylko cyferki, którymi nie ma się co jarać. Za tym stoi bardzo duże zubożenie funkcjonalności systemu i nic ponad to. Osobiście jestem rozczarowany Extreme w obu wersjach. Windowsy z pokolenia na pokolenie są coraz gorsze od optymalizacji i tu się to przejawia. W7, W8.1 to były genialne tworzywa do rzeźbienia i im więcej się z nich wycięło tym lepiej chodziły, a odbywało się to w miarę bezkarnie. Już przy W10 zaczęły się coraz większe problemy, ale jakoś dało się sklecić sensowny lekki system. Tu sens kończy się na poziomie Lite, a dalsze wycinanie jest tylko psychologicznym zabiegiem placebo. Z W11 nic więcej nie wycisnę wydajnościowo niż z Lite, musicie się z tym pogodzić. Chcecie lepiej, szybciej - jest tych modów pełno w necie. Mam nadzieję, że wdzięczniejszym systemem okaże się IoT, już go sobie pobrałem... O kurka no to czekam na IoT, lite na razie sprawuje się wyśmienicie. Ogólnie miałem przez chwilę IoT na PC przed lite od Sromotnika, i to serio działa mega stabilnie. Praktycznie nic się nie mulilo prócz eksploratora plików swiniarobert69 lubi to Cytuj
Layon Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 3 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Mam nadzieję, że wdzięczniejszym systemem okaże się IoT, już go sobie pobrałem... @srom-otnik jak będziesz robić tą modyfikację nie zapomnij o pozostawienia języka ukraińskiego i układu klawiatury tego języka. Życzę powodzenia! Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 23 minuty temu, Layon napisał(a): @srom-otnik jak będziesz robić tą modyfikację nie zapomnij o pozostawienia języka ukraińskiego i układu klawiatury tego języka. Życzę powodzenia! Ludzie, ja pytam co zostawić w systemie, a co wyciąć. Nie robcie tu offtopów o IoT Fury6389, Lejos i swiniarobert69 lubią to Cytuj
warzywo9 Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 2 godziny temu, Layon napisał(a): ..jak będziesz robić tą modyfikację nie zapomnij o pozostawienia języka ukr.. ... detection lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 Godzinę temu, warzywo9 napisał(a): ... Wiem warzywo9 lubi to Cytuj
damian5142 Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 Moduł mowy/moduł tablet -> dla mnie osobiście delete nie wiem jak inni. Dziś zainstalowałem na nowo extreme nano i jakoś problemu nie było z odinstalowaniem programu VirtualBox. Nie wiem czy to wina Oss10 czy czegoś innego (bo tam coś grzebałem wczoraj), ale innego programu do blokad telemetrii nie wgrywałem, a w Dism++ tylko czyściłem te 5 rzeczy co masz w instrukcji. Ccleaner lub czegoś podobnego też nie dodawałem... Tak czy siak osobiście nie polecam w tym grzebać Os10 bo wydaje mi się, że przez niego można coś zrąmbać jak ja wczoraj. Czyszczenie Twoje wystarczy jak się kliknie myszką po instalkach i tyle. srom-otnik lubi to Cytuj
TheStraight Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 5 godzin temu, kwolo napisał(a): Ja nie tylko mam nadzieje, ja mam Głęboką Wiarę w najwyższe kompetencje, naszego Najlepszego Specjalisty, (W Polsce a może i na Świecie), jeśli chodzi o "dopieszczanie" propozycji Microsoft Windows. Windows 11 IoT Enterprise LTSC, to najbardziej obiecujący kierunek. BTW Gdybym miał choć część tych umiejętności, które z biegiem lat i systematycznej pracy, zdobył Srom-otnik to bym sam majstrował. Ale wiem, że to nie jest takie proste, jak się wydaje, wymaga właśnie, dużego doświadczenia i wiedzy. Czekam zatem ze spokojem na najlepsze efekty. Nie będę tutaj ujmował Sromotnikowi bo to że gość ma wiedze to fakt ale właśnie dlatego ją ma bo spędził na tym jakiś czas. Cudów na początków nie zrobisz ale jak przerobisz sobie obraz NTLite który jest banalnie prosty w obsłudze to możesz wyciąć cokolwiek chcesz. Metoda prób i błędów do tego jakiś HyperV i jedziesz. starcraft2fan, Lejos i srom-otnik lubią to Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 Wszyscy się nastawiają że lite lub extreme podniesie trochę fps w grach lub upłynni pracę na Windows 11 ale prawda jest taka że niestety z jedenastki nic już się nie wyciśnie, ale ciekawy jestem jaka jest różnica między 11 lite a extreme co do baterii w laptopie, dziś byłem na zoom, spotkanie trwało 2 godziny, bateria ledwie wytrzymała na win11 lite, FBConana mod bateria krzyczała o prąd na godzinę i 50 minut, ustawienia były praktycznie takie same, win11 lite optymalizator usług na domyślnych, teraz zainstalowałem jeszcze raz win11 extreme i w niedzielę zobaczę na wyłączonych usługach przez optymalizator usług ale oczywiście zostawię ustawienia co do internetu przez Wi-Fi, może będzie na extreme najlepszy wynik na baterii więc nie będzie takie daremne stworzenie win11 extreme. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 15 minut temu, pawelek1980 napisał(a): może będzie na extreme najlepszy wynik na baterii więc nie będzie takie daremne stworzenie win11 extreme. Szczerze wątpię, żeby było coś lepiej... Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 Zaraz nowa wersja. Naprawiłem co się dało ze zgłoszonych bugów, czyli wszystko Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 16 minut temu, srom-otnik napisał(a): Zaraz nowa wersja. Naprawiłem co się dało ze zgłoszonych bugów, czyli wszystko To będzie extreme czy nano? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 24 minuty temu, pawelek1980 napisał(a): To będzie extreme czy nano? Jedna wersja, już do pobrania jespe, damian5142, adamgala1234 i 1 inny lubią to Cytuj
damian5142 Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 Proszę Wersja V2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] moszter i srom-otnik lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 37 minut temu, damian5142 napisał(a): Proszę Wersja V2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziękuję, zaraz przypnę damian5142, Robert M i JanKo66 lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi