Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak widzę te cyferki (1,77 GB iso, po 2 restartach niecałe 7,5 GB a nano pewnie jeszcze będzie zajmował mniej), to aż się łezka w oku kręci i przypominają się czasy xp, 7 ^^

Extreme załadowany jako WTG na pendrive i odpalony na tym co mam w tej chwili pod ręką w pracy, czyli wiekowy dell z i5 2gen, 4gb ram. Dla mnie osobiście to będzie takie zastosowanie tej wersji systemu na ten moment. No i co... działa...MUSI DZIAŁAĆ! Nie ma innego wyjścia :D Co ciekawe nie ma błędu odnośnie pliku wymiany, który był na lite v3. Ale chyba wiem czemu. W rufusie odhaczyłem opcję odnośnie tego czy ma mieć dostęp do dysku czy nie i zdaje się, że utworzył sobie ten plik wymiany na dysku w laptopie. W międzyczasie pobrałem wersję nano wstawioną przed momentem, potestuję później. No i pytanie do Mistrza: @srom-otnik system odpalony ze zwykłego pendrive, usb2.0. Czy potwierdzać, że jest zainstalowany na SSD czy nie? 🤔  :D 

Brave, Opera, Chrome instalują się i działają. Adobe Acrobat Reader (instalator online) instaluje się w tym momencie, żadne błędy póki co nie wyskoczyły. Pendrak aż się gotuje :D Proces instalacji doszedł do 90%, dość długo tak stało w miejscu i w końcu wyskoczyło niestety niepowodzenie instalacji 😕 Spróbuję raz jeszcze, tylko niech się użycie "dysku" uspokoi, bo cały czas coś napiernicza w tle, a przy tych transferach cierpliwość wskazana.

Jakieś dziwne odhyły z tym Acrobat Reader. Po restarcie systemu skrót aplikacji pojawił się na pulpicie i program działa :D 

Edytowane przez boniek
c.d. testowania
srom-otnik lubi to
Opublikowano
10 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Jakie to programy Adobe nie wchodzą?

u mnie również nie wchodzi żaden z programów adobe. Na lite działa. Tu wywala błąd 717. Z tego co piszą na google brak jakiegoś komponentu  z internet explorer. 

5 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Mi ten wszedł 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

acrobat z linku się instaluję. Natomiast wszsytko ze strony adobe. Photoshopo, ligthroom nie wchodzi. 

Opublikowano

Dzięki @srom-otnik za Twoją pracę. Uwielbiałem praktycznie każdego Twojego moda. Pod Twoją nieobecność dałem się skusić na Windows'a 11 i wybrałem jakiś mod ze strony windowsxlite.com i powiem szczerze, że tylu kłopotów nie miałem od czasów Windows'a 98SE. Kompletna katastrofa. Potrafi mi się przycinać myszka i klawiatura podczas pracy.:/

Wracając do Twoich ostatnich "wypieków" - dzięki Bogu, że wróciłeś, bo już się martwiłem, że będę co kilka miesięcy zmieniał system.;) Jeżeli chodzi o wersję nano to tak jak napisał kolega @kwolo najlepiej by było oprzeć ją o Windows 11 IoT Enterprise LTSC i wyciąć naprawdę wszystko nawet ten wspomniany sklep oraz WMP. Dlaczego? Ponieważ jak wszyscy wiemy można instalować aplikacje ze sklepu nie posiadając go (tutoriale są w sieci jak i na YouTube). Co do WMP - po prostu napisz w opisie, że w minimalnej wersji WMP został wycięty i niektóre gry nie działają. Ja jestem z tych użytkowników co na PeCecie nie grają i nigdy grać nie będą. Mnie interesuje prędkość systemu. Musi być choć jedna wersja która jest pocięta do stabilnego minimum w szczególności gdy dużą popularność zyskują stare terminale lub kompy oparte na procesorze N100 (polecam z całego serca kanał YT "tata.geek."). 

P.S. Jedyna rzecz która potrafi "przytkać" całą wydajność komputera to cholerne pliki z iPhone'a, czyli zdjęcia w formacie .HEIC. Da się dodać natywnie rozszerzenie dla tych plików? Od razu zaznaczam, że przeglądarki zewnętrzne typu XnView potrafią otworzyć takie pliki mimo wbudowanych plugin'ów, ale mają bardzo duże problemy z płynnością (aplikacja się mrozi lub ją całkowicie wywala).

Z góry dziękuję, pozdrawiam i trzymam mocno kciuki za dalszy rozwój Twoich "wypieków":)

Opublikowano (edytowane)

Jedziemy z nano. Po zapytaniu czy mamy ssd i restarcie powinno się pokazać z automatu okienko odnośnie optymalizatora? Bo u mnie się nie pokazało., w extreme miałem ten monit. Pierwszy najważniejszy błąd, który właśnie wystąpił na testowym laptopie lenovo - mimo połączenia z internetem, nie chce się aktywować windows, okno aktywacji nie "widzi" połączenia, dziwne. Dajcie znać jak jest u Was.

Ale przynajmniej nie instalują się stery z WU :D

Jest git z aktywacją @srom-otnik po ustawieniu default optymalizatora 👍 Dzięki!

Z Arcobat Readerem nie ma problemu jakby ktoś pytał. 

Edytowane przez boniek
Opublikowano
12 minut temu, boniek napisał(a):

Jedziemy z nano. Po zapytaniu czy mamy ssd i restarcie powinno się pokazać z automatu okienko odnośnie optymalizatora? Bo u mnie się nie pokazało., w extreme miałem ten monit. Pierwszy najważniejszy błąd, który właśnie wystąpił na testowym laptopie lenovo - mimo połączenia z internetem, nie chce się aktywować windows, okno aktywacji nie "widzi" połączenia, dziwne. Dajcie znać jak jest u Was.

Ale przynajmniej nie instalują się stery z WU :D

Optymalizator daj na domyślne

boniek i Icogoo lubią to
Opublikowano

czy tylko mi po kliknieciu w ustawienia --> system  --> informacje, okienko sie po prostu wykrzacza i zamyka (?) mam obydwa systemy zainstalowane na mini pc i z wersja lite nie ma problemu 

Opublikowano

10 minut temu, lookan napisał(a):

czy tylko mi po kliknieciu w ustawienia --> system  --> informacje, okienko sie po prostu wykrzacza i zamyka (?) mam obydwa systemy zainstalowane na mini pc i z wersja lite nie ma problemu 

nie tylko Tobie, też to mam... ale czy to coś ważnego raczej nie... tak samo przynajmniej u mnie zamyka się w ustawienia --> system  --> zasilanie i baterie... tylko, że tam można wbić w inny sposób przez panel sterowania --> sprzęt i dźwięk --> opcje zasilania.

Czy to jest jakiś ważny komunikat ? Czy warto się przejmować ?

Opublikowano
9 minut temu, lookan napisał(a):

U mnie działa na nano.

Jeśli chodzi o menu kontekstowe (pokaż/ukryj pliki), które pliki dodać do wyjątków antywirusa aby ten ich nie zablokował?

Opublikowano
2 minuty temu, tornadoretkinia napisał(a):

U mnie działa na nano.

Jeśli chodzi o menu kontekstowe (pokaż/ukryj pliki), które pliki dodać do wyjątków antywirusa aby ten ich nie zablokował?

Wszystkie okna, o których piszecie działają na ustawieniach domyślnych optymalizatora. Zrobię tak, żeby były dostępne przy każdym ustawieniu.

Dzięki za info! 

boniek lubi to
Opublikowano
10 minut temu, boniek napisał(a):

@lookan nie tylko u ciebie...ale czy to aż takie ważne?

zazwyczaj w ten sposób wchodziłem na nowszych windowsach żeby zmodyfikować lub przenieść w inne miejsce plik wymiany, bądź ograniczyć graficzne wodotryski do minimum, czy dodać ścieżkę do danego programu jako ścieżkę globalną, ale skoro nie jest to dla Ciebie takie ważne, to możesz napisać alternatywny sposób żeby się tam dostać ^^ ja już sobie poradziłem

Opublikowano

@lookan Chodzi Ci o stare okno "system" i "zaawansowane ustawienia systemu"? Przez control panel lub prawoklik na "komputer" a potem właściwości (jeśli używasz startallback), albo po prostu w lupce wpisuję "zaawansowane ustawienia systemu" :D 

Opublikowano
6 minut temu, boniek napisał(a):

@lookan Chodzi Ci o stare okno "system" i "zaawansowane ustawienia systemu"? Przez control panel lub prawoklik na "komputer" a potem właściwości (jeśli używasz startallback), albo po prostu w lupce wpisuję "zaawansowane ustawienia systemu" :D 

Bedzie porawione, usługa appxsvc na ręczny lub optymalizator na domyślne i działa 

Opublikowano

Dobrze więc tak coś napiszę jak system chodzi itd....

Wszystkie sterowniki jak i programy do mojego laptopa ładnie się wgrały. Programy działają jak powinny działać. Konfiguracja systemu ogólnie przebiegła perfekcyjnie. Na ten moment nie widzę żadnych problemów, abym musiał wgrać wersje lite czy poczekać na nowy obraz ISO w wersji Extreme Nano. W sumie bardzo dobrze @srom-otniku, że zostawiłeś ten "sklep store" ponieważ bez niego nie można byłoby wejść do Panelu Nvidia, aby coś sobie skonfigurować. Sam nie wiem czemu trzeba pobrać panel nvidia z sklepu, aby był do niego dostęp jak w końcu wcześniej pobrało się sterowniki od nvidia warzące z 700mb, ale to już nie ważne. Osobiście na co dzień nie korzystam z żadnych programów graficznych czy do odtworzenie/utworzenia pliku PDF. Jak już coś trzeba odpalić bo jest w formacie PDF np jakiś dokument wystarczy zwykła przeglądarka Mozilla. W gierki jeszcze nie grałem to trudno jest mi w tej kwestii stwierdzić jak system się sprawuje, ale podejrzewam, że jest oki! :)

System chodzi płynnie szybko i to się aktualnie liczy - jak dla mnie 10/10 🙂

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Fort Firewall pozwala filtrować ruch sieciowy na podstawie różnych kryteriów - nie mogę go zainstalować na NANO !!! możecie sprawdzić na EXTREME :) to ważny program który blokuje adobe śledzenie i ps działa idealnie.

Opublikowano
31 minut temu, profilm34 napisał(a):

Fort Firewall pozwala filtrować ruch sieciowy na podstawie różnych kryteriów - nie mogę go zainstalować na NANO !!! możecie sprawdzić na EXTREME :) to ważny program który blokuje adobe śledzenie i ps działa idealnie.

Domyślne ustatawienia : i komunikat: ten program nie kompatybilny z HVCI ( izolacja rdzenia ) poprzednie 11 działał idealnie..... wszystkie 10 i 11 działa... a tutaj po nowej 2 istalacji nie idzie go uruchomić..... zobacz Sromotniku to ważne bardzo. Sprubuję jeszcze na szybko same extreme zainstalować i zobaczyć. 

srom-otnik lubi to