swiniarobert69 Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Dziękuję za sugestie, w dostarczonym iso - część wpisów już wyłączyłem w harmonogramie: SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\Refresh Settings" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\Report policies" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\Schedule scan" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\Schedule scan static task" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\UpdateModelTask" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\USO_UxBroker" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\Schedule work" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\Start Oobe Expedite Work" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\StartOobeAppsScan" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\StartOobeAppsScanAfterUpdate" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\UUS Failover Task" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\Automatic App Update" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\sih" /DISABLE SCHTASKS /CHANGE /TN "\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\Scheduled Start" /DISABLE poprawię i odznaczę wszystkie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak z ciekawości pytanie od laika, to jak robisz moda gto za kazdym razem go instalujesz ? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 Godzinę temu, swiniarobert69 napisał(a): tak z ciekawości pytanie od laika, to jak robisz moda gto za kazdym razem go instalujesz ? dziesiątki razy na virtualbox, niemal każda wprowadzona zmiana w rejestrze, wymaga kontroli. A przed udostępnieniem kilka razy na stacjonarce swiniarobert69, Fury6389, Icogoo i 1 inny lubią to Cytuj
magg Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 2 godziny temu, LAGUNA napisał(a): Z tym mułem to bym tak nie przesadzał też po instalowałem parę programów i nie muli,(przeczyść sobie jeszcze raz po instalacji programów) natomiast zgadza się z tym notanikiem toż to kawał skoroszyta. Testuję, instaluje, odinstalowuje, zmieniam stery, programy... Sprawdzam jak się sys zachowuje. Notatnik można uruchomić edytując plik ale już dwuklik nie działa. Ten nowy z zakładkami i licznikiem wierszy jest lepszy wg mnie. 2 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Ad 1. To raczej normalne zachowanie Ad 2. To efekt usuniecia notatnika UWP., który też uważam, ze na głowę bije klasyczny. W przyszlych wydanich na nowszych buildach zostawię go. Pracuję na razie żeby coś poprawić w tym wydaniu - na pewno wymienię na notepad2 Póki co mam problem z offlice (sic!). Po restarcie robię napraw lub skonfiguruj i leci do końca ale za pierwszym razem qpa. Może źródło pliku nie to? Ciągnę stąd (może się komuś przyda, spora tam baza .ISO sys i nie tylko): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Notatnik doprasza się aktualizacji ze sklepu. BTW jest już nowsza wersja 7zip'a LAGUNA lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 19 minut temu, magg napisał(a): Notatnik doprasza się aktualizacji ze sklepu. BTW jest już nowsza wersja 7zip'a Dzięki za info. Podmienię go i będzie wszystko działać, czyli dwuklik, edycja itp. Już ogarnąłem. swiniarobert69, Icogoo i magg lubią to Cytuj
Lejos Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 Ja chyba poczekam na wersje LTSC w twoim wykonaniu Sromotnik Może na wersje Extreme się skusze. swiniarobert69 lubi to Cytuj
telemach Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 tryb nocny na laptopie robi ekran agresywnie pomarańczowy, chyba nie tak to ma działać swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 23 minuty temu, telemach napisał(a): tryb nocny na laptopie robi ekran agresywnie pomarańczowy, chyba nie tak to ma działać jest suwak, można sobie dobrać kolor i nasycenie swiniarobert69 lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 2 godziny temu, magg napisał(a): jest już nowsza wersja 7zip'a No jest 7-Zip 24.06 (20.06.2024) dla Windows (64 bitowy): tylko czy się nadąży z tym dokładaniem. U mnie z offlicem problemu nie było. srom-otnik, Icogoo i swiniarobert69 lubią to Cytuj
dudus2072 Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 W dniu 15.06.2024 o 11:57, pawelek1980 napisał(a): Witam, niech ktoś mi podpowie gdzie są zapisane save do gry assassins creed vanhalla, to samo pytanie zadaj w google i znajdzie odpowiedź "inteligencie" Cytuj
boniek Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 Tym razem testuję system na słabiutkim lenovo IdeaPad110 z celeronem, integrą i 4gb ram. Sama instalacja trwała jakieś 20 minut, po pierwszym restarcie czekałem TYLKO około 2 minuty zanim procek "uspokoił się", co już bardzo dobrze świadczyło o tym systemie, czysta 11 muliła i muliła cpu na tym lapku bez końca...ale nie chwalmy dnia... Bo wystarczy mu tylko dać dostęp do sieci i drenowanie procka na poziomie 100% gwarantowane, ale słuchajcie Panie i Panowie - ten mod na tym sprzęcie zachowuje się jak nie 11-stka!! Chodzi on o niebo lepiej od czystej 10. Naprawdę jestem w szoku i żałuję, że nie mogę go na ten moment postawić na moim daily sprzęcie z JG10 (za długo już mam ten system i za dużo roboty żeby od nowa wszystko ogarniać), ale pewnie na dniach a może jeszcze dziś załaduję go na innym lapku, na którym powinien chodzić jak burza. Jeśli coś komuś nie działa albo muli się, to najpierw proszę przyjrzyj się jaki masz sprzęt. Niestety tak to już ten dzisiejszy świat funkcjonuje, że zmuszają nas do zmian, ulepszeń, kupowania nowych rzeczy. "Z gó..a bata nie ukręci" i nie ważne ile da się wycisnąć, wykastrować z tej 11stki, to dla kilkuletnich/słabych sprzętów dalej będzie zasyfiałą 11stką i ja osobiście mimo wszystko na takich kompach nie polecam instalować najnowszego systemu. Sromotnik robi za**bistą robotę, ale nie jest cudotwórcą. Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Tak jak już wspomniał w którymś poście Sromotnik i również moim zdaniem coś w tym jest - to chyba startallback jakimś cudem sprawia, że okienka dostają małego kopa. Super, że zostawiłeś zwykłą przeglądarkę do zdjęć, ale notepad2 please come back Defender na razie zostawiłem, jeszcze jest dołożony eset internet security - jak full test to dajemy na full. Ale od razu na starcie wywaliłem to co mi jest niepotrzebne, czyli xboxy z poziomu menu start. Pytanie: czy usunięcie z tego poziomu usuwa to do cna? Wszelkie procedury poinstalacyjne czyli: instalacje sterowników (z WU), aktualizacji (choć raz pokazał się dziwny komunikat w WU "usługa aktualizacji została wyłączona", no i jest sporo GB aktualek do ściągnięcia, więc dalej nie opierasz się na najnowszym buildzie, ale spoko, rozumiem, że czekasz na coś większego od MS - tylko obawiam się, że to może być 12stka, więc jest nadzieja na kolejny Twój twór ), podstawowych programów (niektóre instalowałem po zrobieniu optymalizacji, m.in. office 2007), a następnie zastosowanie skryptów czyszczących i optymalizujących przeszły bez najmniejszych problemów. Responsywność systemu jest adekwatna do podzespołów zawartych w lapku, ale dla porównania ta wersja JG11 na ten moment lepiej się sprawuje, niż czysta 10 Także chapeau bas P.S. W międzyczasie pisania tego posta, czyli jakieś niecałe 5 minut temu, puściłem instalkę na dellu z i5 6gen, 16gb ram i chwilę temu pokazało się okno wpisywania nazwy użytkownika 20 minut, a 5...znacząca różnica swiniarobert69, Polszabox i srom-otnik lubią to Cytuj
C9S Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 ja zamiast notepad 2 polecam notepad ++ tylko ciężko zintegrować z iso [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] magg i swiniarobert69 lubią to Cytuj
balusiek Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 Po włączeniu optymalizatora usług nie działa mi w wyszukiwarce (lupka) wpisywanie fraz... Cytuj
stens Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 4 minuty temu, balusiek napisał(a): Po włączeniu optymalizatora usług nie działa mi w wyszukiwarce (lupka) wpisywanie fraz... To tylko u Ciebie, u mnie działa Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 10 minut temu, balusiek napisał(a): Po włączeniu optymalizatora usług nie działa mi w wyszukiwarce (lupka) wpisywanie fraz... grzebałeś może przy OOSU10? Cytuj
simcold Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 Czym się różni wzgledem wersji JG11? tylko tym co usunięte? uzywam JG11 i jest super. ThinBook i1235U, 16RAM Cytuj
balusiek Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 10 minut temu, srom-otnik napisał(a): grzebałeś może przy OOSU10? Nie, po wyłączeniu optymalizacji, wpisywanie wraca.. Cytuj
redbull89 Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 Godzinę temu, boniek napisał(a): to chyba startallback jakimś cudem sprawia, że okienka dostają małego kopa To nie start is back daje kopa tylko nowa powłoka explorera zastosowana w 11 jest kulą u nogi tego systemu wiec zastąpienie tego modułu czymkolwiek daje pozytywny efekt. 11 sama w sobie jest naprawdę dobrze zoptymalizowanym systemem na poziomie core ale interfejs i cała otoczka w postaci usług i zależności między nimi to porażka. srom-otnik, Polszabox, starcraft2fan i 2 innych lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 2 godziny temu, boniek napisał(a): wwięc dalej nie opierasz się na najnowszym buildzie, Lite jest oparte na tym iso [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 59 minut temu, simcold napisał(a): Czym się różni wzgledem wersji JG11? tylko tym co usunięte? uzywam JG11 i jest super. ThinBook i1235U, 16RAM Nieee, lepsza optymalizacja uslug, dodałem całą masę tweaków do rejestru m.in.antytelemetrycznych, choć mam niedosyt, bo można więcej, ale to się mści w niektórych sytuacjach, sprawdziłem, np nie działa screnshot, sklep, pobieranie plików itp choć tweak dotyczyć ma zupełnie innej funkcji - oto W11... Polszabox i swiniarobert69 lubią to Cytuj
profilm34 Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] windows 11 odchudzony po instacji waży 3.4 gb lekki i wydajny - nie 19.4 gb....... ale napewno extreme będzie taki lekki .....uwielbiam 10 od Sromotnika.....jest naj naj srom-otnik i swiniarobert69 lubią to Cytuj
C9S Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 9 minut temu, profilm34 napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] windows 11 odchudzony po instacji waży 3.4 gb lekki i wydajny - nie 19.4 gb....... ale napewno extreme będzie taki lekki .....uwielbiam 10 od Sromotnika.....jest naj naj on ma pewnie kompresje zrobioną srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 18 minut temu, profilm34 napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] windows 11 odchudzony po instacji waży 3.4 gb Po kompresji to nie sztuka, tylko jak to się ujemnie przekłada na wydajność na starych paściach- to już nikt się nie zastanawia. Wciskanie na siłę komuś tak zgniecionego systemu jest tylko dla efektu wow! Kompresja - wyłącznie ma sens na nowych maszynach. A jeśli jest bez kompesji, to współczuję użytkownikowi, chyba, że odpala tylko przeglądarkę internetową i jakiś mediaplayer. kwasior500, Icogoo, boniek i 2 innych lubią to Cytuj
Tolu Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 System na moim starym Vaio z 2008r IC2Duo P8400 i 4 GB ram z dyskiem Ssd system działa przyzwoicie. Chciałem mieć w miarę świeży system z aktualizacjami i defenderem. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam. LAGUNA, swiniarobert69 i srom-otnik lubią to Cytuj
redbull89 Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 W ostatnim czasie testowałem praktycznie wszystkie zagraniczne mody i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że jg11 lite spisuje się najlepiej. Nie ma tu żadnej kurtuacji - porostu wszytko działa jak trzeba po skonfigurowaniu wg. Moich potrzeb. Jak na razie żadnych problemów. System uruchamia szybciej niż jg10 ale oczywiście wolniej niż jg8.1. Na moim starym Vaio z ekranem dotykowym po instalacji sterowników zużycie ramu ok 900mb (w zagranicznych modach było powyżej 1gb) i 42 procesy włączając w to bufor drukarki. Responsywność również na plus w porównaniu do konkurencji. Wszystko co irytowało mnie w stockowej 11 tu zostało poprawione. Co można poprawić? - aplikacje Xbox można spokojnie usunąć gdyż ta nie jest już wspierana i nie uruchamia się - system od razu pobiera nowa wersję (bez problemu można ją ściągnąć że sklepu więc stara wersja jest zbędna) - notatnik i menu kontekstowe (domyślne edytuj z menu kontekstowego nie działa, trzeba wybrać edytuj w notatniku. - ustawic domyślnie otwieranie plików graficznych przez starą przeglądarkę zdjęć. Oczywiście jest jeszcze pole do dalszej optymalizacji dla wersji Extreme ale będzie to optymalizacja kosztem funkcjonalności więc jak dla mnie obecny Lite jest tym czego szukałem. To co jest mi niepotrzebne usunąłem lub wyłączyłem we własnym zakresie. LAGUNA, boniek, srom-otnik i 2 innych lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 30 minut temu, redbull89 napisał(a): W ostatnim czasie testowałem praktycznie wszystkie zagraniczne mody i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że jg11 lite spisuje się najlepiej. Nie ma tu żadnej kurtuacji - porostu wszytko działa jak trzeba po skonfigurowaniu wg. Moich potrzeb. Jak na razie żadnych problemów. System uruchamia szybciej niż jg10 ale oczywiście wolniej niż jg8.1. Na moim starym Vaio z ekranem dotykowym po instalacji sterowników zużycie ramu ok 900mb (w zagranicznych modach było powyżej 1gb) i 42 procesy włączając w to bufor drukarki. Responsywność również na plus w porównaniu do konkurencji. Wszystko co irytowało mnie w stockowej 11 tu zostało poprawione. Co można poprawić? - aplikacje Xbox można spokojnie usunąć gdyż ta nie jest już wspierana i nie uruchamia się - system od razu pobiera nowa wersję (bez problemu można ją ściągnąć że sklepu więc stara wersja jest zbędna) - notatnik i menu kontekstowe (domyślne edytuj z menu kontekstowego nie działa, trzeba wybrać edytuj w notatniku. - ustawic domyślnie otwieranie plików graficznych przez starą przeglądarkę zdjęć. Oczywiście jest jeszcze pole do dalszej optymalizacji dla wersji Extreme ale będzie to optymalizacja kosztem funkcjonalności więc jak dla mnie obecny Lite jest tym czego szukałem. To co jest mi niepotrzebne usunąłem lub wyłączyłem we własnym zakresie. Notatnik i błędy w menu podręcznym juz dziś poprawilem. A xboxy moze faktycznie bym wygolił, słuszna uwaga.... Dzięki! LAGUNA, swiniarobert69 i Icogoo lubią to Cytuj
-RKI- Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 A ja mam takie pytanko do Ciebie @srom-otnik mianowicie - Czy dało by radę dorzucić np. Jako osobny download pliczek podmieniający ikonki na twoje klasyczne czarne ikonki które były w poprzednich Windowsach JG? Cholernie się do nich przyzwyczaiłem i mi po prostu, zwyczajnie ich brakuje. LAGUNA i boniek lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 3 minuty temu, -RKI- napisał(a): A ja mam takie pytanko do ciebie @srom-otnikmianowicie - Czy dało by radę dorzucić np. Jako osobny download pliczek podmieniający ikonki na twoje klasyczne czarne ikonki które były w poprzednich Windowsach JG? Cholernie się do nich przyzwyczaiłem i mi po prostu, zwyczajnie ich brakuje. Da się, zrobimy do porawionej wersji, a ta za dzień, dwa... -RKI-, Icogoo, Polszabox i 2 innych lubią to Cytuj
C9S Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 37 minut temu, srom-otnik napisał(a): Notatnik i błędy w menu podręcznym juz dziś poprawilem. A xboxy moze faktycznie bym wygolił, słuszna uwaga.... Dzięki! skoro to wersja lite edge jeszcze możesz wywalić razem z widgetami zawsze można zainstalować sobie Cytuj
jag Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 Ja jak jeszcze używałem laptopa z dual corem i pentiumem to czysta 11ka działała dobrze a tu czytam że nowsze sprzęty sobie nie radzą, pamiętam jak na jakimś lenovo z 2019 z i5 mi 10tka muliła niemiłosiernie, coraz gorzej z tymi laptopami Cytuj
Polszabox Opublikowano 17 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2024 17 godzin temu, Niewolnica napisał(a): @PolszaboxJeżeli tak przypuszczasz, to to sobie przypuszczaj...wszelkie programy pokazują tą partycję jako NTFS. Uważam, że twoja wiedza co do pendraiv'ów jest na bardzo niskim poziomie. Ja też jak Ty jestem jako NOWICJUSZ na tym Forum , gdyż dopiero wczoraj tu zawitałam, ale nie w tematach dotyczących dysków KD i SSD jak i pendrive siedzę od lat. Przypuszczam, bo nie siedzę obok i nie widzę, gdzie błąd zaistniał. Z mojego dotychczasowego doświadczenia na sprzętach znajomych przy występowaniu powyższego błędu z twojego zdjęcia ekranu to był problem ze schematem partycji, a nie jej formatem, ale oba pojęcia mylisz tak łatwo... Uważać to możesz na temat swoich bliskich. Nie znamy się, a chciałem pomóc podając przypuszczalne rozwiązanie, a w odpowiedzi dostałem przytyk. Cieszę się że udało Ci się rozwiązać problem w inny sposób. Brawo. NOWICJUSZ na tym forum to wciąż ranga z korelacją od ilości napisanych postów, tyle i aż tyle. Dalej pozostawię bez komentarza, życzę wszystkiego dobrego i nie pozdrawiam. @srom-otnik System poezja, mniej problematyczny niż zagraniczne wytwory, a przy tym lekki tak jak się tego spodziewałem i się nie zawiodłem do poziomu JG. W funkcjonalności nie zauważyłem problemów. Oprogramowania i sterowniki zainstalowały się bez szwanku, pakiet Office również, drukarka sieciowa śmiga od przysłowiowego strzała, automatycznie jest poprawnie wykrywana. Instalacja samego systemu jak i jego pierwsza konfiguracja zgodnie z instrukcją i opierając się na własnym doświadczeniu np. instalacja z odpiętym kablem sieciowym, cierpliwość i przebieg bezproblemowy. Wreszcie na stracie WU nie wymuszało instalacji swoich sterowników. Tzw. drobne pierdy, jak już przedmówcy zauważyli: - niezdefiniowane domyślne otwieranie znanych formatów plików m.in. jpg, jpeg, png, gif, txt. - edycja vs edytuj w notatniku Responsywność to totalny przekot, reakcja okienek natychmiastowa i oto mi chodziło. Minimalna ilość procesów. System używany jako daily. Pzdr. lookan, srom-otnik i Franz Maurer lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 17 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2024 11 minut temu, Polszabox napisał(a): Cieszę się! Ale za kilka dni nowa i chudsza wersja, więc ten Twój"daily OS" najpewniej przeinstalujesz Polszabox, swiniarobert69 i redbull89 lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi