Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.09.2024 o 15:33, matiuy napisał(a):

Posiadam lapka Lenovo c340-api z ryzenem 3500u ( coś jak yoga ), laptop na problemy z zasypianiem, wyłączeniem i po czasie pojawiają się dziwne trzaski w głośnikach na słuchawkach i HDMI ( oprócz Bluetooth), serwis powiedział że po wymianie dysku i zainstalowaniu oryginalnego systemu jest ok, twierdzi że w tym laptopie nagrzewa się kontroler dysku i trzeba wymienić na inny dysk który nie będzie się tak grzał.

Z tego powodu mam pytanie jaki system polecacie na tego lapka i jaki tani dysk SSD 1 tb polecacie,

I drugie jak wyciągnąć klucz office z systemu.

Po instalacji systemu i zmianie dysku problemów nie było, po czasie pojawił się znowu problem z zasypianiem i wyłączaniem (laptop nie usypiał i wyłączał się bardzo długo) więc pogrzebałem w sterownikach i znalazłem rozwiązanie .

Podczas instalacji aplikacji AMD adrenaline apka instaluje najnowsze sterowniki i wystarczy przywrócić oryginalny sterownik AMD audio coprocessor ( zdjęcie zrobione na szybko telefonem).

Mam nadzieję że komuś pomogę.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Cześć używam wersji Extreme. Potrzebuje SMB 1. Podczas próby włączenia w Funkcjach wyskakuje komunikat że nie da rady tak jakby był wycięty choć w info od autora nic o tym nie ma. Czy można jakoś bez rozwalania wszystkiego dołożyć Sambe1?

Opublikowano
Godzinę temu, jgx napisał(a):

Można liczyć na autora? No bo jedli nie to muszę odinstalować a szkoda by mi było

Hejka, już śpieszę z odpowiedzią - kazda wersja Extreme ma wyczyszczony magazyn WinSxS, a przez to nie można w starym panelu sterowania dodawac/wyłączać funkcji systemowych.

Jest to wykazane na pierwszej stronie tego tematu, cyt.:

wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update....

więc tylko wersja Full pozostaje 😔

Opublikowano
21 minut temu, Zriel napisał(a):

Sromotniku, start all back się wywalił i żąda aktywacji - o co biega? 

Skończył się okres próbny wersji trial. Użyj tego:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
Godzinę temu, soffstatic napisał(a):

Po zainstalowaniu dostępne 3,93gb z 8gb ram. 4gb zarezerwowana sprzętowa. Jakiś pomysł dlaczego?

Włączona integra w bios z buforem vram ustawionym na sztywne 4gb? 

Opublikowano

Dzień dobry ALL

Czy jest opcja w najbliższym czasie na 24H2 AiO? 🤔
Mam obecną (23...) ale zaktualizowałem i jakieś buble mi powyskakiwały, nic strasznego, dam radę ale jak coś wolał bym już czysty, w sensie nowy OS postawić

Ewentualnie czy warto IoT (jest w wersji 24H2) i na spokojnie czekać

Pozdr. :)

Opublikowano
1 godzinę temu, wislak00 napisał(a):

Czy wersja Lite znajdująca się w tym AIO to ta sama wersja co ta?

Pytałem o to samo jakiś czas temu, niestety nie mogę znaleźć tego posta aczkolwiek @srom-otnik potwierdzał że wersja Lite w AIO to wersja V3 z tematu który podlinkowałeś. 

wislak00 lubi to
Opublikowano
51 minut temu, Saddam napisał(a):

Dzień dobry ALL

Czy jest opcja w najbliższym czasie na 24H2 AiO? 🤔
Mam obecną (23...) ale zaktualizowałem i jakieś buble mi powyskakiwały, nic strasznego, dam radę ale jak coś wolał bym już czysty, w sensie nowy OS postawić

Ewentualnie czy warto IoT (jest w wersji 24H2) i na spokojnie czekać

Pozdr. :)

Będzie 24H2, ale ja się nie podzielę. Najpierw chcę skończyć 22H2 W10

Opublikowano
W dniu 21.11.2024 o 16:46, -RKI- napisał(a):

Włączona integra w bios z buforem vram ustawionym na sztywne 4gb? 

Nie widzę tego w biosie. Przed formatem było wszystko w porządku. Zrobiłem dzisiaj kolejny format, postawiłem win10 od autora i dalej to samo. 

Opublikowano
1 godzinę temu, soffstatic napisał(a):

Nie widzę tego w biosie. Przed formatem było wszystko w porządku. Zrobiłem dzisiaj kolejny format, postawiłem win10 od autora i dalej to samo. 

Jaką masz płytę główną? Firma, model? Powinieneś mieć w bios coś takiego jak "UMA Frame Buffer Size" lub coś podobnie brzmiącego i to jest właśnie ustawienie VRAM integry czyli te które rezerwuje ram. Z natury powinno to być ustawione na "Auto" ale można to zmienić wedle uznania by ograniczyć ilość zarezerwowanego dla sprzętu ramu.

Opublikowano
3 godziny temu, -RKI- napisał(a):

Jaką masz płytę główną? Firma, model? Powinieneś mieć w bios coś takiego jak "UMA Frame Buffer Size" lub coś podobnie brzmiącego i to jest właśnie ustawienie VRAM integry czyli te które rezerwuje ram. Z natury powinno to być ustawione na "Auto" ale można to zmienić wedle uznania by ograniczyć ilość zarezerwowanego dla sprzętu ramu.

MSI b450a pro. Zaktualizowany BIOS do najnowszej wersji, aktualnie mam jedną wersje ”wizualną” biosu która wydaje się być strasznie okrojona, kiedyś mogłem przełączać się między trybami (chyba ez mode czy jakoś tak), teraz brak tej opcji. Szukałem już wcześniej tego o czym piszesz z negatywnym skutkiem. Pomogło wyłączenie superfetch, w użyciu mam teraz 6,7gb ram, reszta w rezerwie. Na tym się chyba poddaje