Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.03.2022 o 19:43, tadziu123 napisał:

Na razie robię pauzę, bo 3 dni temu na ten chory świat przyszedł Mały Srom-otnik 

I od małego nie żałuj mu wiosła - a może ma talent po tacie? Sprawdź co lepiej łapie, Hendrixa czy B.B Kinga. :cheers:

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Ktoś sprawdzał ostatnie aktualizacje na tym systemie?

Na wersjach Home oraz Pro mi się wykaszania i co restart, co wybudzenie albo kilka razy dziennie próbuje ponownie i zamula mi laptopa.

Najgorsze jest, że nawet gdy wyłączę usługę aktualizacji w autoruns, to po jakimś czasie magicznie sama się załącza ?!?!

Jedyne wyjście jak widzę to nowy system bez windowsupdate?

Czy wersja LTSC od stromotnika ma ten sam problem?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
2 godziny temu, ScarabParamit napisał:

Na wersjach Home oraz Pro mi się wykaszania i co restart, co wybudzenie albo kilka razy dziennie próbuje ponownie i zamula mi laptopa.

Najgorsze jest, że nawet gdy wyłączę usługę aktualizacji w autoruns, to po jakimś czasie magicznie sama się załącza ?!?!

Jak nie chcesz WU to zablokuj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

LTSC od Sromotnika nie ma żadnych problemów. Myślę że tutaj też nie ma problemów poza problemem użytkownika. Gdyby było inaczej nastąpiłaby lawina zgłoszeń błędów. Wprawdzie myślenie nie jest obowiązkowe, ale czasem warto.

wbak1102 lubi to
Opublikowano
W dniu 20.03.2022 o 16:22, Krzys47 napisał:

LTSC od Sromotnika nie ma żadnych problemów. Myślę że tutaj też nie ma problemów poza problemem użytkownika. Gdyby było inaczej nastąpiłaby lawina zgłoszeń błędów. Wprawdzie myślenie nie jest obowiązkowe, ale czasem warto.

Mogę prosić o przykład jaki błąd popełniłem?

Stawiałem świeży system i od razu windows update ...to jaka niby moja wina? =D Sprawdzałem na 2 laptopach, to samo.

Forumowe pseudo intelektualne gdakanie, sama gimnazjalno 'kakademicka' toksyna Krzys'u... sobie nie pozwalaj z takimi tekstami.

EDIT:

Win 10 LTSC od Sromotnika bazowany jest na 1809, a nie 21H1 ...w rezultacie LTSC aktualizuje się bez problemu, a system w tym temacie niestety wymaga przeróbki, a tymczasowo aktualizować go "nie można".

Opublikowano
16 minut temu, wbak1102 napisał:

Witam. Czy jest możliwość ponownego włączenia zapory windowsa,nie działa mi teraz  windows store prawdopodobnie to jest przyczyną,Może ktoś ma jakiś scrypt do włączenia.

Opublikowano
W dniu 19.03.2022 o 22:23, ScarabParamit napisał:

Podłączam się do "lawiny zgłoszeń" :)
KB5011487 również u mnie stoi, zainstalowałem jg 10 pierwszy raz pod wpływem pewnego wykopka i nabieram przekonania, że nie ma racji bo system jest już mocno wstecz.
Tym bardziej, że: nie ma opcji przywrócenia iexplorera 11 z poziomu shell, tryb awaryjny z obsługą sieci dostaje natychmiastowego ciosa w brzuch i praktycznie ciężko to opanować z 3 powodów: StartIsBack ("hold escape to....) , loopa z braku jakichś plików dla sklepu ms (podejrzewam to co wywalono z IE), czegoś jeszcze czego nie chciało mi się identyfikować (sorry).  Nie ma opcji instalacji KB5011487, z poziomu instalki offline w awaryjnym, również bez obsługi sieci.
System jest fajny tuż po instalacji, tak odchudzony, rzeczywiście dobrze zarządza pamięcią, nie mówiąc o zbędnych przyjemnych dla oka dodatkach, ale 

• IMO moim zdaniem bez skryptów przywracających dla usług lub samego monitoringu tych zmian dla konkretnego wydania, nie ma sensu tego udostępniać szerszemu gronu.
  •  Może sam bym sobie naprawił, ale mam tylko pierdyliard postów i  skan instrukcji w jpg żeby niczego nie zmieniać i nie instalować żadnych głupot. 
  • Fajna przeróbka, ale stara. I  nawet nowa, zawsze będzie stara. To system offline.
  • zmarnuje 400mb ram, zainstaluje normalny najświeższy home x64, wyłączę (sporo-większość) o&o które jest też w pakiecie do jg10, ustawię sobie stronnicowanie jak chcę, powyłączam usługi, funkcje, usunę reklamy i głupoty, dam priorytet dla aplikacji, łąkę na tapete  i osiągnę bardzo zbliżony jeżeli nie lepszy efekt.
  • ... i nawet będę miał dostęp do swoich folderów w katalogu C;/ oraz C:/users bo nie wiedzieć czemu w jg 10 mnóstwo folderów jest nie dla mojeo oka.

Odradzam i przy okazji nie-pozdrawiam pewnego wykopowicza (@Odczuwam_Dysonans). Tak, sprawdziłem  i zupełnie nieporzebnie (kulturalnie) przyznałem, że możesz mieć rację - zmarnowałes mi wieczór gościu,, a postawiłem tu już wszystko włącznie z aktywnym esetem, wordem, i każdym innym narzędziem o którym pisałem.
Wykrzaczyło się, jak ci tłumaczyłem kiedy pisałem: "szkoda czasu na reklamacje z powodu przerobionego w szopie windowsa".

Sromotnika pracę doceniam, ja zamiast robić zamieszanie  wolę potrakować każdy aktualny system indywidualnie zamiast wprowadzać w błąd. Kupujesz Sony  Ericsson k750i i sobie przerabiasz, a nie kupujesz przerobiony i oblany złotym sprejem. Tuningowcy xD

Opublikowano

Dla mnie najlepszym systemem jaki do tej pory wyszedł to był LTSB od SROMotnika, testowałem inne i nie ma porównania do szybkości działania oraz stabilności. Niestety ze względu iż moja leciwa karta graficzna nie jest już wspierana standardowymi sterownikami a jedyne DCH, to byłem "zmuszony" przesiąść się na wyższą wersję, bo gry wymagają nowszych sterowników.

Tak, gram w większości na moim PCetowym dziadku (opis poniżej) i owe systemy WIn10 spisują się lepiej niż 7 czy 8.1.

Uważam, że ten system 21h1 jest ociężałym klocem, którego choćby dobrych chęci oraz umiejętności, nie da się ociosać do zgrabnego kijeczka.

U mnie problemem jest wiadomo stary sprzęt, jednakże blisko 1,2GB pamięci pożera system, gdzie w LTSB było maksymalnie 700mb, co byłem w ogromnym szoku. Nawet stosując wszelakie tricki oczyszczania systemu podane przez autora, nic nie dają. Proszę tylko nie pisać zmień kompa...

Menadżer zadań wiesza się przez chwilkę po uruchomieniu go, niektóre ustawienia w StarisBack same się wyłączają, jak np. wyszukiwarka, tą systemową wyłączyłem.

Defender, który rzekomo miał być wyłączony nadal wisi w usługach i za cholerę nie mogę go wyłączyć, co o dziwo w rejestrze jest on wyłączony. Widocznie jakaś dziwna zależność z innymi usługami, których nie da się skasować.

Nie wiem czemu ludzie narzekają na windows update, u mnie zadziałał po świeżej instalacji, a potem go wyłączyłem. W sumie kastratów się nie aktualizuje, jednakże panel Nvidii gładko się zainstalował.

Sterowniki działają bez zarzutu, na razie wszystkich urządzeń nie sprawdzałem, ale te kluczowe dla mnie spisują się wyśmienicie.

Opisywać można więcej, jednakże reasumując: tak jak pisałem wcześniej kloca z mikrosyfu nie da się idealnie wyrzeźbić, tak więc nie jest to wina SROMotnika a jedynie głupków z MS, którzy na siłę wprowadzili zależności między aplikacjami i usługami aby mieć jak największą kontrolę nad systemem.

Pamiętajmy, że modyfikacje systemowe nie będą działały tak jak oryginały, jeśli chodzi o wszechstronność dostępu do usług jaki oferuje MS, jednakże kastraty są szybsze w działaniu.

Przedmówca 2 posty wyżej napisał, że instalując normalny system i wyłączając to i owo można doprowadzić nawet do lepszego działania. Człowieku: nie każdy musi się na tym znać, bo nadzwyczajnie nie chce czegoś spartolić a na metodę prób i błędów nie każdy ma czas. Co nie zmienia faktu, że może faktycznie zamiast podążać tą samą ścieżką modyfikacji, sprawdzić innych możliwości i rozwiązań.

@srom-otnik wykonujesz dobrą robotę i czekam z niecierpliwością na najnowszą wersję LTSC, gdzie mam nadzieję, że dorówna do wersji LTSB.

Pozdrawiam serdecznie.

srom-otnik lubi to
Opublikowano
11 godzin temu, Oczkins92 napisał:

@srom-otnikWitam, jakie są szanse na modyfikacje Windowsa 11 czy już nie będziesz się zajmował?

Na razie śpię po 2 - 4 h dobę, bo mały SROM-otnik je 2x w nocy ;)

więc na razie zamroziłem prace na wszystkimi systemami na jakiś czas. 

Masz na naszym forum i w szerokim Necie sporo do przetestowania od innych zdolnych autorów :)

PZDR! 

Opublikowano
13 godzin temu, srom-otnik napisał:

więc na razie zamroziłem prace na wszystkimi systemami na jakiś czas. 

Zamroził bo zimno jest xd, a tak na serio :) Może coś uda się wydać jak wyjdzie Windows 11 22h2 ;) Zresztą czas pokaże. 

Na ten moment ciągle system sprawuje się świetnie na moim lapku, więc oby tak dalej ;P

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 28.02.2022 o 07:41, srom-otnik napisał:

Mam JG11 Pro na swoim lapku, nawet w wersji oryginalnej stylistyka całkiem zgrabna, nawiązuje mocno do różnych distrybucji Linuxowych. Na razie robię pauzę, bo 3 dni temu na ten chory świat przyszedł Mały Srom-otnik ;) więc chyba sami rozumiecie...
PZDR!

Gratulacje! Wychowaj jak swoje.

Opublikowano
9 minut temu, Zriel napisał:

Podłączam się do tematu - system świeżo postawiony, windows update nie działa, zatrzymuje się na 0%. Coś się wysypało..

przy modach nigdy nie działają aktualizacje będzie sypać bez tego i  tak da się żyć :)

Opublikowano
W dniu 15.04.2022 o 22:15, Ingnito napisał:

przy modach nigdy nie działają aktualizacje będzie sypać bez tego i  tak da się żyć :)

Problem (chyba) rozwiązany winnym okazał się removeSPY, który przy wyborze opcji 4 jest zbyt agresywny i blokuje także pobieranie aktualizacji. I tu prośba do Sromotnika - w następnej aktualizacji Twojego systemu można by wrzucić skrypt przywracający do ustawień domyślnych to co zmienia removeSPY. Dzięki temu nie trzeba będzie na nowo instalować systemu żeby pobrać aktualizacje :)

Edit : problem rozwiązany - removeSPY ma wbudowaną opcję przywrócenia ustawień, natomiast same aktualizacje idą przy pomocy DISM++

Opublikowano

Witam. Po raz pierwszy zainstalowałem wersję od Sromotnika, zastanawia mnie napis w prawym dolnym rogu ekranu, "Tryb testu". Tak ma być? Wersja Pro Extreme.

Opublikowano
21 godzin temu, tadziu123 napisał:

Jak chcesz możesz wyłączyć  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :E

Nie jest to dobre rozwiązanie - ten znak wodny pojawia się gdy na etapie konfiguracji włączysz wsparcie dla niepodpisanych sterowników (przydatne w przypadku posiadania starszego sprzętu lub nietypowych podzespołów w PC). Tak więc korzystając z tego poradnika owo wsparcie wyłączasz.

O wiele lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z Universal Watermark Disabler od Winaero (notabene zintegrowanego z systemem od Sromotnika)