Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zainstalowałem tą aktualizację (KB5007262) i będę testować, jedno co pierwsze zauważyłem to pojawiła mi się stacja dysków DVD, która była niewidoczna jeszcze w W 10 (nagrywarka była niewidoczna i nie działała). Zaraz jakąś płytkę znajdę i spróbuję odtworzyć.

jarexpol lubi to
  • Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Odradzam instalowanie tej poprawki KB5007262. Przestało działać wyszukiwanie, menu Start otwierało się raz na kilka kliknięć z opóźnieniem, eksplorator też wariował nagle miałem dwie nagrywarki DVD z tą samą literą dysku. Cofnąłem system, ale coś się roz...o i w ogóle nie działa menu Start i wyszukiwarka. Spróbuję inny punkt przywracanie jak nie pomoże to mam dobry obraz dysku tyle tylko, że czas tracę.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
2 godziny temu, enterprise2000 napisał:

Albo zamiast czytać durne DobreProgramy wejść sobie na Chipa:

Nie działa. Poczytaj wpisy na reddit. Zgłoszone Microsoftowi. Próbują ten problem rozwiązać od kilku miesięcy. Wypuszczając system jako final, dobrze wiedzieli o problemie, bo problem był już dobrze znany w Insiderze. Dotyczy tylko dysków systemowych.

Tu jest wręcz dramat i tragedia - Samsung 980 Pro: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

SK Hynix P31: "W systemie Windows 11 mój Sk Hynix P31 waha się między 1700 a 2300 Mb/s w Crystaldiskmark. W systemie Windows 10 za każdym razem osiąga reklamowaną prędkość zapisu 3100 Mb/s. "

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  -   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    po co  mu  udowadniać że bredzi  i myli codziennie tabletki .

Wszędzie go pełno  na wszystkich forach , wszędzie wypisuje swoje mądrości  gdzieś zasłyszane - przeczytane  i cytujące  tu i tam jaki to on mądrala.

Już się zastanawiałem czy aby dawny " TATUŚ  "  nie powrócił bo taki sam upierdliwy jak on.

Ostatnio nawet zabawił się w wróża  Macieja  a na forum  NTLite  płakał że program mu nie działa jak powinien  a  tak nie dawno  na naszym forum w dziale  NTLite  też   próbował  wmawiać że czarne nie jest czarne 

a białe nie jest białe !.

Szkoda nerwów i z takim " mądralą "  nie dyskutować.

Opublikowano
4 minuty temu, enterprise2000 napisał:

po pierwsze jak windows 10 i 11 zajmują różne partycje, to pierwsza szybciej zużywa pamięć podręczną SLC.

Nie ma zastosowania w przypadku HDD, ani SSD bez bufora pSLC.

5 minut temu, enterprise2000 napisał:

po drugie jak nie robi się optymalizacji TRIM, to zapis zwalnia

Od Win 7 wzwyż system sam zajmuje się zarządzaniem TRIM, a po drugie nie ma takiego wpływu na wydajność, ani nie ma znaczenia na nowym systemie, nowych i dużych dyskach.

8 minut temu, enterprise2000 napisał:

po trzecie w windows 11 jest domyślnie włączone Core isolation/Memory integrity - co również spowalnia zapis

Po co? Gdyby było takie proste, to by to wyłączyli w poprawce. Przypomnę pewien problem Windowsa 10 z dyskami SSD:

11 minut temu, enterprise2000 napisał:

Tylko jest teraz pytanie, czy to faktycznie wina windowsa 11 (Microsoft twierdzi, że od ostatniej poprawki nie )

Microsoft póki co nie ustosunkował się oficjalnie do zgłoszeń, że po aktualizacji problem nadal występuje.

Osobiście nie mam wątpliwości, że prędzej czy później ten błąd naprawią. Czekać...

foxhound88 i dj1 lubią to
Opublikowano

Podejrzewam, że różnice w głównej mierze zależą od dysków. Nie wnikałem jak to było przed KB5007262 ale po niej zauważyłem lekkie przyspieszenie zapisu na moim samsungu. W tej chwili wyniki w CDM są prawie identyczne na 10 i 11-ce. Więc skłaniam się ku teorii, że jednać coś tam naprawili.

Opublikowano
W dniu 12.12.2021 o 23:58, BooyaK napisał:

Wprowadziłem komendę którą podął mi kolega wcześniej do zmiany wersji aby instalować aktualizje, niestety nie zadziałała. : /

Nowa aktualizacja Pakiet funkcji Windows 1000.22000.376.0

Opublikowano

Ta komenda nie była do zmiany wersji - tylko do pobierania aktualizacji na niezgodnym sprzęcie.

Sam musisz zmienić kanał insider na insider-dev, jeśli masz system insider-dev i chcesz na nim pobierać aktualizacje.

@zibib - to jest aktualizacja kanału beta a nie dev.

Opublikowano
4 godziny temu, Rom50 napisał:

U mnie dysk SDD zwalniał bo Windows 10 instalował sobie takiego szpiega (kurczę zapomniałem nazwy) miał 1 bajt i .....tmp na dysku C:

To był pewnie szpieg z Krainy Deszczowców.

jarexpol lubi to
Opublikowano

Zainstalowałem Wingrozę 11 i czy Wam też w Eksploratorze Windows zaznaczenie kilku plików laguje as f*ck? Dopiero po przełączeniu w tryb pełnoekranowy zaznaczania jest płynne? I opcja hibernacji zniknęła z ustawień zasilania

Opublikowano
12 godzin temu, stens napisał:

Włącz szybkie uruchamianie to hibernacja się pojawi.

Twój sposób niestety nie zadziałał, ale znalazłem komendę w wierszu poleceń na włączenie hibernacji i teraz działa

Opublikowano
59 minut temu, catozzy napisał:

Witam

Można ustawić tak foldery by była widoczna ich zawartość tak jak w windows 10 ?

Jest program ale wygeneruje miniatury tylko tym folderom które wybierzesz. Do tego np. zmiana nazwy i miniatura znika.

Opublikowano

Mam windows 11 od 2 miesięcy jak nie więcej i nie mam opcji windows uptade , robiłem już wszystko  oprócz zainstalowania nowego systemu , a mój system  jaki mam obecnie daje w załączniku , nie mam wogóle opcji windows uptade , włączałem w usługach , robiłem sfc /scannow i też nic , czy ta moja wersja jest juz nie obsługiwana i zostaje mi tylko zmiana systemu? . /Naprawiłem.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
49 minut temu, lary504 napisał:

Z rogu paska zadań znika mi niekiedy ikona sieci wifi, muszę zrestartować system by wróciła. dlaczego tak się dzieje i jak to poprawić??

Regedit

HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\TrayNotify

IconStreams  -usuń

PastIconsStream -usuń

Zamknij edytor rejestru

Uruchom ponownie proces explorer.exe

Dostosuj ikony na pasku zadań.

Opublikowano

Próbowałem dać szansę Egde, który jest w win11 i nawet dobrze szło, ale wielkość czcionki w menu kontekstowym i zakładach przeraża. Edge chyba wykorzystuje te same ustawienia co win11 dla menu kontekstowego.

Czy da się jakoś zmniejszyć tą czcionkę w Egde tak by i menu i zakładki miały mniejszą czcionkę jak np. Chrome w obrazku po lewej?

Opublikowano
W dniu 27.12.2021 o 10:27, helmut112 napisał:

Regedit

HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\TrayNotify

IconStreams  -usuń

PastIconsStream -usuń

Zamknij edytor rejestru

Uruchom ponownie proces explorer.exe

Dostosuj ikony na pasku zadań.

Ikonę przywraca, ale po jakimś czasie znowu znika. Jest możliwość by nie znikała?

Opublikowano

Przepraszam jeśli było to już poruszane w wątku ogólnym,ale i tak zapytam

W  Internecie wyczytałem,że nie będąc insiderem Windows 11 można bez problemu zainstalować gry i aplikacje Android w Windows 11.Niestety nie zapisałem strony z tą informacją i poradnikiem  jako zakładka w przeglądarce internetowej.

Czy rzeczywiście nie będąc insiderem można w Windows 11 zainstalować gry oraz aplikacje Android i jako to zrobić krok po kroku, tak by wszystko działo?

Opublikowano

@up ... jest tego pełno w necie, wystarczy przeglądarka i google