Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A to właśnie jest bardzo ciekawe, bo u mnie Win7 działał wolniej niż Win8.1. Poza tym filmy w YouTube były jakby mniej "płynne" niż w Windows 8.1. Wiem że tam były też zmiany względem tzw. szybkiego uruchamiania i zapisu do specjalnego pliku, czego chyba nie było w Win7. Drenowanie dysku w Win10 to problem od którejś tam wersji i niestety konieczne były wymiany na SSD. Czasami zdarzało się że jakiś dysk HDD wyjątkowo dawał radę i aż tak nie spowalniało ale to były rzadkie sytuacje.

Opublikowano
2 minuty temu, Win77cr napisał:

Z poziomu Windows nie chce się zaktualizować na kompie niezgodnym z TPM. Pomimo zmiany w rejestrze i podmianie pliku dll w instalce i tak pojawia się komunikat o niezgodności z TPM.

Podmień install.wim z 10

R95K lubi to
Opublikowano
11 minut temu, Win77cr napisał:

Z poziomu Windows nie chce się zaktualizować na kompie niezgodnym z TPM. Pomimo zmiany w rejestrze i podmianie pliku dll w instalce i tak pojawia się komunikat o niezgodności z TPM.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Skorzystaj ze skryptu.

JanKo6 lubi to
Opublikowano
2 minuty temu, Win77cr napisał:

Tak tylko że wtedy muszę zaorać cały poprzedni system bo z Windowsa nie idzie więc to tak średnio bym powiedział bo trzeba wszystkie programy od nowa instalować i ustawiać.

Idzie tylko źle robisz  - internet odłączasz  uruchamiasz  ten skrypt co Ci   razor1995  podał   uruchamiasz instalator odznaczasz żeby nie pobierał aktualizacji , zaznaczasz opcje jaką chcesz instalować i masz 

" szwagra w kasie  "  żaden problem - że Ty sobie z tym nie dajesz rady ?.

Opublikowano

Jak komuś nie pasuje "mordęga" ze skryptami i ręczną aktualizacją, to pozostają jeszcze 2 opcje:

- nie aktualizujemy Win 11 (i tak co chwilę będzie wychodził nowy skrypt, bo kolejne aktualizacje nie będą wchodzić, pomijając już bsody i zgony systemu po takich aktualizacjach)

- idziemy do sklepu po nowy wspierany sprzęt :E

MarcinGX i Ingnito lubią to
Opublikowano
43 minuty temu, wiktorynek napisał:

Jak komuś nie pasuje "mordęga" ze skryptami i ręczną aktualizacją, to pozostają jeszcze 2 opcje:

- nie aktualizujemy Win 11 (i tak co chwilę będzie wychodził nowy skrypt, bo kolejne aktualizacje nie będą wchodzić, pomijając już bsody i zgony systemu po takich aktualizacjach)

- idziemy do sklepu po nowy wspierany sprzęt :E:L

jebłem :) :L

Opublikowano
8 godzin temu, egoiszt napisał:

jebłem :) :L

Mam nadzieję, że ostatecznie i nieodwołalnie (z wszelkimi konsekwencjami tego faktu).

Ad rem:

Nic się nie zmieniło w dostępie do kolejnych buildów. Nadal mogę sobie przełączać poziomy dostępu Programu Insider i swobodnie pobierać tą drogą wersje dostarczane również  w kanale dev. Z tego wynika, iż ograniczenia związane z możliwością upgrade'ów w wypadku zestawów, które nie spełniają wymagań ciągle nie dotyczą Insiderów. W wypadku "zwykłych" użytkowników, którzy chcieliby przejść z Windows 10 na Windows 11 - już kilka razy zetknąłem się z informacjami związanymi z koniecznością wyboru takiej opcji - próby związane z aktualizacją, tak przez asystenta, jak i z *.ISO kończą się fiaskiem ( się nie da, bo sprzętowi czegoś brakuje komunikuje asystent/instalator) i jedyną możliwością pozostaje "czysta" instalacja. W jej wypadku obstrukcja nie występuje.

Powyższe dotyczy niezgodności związanej ze "zbyt starym"  CPU.  

egoiszt lubi to
Opublikowano
5 godzin temu, Hannibal napisał:

Powyższe dotyczy niezgodności związanej ze "zbyt starym"  CPU.  

To jest zastanawiające, bo wymagania nie mówią wprost o procesorze tylko: TPM 2.0, Secure Boot, GPT, DX12, 4GB RAM, 64GB dysk, wyświetlacz 9" i 720p, procesor 2 rdzeniowy o taktowaniu minimum 1GHz - gdzie tu mowa o generacji?

Jeśli mamy dodatkowy moduł TPM 2.0 poza procesorem, to nie powinno być problemów, a istnieją.

A może wystarczy poczekać?

Opublikowano

Dwa dni temu zainstalowalem " Windows 11 w kompilacji 22000.194" wcześniej używalem win 7 instalacja szybka i przyjemna z pendrive 3.0 podczas instalacji żadnych problemów podczas instalacji użyłem klucza z win 7 -Po instalacji. -Wszystkie potrzebne sterowniki wraz z systemem się zainstalowały. -na plus włącza się bardzo szybko i wyłącza -nic się nie wiesza ani wywala -nie zauważyłem żadnych niedociągnięć -myśle że już nie wrócę do win 7 -polecam win 11 większość złych opinii w necie to mity lub pisanie ludowych mądrości przez osoby których sprzęt nie spełnia minimalnych wymagań.

egoiszt i MarcinGX lubią to
Opublikowano
3 minuty temu, o2vip napisał:

myśle że już nie wrócę do win 7 -polecam win 11 większość złych opinii w necie to mity lub pisanie ludowych mądrości przez osoby których sprzęt nie spełnia minimalnych wymagań.

Skoro jesteś taki mądrala, to co robił u Ciebie Win 7 na kompie, który spełnia wymagania Win 11? :O

Żaden komp spełniający wymagania Win 11 nie był wypuszczany z Win 7, ani oficjalnie nie ma wsparcia.

jarexpol, Ingnito i R95K lubią to
Opublikowano
5 minut temu, o2vip napisał:

Dwa dni temu zainstalowalem " Windows 11 w kompilacji 22000.194" wcześniej używalem win 7 instalacja szybka i przyjemna z pendrive 3.0 podczas instalacji żadnych problemów podczas instalacji użyłem klucza z win 7 -Po instalacji. -Wszystkie potrzebne sterowniki wraz z systemem się zainstalowały. -na plus włącza się bardzo szybko i wyłącza -nic się nie wiesza ani wywala -nie zauważyłem żadnych niedociągnięć -myśle że już nie wrócę do win 7 -polecam win 11 większość złych opinii w necie to mity lub pisanie ludowych mądrości przez osoby których sprzęt nie spełnia minimalnych wymagań.

Jest i folder na XXX:asd:

Opublikowano
1 minutę temu, wiktorynek napisał:

Skoro jesteś taki mądrala, to co robił u Ciebie Win 7 na kompie, który spełnia wymagania Win 11? :O

Żaden komp spełniający wymagania Win 11 nie był wypuszczany z Win 7, ani oficjalnie nie ma wsparcia.

nie przypadł mi do gustu win 10 więc byłem sobie na win 7

2 minuty temu, egoiszt napisał:

Jest i folder na XXX

to płyta z muzyką boysów :asd:

Opublikowano
48 minut temu, wiktorynek napisał:

To jest zastanawiające, bo wymagania nie mówią wprost o procesorze

Wprost nie, ale ogródkami już tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (kolejność producentów alfabetyczna ;)). W tym kontekście Pańskie 

52 minuty temu, wiktorynek napisał:

A może wystarczy poczekać?

wygląda raczej na pytanie w stylu pobożne życzenie. Przecież Microsoft zarzekał się, że to wszystko dla naszego dobra (sic!), by uniknąć kłopotów z gugolami konfiguracji i ograniczyć je do ich miriadów.  :biggrin3: 

Dobra, pożartowalim(śmy), ale to nie zmienia faktu, że rzeczywistość nadal skrzeczy. Co prawda teraz już jest trochę oddechu, bo 22471 ma termin przydatności do spożycia określony na wrzesień przyszłego roku, a nie jak te wcześniejsze do października br., ale czy to oznacza, że użytkownicy, którzy oficjalnie zainstalowali ten build mogą spać spokojnie? Nie byłbym taki pewien (niestety). 

Opublikowano

Witam nierozumie tych wymagań windows 11  mój laptop spełnia wszystkie wymagania również posiada tpm 2.0  wymagany do windows 11 lecz procesor i7 6700HQ 4 rdzenie 8 wątków  który moim zdaniem jest wstanie obsłużyć  windows11 to ich program do sprawdzania sie pluje że ten procek nie obsłuży tego systemu  czy  da rade obejś to  i zaktualizować windows 10 do 11

Opublikowano
12 minut temu, Mistrz Yoda napisał:

czy  da rade obejś to  i zaktualizować windows 10 do 11

Jeśli z pominięciem przystąpienia do Programu Insider (nie wiem jak jest z tym teraz w wypadku Windows 10), to z aktualizacją może być - i zapewne będzie - problem.

Na pewno natomiast można wykonać czysta instalację, to jednak wiąże się z koniecznością późniejszego instalowania "wszystkiego".

Opublikowano
21 godzin temu, woj_ani217 napisał:

Idzie tylko źle robisz  - internet odłączasz  uruchamiasz  ten skrypt co Ci   razor1995  podał   uruchamiasz instalator odznaczasz żeby nie pobierał aktualizacji , zaznaczasz opcje jaką chcesz instalować i masz 

" szwagra w kasie  "  żaden problem - że Ty sobie z tym nie dajesz rady ?.

Skrypt w końcu zadziałał - może coś źle robiłem. Wystarczy go uruchomić normalnie klikając na plik .bat, poczekać aż okno PowerShell zniknie i uruchomić instalator Windows (setup). W przypadku niektórych komputerów musiałem użyć skryptu w wersji drugiej (v2). Nie musiałem odłączać komputera od internetu ani odznaczać pobierania aktualizacji.

Uważajcie na bitlockera. U mnie było tak że był zaszyfrowany dysk i w trakcie aktualizacji po ponownym uruchomieniu kompa aktualizator do Windows 11 nie widział dysku pomimo zgodnego modułu TPM. Musiałem najpierw zdjąć bitlocker z poziomu Windows 10, następnie zaktualizować Windows 10 do Windows 11 a później zaszyfrować dysk ponownie bitlockerem.

Windows 10 Home można zaktualizować do Windows 11 Home bez późniejszego tworzenia/posiadania konta Microsoft. Wystarczy przy kroku z nadawaniem nazwy komputera odłączyć komputer od internetu a później po nadaniu nazwy użytkownika lokalnego podłączyć z powrotem.

Zaktualizowałem na razie 3 komputery - 2 zgodne laptopy i jeden niezgodny komputer stacjonarny na którym na razie nikt nie pracuje. Nie było problemów poza bitlockerem (info wyżej). System jak na razie działa poprawnie. Połączenie z domeną Active Directory działa prawidłowo. Stacje dokujące również działają prawidłowo.

Aktualizację do Windows 11 na wszystkich stanowiskach przeprowadzę na przestrzeni roku, dopóki jest za darmo. Dlatego też słuszny wydaje się wniosek, że w ciągu roku warto poaktualizować wszystkie komputery u klientów, oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej rozpiętości czasu migracji w związku z możliwymi błędami w pierwszych wersjach systemu.