Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja mam małe, nurtujące mnie pytanie... Czy macie datę i zegarek widoczne na drugim monitorze? Pytam, bo pobierałem stąd instalator i mimo pobierania aktualizacji z kanału oficjalnego, nie mam opcji włączenia zegarka na drugim monitorze w ustawieniach paska zadań :/

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kilka pytań:

1. Czy Windows 11 tak samo jak Windows 10 wpisuje identyfikatory komputera do Microsoft - innymi słowy czy aktywuje się z czystej instalacji bez podnoszenia z Windows 10 do Windows 11?

2. Czy po zakombinowaniu Windows 11 na kompie bez TPM/SecureBoot będą instalowały się kolejne aktualizacje w Windows Update?

3. Czy istnieje wersja 32-bitowa Windows 11?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Jednak pytanie pierwsze źle chyba trochę sformułowałem. Jeśli mam komputer na którym nigdy nie był podnoszony system z Windows 10 do Windows 11 to jeśli zrobię format i zainstaluję Windows 11 od podstaw to czy on mi się aktywuje?

Opublikowano
1 minutę temu, Win77cr napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Jednak pytanie pierwsze źle chyba trochę sformułowałem. Jeśli mam komputer na którym nigdy nie podnoszony był system z Windows 10 do Windows 11 to jeśli zrobię format i zainstaluję Windows 11 od podstaw to czy on mi się aktywuje?

Tak

10 minut temu, Win77cr napisał:

2. Czy po zakombinowaniu Windows 11 na kompie bez TPM/SecureBoot będą instalowały się kolejne aktualizacje w Windows Update?

Pokazujesz :finger i robisz ręcznie.

Opublikowano

Ile ich masz ?  5 - 10 -15 ?   nigdzie nie musisz  chodzić robisz to zdalnie  i po  bólu .

Jak na razie  aktualizuje ? a co w przyszłości wymyślą ?  tego nie wie nikt  (  zobacz zdjęcie strona wstecz  jakie zamieściłem )  pożyjemy zobaczymy.

Opublikowano

Dużo - około 200. Zdalnie to też mordęga. I każda grupa komputerów (np. 10-20) w innym miejscu na innym powiecie.

To że to dla ciebie wygląda żenująco nie znaczy że tak jest. A ty mnie nie znasz. Nie boję się klientów zaglądających tutaj. Klienci mnie lubią i są zadowoleni. Od chwili gdy wziąłem komputery pod opiekę skończyły się problemy. Poprzednio robił inny informatyk i to dopiero wyglądało żenująco - codziennie kilkanaście zgłoszeń że coś nie działa, na serwerach i kompach zgroza, jakieś foldery potworzone, przekierowania, cuda wianki, program na jednej wirtualce, baza na drugiej, folder udostępniony na trzeciej. Nawalone niepotrzebnych plików, pliki informacyjne w liczbie kilkunastu, zero ładu i składu wszystko wymieszane i nikt nic nie wiedział, programy nie poinstalowane, telefonów nie odbierał od ludzi.

Ale co tam... NIE WIEM NIE ZNAM ALE SIĘ WYPOWIEM.... - zdzisiek24 ZNAWCA WSZYSTKIEGO I WIELKI INFORMATYK ŚWIATOWEJ SŁAWY POKAZUJĄCY INNYM GDZIE JEST ICH MIEJSCE. Klękajcie narody! :D

egoiszt lubi to
Opublikowano
5 minut temu, Win77cr napisał:

Dużo - około 200. Zdalnie to też mordęga.

No fakt  trochę ich jest  ( szkoła ? )  ale za to jaka kasa ? :D .

Też to idzie ogarnąć  (  serwer - serwery pewnie przy takiej ilości są )  robisz "echo " wrzucasz na serwer , samo instalator , ludziki widzą komunikat  instalują - wcześniej musisz ich uświadomić co i jak .

Skoro tych " mądrali "  za oceanu nauczyłem  to  " nasi "  powinni ogarnąć to bez problemu ?.

Opublikowano

4 szkoły, klientów prywatnych kilka, klientów państwowych kilkadziesiąt. To nawet chyba zaniżyłem liczbę komputerów.

OK poszukam więcej informacji bo tego akurat nie próbowałem. Jednak panie nie koniecznie mogą chcieć/umieć sobie z tym poradzić. A przecież nie będę się z paniami kłócił :)

Na początku myślę że gdzieś bliżej postawię na kilku kompach Win11 i sprawdzę jak to będzie wyglądało. Bo jeśli brak TPM będzie przeszkadzał to niestety starsze kompy do wymiany. Księgowe raczej się nie uradują...

Opublikowano
2 minuty temu, Win77cr napisał:

OK poszukam więcej informacji bo tego akurat nie próbowałem. Jednak panie nie koniecznie mogą chcieć/umieć sobie z tym poradzić.

Uwierz mi że  tamci to bardzo " ciężkie orzechy do zgryzienia " nie raz monitor był opluty , pół  roku dochodziłem z nimi do  ładu teraz nie mam  problemu  a też takie babki są co to tylko arkusz kalkulacyjny znają i nic  więcej.

Tyle komputerów to sam chyba nie ogarniasz bo doby by Ci zabrakło ?.

Opublikowano

Ogarniam i powiem Tobie że gdybym nie zrobił wszędzie porządków to wyglądałoby to marnie i nie wiedziałbym w ogóle za którą robotę się brać. Na początku było bardzo ciężko, dziś jest już dużo lepiej. Fakt jest nas mało w firmie na ten teren bo tylko w zasadzie ja sam się tym zajmuję. Inni robią w zupełnie w innej części kraju, czasami wesprą tutaj zdalnie ale zasadniczo są zawaleni robotą totalnie więc nie mają czasu.

Opublikowano

Zainstalowałem 11 na laptopie ale nie widzę w opcjach zasilania aby można było ustawić własne tryby zasilania, jak także dostosować je do własnych potrzeb (np kiedy uśpienie dysku, itp) Czy tez tak macie czy u mnie tylko tak ?

Druga kwestia ze nie ma opcji w pasku zadan aby pokazywalo wszystkie ikonki obok zegara.

Opublikowano
48 minut temu, Win77cr napisał:

jeśli brak TPM będzie przeszkadzał to niestety starsze kompy do wymiany.

Rozumiem, że ma Pan prowizję od upchniętego sprzętu.

Tylko tym uzasadnić można chęć naciągnięcia klientów na wydatki w sytuacji, w której posiadane przez nich zasoby wystarczają do pracy.

Opublikowano
Godzinę temu, Win77cr napisał:

Dużo - około 200. Zdalnie to też mordęga. I każda grupa komputerów (np. 10-20) w innym miejscu na innym powiecie.

Wiesz, że Windows 10 jest wspierany do 2025 roku i że niewskazane jest ładowanie na produkcję "świeżego" systemu? 

Skoro Windows 10 nie sprawia im problemów - jaki jest sens takiej aktualizacji? 

Opublikowano
10 minut temu, Portalnet napisał:

Zainstalowałem 11 na laptopie ale nie widzę w opcjach zasilania aby można było ustawić własne tryby zasilania, jak także dostosować je do własnych potrzeb (np kiedy uśpienie dysku, itp) Czy tez tak macie czy u mnie tylko tak ?

Druga kwestia ze nie ma opcji w pasku zadan aby pokazywalo wszystkie ikonki obok zegara.

Panel sterowania + Wszystkie elementy panelu sterowania > Zasilanie

Ustawienia paska zadań > Przepełnienie rogu paska zadań

Portalnet lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, MarcinGX napisał:

Panel sterowania + Wszystkie elementy panelu sterowania > Zasilanie

Ustawienia paska zadań > Przepełnienie rogu paska zadań

Mimo ze ustawiam i nazywam swój plan po swojemu ( na schemacie zrównoważonego) to w opcjach zasilania nadal wyświetla sie tylko nazwa zrównoważony, nie ma wyboru tego planu co stworzyłem ( w Panelu sterowania jest)

Co do paska,, jakieś to dziwne wcześniej byla opcja pokazuj wszystko i było ok :) 

A jak zrobic, bo znowu nie ma opcji w pasku zadan, aby uruchomione okienka programow nie były scalane na pasku zadan ?

I jeszcze jedna kwestia - nie wiem czy tylko u mnie, czy ten typ tak ma ale po wyswietleniu w menu start Wszystkie aplikacje nie wyswietlaja sie wszystkie np brak panelu sterowania, wiersza polecen , uruchom itp . Oczywiscie po wpisaniu w wyszukiwarce pojawiają sie. Ale skoro klika sie wszystkie aplikacje to chyba powinne byc wszystkie.

Opublikowano
2 godziny temu, Hannibal napisał:

Rozumiem, że ma Pan prowizję od upchniętego sprzętu.

Tylko tym uzasadnić można chęć naciągnięcia klientów na wydatki w sytuacji, w której posiadane przez nich zasoby wystarczają do pracy.

Nie mam żadnej prowizji, pobieram jedynie stałe wynagrodzenie za pracę. Jeśli się da zostawiam kompa który działa w miarę dobrze i na którym działają aktualizacje i niezbędne programy. Jeśli nie - rekomenduję kompa do wymiany. Do niczego nikogo nie zmuszam. Gram fair wobec klientów i nie wyłudzam od nich pieniędzy. Jestem uczciwym człowiekiem, choć wiem że może w dzisiejszych czasach uczciwość jest mało popularna.

Opublikowano
3 godziny temu, razor1995 napisał:

Wiesz, że Windows 10 jest wspierany do 2025 roku i że niewskazane jest ładowanie na produkcję "świeżego" systemu? 

Skoro Windows 10 nie sprawia im problemów - jaki jest sens takiej aktualizacji? 

Na razie tylko 2-3 komputery u pracowników którzy pracują na plikach tekstowych, Excelu, przeglądarce i obsługujących pocztę w przeglądarce. Później dopiero księgowości i kadry oraz kierownicy. Raczej nie powinno być problemów. Nie chodzi tu o to że Windows 10 sprawia im problemy. Polityka firmy jest taka że po przetestowaniu przez pewien czas na kilku komputerach ładujemy do pozostałych najnowsze systemy, takie jest też stanowisko mojego przełożonego. I tak w końcu trzeba by było to wszystko po aktualizować a tak będzie mniej roboty. Wydaje się też że Windows 11 działa trochę szybciej więc panie będą zadowolone.

Opublikowano
43 minuty temu, Win77cr napisał:

Wydaje się też że Windows 11 działa trochę szybciej.

Nie prawda  nie działa szybciej  w starcie i zamykaniu win 10 lepiej się sprawuje nie mówiąc już o win 8.1 co bije je oba na głowę.

Opublikowano
11 minut temu, samson4x napisał:

Pobrałem oficjalne iso dostępne od dzisiaj ale nie udało się zainstalować na VirtualBox mimo że sprzęt spełnia wymagania i mam UEFI i TPM. Udało się komuś na VB zainstalować?

Oficjalnego nie instalowałem, ale wersję od @woj_ani217 tak i działa na VHD jak należy. 

Opublikowano
14 minut temu, samson4x napisał:

Pobrałem oficjalne iso dostępne od dzisiaj ale nie udało się zainstalować na VirtualBox mimo że sprzęt spełnia wymagania i mam UEFI i TPM. Udało się komuś na VB zainstalować?

Też nie niespełnia VB ale działa bez problemu na VMware