DaQu Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 A ja mam małe, nurtujące mnie pytanie... Czy macie datę i zegarek widoczne na drugim monitorze? Pytam, bo pobierałem stąd instalator i mimo pobierania aktualizacji z kanału oficjalnego, nie mam opcji włączenia zegarka na drugim monitorze w ustawieniach paska zadań :/ Cytuj
kp1971 Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 U mnie właśnie wskoczyło. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] egoiszt lubi to Cytuj
Win77cr Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Kilka pytań: 1. Czy Windows 11 tak samo jak Windows 10 wpisuje identyfikatory komputera do Microsoft - innymi słowy czy aktywuje się z czystej instalacji bez podnoszenia z Windows 10 do Windows 11? 2. Czy po zakombinowaniu Windows 11 na kompie bez TPM/SecureBoot będą instalowały się kolejne aktualizacje w Windows Update? 3. Czy istnieje wersja 32-bitowa Windows 11? Cytuj
kp1971 Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 1. Tak. 2. Różnie podają, trudno powiedzieć. 3. Nie. Cytuj
Win77cr Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Dzięki za odpowiedzi. Jednak pytanie pierwsze źle chyba trochę sformułowałem. Jeśli mam komputer na którym nigdy nie był podnoszony system z Windows 10 do Windows 11 to jeśli zrobię format i zainstaluję Windows 11 od podstaw to czy on mi się aktywuje? Cytuj
Gość Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 1 minutę temu, Win77cr napisał: Dzięki za odpowiedzi. Jednak pytanie pierwsze źle chyba trochę sformułowałem. Jeśli mam komputer na którym nigdy nie podnoszony był system z Windows 10 do Windows 11 to jeśli zrobię format i zainstaluję Windows 11 od podstaw to czy on mi się aktywuje? Tak 10 minut temu, Win77cr napisał: 2. Czy po zakombinowaniu Windows 11 na kompie bez TPM/SecureBoot będą instalowały się kolejne aktualizacje w Windows Update? Pokazujesz i robisz ręcznie. Cytuj
Win77cr Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Ręcznie to tak średnio bym powiedział bo mam trochę komputerów u klientów więc chodzenie po każdym i aktualizowanie.... Cytuj
Gość Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Ile ich masz ? 5 - 10 -15 ? nigdzie nie musisz chodzić robisz to zdalnie i po bólu . Jak na razie aktualizuje ? a co w przyszłości wymyślą ? tego nie wie nikt ( zobacz zdjęcie strona wstecz jakie zamieściłem ) pożyjemy zobaczymy. Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 @Win77cr ... miej nadzieję, że żaden Twój klient tu nie zagląda bo wygląda to żenująco. Pytania jak w przedszkolu z kierunkiem informatycznym (bez dostępu do internetu). jarexpol i tadziu123 lubią to Cytuj
Win77cr Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Dużo - około 200. Zdalnie to też mordęga. I każda grupa komputerów (np. 10-20) w innym miejscu na innym powiecie. To że to dla ciebie wygląda żenująco nie znaczy że tak jest. A ty mnie nie znasz. Nie boję się klientów zaglądających tutaj. Klienci mnie lubią i są zadowoleni. Od chwili gdy wziąłem komputery pod opiekę skończyły się problemy. Poprzednio robił inny informatyk i to dopiero wyglądało żenująco - codziennie kilkanaście zgłoszeń że coś nie działa, na serwerach i kompach zgroza, jakieś foldery potworzone, przekierowania, cuda wianki, program na jednej wirtualce, baza na drugiej, folder udostępniony na trzeciej. Nawalone niepotrzebnych plików, pliki informacyjne w liczbie kilkunastu, zero ładu i składu wszystko wymieszane i nikt nic nie wiedział, programy nie poinstalowane, telefonów nie odbierał od ludzi. Ale co tam... NIE WIEM NIE ZNAM ALE SIĘ WYPOWIEM.... - zdzisiek24 ZNAWCA WSZYSTKIEGO I WIELKI INFORMATYK ŚWIATOWEJ SŁAWY POKAZUJĄCY INNYM GDZIE JEST ICH MIEJSCE. Klękajcie narody! egoiszt lubi to Cytuj
Gość Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 5 minut temu, Win77cr napisał: Dużo - około 200. Zdalnie to też mordęga. No fakt trochę ich jest ( szkoła ? ) ale za to jaka kasa ? . Też to idzie ogarnąć ( serwer - serwery pewnie przy takiej ilości są ) robisz "echo " wrzucasz na serwer , samo instalator , ludziki widzą komunikat instalują - wcześniej musisz ich uświadomić co i jak . Skoro tych " mądrali " za oceanu nauczyłem to " nasi " powinni ogarnąć to bez problemu ?. Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 @Win77cr Nie jestem znawcą wszystkiego i wielkim informatykiem ale skoro już zawitałem na to forum - wypadałoby zadbać o jego poziom. Nie szepnąłbym nawet słowem gdybyś nie wspomniał, że prowadzisz jakąś działalność w tym temacie ale skoro ... to wybacz taka moja opinia. Cytuj
Win77cr Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 4 szkoły, klientów prywatnych kilka, klientów państwowych kilkadziesiąt. To nawet chyba zaniżyłem liczbę komputerów. OK poszukam więcej informacji bo tego akurat nie próbowałem. Jednak panie nie koniecznie mogą chcieć/umieć sobie z tym poradzić. A przecież nie będę się z paniami kłócił Na początku myślę że gdzieś bliżej postawię na kilku kompach Win11 i sprawdzę jak to będzie wyglądało. Bo jeśli brak TPM będzie przeszkadzał to niestety starsze kompy do wymiany. Księgowe raczej się nie uradują... Cytuj
Gość Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 2 minuty temu, Win77cr napisał: OK poszukam więcej informacji bo tego akurat nie próbowałem. Jednak panie nie koniecznie mogą chcieć/umieć sobie z tym poradzić. Uwierz mi że tamci to bardzo " ciężkie orzechy do zgryzienia " nie raz monitor był opluty , pół roku dochodziłem z nimi do ładu teraz nie mam problemu a też takie babki są co to tylko arkusz kalkulacyjny znają i nic więcej. Tyle komputerów to sam chyba nie ogarniasz bo doby by Ci zabrakło ?. Cytuj
Win77cr Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Ogarniam i powiem Tobie że gdybym nie zrobił wszędzie porządków to wyglądałoby to marnie i nie wiedziałbym w ogóle za którą robotę się brać. Na początku było bardzo ciężko, dziś jest już dużo lepiej. Fakt jest nas mało w firmie na ten teren bo tylko w zasadzie ja sam się tym zajmuję. Inni robią w zupełnie w innej części kraju, czasami wesprą tutaj zdalnie ale zasadniczo są zawaleni robotą totalnie więc nie mają czasu. Cytuj
Portalnet Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Zainstalowałem 11 na laptopie ale nie widzę w opcjach zasilania aby można było ustawić własne tryby zasilania, jak także dostosować je do własnych potrzeb (np kiedy uśpienie dysku, itp) Czy tez tak macie czy u mnie tylko tak ? Druga kwestia ze nie ma opcji w pasku zadan aby pokazywalo wszystkie ikonki obok zegara. Cytuj
EmotionalTrance Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Brak odpalenia na i5-6600K to jakaś kpina.I zastanawia mnie dlaczego MSI i ASRock mają na swojej liście płyty na Z170 a Asus nie. Cytuj
Hannibal Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 48 minut temu, Win77cr napisał: jeśli brak TPM będzie przeszkadzał to niestety starsze kompy do wymiany. Rozumiem, że ma Pan prowizję od upchniętego sprzętu. Tylko tym uzasadnić można chęć naciągnięcia klientów na wydatki w sytuacji, w której posiadane przez nich zasoby wystarczają do pracy. Cytuj
razor1995 Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Godzinę temu, Win77cr napisał: Dużo - około 200. Zdalnie to też mordęga. I każda grupa komputerów (np. 10-20) w innym miejscu na innym powiecie. Wiesz, że Windows 10 jest wspierany do 2025 roku i że niewskazane jest ładowanie na produkcję "świeżego" systemu? Skoro Windows 10 nie sprawia im problemów - jaki jest sens takiej aktualizacji? Cytuj
MarcinGX Opublikowano 5 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 10 minut temu, Portalnet napisał: Zainstalowałem 11 na laptopie ale nie widzę w opcjach zasilania aby można było ustawić własne tryby zasilania, jak także dostosować je do własnych potrzeb (np kiedy uśpienie dysku, itp) Czy tez tak macie czy u mnie tylko tak ? Druga kwestia ze nie ma opcji w pasku zadan aby pokazywalo wszystkie ikonki obok zegara. Panel sterowania + Wszystkie elementy panelu sterowania > Zasilanie Ustawienia paska zadań > Przepełnienie rogu paska zadań Portalnet lubi to Cytuj
Portalnet Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Godzinę temu, MarcinGX napisał: Panel sterowania + Wszystkie elementy panelu sterowania > Zasilanie Ustawienia paska zadań > Przepełnienie rogu paska zadań Mimo ze ustawiam i nazywam swój plan po swojemu ( na schemacie zrównoważonego) to w opcjach zasilania nadal wyświetla sie tylko nazwa zrównoważony, nie ma wyboru tego planu co stworzyłem ( w Panelu sterowania jest) Co do paska,, jakieś to dziwne wcześniej byla opcja pokazuj wszystko i było ok A jak zrobic, bo znowu nie ma opcji w pasku zadan, aby uruchomione okienka programow nie były scalane na pasku zadan ? I jeszcze jedna kwestia - nie wiem czy tylko u mnie, czy ten typ tak ma ale po wyswietleniu w menu start Wszystkie aplikacje nie wyswietlaja sie wszystkie np brak panelu sterowania, wiersza polecen , uruchom itp . Oczywiscie po wpisaniu w wyszukiwarce pojawiają sie. Ale skoro klika sie wszystkie aplikacje to chyba powinne byc wszystkie. Cytuj
ampa Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Wszystkie opcje co do paska zadań i menu start zostały chyba przeniesione do ustawień. Cytuj
DaQu Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Czy na obu monitorach wyświetla się zegarek? Czy tylko na głównym? Cytuj
Win77cr Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 2 godziny temu, Hannibal napisał: Rozumiem, że ma Pan prowizję od upchniętego sprzętu. Tylko tym uzasadnić można chęć naciągnięcia klientów na wydatki w sytuacji, w której posiadane przez nich zasoby wystarczają do pracy. Nie mam żadnej prowizji, pobieram jedynie stałe wynagrodzenie za pracę. Jeśli się da zostawiam kompa który działa w miarę dobrze i na którym działają aktualizacje i niezbędne programy. Jeśli nie - rekomenduję kompa do wymiany. Do niczego nikogo nie zmuszam. Gram fair wobec klientów i nie wyłudzam od nich pieniędzy. Jestem uczciwym człowiekiem, choć wiem że może w dzisiejszych czasach uczciwość jest mało popularna. Cytuj
Win77cr Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 3 godziny temu, razor1995 napisał: Wiesz, że Windows 10 jest wspierany do 2025 roku i że niewskazane jest ładowanie na produkcję "świeżego" systemu? Skoro Windows 10 nie sprawia im problemów - jaki jest sens takiej aktualizacji? Na razie tylko 2-3 komputery u pracowników którzy pracują na plikach tekstowych, Excelu, przeglądarce i obsługujących pocztę w przeglądarce. Później dopiero księgowości i kadry oraz kierownicy. Raczej nie powinno być problemów. Nie chodzi tu o to że Windows 10 sprawia im problemy. Polityka firmy jest taka że po przetestowaniu przez pewien czas na kilku komputerach ładujemy do pozostałych najnowsze systemy, takie jest też stanowisko mojego przełożonego. I tak w końcu trzeba by było to wszystko po aktualizować a tak będzie mniej roboty. Wydaje się też że Windows 11 działa trochę szybciej więc panie będą zadowolone. Cytuj
Gość Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 43 minuty temu, Win77cr napisał: Wydaje się też że Windows 11 działa trochę szybciej. Nie prawda nie działa szybciej w starcie i zamykaniu win 10 lepiej się sprawuje nie mówiąc już o win 8.1 co bije je oba na głowę. Cytuj
Win77cr Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 U mnie Win 8.1 działa szybciej niż Win 10 na tym samym komputerze. Ale może to kwestia sprzętu albo czegoś innego. Cytuj
samson4x Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Pobrałem oficjalne iso dostępne od dzisiaj ale nie udało się zainstalować na VirtualBox mimo że sprzęt spełnia wymagania i mam UEFI i TPM. Udało się komuś na VB zainstalować? Cytuj
R95K Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 11 minut temu, samson4x napisał: Pobrałem oficjalne iso dostępne od dzisiaj ale nie udało się zainstalować na VirtualBox mimo że sprzęt spełnia wymagania i mam UEFI i TPM. Udało się komuś na VB zainstalować? Oficjalnego nie instalowałem, ale wersję od @woj_ani217 tak i działa na VHD jak należy. Cytuj
MarcinGX Opublikowano 5 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 14 minut temu, samson4x napisał: Pobrałem oficjalne iso dostępne od dzisiaj ale nie udało się zainstalować na VirtualBox mimo że sprzęt spełnia wymagania i mam UEFI i TPM. Udało się komuś na VB zainstalować? Też nie niespełnia VB ale działa bez problemu na VMware Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez JakubDriver,
Przydatna informacja :)
Rekomendacja dodana przez VACek
0 reakcji
Pokaż odpowiedź