DJGraco Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 Hej, Na wstępie garść informacji. Na pokładzie Windows 10 20h2 Pro czyścioch niemodyfikowany stawiany prosto z creation toola. Procesora nie podam, bo to nie tego problem dotyczy. Mam ja sobie pendrivea Sandisk ultra 32gb. Wszystko jest ellegacnko, puki dzisiaj przy kopiowaniu pliku pendrive samoistnie odłącza się. Nic nie robiłem, nie dotykałem go etc. Problem jest chyba z pendriveem, bo do tego samego portu miałem podpięty dysk usb i on się nie odłączał. Rzecz w tym, że po ponownym podłączeniu Microsoft Windows krzyczy, że przed użyciem tego urządzenia musisz je sformatować, blablabla. Dałem anuluj, bo nie chcę stracić danych. I teraz tak. Istnieje cuś, dzięki temu odzyskam dane, czy jak jest uszkodzony system plików istnieje jakaś szansa na odzyskanie danych? Tam były dość ważne dane, no może nie jakieś super tajne, ale fajnie gdyby się odzyskały. Czekam na odp, a ja pozdrawiam was wszystkich gorąco tym czasem uciekam do swojej piwnicy i zajrzę tutaj niebawem. Cytuj
BartAcid Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 Po to są programy do do odzyskiwania danych by sobie radzić z takimi problemami. Co innego jak uwalił się kontroler/firmware i wtedy raczej o danych zapomnij. Co pokazuje menadżer urządzeń? Cytuj
wlodarek1 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 Moje porada : Uruchom też choćby live jakiegoś Linuxa i zobacz jak Linux Widzi tego pendriva.... buba564 lubi to Cytuj
DJGraco Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 Tak, programów szukam, ale to nie tak łatwo, jest podobno fajny program Raw studio, ale jak go testowałem kompletnie z gadaczami niedostępny. Co do managera urzązeń widzi go tak SanDisk Ultra USB Device 2 z 3 poziom 2 Więc chyba jest OK. Pozostaje mi tylko znaleźć program. Cytuj
GT500s Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 Pendrive jest zapewne z wtykiem USB 3.0, kiedyś dostałem na serwis dysk 2,5" z podobnym problemem i była to wina braku prądu podczas kopiowania na pojedynczym gnieździe USB 2.0 (przekroczony prąd 500mA). Wynikiem tego było uszkodzenie systemu plików NTFS. Do rzeczy: Jeżeli Twój pendrive jest widoczny jako partycja RAW i ma literę dysku polecam sposób pokazany na poniższym filmie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W razie problemów pisz śmiało. Cytuj
DJGraco Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 Hej, film fajny, lecz niestety na moje ucho nie wiele jest opisane, tj ja jestem nie widomy i nie wiem w co dokładnie Pan kliknął. Ja po otworzeniu programu mam costakiego okno Wizard pole wyboru oznaczone Migrate OS to SSD/HD Wizard pole wyboru nieoznaczone Copy Partition Wizard pole wyboru nieoznaczone Copy Disk Wizard pole wyboru nieoznaczone Partition Recovery Wizard pole wyboru nieoznaczone Convert Disk pole wyboru oznaczone Copy Disk pole wyboru nieoznaczone Convert GPT Disk to MBR Disk pole wyboru nieoznaczone Clean Disk pole wyboru oznaczone Wipe Disk pole wyboru nieoznaczone Delete All Partitions pole wyboru nieoznaczone Check Disk pole wyboru oznaczone Align All Partitions pole wyboru nieoznaczone Surface Test pole wyboru nieoznaczone Partition Recovery pole wyboru nieoznaczone Disk Properties pole wyboru nieoznaczone Data Recovery pole wyboru nieoznaczone 0 Operations Pending pole wyboru oznaczone przycisk podziału przycisk Reload Disk Information Drzewo F: Partition Tu mam wybrany mój dysk niezaetykietowany przycisk przycisk przycisk przycisk przycisk podziału okno Tak wygląda okno główne programu z mojej perspektywy, menu jest pod altem czytelne. Cytuj
GT500s Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 chwila już Ci opiszę musisz zaznaczyć Literę dysku (pendrive) klikasz Check File System w nowym oknie zaznaczasz Check & fix detected errors. klikasz Start Po zakończeniu klikasz Cancel w tym momencie sprawdź czy dane z pendrive da się odczytać w standardowy sposób. Cytuj
DJGraco Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 OK. Już dotarłem do tego, opcja jest w menu partition, ale jest niedostępna. Nie weim co się dzieje. Cytuj
monos Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 Download DMDE for Windows, 64-bit Nie zaszkodzi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wykonać kopię posektorową pena - potrzeba 32GB wolnego DMDE > rozpakować, uruchomić (nie wymaga instalacji) > zgoda na licencję > Wybrać : Urządzenia Fizyczne > zaznaczyć Pena Sandisk i OK Zapisać screen z oknem Partycje, pokazać na forum i zamknąć okno W oknie DMDE Narzędzia > Kopiuj sektory Źródłowy > wybrać Dysk W oknie wyboru zaznaczyć ponownie pena i w oknie kopiowania pojawi się ilość sektorów do kopiowania Docelowy > zaznaczyć Plik Wybrać miejsce do kopiowania pliku obrazu pena Sandisk. Dalsze instrukcje po wykonaniu kopii. Przepraszam źle wkleiłem. Pobrać DMDE [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hells Angels lubi to Cytuj
DJGraco Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 @monos, wreszcie jakiś normalny program po ludzku dostępny z gadaczami. Obras dysku zrobiony. Cytuj
monos Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 Miałeś pokazać okno Partycje, tam powinny być informacje o dostępnych na penie systemach plików. W oknie Partycje zaznacz znalezioną partycję np. Podstawowa FAT32 …. i klknij „Otwórz wolumin” Sprawdź co jest widoczne w katalogu $Root - zawiera twoje pliki i katalogi Odzyskiwać możesz z prawego okna i w wersji FREE jedynie pliki, bez struktury katalogów. Natomiast można odzyskać wszystkie pliki z danego katalogu jednocześnie – zaznaczyć pliki i CTRL + u > do uprzednio przygotowanego miejsca. Powodzenia. Cytuj
DJGraco Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2021 @monos wielkie dzięki. Okna za bardzo nie miałem jak pokazać bo jestem niewidomy i screenów nie robię. Ale faktycznie dotarłm do tego, jest ten katalog i wszystkie pliki w nim, teraz znajdę jeszcze wersję full programu prywatnie i idziemy odzyskiwać! Jeszcze raz bardzo dziękuję ci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi