Skocz do zawartości

Uszkodzony system plików?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Na wstępie garść informacji. Na pokładzie Windows 10 20h2 Pro czyścioch niemodyfikowany stawiany prosto z creation toola.

Procesora nie podam, bo to nie tego problem dotyczy.

Mam ja sobie pendrivea Sandisk ultra 32gb. Wszystko jest ellegacnko, puki dzisiaj przy kopiowaniu pliku pendrive samoistnie odłącza się. Nic nie robiłem, nie dotykałem go etc. Problem jest chyba z pendriveem, bo do tego samego portu miałem podpięty dysk usb i on się nie odłączał. Rzecz w tym, że po ponownym podłączeniu Microsoft Windows krzyczy,  że przed użyciem tego urządzenia musisz je sformatować, blablabla. Dałem anuluj, bo nie chcę stracić danych. I teraz tak. Istnieje cuś, dzięki temu odzyskam dane, czy jak jest uszkodzony system plików istnieje jakaś szansa na odzyskanie danych? Tam były dość ważne dane, no może nie jakieś super tajne, ale fajnie gdyby się odzyskały.

Czekam na odp, a ja pozdrawiam was wszystkich gorąco tym czasem uciekam do swojej piwnicy i zajrzę tutaj niebawem.

Opublikowano

Po to są programy do do odzyskiwania danych by sobie radzić z takimi problemami. Co innego jak uwalił się kontroler/firmware i wtedy raczej o danych zapomnij.

Co pokazuje menadżer urządzeń?

Opublikowano

Tak, programów szukam, ale to nie tak łatwo, jest podobno fajny program Raw studio, ale jak go testowałem kompletnie z gadaczami niedostępny. Co do managera urzązeń widzi go tak

SanDisk Ultra USB Device  2 z 3  poziom 2

Więc chyba jest OK. Pozostaje mi tylko znaleźć program.

Opublikowano

Pendrive jest zapewne z wtykiem USB 3.0, kiedyś dostałem na serwis dysk 2,5" z podobnym problemem i była to wina braku prądu podczas kopiowania na pojedynczym gnieździe USB 2.0 (przekroczony prąd 500mA). Wynikiem tego było uszkodzenie systemu plików NTFS.

Do rzeczy:
Jeżeli Twój pendrive jest widoczny jako partycja RAW i ma literę dysku polecam sposób pokazany na poniższym filmie:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W razie problemów pisz śmiało.

Opublikowano

Hej,

film fajny, lecz niestety na moje ucho nie wiele jest opisane, tj ja jestem nie widomy i nie wiem w co dokładnie Pan kliknął.

Ja po otworzeniu programu mam costakiego

okno

Wizard  pole wyboru  oznaczone

Migrate OS to SSD/HD Wizard  pole wyboru  nieoznaczone

Copy Partition Wizard  pole wyboru  nieoznaczone

Copy Disk Wizard  pole wyboru  nieoznaczone

Partition Recovery Wizard  pole wyboru  nieoznaczone

Convert Disk  pole wyboru  oznaczone

Copy Disk  pole wyboru  nieoznaczone

Convert GPT Disk to MBR Disk  pole wyboru  nieoznaczone

Clean Disk  pole wyboru  oznaczone

Wipe Disk  pole wyboru  nieoznaczone

Delete All Partitions  pole wyboru  nieoznaczone

Check Disk  pole wyboru  oznaczone

Align All Partitions  pole wyboru  nieoznaczone

Surface Test  pole wyboru  nieoznaczone

Partition Recovery  pole wyboru  nieoznaczone

Disk Properties  pole wyboru  nieoznaczone

Data Recovery  pole wyboru  nieoznaczone

0 Operations Pending  pole wyboru  oznaczone

przycisk podziału przycisk  Reload Disk  Information

Drzewo

F:  Partition

Tu mam wybrany mój dysk

niezaetykietowany przycisk przycisk przycisk przycisk

przycisk podziału okno

Tak wygląda okno główne programu z mojej perspektywy, menu jest pod altem czytelne.

Opublikowano

chwila już Ci opiszę

musisz zaznaczyć Literę dysku (pendrive)

klikasz Check File System

w nowym oknie zaznaczasz Check & fix detected errors.

klikasz Start

Po zakończeniu klikasz Cancel

w tym momencie sprawdź czy dane z pendrive da się odczytać w standardowy sposób.

Opublikowano

Download DMDE for Windows, 64-bit

Nie zaszkodzi

Wykonać kopię posektorową pena - potrzeba 32GB wolnego

DMDE > rozpakować, uruchomić (nie wymaga instalacji) > zgoda na licencję > Wybrać :

Urządzenia Fizyczne > zaznaczyć Pena Sandisk i OK

Zapisać screen z oknem Partycje, pokazać na forum i zamknąć okno

W oknie DMDE

Narzędzia > Kopiuj sektory

Źródłowy > wybrać Dysk

W oknie wyboru zaznaczyć ponownie pena i w oknie kopiowania pojawi się ilość sektorów do kopiowania

Docelowy > zaznaczyć Plik

Wybrać miejsce do kopiowania pliku obrazu pena Sandisk.

Dalsze instrukcje po wykonaniu kopii.

Przepraszam źle wkleiłem.

Pobrać DMDE

Opublikowano

Miałeś pokazać okno Partycje, tam powinny być informacje o dostępnych na penie systemach plików. W oknie Partycje zaznacz znalezioną partycję

np. Podstawowa FAT32 ….

i klknij „Otwórz wolumin”

Sprawdź co jest widoczne w katalogu

$Root - zawiera twoje pliki i katalogi

Odzyskiwać możesz z prawego okna i w wersji FREE jedynie pliki, bez struktury katalogów.

Natomiast można odzyskać wszystkie pliki z danego katalogu jednocześnie – zaznaczyć pliki i CTRL + u > do uprzednio przygotowanego miejsca.

Powodzenia.

Opublikowano

@monos wielkie dzięki. Okna za bardzo nie miałem jak pokazać bo jestem niewidomy i screenów nie robię.

Ale faktycznie dotarłm do tego, jest ten katalog i wszystkie pliki w nim, teraz znajdę jeszcze wersję full programu prywatnie i idziemy odzyskiwać!

Jeszcze raz bardzo dziękuję ci.