MiłoszPL Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 Witam. Testuje światłowód lokalnego operatora. Czy te spadki prędkości to wian serwerów czy przeciazenia sieci operatora? ( Siec jest na radiolini) Cytuj
Widzior Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 O ku...wa jaki epicki ten światłowód Możesz rywalizować z Aero2, masz szanse wygrać vegeta80 lubi to Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 Chodzi mi o to, że jak ktos ma z was światłowody to ,żebyście zrobili speedtest.pl ,żeby sprawdzić czy serwery spedtesta nie sa obciązone Cytuj
Widzior Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 Nie są obciążone, bo właśnie sprawdziłem, poza tym 13Mbps/4,5Mbps na światłowodzie to chyba jakieś jaja ktoś sobie robi. Ja mam neta 150/10, i sobie zobacz. Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 Prędkosc pobierania na steamie trzyma sie w okolicach 80 mb/s, a na innych bywa róznie, raz 100 raz 30. Cytuj
vegeta80 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 Poczekaj 24 godziny od podłączenia neta bo musi się ustabilizować a jak nie pomoże to dzwoń do operatora. a jaką prędkość wziąłeś? Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 Na początku do 100 mb/s mi dał, bo mial problem i nie chciało mu sie załączyc do 200 mb/s. Jesli nie jest w stanie utrzymac 100 to może wezme protonet. Teraz mam ze strefy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
vegeta80 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 A co ty za net wziąłeś? że taki super operator? Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 Chodzi o to, że operator powiedział ,ze ma to na radiolini. Konkurencja też. Tylko w to nie wierze. Chodzi o to, że źródłem światłowodu jest antena na wsi w serwerowni. Tylko ,ze jak konkurencja ma 500 mb/s to raczej nie radiolinia tylko połączenie światłowodowe. vegeta80 lubi to Cytuj
vegeta80 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 ja miałem pronet tylko że to chyba inny właściciel pewnie bo przeniósł się do warszawy Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 Mieszkasz na slasku niedaleko miasta czestochowa? Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 A na steamie jak wygląda u was sytuacja? Zawsze z prędkością łącza pobiera? Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 Już rozgryzłem zagadke. Chodziło o to, że serwery, na których robiłem speed test były przeciąozne. Jak się weźmie np: z katowic a nie najbliższe z częstochowy czy z warszawy to chodzi lepiej. Cytuj
vegeta80 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 14 minut temu, MiłoszPL napisał: Już rozgryzłem zagadke. Chodziło o to, że serwery, na których robiłem speed test były przeciąozne. Jak się weźmie np: z katowic a nie najbliższe z częstochowy czy z warszawy to chodzi lepiej. zawsze rób test na tej stronie bo certyfikowane przez uke [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Malo mają serwerów Cytuj
kitaro Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 O czym Wy piszecie? O światłowodzie - a mam taki w mieszkaniu. Internet mam taki jak w umowie - poza drobnymi odchyleniami. Reszta, to ustawienia sieci internetowej na karcie i w systemie. Czyli jakaś setka ustawień, od limitu zarezerwowanego łącza, do adresu serwera ipv4, dupleksa i wielu innych. Pobieram pliki i widzę prędkość pobierania. gdy jest zbliżona do umowy - jestem zadowolony. Wracając do serwerów z grami i plikami. Jakoś dupiato tłumaczycie. Najszybsze serwery mają MS i google. Potem cda i tam pobieranie innych. A każdy serwer, to histeria od kilkudziesięciu kb, do kilku mega. Tak ludzie ściągają pliki, jak opłacone hostingi mają dostawcy gier. Nie testuje się prędkości internetu, tylko czyta w internecie o wielowątkowym pobieraniu i jaki program to oferuje. Tak to vegeta 80 - cyrk jest certyfikowany, bo pobieram dwa razy szybciej, niż to pokazuje ten certyfikowany* osioł. jarexpol lubi to Cytuj
vegeta80 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Najwięcej pobierania na steamie to miałem 35MiB/s [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Mając światłowód często trzeba się pogodzic z tym ,ze realnie pobieranie będzie wolniejsze. Chyba nic nie zrobie, ale najwolniej jest na ps 4. Twórcy gier promuja pobieranie cyfrowe majac przeciązone serwery. Cytuj
kitaro Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 14 minut temu, MiłoszPL napisał: Mając światłowód często trzeba się pogodzic z tym ,ze realnie pobieranie będzie wolniejsze. Chyba nic nie zrobie, ale najwolniej jest na ps 4. Twórcy gier promuja pobieranie cyfrowe majac przeciązone serwery. Nie rozumiem tego tekstu. Mając światłowód nawet 50 m - ma się gwarancję, że utrata pakietów będzie mniejsza, niż na zwykłym kablu (oplot) 1 m. Albo ja na starość nie doczytałem czegoś? Oświeć mnie Miłosz - please... Cytuj
vegeta80 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 To zależy od serwerów jaką kto ma prędkość ściągania a serwery np. sony to tragiczne są wiem bo mam ps4. To za bardzo nie ma znaczenia ile pociągnięty jest kabel światłowodowy bo żeby nie było np. lagów w grze to by trzeba było poprawić infrastruktóre u każdego. Cytuj
ripek Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Godzinę temu, MiłoszPL napisał: Mając światłowód często trzeba się pogodzic z tym ,ze realnie pobieranie będzie wolniejsze. Chyba nic nie zrobie, ale najwolniej jest na ps 4. Twórcy gier promuja pobieranie cyfrowe majac przeciązone serwery. w dobie pandemi i zdalnego nauczania/pracy w godzinach urzedowania i takze wieczornych moj swiatlowod ledwo zipie i z niby 500mbit jak zrobie test w tych godzinach to czasami zdarza mu sie nie przekroczyc 100mbit, wiec to wszystko jest z przeciozenia sieci i serwerow a graczy jest coraz wiecej, za to pingi sa ok do gier nawet to do 100mbit sie spokojnie nadaje w polsce i okolicznych krajach, gorzej juz cos dalej tam sie powoli zaczynaja pingi wieksze, a pobieranie zalezy od serwera i tego co jest po drodze do niego chyba ze wykupisz sobie jakies lacze dzierzawione z gwarancja np 200mbit/200mbit i nie ma wowczas prawa tam nic spasc, jak spadnie to reklamujesz a te ogolne to nawet jak se qpisz 1gbit to i tak to zawsze jest ze to moze byc do 1gbit a nie na sztywno 1gbit Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zobaczcie wiarygodność tego speedtesta: a tu nieprzeciazony serwer: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 To nie żadne przeciążenie, tylko poważne problemy Twojego operatora. Tak obserwuję sobie te wypociny i widzę, że dostawca oferuje bardzo niestabilne łącze lub masz problemy sprzętowe. Wyniki speedtest.pl są jedynymi certyfikowanymi w Polsce i jedynymi dający podstawę do roszczeń od operatora. Cytuj
razor1995 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Godzinę temu, MiłoszPL napisał: Zobaczcie wiarygodność tego speedtesta: Za każdym razem mam powyżej 600 Mb/s po Wi-Fi i do 940 Mb/s po kablu, wrzuciłem na forum pomiary. Speedtest jak najbardziej wiarygodny. P.S. Jak źródłem światłowodu może być radiolinia Czyli co - do domu masz doprowadzony fiber, ale do niego sieć dociera z powietrza Nawet jeśli operator wykombinował taką manianę, nie wyciągniesz z tego stabilnych prędkości, bo niby jak. Bardziej realne - sieć światłowodem dochodzi do anten nadawczo-odbiorczych i sobie to odbieracie po radiu - i tak będą zakłócenia i wahania prędkości jakie tutaj prezentujesz - FTTN: Pokaż ofertę tego operatora. Dla potomnych wrzucę też: Eleks lubi to Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 To dlaczego tak jest, że internet działa a speedtest pokazuje 0 mb/s? Przy takiej prędkosci zadnej strony bym nie uruchomił. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Nie przechodzi testu z różnych powodów. Bardzo źle to świadczy o operatorze. Cytuj
MiłoszPL Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Jaki mam wybór? Nie jestem w stanie sprawdzić czy druga firma protonet ma radiolinie czy nie. Cytuj
kitaro Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 36 minut temu, wiktorynek napisał: To nie żadne przeciążenie, tylko poważne problemy Twojego operatora. Tak obserwuję sobie te wypociny i widzę, że dostawca oferuje bardzo niestabilne łącze lub masz problemy sprzętowe. Wyniki speedtest.pl są jedynymi certyfikowanymi w Polsce i jedynymi dający podstawę do roszczeń od operatora. Ja jestem już stary dziad i stać mnie teraz na najtańszy internet światłowodowy za 29 zł. W umowie mam do 50 Mbs bez limitu pobierania. Nawet speedtest ookla pokazuje prawdę niecertyfikowaną. Tyle mam: Pobieram tyle: I prawie dokładnie matematycznie wszystko się zgadza. Miałem do czerwca 2019 roku 250Mbs od UPC - a teraz mam odczucie, że internet szybciej działa, ten 5 razy mniejszy liczbowo. Tak przez półtora roku ani razu nie było spowolnienia. A czasem biorę dziennie na dysk serial 30 GB np lucifer wszystkie sezony hd. Mpc-hc mało bierze potem, to i komputerowi leciutko. Dla mnie oszuści wykupili certyfikat... tak myślę. Inne speedtesty robią sobie waja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A mam tylko do 50 Mbs. Cytuj
razor1995 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 16 minut temu, MiłoszPL napisał: To dlaczego tak jest, że internet działa a speedtest pokazuje 0 mb/s? Masz pewnie strasznie duży ping. Wysłałeś mi na PW mapkę, z której wynika, że sieć dostarczają po Wi-Fi i po FTTH. Sygnał jest podatny na zakłócenia, na jakim sprzęcie to odbierasz? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi