matber1pl Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2020 41 minutes ago, matber1pl said: ok dzięki za info po próbie bootowania z usb windows zawieśił sie na logo co wtedy? Cytuj
Widzior Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2020 3 godziny temu, matber1pl napisał: po próbie bootowania z usb windows zawieśił sie na logo co wtedy? Zainstalować Windows 10 4 godziny temu, jorgusek napisał: Na moim 9 letnim laptopie działa idealnie, instaluj bez obawy będzie działał super. A nie wpadło ci do głowy, że na nowym sprzęcie Comet Lake działać nie będzie? babaIGA i podlos lubią to Cytuj
gamerroberto Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 Witam, czy mogę prosić linka do pobrania najnowszej wersji BypassESU v9?Pozdrawiam serdecznie! Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 @gamerroberto ... chwytaj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] gamerroberto lubi to Cytuj
gamerroberto Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 40 minut temu, zdzisiek24 napisał: @gamerroberto ... chwytaj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziękuję bardzo! Cytuj
Bartek1381 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 Cześć, Można prosić o link do pobrania x64? Żadne z w/w nie działa :/ Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 @up ... link do pobrania działa Cytuj
Bartek1381 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 2 minuty temu, zdzisiek24 napisał: @up ... link do pobrania działa Tak, aczkolwiek z głównego wątku dochodzi do 31% i stop... :/ Inne mirror wyrzuca 3 dni pobierania, a torrent nie ciągnie. Próba podejmowana kilkukrotnie. Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 @Bartek1381 Skoro wprowadziłem w błąd i nadal Ci zależy .... zaczekaj, coś wymyślę ps ... sorki, próbowałem przerzucić swoje ISO na jakiś darmowy hosting ale ufff ... proszę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 51 minut temu, Bartek1381 napisał: Tak, aczkolwiek z głównego wątku dochodzi do 31% i stop... :/ Próba podejmowana kilkukrotnie. Ja z pierwszego wątku nie mam problemu chyba masz coś z netem nie tak. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
congo Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Witam. Próbuje zainstalować Windowsa 7 x64 z lipca od Nikii ale gdy kończy sie instalacja to komputer uruchamia sie na nowo , pojawia się logo płyty z opcjami wyboru f2, f10 itd. następnie okno startowe windowsa i pętla. Instaluje z bootowalnego pendriva 8GB , zrobiony obraz przez Rufusa pod UEFI. Próbowałem pod różnymi portami USB. W biosie robiłem różne kombinacje w zakładce boot tzn. Opcja 1 tylko uefi USB, reszta disabled ; następnie tak jak ustawili domyślnie 1 opcja uefi pod USB, druga dysk, trzecia dvdrom. Przeczytałem na forum kilka tematów ale nic nie pomaga, co robię źle ? Mój sprzęt. Intel Core i3 3.3GHz Plyta Asrock B75 pro 3 Dysk HDD WD Blue 500GB Ram 4 GB DDR3 jedna kość ale kupię drugą Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 5 minut temu, congo napisał: co robię źle ? 5 minut temu, congo napisał: zrobiony obraz przez Rufusa pod UEFI Cytuj
congo Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Oho zaraz się zbłaźnie.... czemu nie tak , rozwiniesz temat ? Teraz masz jeszcze taki komunkat [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Bo win7 instaluje się w trybie Legacy (nie UEFI) na dysku z partycją MBR (nie GPT), a czemu to na forum znajdziesz. Wiesz w ogóle jaki masz schemat partycji na dysku? Cytuj
congo Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Sporo czytałem po forach i twierdzą, że da się zainstalować., tym się zasugerowałem. Zrobiłem pendriva pod GPT. Nie wiem jaki mam schemat, wirus wysypał system i nie mam jak teraz sprawdzić. Cytuj
McHush Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 24 minuty temu, Widzior napisał: Bo win7 instaluje się w trybie Legacy (nie UEFI) na dysku z partycją MBR (nie GPT), a czemu to na forum sobie znajdź. Wiesz w ogóle jaki masz schemat partycji na dysku? Przecież wersję x64 można instalować w trybie UEFI + GPT albo Legacy (BIOS) + MBR. Jeżeli w kreatorze instalacji usunie się wszystkie partycje i stworzy na nowo, to instalator sam już dobierze odpowiedni schemat partycjonowania. Trzeba tylko odpowiednio przygotować pendrive Rufusem. Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Ehh to jak ty nie wiesz nawet jaki miałeś schemat partycji na dysku, to jak ty chcesz instalować windowsa. Ale skoro w ogóle mogłeś instalować z pena zrobionego pod UEFI (i zakładam tak zbootowanego), to zapewne jest na dysku GPT. A dać się da instalować pod UEFI, ale potem często są takie kwiatki jak u ciebie. Ja używam wyłącznie MBR. Dysk podepnij do innego kompa i go wyzeruj, albo odpal jakiś LiveCD system i pod nim to zrób. 10 minut temu, McHush napisał: Jeżeli w kreatorze instalacji usunie się wszystkie partycje i stworzy na nowo, to instalator sam już dobierze odpowiedni schemat partycjonowania Bzdura. W kreatorze to sobie możesz co najwyżej partycje na nowo utworzyć, ale nie zmieniać pomiędzy MBR i GPT. To możesz zrobić w konsoli CMD odpalając DiskPart'a i używając odpowiednich komend. Cytuj
McHush Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 14 minut temu, Widzior napisał: Ehh to jak ty nie wiesz nawet jaki miałeś schemat partycji na dysku, to jak ty chcesz instalować windowsa. Ale skoro w ogóle mogłeś instalować z pena zrobionego pod UEFI (i zakładam tak zbootowanego), to zapewne jest na dysku GPT. A dać się da, ale potem często są takie kwiatki jak u ciebie. Ja używam wyłącznie MBR. Dysk podepnij do innego kompa i go wyzeruj, albo odpal jakiś LiveCD system i pod nim to zrób. Bzdura. W kreatorze to sobie możesz co najwyżej partycje na nowo utworzyć, ale nie zmieniać pomiędzy MBR i GPT. To możesz zrobić w konsoli CMD odpalając DiskPart'a i używając odpowiednich komend. Przecież ostatnio to robiłem na płycie z chipsetem Z87 System był na GPT, zrobiłem pendrive Rufusem pod BIOS, włączyłem tryb Legacy + UEFI. Następnie w kreatorze instalacji usunąłem wszystkie partycje, stworzyłem nowe i sformatowałem partycje podstawowe. Koniec. System się zainstalował i działa normalnie. W drugą stronę działa to tak samo, nawet na nowszym sprzęcie (testowane na laptopie z procesorem i5-7200U). Nie trzeba odpalać żadnej konsoli. Muszą być odpowiednie ustawienia w BIOS/UEFI, odpowiedni tryb podczas tworzenia pendrive oraz trzeba w kreatorze skasować wszystkie partycje dysku twardego i stworzyć nowe. Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 No proszę, wychodzi na to, że masz rację i idzie to zrobić bez DiskParta, tylko trzeba pamiętać, żeby po usunięciu wszystkich partycji nie kliknąć w "Nowy" (bo wtedy zrobi znów GPT), tylko w "Dalej". Dobry myk. Cytuj
congo Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Widzior zrobiłem tak jak pisałeś i nie pomogło (wcześniej dzielilem na trzy partycje). Po tej "całej instalacji" w opcjach boot powinno zmieniać pierwsza opcję na Windows boot manager, a pendrive jest w drugiej opcji ? Teraz mam taki komumikat Co mogę robić źle, w biosie nie mam opcji boot mode aby wybrać legacy mode. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
AnDrO312 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Witam Próbuję zainstalować Windows 7 Enterprise na laptopa. Oczywiście w żaden sposób nie idzie. Najdalej udało mi się zajść do znaczka Windowsa i napisu Starting Windows. Znaczek "oddycha", procesor chodzi na stówę, bo się gotuje, ale nic poza tym. Tabela GPT obowiązkowo (tu nie przejdzie MBR; próbowałem). Secure boot oczywiście wyłączony. O trybie legacy mogę jedynie pomarzyć... Nawet podmiana install.wim do instalacji win8/10 nie pomogła Konfiguracja Laptop HP 250 G7 Procesor Intel i3-1005g1 RAM DDR4 1x8GB Dysk NVMe SK Hynix 256GB Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 42 minuty temu, AnDrO312 napisał: Laptop HP 250 G7 Procesor Intel i3-1005g1 Nie no sry nie mam już sił, intel Ice Lake i windows 7, no ludzie, litości, czy wy się choć przez sekundę możecie zastanowić, co robicie? Godzinę temu, congo napisał: Co mogę robić źle, w biosie nie mam opcji boot mode aby wybrać legacy mode. Skoro płyta obsługuje UEFI, a to stary model, to Legacy też obsługuje, może pod nazwą UEFI with CSM. Poza tym boot menu można wywołać wciskając odpowiedni klawisz (lub kombinację) podczas startu kompa (np. na MSI - F11). Nie wiem co robisz źle, ale zasada jest prosta - wypalić pena w trybie BIOS + MBR, zbootować w takim trybie (nie UEFI) i zainstalować na dysku MBR. Koniec. A tak poza tym to może ten obraz coś u ciebie nie trybi, polecam sprawdzić ten - Cytuj
AnDrO312 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 1 minutę temu, Widzior napisał: Nie no sry nie mam już sił, intel Ice Lake i windows 7, no ludzie, litości, czy wy się choć przez sekundę możecie zastanowić, co robicie? Co w tym złego? To, że mam Ice Lake to już oznacza, że jestem skazany tylko i wyłącznie na win10? Chciałbym uszanować cenny czas, który straciłbym na bezsensowne kalkulacje w win10, no i przy okazji sporo energii Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 3 minuty temu, AnDrO312 napisał: Co w tym złego? To, że mam Ice Lake to już oznacza, że jestem skazany tylko i wyłącznie na win10? Eureka. Dokładnie tak. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 6 minut temu, AnDrO312 napisał: To, że mam Ice Lake to już oznacza, że jestem skazany tylko i wyłącznie na win10? Tak. Cytuj
marcelgg Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Distro : Live CD linux Mint Jak masz ważne dane na inny dysk SSD lub HDD albo pendrive jak SSD padnie to natychmiastowo i na amen i dane tracisz bezpowrotnie. Poprawny format SSD lub HDD Wyczyść tabelę partycji. Spowoduje to usunięcie wszystkich istniejących partycji. Wipefs to polecenie czyści tablice partycji, kasuje wszystko z dysku. wpisz terminal # sudo passwd haslo : 12345 po wciśnięciu ENTER należy dwa razy podać hasło użytkownika root Aby kontynuować, zaloguj się jako użytkownik mint z wcześniej ustawionym hasłem. # sudo passwd # su # lsblk -f # wipefs -a /dev/sda o to przyklad screen Linux to nie Windows Cytuj
McHush Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 12 godzin temu, Widzior napisał: No proszę, wychodzi na to, że masz rację i idzie to zrobić bez DiskParta, tylko trzeba pamiętać, żeby po usunięciu wszystkich partycji nie kliknąć w "Nowy" (bo wtedy zrobi znów GPT), tylko w "Dalej". Dobry myk. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja na pewno klikałem "Nowy", bo tworzyłem więcej niż jedną partycję podstawową i też działało. Cytuj
congo Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Dziś zrobiłem nowy boot pendrive pod MBR, system plików NTFS, wczesniej pełny fomat. Użyłem programu Rufus, wszystko było ok. Nadal nie mogę ukończyć instalacji. Jest okienko że kończy instalacje (ostatni punkt) zrobi się reset, załaduje jakieś ustawienia rejestru itd., wyskoczy znowu okienko o kończeniu instalacji, pomieli trochę i reset , a wtedy już wyskoczy okienko ze zdjęcia. Próbowałem pod innymi portami USB 2.0 , odlaczylem myszkę z USB, BIOS mam tak: BOOT 1. USB, 2 AHCI DYSK FAST BOOT WYŁĄCZONE SECURE BOOT WYŁĄCZONE CSM WŁĄCZONE SATA USTAWIONE NA AHCI , POTEM ZMIENILIEM NA IDE ALE NIC TO NIE DAŁO. Macie jakieś pomysły, taki pech że akurat ten obraz iso od nikki u mnie nie działa? Ì [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Ustawienia dobre, stawiam na obraz, co już ci wcześniej pisałem. Nie wiem czemu tak się uparłeś na ten obraz, wiktorynka masz na 100% pewny i bezproblemowy, a obrazy Nikka sporo problemów robią ostatnio na niektórych konfiguracjach. A tu masz najlepszy obraz ever, instalowałem go dziesiątki razy na różnych sprzętach i zawsze zero problemów, tylko już trochę stary, koniec 2017 - Cytuj
Kropus Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2020 Cześć, zainstalowałem system z pendrive na Lenovo d10 i przy próbie uruchomienia origin wyskakuje błąd ze brak MSVCP140... macie jakies pomysły ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi