Jump to content

Co nowego w 10 wersji okienek

m4s

Recommended Posts

Witam

Jak wszyscy wiemy Microsoft zaskoczył wszystkich zmianą numeracji systemu Windows z '9' na wersję Windows 10

Na razie mamy tylko suche informacje na stronie Microsoftu

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pożyjemy zobaczymy co z tego będzie.

Edited by razor1995
jarexpol likes this

Ccleaner pokazuje MS Windows 8.1 Pro Preview :)

Natomiast w okienku About Windows mam:

Version 6.4(build 9841)

oraz informacja że wersja wygasnie w 2015 -04- 16 o godz. 1:59

Natomiast nie jestem admnistratorem do końca, nie pozwala mi zmienić opcji administracyjnych pomimo konta administartora.

jarexpol likes this

Natomiast nie jestem admnistratorem do końca, nie pozwala mi zmienić opcji administracyjnych pomimo konta administartora.
a probowales tego ?

Prawa Admina

uruchomic CMD z prawami admina

wkleic 

net user administrator /active:yes

Enter i restart 

po całodniowym użytkowaniu tego systemu z ulgą powracam do windows server 2012R2 Workstation...

dawno nic mnie tak nie zdenerwowało... chyba tylko telewizory z zakrzywionym obrazem ;-)

nie po to przestawiałem się na metro... z trudem, bo nie ufałem nowości i każdorazowo ściągnięta beta lądowała w koszu, ale w poprzednim rozwiązaniu tkwił jakiś sens.

Przynajmniej ył jakiś porządek. Aplikacje MS użyteczne jako kafelki a programy bezpośrednio na pulpicie.

Nawet obsługa narożników też nie była zła.

A to co teraz jest to dramat!

Są tacy co się ze mną zgodzą i tacy co będą krzyczeć, ale fakt jest faktem.

Ci co mieli 'siódemkę" zaakceptują ten stan, ale ci co przywykli do 8 i 8,1 lub jak ja do udomowionego servera żałują.

A żałuję jeszcze jednego... jak wyjdzie Server 2014/15 to niestety będzie miał zaimplementowaną tę bzdurę w postaci tego dziwnego MENU.

@nemo1960 - nie będziemy przedłużać i wyrywać sobie wątroby, ale pokaż mi gdzie ja napisałem, że nie widzę różnicy pomiędzy Win 2000, a nowszymi systemami? - no właśnie widzę. Używam docelowo Win 7 Pro x64, mam też XP i Vistę dla moich celów. Miałem Win 8 i Win 8.1, testowałem już Win 10 chyba jako jeden z pierwszych.

Tylko ja oczekuję czegoś więcej niż wygląd, a nawet ten zbytnio się nie zmienił. Przecież to nowe menu start to jakaś kpina z naiwnych ludzi. Już ponoc jest beta StartIsBack dla Win 10. Mnie tam żadne menu nie interesuje i wygląd. Jakby trzeba to do Modern UI by człowiek przywykł, tylko gdzie jest jakiś racjonalny postęp?A co mamy na przestrzeni lat: kolejne wersje DX sztucznie blokowane w kolejnych systemach czyli kiwanie użytkowników, kolejne wersje NET, aż boję sie wymienić kolejne wersje IE, był dobry wygląd Aero to zlikwidowali, kompatybilność ze starszym sprzetem i oprogramowaniem(nawet od MS) coraz gorsza - znowu kiwanie. Może sie mylę, tylko dlaczego ten najnowszy(Win 8.1) system MS ma tak mały udział w rynku na świecie? - innni też sie mylą? Dlaczego w ogóle udział Windowsa maleje na świecie na rzecz alternatywnych systemów? - bo nic dobrego nie wnosi każdy kolejny system od MS. Obawiam się, że sukcesu XP i Win 7 już nigdy nie przebije żaden system. Pomijam juz całkowicie nieczyste zagrania i narzędzia MS, które miały im pomóc a tylko zaszkodziły. 

P.S. Tak teraz już nic nie będzie można zarzucić Win 10 bo dadzą za darmo, a darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. 

Generalnie jeśli chodzi o interfejs faktycznie widać brak spójności pomiędzy ewoluowaniem z 8 do 10.

Jeśli chodzi o przyjazność systemu(szeroko rozumiane pojęcie) to jest chyba lepiej.

Podam przykład pierwszy z brzegu:

User włącza komputer w sieci w domu i znajduje mu wszystko włącznie z drukarką sieciową, DLNA TV etc.. i działa

jarexpol likes this

'User włącza komputer w sieci w domu i znajduje mu wszystko włącznie z drukarką sieciową, DLNA TV etc.. i działa" - byc może to będzie najwiekszy przełom Win 10 - tylko czy tych funkcji nie zapewniają starsze systemy? - jesli mamy wszystko podłączone po kablu czy wifi to mamy łączność i działa bez zarzutów.

Windows 10 gets a fresh command prompt and lots of hotkeys [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Keyboard Shortcuts in the Windows 10 Technical Preview

Snapping window: WIN + LEFT or RIGHT (can be used with UP or DOWN to get into quadrants)

Switch to recent window: ALT + TAB (unchanged) – Hold shows new Task view window view, let go and switches to app.

Task view: WIN + TAB – New Task view opens up and stays open.

Create new virtual desktop: WIN + CTRL + D

Close current virtual desktop: WIN + CTRL + F4

Switch virtual desktop: WIN + CTRL + LEFT or RIGHT

Nie ciekawie..

Wraz z wydaniem nowego systemu zmieniła się polityka prywatności podczas testów. Microsoft już nie tylko czeka na opinie użytkowników, lecz może sam zbadać pliki na komputerze użytkownika.

Oczywiście firma twierdzi, że nie będzie korzystać z tej opcji, by szpiegować użytkowników. W przypadku zgłoszeń przez system niestabilności Microsoft może zbadać pliku aby spróbować określić przyczynę niepoprawnej pracy systemu.

W nowej polityce prywatności Microsoft przyzwala sobie na zbieranie przykładowo informacji o urządzeniach, aplikacjach czy sieciach użytkownika. Wśród zbieranych informacji może znaleźć się imię, adres e-mail, ustawienia, historia wyszukiwania czy inne dane gromadzone w czasie użytkowania systemu.

"Możemy zbierać informacje o Twoim urządzeniu i aplikacjach w celach ustalenia przyczyn niestabilności czy poprawy wydajności".

Bloggerka Mary Jo Foley zauważa, że firma rości sobie duże prawa naruszające prywatność. Microsoft może w czasie rzeczywistym podglądać co dzieje się na maszynie. Warto zastanowić się czy pogoń za nowinką nie odbije się na naszej prywatności.

źródło hotfix.pl

Pamiętajcie żeby tego systemu nie używać do pracy na 'wrażliwych danych'.

Dopóki nie wyjaśni się ile widzą zdalnie 'informatyki' od MałegoMiekkiego, używam tylko jako wersji poglądowej/testowej/informacyjnej.

Co do XP - już teraz pomału coraz więcej firm ogłasza koniec wsparcia programowego dla XP.

Siódemka do pracy jest idealna.

Słuchajcie, a jak jest u konkurencji ?

Na myśli mam wujka Google i Androida. Tam też jest niezła fragmentacja systemów od 2 do 5  w wersjach i podwersjach. Generalnie kolejne wersje nie wnoszą nic wielkiego(dotyk działa tak samo, Też mam

ikonki - może ktoś by wymyślił jakiś HOLOGRAM-DESKTOP albo coś innego - naprawdę czaderskiego)

Raczej zmienia się sprzęt - i tu też następuje zjawisko znane z systemów Windows - Nowy System -> Nowy Sprzęt.

Dlaczego piszę o Androidzie w kontekście systemów operacyjnych? Oczywiście chodzi o chrome OS - jako bezpośredni konkurent Windows(dziś nie a kto wie co będzie za rok dwa lub trzy)

Najprawdopodobniej Windows będzie ewoluował w tą stronę -  Os prawie lub całkowicie darmowy. Może pojawią się mikropłatności(Androidzie przeszło bez żadnego ale), abonamenty (Office się sprawdza)

lub inne rozwiązania.

Dla firm na pewno nie będzie tak różowo - będą doić kasę aż miło.

@Wiktroynka jak dobrze pamiętam sam jesteś fanem systemów 64bitowych - czy nie nastąpił 'postęp' w systemach 64bitowych? Dawniej były mocno w ogonie a dziś?

16GB Ram - proszę bardzo(bez żadnych PAE na 32bit), pełne wykorzystanie procesorów (natywnie) 64bitowych - proszę bardzo, niektóre aplikacje wymagają tylko 64bitowych systemów operacyjnych.

32bitowe systemy są w odwrocie, gdyby nie księgowość, produkcja przemysłowa - dawno proporcje by się odwróciły.

"Logiczna logiczność" poruszył temat DOS - można to porównać do sytuacji w roku 1899 :

urząd patentowy w Nowym Jorku poprosił o swoje zamknięcie. Twierdząc, że “ wszystko, co było do wynalezienia, zostało już wynalezione”,

Równie dobrze po co Microsoft , Google po co się wysilają ? nic fajnego nowego nie wymyślą.

Co do Fanboimzu, gwardii intela, i innych szkoda gadać - każdy ma wypracowane własne zdanie i niech tak zostanie.

jarexpol likes this

Co nowego , ano to nowe jest.Życze anonimowości

Nowy system operacyjny Windows 10 wszystkie prywatne pliki i informacje będzie przesyłać do Microsoftu. To wynika z zapisów regulaminu jego wersji „Technical Preview”, która niedawno została udostępniona do testów.

W zasadach zachowania poufności informacji dla systemu Windows Technical Preview możemy przeczytać m.in. taki fragment: „Po uzyskaniu, zainstalowaniu i użyciu Programu firma Microsoft gromadzi informacje o użytkowniku, jego urządzeniach, aplikacjach i sieciach oraz sposobach korzystania z tych urządzeń, aplikacji i sieci. Przykłady gromadzonych danych obejmują imię i nazwisko użytkownika, adres e-mail, preferencje i zainteresowania, historię przeglądania, wyszukiwania i plików, dane połączeń telefonicznych i wiadomości SMS, konfigurację urządzenia i dane czujnika oraz użycie aplikacji”.

To jednak nie wszystko. Dalej w tekście możemy odnaleźć kolejne dwie kontrowersyjne klauzule, zakładające „gromadzenie wpisanych znaków i używanie ich do takich celów, jak ulepszenie funkcji autouzupełniania i sprawdzania pisowni”, a także „gromadzenie informacji głosowych i używanie ich do takich celów, jak ulepszenie przetwarzania mowy”. Cokolwiek więc zrobi użytkownik Windows 10 Technical Preview, Microsoft niedługo potem będzie o tym wiedział.

Czy użytkowników nowego systemu spotka to samo, co posiadaczy innego produktu Microsoftu – Xbox One? Jakiś czas temu wyszło na jaw że banowano właścicielom konsol konta z powodu używania przez nich niecenzuralnych słów.

Paweł Kubala, na podstawie: komputerswiat.pl

Mam nadzieje , że IP serwerów gdzie to ma być przesyłane da się zablokować.W innym przypadku to Orwell 2015

If you are using an untouched Windows 10 Preview and this will be even in the final release, you need to keep in mind your OS is
completely exposed for spying. You are totally transparent and they will know about everything you are doing.

They will know which programs and apps you are using via Telemetry and Windows Geolocation...
They will know which websites you are browsing via Internet Explorer and all Bing Apps which are also connected with Telemetry and Windows Geolocation...
They will know your exact home location through built-in GPS system if or maybe even if not you are using Windows Apps and Internet Explorer via Windows Geolocation...
They will record you Skype calls which everybody should nowadays already know...
They could identify your friends and family through People and Skype...
They will know your emails via the Mail app and Windows Mail...
They will know your data on your Computer via Windows Feedback and if you are using the MS Cloudsystem OneDrive...

In the end they will record and send all the data from to MS main server and make a profile about you and your habits.
Maybe they will even sell the data to corporations and intelligence agencies...

I have made a list which are all built-in spyware by MS in Windows 10:

Apps:
Alarms, Bing Finance, Bing Food & Drink, Bing News, Bing Sports, Bing Travel, Bing Weather,
Cortana, Mail, Maps, OneDrive (MS Cloud), People, Skype, Windows Feedback, Windows Store

Programs and System Components:
Auto Check Utility Proxy, Customer Experience Improvement Program, Internet Explorer, Family Safety, Microsoft Feeds, Telemetry,
Windows Geolocation ( Locations and Settings ) , Windows Error Reporting, Windows Phone, Windows Mail, Windows Live

So this is not fear mongering, these are facts and if you want to use Windows 10 Preview and the final release in the future
I RECOMMEND TO REMOVE ALL THIS TROJAN SPYWARE. I hope everyone understands and it is clear now

Ja mam słaby sprzęt, a system działa fantastycznie.

I3-3220/ASROCK Z77PRO3/2x4GB/SSD+HDD/750ti/PSU600HP/23" FHD.

Uruchamianie i zamykanie systemu jest błyskawiczne.

Sama praca na systemie, to dosłownie expres :)

Pewnie dla tego, że system stoi na SSD :P

No, ale jaki sens porównywać szybkość dzialania systemów, skoro będą postawione na zwykłych talerzach ?

Malutki SSD kosztuje nie całe 200zł i komfort pracy zwykłego systemu jest niewyobrażalnie lepszy, niż najszybszy system na zwykłym talerzu.

Uzycie pamięci RAM na WIN10 64 jest malutki... coraz mniejszy poczynając od Visty -> 7 -> 8 _ 8.1 end 10 :D

Teraz jak piszę i słucham muzy z neta, tak wygląda użycie zasobów tego małego komputerka:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na prawdę świetny system :wub:

Jak by kogoś wkurzały dwie ikonki przy starcie:

1. pobierz pliczek: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2. kliknij na niego dwa razy.

U mnie to dziala jak widać na fotce :)

Jest to pliczek wykonywalny ukrywający te dwie ikonki i musi być widoczny w autostarcie, aby nie trzeba było go uruchamiać ręcznie po każdym restarcie systemu.

Tyle się o nim dowiedziałem:

Mój antywirus nie wykrył zagrożenia, skan total też niczego złego nie wykrył, dla tego pozwoliłem sobie ten pliczek tutaj przedstawić :)

p.s... mnie te ikonki denerwowały, bo na ich miejscu miałem już wczesniej ulubione, dla tego tak drążyłem temat :D

Może się komuś przyda :)

Windows 10 Technical Preview jest aktualnie dostępny w wydaniu oznaczonym jako "build 9841". Kolejna aktualizacja zmieni to do wersji "9860" i już wiadomo o niektórych nowych elementach.

Windows 10 Technical Preview build 9860 przyniesie użytkownikom animacje, mające wpływ na ogólną estetykę systemu. Kiedy użytkownik otwierać będzie nowe okienko, rozwinie się ono z ikonki. Gdy będzie się je zamykać, zwinie się do ikonki na pasku zadań. Znikają zatem pojawiające się normalnie okienka, a rozwiązanie to znają już użytkownicy systemów OS X. Jednak nie będzie to działać dokładnie tak samo jak w systemie Apple. Warto zauważyć, że pod Windows 7 i 8 pojawiły się już podobne efekty, jednak w przypadku "dziesiątki" będą mniej pamięciożerne. Kolejne zmiany, jakie przyniesie nowa wersja, to ulepszony interfejs użytkownika, jednak innych szczegółów póki co nie podano.

Kolejną ze zmian w 9860 ma być poprawka dotycząca interfejsu połączeń sieciowych. Aktualnie działa to tak samo jak w Windows 8.1, jednak ten stan rzeczy ulegnie zmianie. Nie będzie już połączeń w pasku (Charm Bar), ale po kliknięciu na ikonkę połączenia sieciowego otworzy się osobne okienko. W ramach usprawnień pojawi się więcej opcji dotyczących połączeń bezprzewodowych oraz bardziej szczegółowe informacje o VPN i hotspotach. A kiedy to wszystko? Microsoft odpowiada enigmatycznie: w bliskiej przyszłości.

Testowanie systemu Windows 10 wydaje się doskonałą okazją nie tylko dla dziennikarzy i deweloperów, ale też dla zwykłych użytkowników. Dzięki temu możliwe jest legalne używanie dobrego produktu przez co najmniej kilka miesięcy bez ponoszenia żadnych opłat. Jednak zanim ktokolwiek z Was zdecyduje się na zainstalowanie Windowsa 10 jako pierwszego lub jedynego systemu operacyjnego, powinien wiedzieć, że [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wyśle do Microsoftu mnóstwo danych na jego temat.

Aby testowanie przyniosło odpowiedni skutek, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] musi zbierać jak najwięcej danych na temat swoich użytkowników – ich konfiguracji sprzętowych, programów, sieci oraz zadań jakie wykonywali. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zbiera nie tylko to, ale również ich imiona, adresy e-mail, preferencje, zainteresowania, listę przeglądanych i wyszukiwanych przez nas stron, dane sensorów, listę używanych aplikacji i sposób ich używania. Są to standardowe dane, które różnego rodzaju firmy zbierają podczas testowania ich produktów i nie ma w tym nic dziwnego.

Jednak co najmniej niepokojące jest przyzwolenie na nagrywanie naszego głosu.

Podczas rozmów na Skype, używania funkcji głosowych oraz po prostu korzystania z komputera. Microsoft może nagrywać nie tylko nasze prywatne rozmowy, ale też nasłuchiwać nas z ukrycia. Oczywiście firma nie kryje się również z tym – jest to wręcz uzasadnione z powodu chęci wprowadzenia Cortany do stacjonarnych systemów Windows. Jednak cały czas pamiętam małą panikę wywołaną Xboksem One mającym możliwość nasłuchiwania użytkownika i zastanawiam się, czy taki ruch nie będzie kolejnym pretekstem do zrobienia firmie z Redmond czarnego PR-u.

Inne informacje zbierane przez Microsoft dotyczą otwieranych plików, używanych do tego celu aplikacji oraz czasu trwania tej czynności. Dzięki temu firma z Redmond będzie mogła poprawić wydajność swojego systemu operacyjnego. Z kolei dane na temat wprowadzanego tekstu poprawią predykcję słów oraz sprawdzanie pisowni. W praktyce oznacza to, że używając Windows 10 dajesz Microsoftowi dostęp do swoich prywatnych i firmowych danych, w tym wszystkich haseł.

Czy to oznacza, że nie warto używać Windows 10 w domu?

Jeśli ktoś ma na dysku naprawdę ważne firmowe dane, z całą pewnością nie powinien tego robić. Oczywiście nie oznacza to, że Microsoft faktycznie wykorzysta te dane, można być wręcz pewnym, że tego nie zrobi. Po prostu lepiej dmuchać na zimne, dla czystej pewności. Sam jednak korzystam z Windowsa 10, loguję się za jego pomocą na maila, różne usługi, a nawet do banku. I absolutnie się nie boję, bo nie wyobrażam sobie, że firma taka jak Microsoft zechce wykorzystać dane swoich użytkowników. To byłaby dla niej medialna śmierć.

Tak, zgadzam się z Tobą, ale plik raportu nie zależnie jakiej wielkości nie musi być przesyłany zaraz za chwilę i w całości ! Tylko np na raty przez tydzien :)

Technical Preview ma stosowną notkę przed pobraniem pliku z obrazem systemu. Jeśli ktoś olewa notkę czy też nie czyta jej bo pewnie jakaś pierdoła, to jest sam sobie winien.

Technical Preview ma służyć do testów by zlikwidować problemy z stabilnością systemu, załatać dziury w systemie. Aby to wykonać potrzebne jest mnóstwo informacji nt. zachowań systemu czy też crashy systemowych. Zatem musimy dać Microsoftowi prawo do wglądu w pliki systemowe i pliki aplikacji by mógł zanotować co spowodowało problem, jaki to był problem, jakie były skutki tego problemu.

Jak ktoś liczył, że sobie dostanie DARMOWĄ wersję na główny system, to jest po prostu niepoważną osobą. Coś za coś. System w zamian za możliwość uzyskania testera i informacji z testów.

Skupiamy sie na Windows X.

Technical Preview - jest licencja, jest napisane że system 'monitoruje' użytkownika i jego zachowania - koniec.

Mało kto wie że w Windowsie X jest zunifikowana architektura. Co to oznacza w wielkim uproszczeniu:

Do tej pory aplikacje pisane na Windows8 , Windows 8.1, Windows Phone, Xbox One każda rózniła się architekturą .

Od Windowsa X będzie tylko jedna na wszytkie urządzenia czyli raz napisana aplikacja pasuje na każde urządzenie z Windows X.

W Windows X będzie można tworzyć własne sklepy (Tak Windows Store ! )np. dla sieci intranetowej celem dystrybucji własnego(i nie tylko) oprogramowania.

Bardzo dobrą opcją będzie zarządzanie danymi oznaczonymi jako prywatne i służbowe, w jakim celu to ma służyć?

Trend BYOD - o co kaman piętro niżej :)

Dane oznaczone jako służbowe będą zarządzane centralnie przez administratorów.

W związku z tym oczywiście będzie inny poziom zabezpieczeń.

Dzieki temu powinna istnieć wyraźna granica pomiędzy danymi Moje a Firma czego brakuje w tradycyjnych systemach. Czyli np. Biorę laptopa firmowego do domu, a admin nie martwi się dane w tym laptopie(zapewne szyfrowanie + kontrola TPM lub coś jeszcze ?) . W razie kradzieży będzie mógł zdalnie usunąć dane (?)

Co do Windowsa 8.1 co kwartał firma Microsoft udostepni nową(e) funkcjonalność(i), podejrzewam że ma to związek z Windows X. Po prostu Microsoft będzie przygotowywał OS oraz uzytkownika  do bezproblemowaego przejścia na X. W tym roku w Q4 2014- ma się coś się pojawic, czyżby 8.1.1. update2 lub 8.1.2 ?

Ciekawostka - moja spekulacja co do ceny Windowsa X.

Licencja Windows 8.1 dla producentów tabletów, urządzeń 2w1 jest darmowa. Jest to decyzja Microsftu mająca na celu zwiekszenie konkurencyjności. Tak więc taki zabieg może ale nie musi wskazywać przyszłą scieżkę dystrybucji systemów Windows X.

Licencja gratis do sprzętu - pytanie co z licencjami BOX? Czy będą takowe lub jaki będzie sposób ich dystrubucji. Co z Update'ami z 8,  8.1 i pozostałych systemów?

Czas pokaże.

Edited by M4TEUSZ
jarexpol likes this