JoahimJ Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2021 Czułem, że coś jest nie tam na 20H2 mimo tego, że to dobry mod od sromotnika. Wróciłem do LTSC. Na przyjkładnie opóźnienia osu przy moim sprzęcie, 20H2 +70ms, LTCS 45ms, używając opcji niskie opóźnienie w sterach nvidii 35-40ms opóźnienia. Warto wrócić do korzeni. Nowe mody nic nie wnoszą, chyba, że słabszy perforance od microshitu. Pozdr! @srom-otnik Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Już na finiszu, jeszcze kilka dni... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jespe, JoahimJ i JanKo6 lubią to Cytuj
acerec Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zapowiada się naprawdę zacnie!!! 16 minut temu, srom-otnik napisał: Już na finiszu, jeszcze kilka dni... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Franc Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Godzinę temu, srom-otnik napisał: Już na finiszu, jeszcze kilka dni... Dozujesz napięcie Mistrzu jak Alfred Hitchcock Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Ale dziś spróbuję wrzucić wersję testową JanKo6 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Można pobierać marcin23imk, JanKo6 i jespe lubią to Cytuj
telemach Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2021 zasysam, czy w Lite i Extreme działa Miracast oraz program [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] owo221 lubi to Cytuj
ziolek Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Siema. Ma kto link do pobierania ? Bo na MEGA mi nie dziala Cytuj
juliazero Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 @srom-otnikWersja extreme test. Laptop, T450s. Po zastosowaniu optymalizatora usług przestaje działać klawiatura w programach uwp, typu wyszukiwarka, ustawienia, panel z łącznością sieci bezprzewodowej. Po przywróceniu domyślnych - działa ok. Oprócz tego na razie nie stwierdzam innych problemów. ctfmon.exe odpowiada za klawiaturę w uwp. Wystarczy odpalić ręcznie w razie potrzeby. srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 8 minut temu, Daviteusz napisał: @srom-otnikWersja extreme test. Laptop, T450s. Po zastosowaniu optymalizatora usług przestaje działać klawiatura w programach uwp, typu wyszukiwarka, ustawienia, panel z łącznością sieci bezprzewodowej. Po przywróceniu domyślnych - działa ok. Oprócz tego na razie nie stwierdzam innych problemów. ctfmon.exe odpowiada za klawiaturę w uwp. Wystarczy odpalić ręcznie w razie potrzeby. lub wchodzisz w Autoruns -> Options, tam odznaczasz Hide Windows Entries i w zakładce Task Scheduler zaznaczasz pole: Microsoft\Windows\TextServicesFramework\MsCtfMonitor W wersji finalnej - zostawię Wam to działające, czułem, że będzie niezadowolenie, ale dzięki temu wylatuje jeden dodatkowy proces w Menedżerze zadań ;-) juliazero lubi to Cytuj
Wieniowaty Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Extreme zainstalowane. Optymalizator usług działa prawidłowo, wszystkie sterowniki uaktualnione, Magician działa, Linux File System działa. Za dużo nie instaluję bo i tak trzeba będzie przeinstalować na final, ale zapowiada się solidny system. srom-otnik lubi to Cytuj
mjlion Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Heja, Nie działa MSMQ w wersji Lite. Nie da się uruchomić poprzez PowerShell: wywala Error: 14081 Nie można odnaleźć zestawu, którego dotyczy dane odwołanie. Należy zrobić coś więcej aby uruchomić MSMQ czy jest wycięte w wersji Lite? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 40 minut temu, mjlion napisał: Heja, Nie działa MSMQ w wersji Lite. Nie da się uruchomić poprzez PowerShell: wywala Error: 14081 Nie można odnaleźć zestawu, którego dotyczy dane odwołanie. Należy zrobić coś więcej aby uruchomić MSMQ czy jest wycięte w wersji Lite? W lite nie można dodawać i usuwać funkcji systemu przez panel sterowania, więc jak chcesz mieć pełną funkcjonalność systemu, to tylko wersja FULL MSQM - usługa jest uruchomiona na AUTO tylko w trybie na domyślnych ustawieniach w Optymalizatorze Usług, ale czy da Ci to czego chcesz, nie wiem... Cytuj
piotrk123 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Ta wersja jest dalej bazowana na 1909? Cytuj
nudzija Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 @piotrk123 ltsc jest na 1809 Cytuj
mjlion Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 2 godziny temu, srom-otnik napisał: W lite nie można dodawać i usuwać funkcji systemu przez panel sterowania, więc jak chcesz mieć pełną funkcjonalność systemu, to tylko wersja FULL MSQM - usługa jest uruchomiona na AUTO tylko w trybie na domyślnych ustawieniach w Optymalizatorze Usług, ale czy da Ci to czego chcesz, nie wiem... Wiem, że nie mogę w wersji Lite przez panel sterowania, dlatego chciałem przez PowerShell - oczywiście na domyślnych ustawieniach. MSMQ potrzebne jest do programów które używam, bez tego nie chcą się nawet zainstalować. W poprzedniej wersji LTSC Lite (jak również LTSB) MSMQ było załączone, więc nic nie musiałem robić. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 10 minut temu, mjlion napisał: Wiem, że nie mogę w wersji Lite przez panel sterowania, dlatego chciałem przez PowerShell - oczywiście na domyślnych ustawieniach. MSMQ potrzebne jest do programów które używam, bez tego nie chcą się nawet zainstalować. W poprzedniej wersji LTSC Lite (jak również LTSB) MSMQ było załączone, więc nic nie musiałem robić. Chciałem aby system był jak najlżejszy, pomyślę - może final będzie miał w Lite/Extreme to czynne, ale musiałbym kroić obrazy od nowa, a średnio mi się uśmiecha.... Cytuj
mjlion Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2021 39 minut temu, srom-otnik napisał: Chciałem aby system był jak najlżejszy, pomyślę - może final będzie miał w Lite/Extreme to czynne, ale musiałbym kroić obrazy od nowa, a średnio mi się uśmiecha.... Może jest jakaś możliwość doinstalowania? To załatwiłoby sprawę. Googlam, ale znajduję tylko standardowo przez panel sterowania. Cytuj
roman59 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zainstalowana wersja Lite. Wszystko działa bardzo sprawnie. Jedynym felerem jest pojawiające się powiadomienie: "Włącz usługę Centrum zabezpieczeń Windows". W wersji Defender off też się pojawia. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 4 minuty temu, roman59 napisał: Zainstalowana wersja Lite. Wszystko działa bardzo sprawnie. Jedynym felerem jest pojawiające się powiadomienie: "Włącz usługę Centrum zabezpieczeń Windows". W wersji Defender off też się pojawia. Możesz ten komunikat wyłączyć lub też włączyć usługę Centrum zabezpieczeń - wtedy pozbędziesz się irytującego komunikatu. Szukasz po nazwie np wscsvc i ustawiasz na automatic z opóźnionym rozruchem lub ręczny Wówczas zwiększasz obciążenie systemu bezwartościowym dodatkowym procesem, czy warto? Cytuj
roman59 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Nic nie będę zmieniał. Od XP używam Twoich modów i taki komunikat to pikuś w porównaniu z tym co się dzieje z orginalnymi systemami. srom-otnik lubi to Cytuj
janek917 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SecurityHealthService] "Start"=dword:00000004 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender] "DisableAntiSpyware"=dword:00000001 Zapisz to w Notatniku ,daj zapisz jako -Wyłączanie Windows Defender Security Center.reg Dodaj do rejestru ,Klikając na utworzony plik. Może to pomoże. Cytuj
roman59 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 15 minut temu, janek917 napisał: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SecurityHealthService] "Start"=dword:00000004 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender] "DisableAntiSpyware"=dword:00000001 Zapisz to w Notatniku ,daj zapisz jako -Wyłączanie Windows Defender Security Center.reg Dodaj do rejestru ,Klikając na utworzony plik. Może to pomoże. Dzięki. Może by pomogło ale często takie zmiany powodują problemy w innych ustawieniach. Odpuszczę sobie i zostanę z tym powiadomieniem. Cytuj
juliazero Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Powiadomienie można wyłączyć, bodajże tutaj: Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Zabezpieczenia i konserwacja Cytuj
Franc Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Panowie, mam prośbę - w innych modach zmieniałem sobie wielkość czcionek w menu itp. za pomocą programiku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a teraz (w wersji Lite) nie zapisuje mi ustawień tych zmian - mógłby ktoś sprawdzić jak jest u niego? Z góry dziękuję. Ciekawe czy ja coś namieszałem czy MS wprowadził jakieś ograniczenia w ostatnich poprawkach Cytuj
srom-otnik Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Franc napisał: Panowie, mam prośbę - w innych modach zmieniałem sobie wielkość czcionek w menu itp. za pomocą programiku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a teraz (w wersji Lite) nie zapisuje mi ustawień tych zmian - mógłby ktoś sprawdzić jak jest u niego? Z góry dziękuję. Ciekawe czy ja coś namieszałem czy MS wprowadził jakieś ograniczenia w ostatnich poprawkach Hej, a próbowałeś czy zmiany są zapisywane przy ustawieniach domyślnych usług? Jeśli tak, to znajdę powód, jeśli na domyślnych nic to nie da - to raczej wina wewnętrzna Cytuj
Wieniowaty Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Ten program nie zmienia ustawień - one działają pod jego kontrolą. A więc trzeba go dodać do autostart i wszystko działa, na każdych usługach. Jest w nim zakładka Autostart. Cytuj
Franc Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Wieniowaty napisał: Ten program nie zmienia ustawień - one działają pod jego kontrolą. A więc trzeba go dodać do autostart i wszystko działa, na każdych usługach. Jest w nim zakładka Autostart. Zgadza się, to jest rozwiązanie, tylko nie chcę dodatkowego programiku działającego w tle, skoro dawniej raz ustawiłem i było gotowe (tak było na starszy mod LTSC Sromotnika i mod Ghosta). Muszę poszukać starszej wersji programu i porównać, ostatnio prawie 5 miesięcy siedziałem na JG7, teraz wrzuciłem na testy obecny mod i niespodzianka. A próbowałem to zrobić na domyślnych ustawieniach, no nic potestuję jeszcze, na razie wrzuciłem 2 CADy i wszystko gra, z innych programów tylko Firefox portable mi "zgłupiał" i starszą wersję zakładek mi udostępnił ... Cytuj
srom-otnik Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, Wieniowaty napisał: Ten program nie zmienia ustawień - one działają pod jego kontrolą. A więc trzeba go dodać do autostart i wszystko działa, na każdych usługach. Jest w nim zakładka Autostart. potwierdzam, sprawdziłem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi