carlosg Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 Witam! Czy to normalne, że windows pokazuje mi, że CPU 1 i CPU 3 ma status - "wstrzymany"? Mimo tego jest wykres jakby działały normalnie. Procesor to I5-3320M, Lenovo T430 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 Grzebałeś coś gdzie? Wygląda jak byś sobie wyłączył wielowątkowość. Zobacz do config, rozruch, opcje zaawansowane i czy tam nie masz ptaszka na liczbie procesorów? Jak masz to odznacz i zrestartuj kompa. Jak nie zobacz w bios czy nie wyłączyłeś hyperthreadingu. Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 3 minuty temu, BartAcid napisał: zobacz w bios czy nie wyłączyłeś hyperthreadingu Nie, to tylko poprawki M$ wyłączyły HT, bo już inaczej tych dziur załatać nie potrafią, a pojawiły się kolejne i końca nie widać BartAcid i piosylant lubią to Cytuj
carlosg Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 Ale ze jak Ms wyłączył? Tzn, że przez te poprawki nie korzystam w 100% z procesora? W msconfigu liczba procesorów jest odznaczona. W biosie Hyper Threading jest włączony Cytuj
Crazy36 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 Użyj programu parkcontrol [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 Tu chodzi o tzw. parkowanie rdzeni w celu oszczędzania energii - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 21 minut temu, Widzior napisał: Nie, to tylko poprawki M$ wyłączyły HT, bo już inaczej tych dziur załatać nie potrafią 17 minut temu, carlosg napisał: Ale ze jak Ms wyłączył? Tzn, że przez te poprawki nie korzystam w 100% z procesora? Kolega @Widzior żartuje. Póki co nie ma takich poprawek. Niczego nie instaluj. Masz coś skopane w systemie, wyłączony HT w biosie lub coś w ustawieniach planów zasilania. Być może coś namieszała jakaś aplikacja do zarządzania energią. Wejdź do opcji zasilania, ustaw plan wysoka wydajność i minimalny stan procesora 100%. Powinno pomóc, a jeśli nie, to mamy dużo większy problem do zdiagnozowania. Cytuj
carlosg Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2020 HT w biosie jest włączony. Minimalny stan jest na 100%. Cytuj
carlosg Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2020 Pamietam że wyłączałem wszelkie oszczędzanie energii w biosie, oraz wszystko na wysoką wydajność, bo używam laptopa do muzyki i zależy mi na najniższych latencjach. Spróbuję przywrócić fabryczne w biosie i zobaczymy. Ten procesor jest 2 rdzeniowy 2 wątkowy, mimo to nie powinno być informacji wstrzymane, tak? Cytuj
renatan Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2020 a ja mam 4 rdzenie i tez info o wstrzymaniu jarexpol lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2020 6 godzin temu, carlosg napisał: Ten procesor jest 2 rdzeniowy 2 wątkowy, mimo to nie powinno być informacji wstrzymane, tak? 2 rdzeniowy i 4 wątkowy. Nigdy nie widziałem komunikatu o wstrzymaniu rdzeni. Sprawka jakiegoś chorego softu do zarządzania energią albo skutek aktualizacji biosu/poprawek systemowych łatających dziury w procesorach Intela, gdzie zalecają właśnie wyłączenie HT. Cytuj
carlosg Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2020 Odkryłem coś. Odpaliłem dużo zakładek w przeglądarce. Wychodzi ze stanu wstrzymane, po czym kiedy jest spadek znowu wchodzi na "wstrzymane". Dlaczego tak się dzieje, skoro w biosie jak i w windowsie wszystkie opcje mam ustawione na najwyższą wydajność? Zastanawiam się czy nie przejść na W10, może jest bardziej ogarnięty. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2020 Godzinę temu, carlosg napisał: Zastanawiam się czy nie przejść na W10, może jest bardziej ogarnięty. W tej kwestii bez znaczenia, albo jeszcze gorzej. A ten Win 7, to oryginalny, czysty czy jakiś mod? Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2020 Godzinę temu, carlosg napisał: Odpaliłem dużo zakładek w przeglądarce. Wychodzi ze stanu wstrzymane, po czym kiedy jest spadek znowu wchodzi na "wstrzymane". A ty czytałeś to co napisałem i ten link, który podałem? Tam masz wszystko wytłumaczone. Rdzenie/wątki "parkują" jak nie są potrzebne, i nie wiem dokładnie od czego to zależy, bo na niektórych sprzętach tak się nie dzieje, a na niektórych tak. Dużo jest tematów w necie o tym, poczytaj sobie. Może odpowiada za to BIOS, może jakaś poprawka w systemie...kij wie. Cytuj
carlosg Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2020 11 godzin temu, wiktorynek napisał: W tej kwestii bez znaczenia, albo jeszcze gorzej. A ten Win 7, to oryginalny, czysty czy jakiś mod? Licencję mam. Jednak oryginalnego systemu na płycie nie mam, że strony Microsoftu nie da rady, bo to jest jakiś OEM i tylko można uzyskać z Lenovo ale życzą sobie za to pieniądze, kpina. Z della mogłem normalnie pobierać. Tutaj ten który mam jest z basewin i podobno tam są czyste wersję. Z modów jedynie jakie wgrałem to usunięcie telemetrii, ale to wczoraj, więc nie od tego. Chyba, że może ktoś z Was ma oryginalny W7 pro od Lenovo? Możliwe, że już są wgrane tam pewne poprawki od nich w system? Cytuj
piosylant Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2020 Pobierz czysty W7. Wpisz klucz z naklejki. System będzie oryginalny i licencjonowany. Nie trać czasu na myślenie o zasyfionych systemach od producentów sprzętu, bo nic to nie da ani w kwestii legalności, ani w wydajności. nudzija lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2020 Czyli w kwestii systemu jest wszystko w porządku. Zostaje bios (zainstalowany najnowszy?), sterowniki (raczej wątpię), program do zarządzania energią od Lenovo. W ostateczności zainstalowanie od nowa systemu, ponieważ czasem zdarzają się rzeczy, które nie śnią się informatykom. Cytuj
razor1995 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2020 Wyłącz sobie parkowanie rdzeni jeśli tak bardzo Ci zależy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To jest normalne zachowanie, nie ma co szukać sensacji. Cytuj
sahipp Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2020 kurcze a pomyśleć że kiedyś jak kupowałeś laptopa to dostawałeś płytę instalacyjną z windowsem, do tego płyta ze sterownikami a dziś... recovery i ogólnie zrób sobie sam albo zapłać.... Nie wiem taką poradę kiedyś dostałem w przypadku zakupu nowych sprzętów. Zaraz po zakupie zgłosić producentowi że podczas pierwszego uruchomienia coś się zawiesiło i całe oprogramowanie szlak trafił... ponoć czasem to przechodzi że w takim przypadku producent potrafi wysłać w ramach gwarancji komplet oprogramowania od konkretny sprzęt.... Ile w tym prawdy, nie wiem.... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2020 Godzinę temu, razor1995 napisał: Wyłącz sobie parkowanie rdzeni jeśli tak bardzo Ci zależy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To jest normalne zachowanie, nie ma co szukać sensacji. Nie na Intelu, i nie jak ustawiasz minimalny stan procesora 100%. Parkowanie rdzeni, to domena AMD FX. Osobiście nigdy nie widziałem takiej sytuacji w przypadku procesorów Intel. Kilka przykładów z sieci: " O ile użytkownik nie zmieni ustawień BIOS-u lub nie zmieni ustawień pracy rdzeni/taktowań procesora odpowiednimi programami, procesor zawsze będzie starał się wykonać daną czynność przy użyciu wszystkich rdzeni/wątków." https://stalkerteam.pl/topic/8654-odparkowanie-rdzeni-procesora/ " Nie wierzę w to, że ludzie potrzebują czegoś takiego, jak soft do "odparkowania" i "parkowania" skoro tą robotę może robić sterownik, lub sam system > zarządzanie energią: pełna wydajność." https://forum.pclab.pl/topic/1198531-POMOC-Parkowanie-Procesora/ A ta porada, to fake: https://procesor.pl/news/jak-wylaczyc-parkowanie-rdzeni-w-procesorach-wielordzeniowych Uważam, że ta sytuacja wynikła wskutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności i prawdopodobnie coś nie tak ustawiło się w rejestrze - sterownik?, soft do zarządzania energią? Użyj tych programów, które podają - sam jestem ciekaw efektu. P.S. Jako, że ponoć w dziedzinie IT nie ma rzeczy niemożliwych, to przyznam, że spotykałem się już z dziwną sytuacją, że procesor nie chciał pracować w trybie turbo i nie jestem jedyny w tej materii, ale wszystkie rdzenie pracowały na 100% taktowania standardowego. Często pomagało zastosowanie innych sterowników, przełożenie innego procesora lub soft od Intela XTU. Cytuj
BartAcid Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2020 Co do systemu od Lenovo to chyba w czasie gwarancji można pobrać obraz płyty z systemem za darmo. Potem trzeba zapłacić. Co do wpisania klucza z naklejki rób to po zainstalowaniu systemu, gdy w trakcie wyskoczy monit o numer to go pomiń. Mi się akurat kilka razy zdażyło że procek chodził na stałe na minimalnym mnożniku i mulił strasznie. Dopiero zwykle nieco starsze stery pomagały. Cytuj
jou300 Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2020 Pobierz program autoruns i zrób zdjęcie co ci się ładuje i pokaż nam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi