Skocz do zawartości

Wstrzymane rdzenie/wątki procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czy to normalne, że windows pokazuje mi, że CPU 1 i CPU 3 ma status - "wstrzymany"? Mimo tego jest wykres jakby działały normalnie.

Procesor to I5-3320M, Lenovo T430

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Grzebałeś coś gdzie? Wygląda jak byś sobie wyłączył wielowątkowość. Zobacz do config, rozruch, opcje zaawansowane i czy tam nie masz ptaszka na liczbie procesorów?

Jak masz to odznacz i zrestartuj kompa. Jak nie zobacz w bios czy nie wyłączyłeś hyperthreadingu.

Opublikowano
21 minut temu, Widzior napisał:

Nie, to tylko poprawki M$ wyłączyły HT, bo już inaczej tych dziur załatać nie potrafią

17 minut temu, carlosg napisał:

Ale ze jak Ms wyłączył? Tzn, że przez te poprawki nie korzystam w 100% z procesora?

Kolega @Widzior żartuje. Póki co nie ma takich poprawek.

Niczego nie instaluj. Masz coś skopane w systemie, wyłączony HT w biosie lub coś w ustawieniach planów zasilania. Być może coś namieszała jakaś aplikacja do zarządzania energią. Wejdź do opcji zasilania, ustaw plan wysoka wydajność i minimalny stan procesora 100%. Powinno pomóc, a jeśli nie, to mamy dużo większy problem do zdiagnozowania.

Opublikowano

Pamietam że wyłączałem wszelkie oszczędzanie energii w biosie, oraz wszystko na wysoką wydajność, bo używam laptopa do muzyki i zależy mi na najniższych latencjach. Spróbuję przywrócić fabryczne w biosie i zobaczymy. 

Ten procesor jest 2 rdzeniowy 2 wątkowy, mimo to nie powinno być informacji wstrzymane, tak? 

Opublikowano
6 godzin temu, carlosg napisał:

Ten procesor jest 2 rdzeniowy 2 wątkowy, mimo to nie powinno być informacji wstrzymane, tak? 

2 rdzeniowy i 4 wątkowy. Nigdy nie widziałem komunikatu o wstrzymaniu rdzeni. Sprawka jakiegoś chorego softu do zarządzania energią albo skutek aktualizacji biosu/poprawek systemowych łatających dziury w procesorach Intela, gdzie zalecają właśnie wyłączenie HT. 

Opublikowano

Odkryłem coś. Odpaliłem dużo zakładek w przeglądarce. Wychodzi ze stanu wstrzymane, po czym kiedy jest spadek znowu wchodzi na "wstrzymane".

Dlaczego tak się dzieje, skoro w biosie jak i w windowsie wszystkie opcje mam ustawione na najwyższą wydajność?

Zastanawiam się czy nie przejść na W10, może jest bardziej ogarnięty.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
Godzinę temu, carlosg napisał:

Odpaliłem dużo zakładek w przeglądarce. Wychodzi ze stanu wstrzymane, po czym kiedy jest spadek znowu wchodzi na "wstrzymane".

A ty czytałeś to co napisałem i ten link, który podałem? Tam masz wszystko wytłumaczone. Rdzenie/wątki "parkują" jak nie są potrzebne, i nie wiem dokładnie od czego to zależy, bo na niektórych sprzętach tak się nie dzieje, a na niektórych tak. Dużo jest tematów w necie o tym, poczytaj sobie. Może odpowiada za to BIOS, może jakaś poprawka w systemie...kij wie.

Opublikowano
11 godzin temu, wiktorynek napisał:

W tej kwestii bez znaczenia, albo jeszcze gorzej. A ten Win 7, to oryginalny, czysty czy jakiś mod?

Licencję mam. Jednak oryginalnego systemu na płycie nie mam, że strony Microsoftu nie da rady, bo to jest jakiś OEM i tylko można uzyskać z Lenovo ale życzą sobie za to pieniądze, kpina. Z della mogłem normalnie pobierać. Tutaj ten który mam jest z basewin i podobno tam są czyste wersję. Z modów jedynie jakie wgrałem to usunięcie telemetrii, ale to wczoraj, więc nie od tego.

Chyba, że może ktoś z Was ma oryginalny W7 pro od Lenovo?

Możliwe, że już są wgrane tam pewne poprawki od nich w system? 

Opublikowano

Czyli w kwestii systemu jest wszystko w porządku. Zostaje bios (zainstalowany najnowszy?), sterowniki (raczej wątpię), program do zarządzania energią od Lenovo. W ostateczności zainstalowanie od nowa systemu, ponieważ czasem zdarzają się rzeczy, które nie śnią się informatykom.

Opublikowano

kurcze a pomyśleć że kiedyś jak kupowałeś laptopa to dostawałeś płytę instalacyjną z windowsem, do tego płyta ze sterownikami a dziś... recovery i ogólnie zrób sobie sam albo zapłać.... Nie wiem taką poradę kiedyś dostałem w przypadku zakupu nowych sprzętów. Zaraz po zakupie zgłosić producentowi że podczas pierwszego uruchomienia coś się zawiesiło i całe oprogramowanie szlak trafił... ponoć czasem to przechodzi że w takim przypadku producent potrafi wysłać w ramach gwarancji komplet oprogramowania od konkretny sprzęt.... Ile w tym prawdy, nie wiem....

Opublikowano
Godzinę temu, razor1995 napisał:

Wyłącz sobie parkowanie rdzeni jeśli tak bardzo Ci zależy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To jest normalne zachowanie, nie ma co szukać sensacji.

Nie na Intelu, i nie jak ustawiasz minimalny stan procesora 100%. Parkowanie rdzeni, to domena AMD FX. Osobiście nigdy nie widziałem takiej sytuacji w przypadku procesorów Intel.

Kilka przykładów z sieci:

" O ile użytkownik nie zmieni ustawień BIOS-u lub nie zmieni ustawień pracy rdzeni/taktowań procesora odpowiednimi programami, procesor zawsze będzie starał się wykonać daną czynność przy użyciu wszystkich rdzeni/wątków."

https://stalkerteam.pl/topic/8654-odparkowanie-rdzeni-procesora/

" Nie wierzę w to, że ludzie potrzebują czegoś takiego, jak soft do "odparkowania" i "parkowania" skoro tą robotę może robić sterownik, lub sam system > zarządzanie energią: pełna wydajność."

https://forum.pclab.pl/topic/1198531-POMOC-Parkowanie-Procesora/

A ta porada, to fake: https://procesor.pl/news/jak-wylaczyc-parkowanie-rdzeni-w-procesorach-wielordzeniowych

Uważam, że ta sytuacja wynikła wskutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności i prawdopodobnie coś nie tak ustawiło się w rejestrze - sterownik?, soft do zarządzania energią?

Użyj tych programów, które podają - sam jestem ciekaw efektu.

P.S. Jako, że ponoć w dziedzinie IT nie ma rzeczy niemożliwych, to przyznam, że spotykałem się już z dziwną sytuacją, że procesor nie chciał pracować w trybie turbo i nie jestem jedyny w tej materii, ale wszystkie rdzenie pracowały na 100% taktowania standardowego. Często pomagało zastosowanie innych sterowników, przełożenie innego procesora lub soft od Intela XTU.

Opublikowano

Co do systemu od Lenovo to chyba w czasie gwarancji można pobrać obraz płyty z systemem za darmo. Potem trzeba zapłacić. 

Co do wpisania klucza z naklejki rób to po zainstalowaniu systemu, gdy w trakcie wyskoczy monit o numer to go pomiń.

Mi się akurat kilka razy zdażyło że procek chodził na stałe na minimalnym mnożniku i mulił strasznie. Dopiero zwykle nieco starsze stery pomagały.