Skocz do zawartości

Pendrive GOODRAM - dysk jest chroniony przed zapisem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pendrive działał cały czas, był używany przynajmniej parę razy w miesiącu - czy to jako dodatkowa pamięć do konsoli, czy po prostu żeby coś przenieść, czasami jako backup jakichś plików. Ostatni raz pendrive działał tydzień temu, od tamtego czasu sobie po prostu leżał i nie był używany.

Dzisiaj podłączając przed próbą wrzucenia czegoś na pendrive wyskakuje błąd jak w tytule. Usuwać z pendriva się da, ale nie da się nic na nim zapisać. Po podłączeniu do USB wyświetla się jako Dysk USB (F:), przy próbie wejścia na niego wyskakuje, żeby sformatować więc to robię i wyskakuje, że system Windows nie może sformatować F [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale oo tej próbie sformatowania go, dysk jest prawidłowo wyświetlany i da się na niego wejść [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Używałem HDDLLF, ale nic nie dało. Tak samo niby dedykowane narzędzie ALCOR MP_v15.09.15.00, ale także się nie da bo wyskakuje poniższy błąd

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przez zarządzanie dyskami wygląda to tak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Może ktoś wie co jeszcze mogę zrobić żeby ten dysk odblokować?

Dane z ChipGenius

Opublikowano

Próbowałeś komendy "clean" w diskpart? 

Obawiam się iż pendriv dożył swoich dni.

też się tego obawiam, ale jednak może jest jeszcze jakaś nadzieja :(

Opublikowano

Jak skopiowałeś wszystko to możesz jeszcze spróbować low level format (np. tym:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Albo wgrać firmware kontrolera na nowo, może odblokuje. Szukaj po VID/PID na stronce USBDEV.ru lub w guglu

Opublikowano

też się tego obawiam, ale jednak może jest jeszcze jakaś nadzieja 

Jak diskpart nie ruszył tego to pendriv jest do kosza i na 99,99% żadne niskopozomowe formatowanie tego nie ruszy.

Opublikowano

Pewnie masz rację. Ale :)

Spróbować nie zaszkodzi, czasem się kontroler krzaczy lub gdzieś po błędzie ustawia flagę tylko do odczytu.

Pytanie czy twórcy tematu chce się bawić.

A GOODRAM nie ma przypadkiem dożywotniej gwarancji? Może wymienią na nowy. Sam mam Padniętego goodrama 16GB który czeka na utylizację.

Generalnie przy dzisiejszej cenie pendrivów nie warto kombinować (chyba że dla wprawy), lepiej kupić nowy.

Opublikowano

Temat na forum już kilka razy się pojawiał. Ja sam miałem podobny przypadek, próbowałem wiele sposobów i nic nie pomogło. Są to miernej jakości pendrivy, ja swój po prostu oddałem na gwarancji.

Nie wszystkie!!!

Ja swojego goodrama naprawiałem 2 razy i pomogło. Kiedyś też naprawiłem pendrive Intenso za pomocą MPtoola

Opublikowano
W dniu 1.08.2017 o 09:17, Rudio napisał:

Pewnie masz rację. Ale :)

Spróbować nie zaszkodzi, czasem się kontroler krzaczy lub gdzieś po błędzie ustawia flagę tylko do odczytu.

Pytanie czy twórcy tematu chce się bawić.

A GOODRAM nie ma przypadkiem dożywotniej gwarancji? Może wymienią na nowy. Sam mam Padniętego goodrama 16GB który czeka na utylizację.

Generalnie przy dzisiejszej cenie pendrivów nie warto kombinować (chyba że dla wprawy), lepiej kupić nowy.

Owszem, ale musisz mieć dokument zakupu i to na dodatek od autoryzowanego sprzedawcy Goodram a nie np paragon ze sklepu Allegro

Opublikowano

Ludzie lubią komplikować sobie życie a w takich przypadkach trzeba najpierw włożyć pendrive   do innego dowolnego kompa i próbować zrobić format 

w moim przypadku kilka razy się udało .bo mam dwa pecety 1 z win 10 ,2 z win7 i 7-ka zawsze taki penek formatowała i do dnia dzisiejszego są sprawne.

Opublikowano

To już drugi (oba innych firm Znanych z wyższych półek tych co do nich nie sięgam) USB Pendrive podpięte na stałe pod USB - jeden Modem/Router, drugi pod TV-android przestały działać po około 1 roku. Windows nie widzi nie można sformatować bo ich nie widzi system, tylko słychać dźwięk podpięcia i koniec opisy z neta nie stawiają ich do życia.