Jump to content

Jak oceniasz domyślne włączenie nowych natywnych sterowników NVMe?  

36 members have voted

1. 1. Jak oceniasz domyślne włączenie nowych natywnych sterowników NVMe?

• Pozytywnie
      26
    • Negatywnie
      10

Recommended Posts

Posted
W dniu 11.01.2026 o 11:25, Achon napisał(a):

No więc jest dobrze i jest niedobrze. (-:

Nowe sterowniki NVME zadziałały od razu po instalce.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jest poprawa IOPS przy zapisie.

-------------------------------

Co więc jest niedobrze?

Żeby skutecznie odinstalować Defendera trzeba odpalić "Defender Remowera" w "Trybie awaryjnym" - normalnie działający system, teraz nie pozwoli go usunąć. Jakieś nowe zabezpieczenia doszły Antimalware itd..

Tymczasem próba wejścia w tryb awaryjny na tych nowych sterownikach zakończyła się totalnym niepowodzeniem. Device error i totalna zwiecha kompa.

Po restarcie normalnym, wpisy w rejestrze 'FeatureManagement\Overrides' znikły, a system przywrócił stare sterowniki.

Zalecenie.

Nie uruchamiać domyślnie tych nowych sterowników.

Zrobić folder w dodatkach "Test nowych sterowników NVME" - kto chce, na własne ryzyko je załącza.

Best Regards.

@Achon po sieci krąży rozwiązanie problemu niedziałania trybu awaryjnego z nowymi sterownikami NVMe.

W skrócie - tryb awaryjny nie działa z nowymi sterownikami NVMe, bo nie są one domyślne ładowane.

Rozwiązaniem jest wymuszenie ładowania sterowników w trybie awaryjnym:

Zapewne w naszej polskiej wersji systemu odpowiednimi wpisami będą:

Zastrzegam, że nie sprawdzałem powyższych wpisów...

Jeżeli potwierdzisz, że te dwa wpisy zadziałały - można rozważyć zaktualizowanie obrazu .iso, chociaż jestem na rozdrożu.

Ty rekomendujesz status neutralny - domyślnie nie odblokowywać ich, wyniki ankiety z kolei są optymistyczne - więcej osób na tę chwilę pozytywnie ocenia domyślne włączenie nowych sterowników.

Ostrzeżenie:

I materiały do poczytania [eng]:

Na tę chwilę wygląda to tak:

Jest efekt WOW, jest efekt placebo, ale w praktyce te IOPS to tylko cyferki w benchmarkach - na papierze fajnie wygląda, ale w codziennym użytkowaniu niby nie czuć tego przyrostu mocy.

Obawiam się, że jak dodam sugerowane wpisy związane z trybem awaryjnym to mogą wystąpić problemy z aktywnym szyfrowaniem usługi Bitlocker (z czego sam korzystam).

Żeby to miało ręce i nogi dalszy etap powinien wyglądać następująco:

1. Najpierw Testujący mający wpięty dysk NVMe w płytę główną upewnia się, że zawiesza się u niego tryb awaryjny

2. Otwiera cmd.exe, dodaje i zatwierdza poniższe dwie linie:

3. Sprawdza czy pomogło

4. Szyfruje partycję systemową usługą Bitlocker

5. Próbuje wejść w tryb awaryjny, po wyjściu z trybu awaryjnego zalogować się w systemie - aby upewnić się, że poprawka nie gryzie się z usługą Bitlocker

Bez tak skrupulatnego testu prędzej przywrócę dotychczasowe sterowniki niż zaryzykuję zmiany w ciemno, bo im dalej w las (dżunglę) tym bardziej niebezpieczne rejony utraty stabilności systemu i zgubienia się.

Posted (edited)

Cuda się zdarzają !! 🙂

@Kocurek wydał Windows 11 w wersji PRO 🙂

moje serducho raduje się, że będę mógł przetestować system na swoim kluczu 🙂

w planie mam testowanie świeżynki @Kocurek i @srom-otnik, gdy tylko wyzdrowieje, gdyż coś mnie poskładało, i ledwo żyję.

Pozdrawiam Mistrzowie 🙂

Edited by FILAGOL
Jak zwykle literówka :-)
Posted

Dziękuję @FILAGOL za miłe słowa - kuruj się, omija Cię niestety atmosfera oczekiwania w napięciu jak na północ w sylwestra, czy comiesięczne aktualizacje przejdą, a jeśli tak - czy system się nie rozsypie.

FILAGOL likes this
Posted

Dziękuję za słowa otuchy 🙂

Najlepiej skwitowała, moja Małżonka: "Zamiast się kurować i wracać do zdrowia, to cieszysz się na jakieś systemy jak dziecko w sklepie z zabawkami..., i już Cię nosi."

Nie będę zadzierał z Małżonką hahaha

Chłopaki @Kocurek i @srom-otnik jakkolwiek to zabrzmi, myślę o Waszych modach.

(Nosi mnie) 

Pozdrawiam

Groszek1962 and Kocurek like this
Posted
16 minut temu, FILAGOL napisał(a):

Dziękuję za słowa otuchy 🙂

Najlepiej skwitowała, moja Małżonka: "Zamiast się kurować i wracać do zdrowia, to cieszysz się na jakieś systemy jak dziecko w sklepie z zabawkami..., i już Cię nosi."

Nie będę zadzierał z Małżonką hahaha

Chłopaki @Kocurek i @srom-otnik jakkolwiek to zabrzmi, myślę o Waszych modach.

(Nosi mnie) 

Pozdrawiam

...ach te nasze Połówki, też mam z tym hobby "pod górkę" hihi

Posted
W dniu 12.01.2026 o 15:58, Kocurek napisał(a):

Dziękuję @FILAGOL za miłe słowa - kuruj się, omija Cię niestety atmosfera oczekiwania w napięciu jak na północ w sylwestra, czy comiesięczne aktualizacje przejdą, a jeśli tak - czy system się nie rozsypie.

Aktualizacja Styczniowa przeszła szybko i sprawnie za pierwszym razem

Kocurek and FILAGOL like this
Posted
2 minuty temu, Chopek napisał(a):

Aktualizacja Styczniowa przeszła szybko i sprawnie za pierwszym razem

brawoty.gif

Posted
W dniu 11.01.2026 o 11:32, Kocurek napisał(a):

Tak przy okazji - oryginalne ISO Windows 11 25h2 Pro nie lubi się z moim starszym VirtualBoxem:

Sprostowanie:

Problem jest wyłącznie z obrazem iso pobranym ze strony WinISO.pl, po pouczeniu przez @ERICs3 pobrałem oficjalne wydanie .iso z września 2025 z oficjalnej strony Microsoft (Media Creation Tool wpisane Google):

I działa - idę oglądać. Także właściciel strony internetowej winiso.pl nie postarał się tym razem.

Pierwsze spostrzeżenie: oficjalny obraz Microsoftu z wersją Pro jest o ~900 MB większy.

8 godzin temu, Chopek napisał(a):

Wielki szacunek dla Ciebie za wersję PRO

@Chopek Dziękuję za miłe słowa. Efekty wspólnej pracy - rok temu było o tym czasie o wiele biedniej.

[Dodano]

SHIFT+F10 + komenda OOBE\BYPASSNRO wydaje się działać na tej wersji .iso z Microsoftu - zrobił się restart instalatora - patrzę co się pobierze:

lv4SbK1.png

[Dodano]

Pomimo użycia komendy OOBE\BYPASSNRO, która zrobiła restart instalatora - nie widzę opcji utworzenia konta offline - odłączę z ciekawości kabel i jeszcze raz sprawdzę:

12qBNEI.png

[Dodano]

Po odłączeniu kabla i ponownym podaniu komendy: OOBE\BYPASSNRO można już utworzyć konto lokalne:

BX2YbRf.png

[Dodano]

Outlook niepotrzebny, Solitaire & Casual Games jakoś nie mają tego klimatu w chmurze, nie przepadam za LinkedIn...

Widżet z pogodynką niby fajny, ale dla mnie zbędny bajer, w trayu przy zegarze próba narzucenia usługi chmurowej OneDrive.

efiy6LV.png

Hmmmm 163 procesy...

yNYCi4w.png

Hmmm... może niepotrzebnie upieram się przy klasycznym Notatniku - ten nowy - jak się wyłączy mu domyślnie ikonkę Copilota wygląda nadal schludnie i ma tę opcję czarnego motywu:

bSq5RtE.png

[Dodano]

Po aktualizacjach... jednak nie.

AkwgfAd.png

Chociaż...

xQ2mK5l.png

qGBvXfD.png

No, ale... cenię sobie klasyczne pliki binarne (.exe)...

[Dodano]

Po aktualizacjach się uspokoiło w procesach:

8sxELZf.png

... a wersja pakietu funkcji nie uległa podwyższeniu na oryginalnym Pro - więc pytanie nadal otwarte co będzie:

EQ5RmkZ.png

[Dodano]

Zagubione pstryczki wróciły - choć może to dlatego, że dodatki VirtualBox wgrałem:

1cPHOlE.png

[Dodano]

Trochę przytłacza:

hXX38wI.png

LAGUNA likes this
Posted

Wypowiem się odnośnie tych sterowników NVMe (dodane wpisy) a nie tej modyfikacji. Rzeczywiście jest problem z trybem awaryjnym (użyłem DDU) ale dało się w niego wejść do ostatniej aktualizacji. Po jej instalacji i próbie wejścia w tryb awaryjny nie udało mi się już uruchomić systemu. Nie udało mi się przywrócić z punktu przywracania (błąd), prób naprawy i innych kombinacji, jedyne co zadziałało to przywrócenie kompa do ustawień początkowych. Co ciekawe miałem kopię dysku zrobioną tym windosowskim narzędziem ale jej nie było widać. Przywróciłem system to sobie pomyślałem że z poziomu już działającego odzyskam stary z kopii...niestety system jej nie widzi. Jak to jest możliwe że nie widzi swojej własnej kopii stworzonej swoim narzędziem? Na dziś dzień użyłem z WIN PE acronisa do wykonania kopii i przyszłość pokarze jak to będzie.

Odnośnie modyfikacji rozumiem że nie jest to Lot tylko ma działać jak on?

Odnośnie tych sterów NVMe, czyli raczej na razie lepiej je sobie odpuścić niż eksperymentować?

Kocurek likes this
Posted

Dzień dobry, @ampa

Dziękuję za zainteresowanie wydaniami The Company oraz podzielenie się ze społecznością swoim dotychczasowym doświadczeniem z nowymi natywnymi sterownikami NVMe firmy Microsoft.

11 godzin temu, ampa napisał(a):

Odnośnie modyfikacji rozumiem że nie jest to Lot tylko ma działać jak on?

Windows z tego tematu to Windows 11 Pro.

GPAFQSl.png

Jest to brat bliźniak LTSC TC w odmianie Pro, aby można było legalnie użytkować system, co zapewnia jasne i przejrzyste warunki licencjonowania, zgodne ze standardowymi zasadami użytkowania systemów Windows, eliminując potrzebę stosowania specjalistycznych licencji przeznaczonych dla urządzeń dedykowanych.

11 godzin temu, ampa napisał(a):

Odnośnie tych sterów NVMe, czyli raczej na razie lepiej je sobie odpuścić niż eksperymentować?

Decyzja należy do Użytkownika.

Przedstawiłem rozwiązanie umożliwiające prawidłowe korzystanie z trybu awaryjnego oraz poprosiłem o wykonanie testu w celu weryfikacji działania.

Do tej pory żaden z Użytkowników nie opublikował wyników przeprowadzonych testów.

Jeżeli Użytkownik preferuje dotychczasowe sterowniki NVMe, należy skorzystać ze skrótu `Rozwiązywanie problemów` znajdującego się na pulpicie, następnie przejść do podfolderu `Problem ze sterownikami NVMe`.

Zacytuję:

W dniu 12.01.2026 o 03:52, Kocurek napisał(a):

@Achon po sieci krąży rozwiązanie problemu niedziałania trybu awaryjnego z nowymi sterownikami NVMe.

W skrócie - tryb awaryjny nie działa z nowymi sterownikami NVMe, bo nie są one domyślne ładowane.

Rozwiązaniem jest wymuszenie ładowania sterowników w trybie awaryjnym:

Zapewne w naszej polskiej wersji systemu odpowiednimi wpisami będą:

Zastrzegam, że nie sprawdzałem powyższych wpisów...

Jeżeli potwierdzisz, że te dwa wpisy zadziałały - można rozważyć zaktualizowanie obrazu .iso, chociaż jestem na rozdrożu.

Ty rekomendujesz status neutralny - domyślnie nie odblokowywać ich, wyniki ankiety z kolei są optymistyczne - więcej osób na tę chwilę pozytywnie ocenia domyślne włączenie nowych sterowników.

Ostrzeżenie:

I materiały do poczytania [eng]:

Na tę chwilę wygląda to tak:

Jest efekt WOW, jest efekt placebo, ale w praktyce te IOPS to tylko cyferki w benchmarkach - na papierze fajnie wygląda, ale w codziennym użytkowaniu niby nie czuć tego przyrostu mocy.

Obawiam się, że jak dodam sugerowane wpisy związane z trybem awaryjnym to mogą wystąpić problemy z aktywnym szyfrowaniem usługi Bitlocker (z czego sam korzystam).

Żeby to miało ręce i nogi dalszy etap powinien wyglądać następująco:

1. Najpierw Testujący mający wpięty dysk NVMe w płytę główną upewnia się, że zawiesza się u niego tryb awaryjny

2. Otwiera cmd.exe, dodaje i zatwierdza poniższe dwie linie:

3. Sprawdza czy pomogło

4. Szyfruje partycję systemową usługą Bitlocker

5. Próbuje wejść w tryb awaryjny, po wyjściu z trybu awaryjnego zalogować się w systemie - aby upewnić się, że poprawka nie gryzie się z usługą Bitlocker

Bez tak skrupulatnego testu prędzej przywrócę dotychczasowe sterowniki niż zaryzykuję zmiany w ciemno, bo im dalej w las (dżunglę) tym bardziej niebezpieczne rejony utraty stabilności systemu i zgubienia się.

Groszek1962 and LAGUNA like this
Posted

Mojemu koledze spodobało się, że wyszła wersja Pro i może jej legalnie używać - podzielił się ze mną zrzutem ekranu jak dostosował system pod siebie - jest to o tyle szczególne, że to na co dzień fan Linuxa - różne miał w swoim życiu. Mint, Debian... 

Efekty poniżej - publikuję za jego zgodą:

Groszek1962 likes this
Posted

Witam i mam pytanko czy ta wstawka  jako  drugie ISO z tą samą datą jest tą wersją z którą akurat ja miałem dylemat ? Czy to jest drugi obraz, bo nie wiem może bym wrzucił na Machin_PC ? :) :) :) i jakieś testy ?  Pozdrówka

FILAGOL and Kocurek like this
Posted
45 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Witam i mam pytanko czy ta wstawka  jako  drugie ISO z tą samą datą jest tą wersją z którą akurat ja miałem dylemat

Każda wstawka jest oznaczona innym numerem. Najnowsza to:

Kocurek and Groszek1962 like this
Posted

Dokładnie ja napisałeś, tyle tylko że usunąłem obraz i tak szczerze to nie pamiętam czy był 1 czy 2 bo data bez zmian. Dlatego zapytć u źródełka, gdyż dość duża wymiana wpisów była na problemy które ciekawostka ?  mnie chyciły ? I albo za mocny komp i nowy albo to tylko PC. A i jeszcze Win 7 na tym zestawie też nie idzie instalka, pomimo poprawek które nanosił  Sam Mistrz w Swej Klasie - - Kocurek -- za co bardzo dziękuje. Pozdrawiam

Kocurek likes this
Posted

@Groszek1962 dziękuję za pytanie oraz mam nadzieję, że wypoczęty jesteś na końcówce spokojnego weekendu. 🥰😇

Po Twoim zgłoszeniu na próbę pilnie ponownie spakowałem plik install.esd, aby upewnić się, że nie zawiera błędu i opublikowałem drugi plik .iso w tym samym dniu - możesz pobrać i sprawdzić, czy problem nadal występuje.

W tym zamieszaniu przeoczyłem, aby o tym wspomnieć, więc dobrze, że zwróciłeś się z pytaniem.

Groszek1962 likes this
Posted

Witam Ponownie - Instalka przed 23 - ą i tu MUSZĘ TO NAPISAĆ -- CAŁOŚĆ WRAZ ZE STEROWNIKAMI NIE SPEŁNA 6 MIN --- Aż Sam kręcę głową ale tak to wygląda

Dalej gdyby nie to choć to nie WIELKI PROBLEM- Sterowniki Na umówmy 12 szt !!! 4 trzeba wskazywać folder ręcznie ( a nie w jeden folder nie wyszuka, ALE TO PIKUŚ )

Mogę z czystym SUMIENIEM TERAZ NAPISAĆ 

PANIE Kocurek JAK TO MOŻLIWE ?????????

A jednak gdyby teraz co zrobię to OCENA na tę CHWILĘ 

W skali 1 do 10  =  10  👍👍👍

W skali 1 do 5  = 5   👍👍👍

SZYBKOŚĆ< STABILNOŚĆ< AKTUALIZACJE< SPOKÓJ SYSTEM___ CISZA ,PRĘDKOŚCI KOPIOWANIA,  PAKOWANIA I ROZPAKOWYWANIA DUŻYCH NAWET BARDZO DUŻYCH PLIKÓW ROBI WRAŻENIE --To je TOoooooooo. PANY JAK WY TO TERAZ ROBICIE ???Teraz pracuje , a ma połowa chyba słyszy tylko mój ciężki oddech z wrażenia bo komp tylko się mieni kolorami w całej okazałości. No i tu pchwalę 🙂 sprawiłem nowy domek dla May_PC  -- czyli ASUS ROG HYPERION GR701 BTF EDITION 🤠

Aktywacja natychmiastowa z automatu, WIFI, BLUETOOTH  Bez zarzutów  Mi łączy Wszycho co mam i potrzebuje w chatce !!!!

Tak że JEST SPOKO I OK no przecież nie wątpiłem że tak będzie ---BRAWOoooooooooo

No i rzecz NAJWAŻNIEJSZA z tym tylko że teraz System podczas pierwszego testu AIDA (Podpowiedział tak się umówmy ) NIE ZAWIESIŁ SIĘ i mogłem przeszukiwać  system  -- A podpowiedź była jednoznaczna. Poprawiono ustawiono no i PANIE TO OGIEŃ nie nie ten sam komputer 👏👏👍. SYSTEM ZALICZONY teraz dalsze częśc pracy benchmary, cinebenche, FF benchmary - koszmary, i na koniec jak ja to nazywam rozpierduchą czyli pierwszy raz komputer w domu Instalki co popadnie, usuwanie do bólu, łącznie z tak zwanym na ŻYWCA. Jak to zliczy to KLĘKAJCIE NARODY

A POWIEM - NAPISZĘ właśnie dziś zakończyłem testy JG Win 25H2 Pro  i wiadomo 5 i 10 PANOWIE POGRATULOWAĆ,-- Pomysłów, cierpliwości, wytrwałości -  WIELKI SZACUNEK,    DZIĘKUJE ŻE JESTEŚCIE I TO ROBICIE 

Pozdrawiam

Jeszcze tylko MISTRZU Kocurek w Swej klasie jest poprostu ZAJ.........Fajnie 👍👏🤠

Kocurek likes this
Posted
5 godzin temu, Groszek1962 napisał(a):

No i tu pchwalę 🙂 sprawiłem nowy domek dla May_PC  -- czyli ASUS ROG HYPERION GR701 BTF EDITION 🤠

Chętnie (i nie tylko ja) bym obejrzał zdjęcia jak wygląda Twój komputer po modernizacji z zewnątrz i wewnątrz - zawsze miło popatrzeć na wypieszczone cacuszko jak wygląda na żywo niż zdjęcia katalogowe.

Zrobiliście 📸 foty przed i po?

No i rzecz NAJWAŻNIEJSZA z tym tylko że teraz System podczas pierwszego testu AIDA (Podpowiedział tak się umówmy ) NIE ZAWIESIŁ SIĘ i mogłem przeszukiwać  system  -- A podpowiedź była jednoznaczna. Poprawiono ustawiono no i PANIE TO OGIEŃ nie nie ten sam komputer 👏👏👍.

Procedurę wymianę przeprowadzał sklep, serwis czy wnuk, a może... 🥁 (werble)... osobiście Ty? 🥰

PANIE [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JAK TO MOŻLIWE ?????????

FalxqGE.gif

Mogę się mylić, jednak wydaje mi się, że tym razem kluczowe znaczenie miała praca osoby, która dokonała modernizacji Twojego komputera. Sam proces przełożenia komponentów, ich ponownego osadzenia, odpowiedniego dociśnięcia, wyregulowania oraz wykonania niezbędnych czynności serwisowych mógł w istotny sposób wpłynąć na poprawę działania całej jednostki centralnej.

Na podstawie otrzymanych informacji nie jestem w stanie postawić jednoznacznej diagnozy. W praktyce wygląda to podobnie jak w medycynie - można opisać objawy choroby, jednak bez osobistego zbadania pacjenta lekarz często nie jest w stanie trafnie określić przyczyny problemu. Analogicznie jest w przypadku samochodu: postawienie diagnozy wyłącznie na podstawie opisu lub dźwięków jest możliwe, ale zdarza się raczej rzadko i obarczone jest dużym ryzykiem błędu.

Najważniejsze, że komputer już zdrowy, a jego właściciel szczęśliwy i może aktywnie uczestniczyć w testach modyfikacji  🥰🥳🎉

Cieszy mnie, że obie modyfikacje (JG i TC) odzyskały moc.

Cieszy również informacja, że aktywacja systemu przebiega prawidłowo.

Groszek1962 likes this
Posted

Witam no cóż ?

1. Jeśli chodzi o składanie kompa to wymiana obudowy był przed Świętami Bożego Narodzenia ot tak zrobiłem Sobie prezent 🧑‍🎄

2. Już od kilkunastu lat takie rzeczy robię i składam sam. Sam dobieram konfigurację, zamawiam podzespoły i SKŁADAM ( A zawsze patrzę też ile w portfeliku 🤣 )

3. A kluczowe jest to że gdy rozpocząłem test, system się nie wieszał, nie wywalał do czarnego ekranu, tylko była możliwość dalszej pracy. A gdy przerwał testy po około 2min , w końcu pojawił się komunikat i teraz to było jasne - nie pamiętam dokładnie ale chodziło o plik stronnictwa - wymiany. (Osoby wtajemniczone wiedzą o co kaman ? ! )

Nie jestem informatyczną wiedzą ani takiej szkoły, dlatego czasem trudno mi wytłumaczyć, powiedzieć ale rozumiem wiem co robię i czego szukam. I jak dotąd każdy złożony komp PC działa do dziś lub do zmiany na nowszy model, a i postawiony czy pomoc w stawianiu systemu kompiki pracują

Czyli podsumowując NIE CUD, chociaż często używam takich określeń. A dobrze wykonana robota Nowego MODa 🙂

Pozdrawiam

Kocurek likes this
Posted
27 minut temu, lonik napisał(a):

Witam. Testuję i jestem pod wrażeniem.Jedynie co doskwiera w moim przypadku to że przycina wideo na plikach *.mkv

Dzień dobry,

dziękuję za pozytywną opinię.

@lonik Czy miałeś możliwość sprawdzenia, czy problem z przycinaniem filmów w formacie *.mkv ustępuje po zainstalowaniu pakietu K-Lite Mega Codec Pack? Pakiet ten jest dostępny do instalacji z poziomu skrótu "Opcjonalne oprogramowanie" na pulpicie.

W systemie zostały preinstalowane oficjalne kodeki audio i wideo dostarczane przez firmę Microsoft oraz Dolby, które zapewniają pełną zgodność i stabilność działania, jednak z mojego doświadczenia wynika, że to zestaw K-Lite Mega Codec Pack często oferuje lepsze doświadczenia Użytkownika.

Pomimo mojego przekonania - to Użytkownik dokonuje ostatecznego wyboru rozwiązania najlepiej dopasowanego do jego potrzeb. Zachęcam do sprawdzenia, czy instalacja alternatywnego pakietu kodeków rozwiązuje zgłaszany problem.

Posted

Dziękuję za informację.

Skoro problem występuje pomimo zainstalowania pakietu K-Lite Mega Codec Pack, a w wersji LTSC problem nie występował - na obecnym etapie nie mam jednoznacznego rozwiązania dla tego przypadku. Wersja Pro nie różni się istotnie od LTSC TC pod względem komponentów multimedialnych ani konfiguracji systemowych, dlatego trudne jest wskazanie elementu, który mógłby bezpośrednio powodować przycinanie plików *.mkv.

Jeżeli zauważysz dodatkowe obserwacje (np. konkretny odtwarzacz, czy problem występuje na konkretnym filmie czy wszystkich), spróbuję dalej przeanalizować temat.

W tym momencie co mogę zaproponować to instalacja sterowników producenta, co raczej zrobiłeś oraz próba uruchomienia filmu w innym odtwarzaczu wideo - po kolei: Windows Media Player, Windows Media Player Classic albo VLC.

Możesz jeszcze wypróbować odtwarzacz wideo ze Sklepu Microsoft:

Posted

Jeśli mogę nie potwierdzam tego problemu. Filmy w każdej wersji rozszerzeń i z urządzeń po USB odtwarzane bez zgrzytów

A może spróbować   -- PotPlayer - Odtwarzacz Kombajn PL -- jest nawet dostępny w wersji Portable, bez instalki.

Pozdrawiam 👍🙂🤠

Kocurek likes this
Posted

Aktualizację planuję na luty, a tymczasem przedstawiam ciekawostkę.

W dniu dzisiejszym trafiłem na artykuł o grze z systemu Windows 95 - o nazwie: Hover!

Cytat

Hover to gra ukryta na płycie instalacyjnej Windows 95

Hover, czy raczej Hover!, to gra, która po instalacji Windows 95 nie pojawiała się domyślnie w Menu Start. Tytuł ten nie był instalowany domyślnie, przez co większość użytkowników kultowego systemu operacyjnego Microsoft nigdy jej nie włączyła. Żeby to zrobić, trzeba było włożyć płytę instalacyjną Windows 95 do napędu, przejść do katalogu Funstuff, a następnie ręcznie odpalić plik hover.exe.

Prosta gra pokazująca nowy świat Windowsa
Hover początkowo nie miał być wyłącznie ciekawostką w Windows 95. Chciano, aby gra stanowiła demonstrację możliwości, które miały definiować nowoczesny komputer drugiej połowy lat 90. Produkcja wspierała akcelerację graficzną DirectX, wyzwalała potencjał kart dźwiękowych Sound Blaster i zaznajamiała użytkownika ze sterowaniem klawiaturą i myszą w quasi-trójwymiarowym środowisku.

W kontekście przytoczonych wyżej informacji dziwi, że Microsoft w ogóle nie promował Hover. Grę potraktowano finalnie jako dodatek, niemal easter egg. W efekcie tylko niewielka grupa użytkowników wiedziała, że Windows 95 ma w ogóle taką „ukrytą” grę.

Interesujące jest to, że gra, która powstała w 1995 roku dla Windows 95 jest... nadal kompatybilna z Windows 11:

vrcVzt5.png

tc3BWia.png

Rosnące ceny pamięci RAM i dysków SSD/NVMe mogą w dłuższej perspektywie przynieść ciekawy efekt uboczny:

powrót do rzemiosła programistycznego opartego na realnej optymalizacji.

Kto wie, być może era kilkukilobajtowych plików EXE znów stanie się punktem odniesienia, zamiast rozwiązań opartych na ciężkich silnikach takich jak Unity Engine,

konsumujących gigabajty zasobów przy każdej okazji.

[Dodano]

Otrzymacie prezent ode mnie.

Gra zostanie dołączona wraz z kolejną aktualizacją obrazu.

Kod gry będzie zawierał poprawkę na problem,

którego oryginalni twórcy nie przewidzieli - współczesne karty graficzne oferujące tryby wyświetlania z bardzo dużą liczbą kolorów.

Bez poprawki gra ostrzegałaby komunikatem, że najlepiej działa w trybie 256 kolorów:

7J1liUd_d.png?maxwidth=520&shape=thumb&f

Rozwiązaniem doraźnym byłoby włączenie trybu kompatybilności:

0ZvpeZN.png

Mogę być w błędzie, ale doszedłem do wniosku, że skoro gra działa normalnie, a problem jest tylko z uciążliwym komunikatem,

to zamiast emulować tryb kompatybilności - lepiej wyłączyć w logice gry tylko zbędny komunikat, aby poprawić doświadczenie Użytkownika :)

Z moich testów wynika, że reszta rzeczy poprawnie - włącznie z highscore:

9eYBdnQ.png

Groszek1962 likes this
Posted

Może i jestem jakiś niedoinformowany, ale nie mogę zmienić tła ekranu blokady, próbowałem to naprawić ale z marnym skutkiem. Jest na to jakieś wyjście?