Skocz do zawartości

Jak oceniasz domyślne włączenie nowych natywnych sterowników NVMe?  

62 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak oceniasz domyślne włączenie nowych natywnych sterowników NVMe?

• Pozytywnie
      48
    • Negatywnie
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, byrwa22 napisał(a):

Witam. Ciekawy ten mod. Odnośnie tego stylu mystic jungle: To jest to samo co styl standard, że są usunięte te usb ceip nie ceip, konsolidatory? Warto instalować z tym nowym stylem i nie ma tak że podczas instalacji windowsa wyskoczy jakiś kod błędu error code 0x coś tam? Pozdrawiam.

Dzień dobry @byrwa22

Mystic Jungle różni się tylko kompozycją

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
6 minut temu, Kocurek napisał(a):

Dzień dobry @byrwa22

Mystic Jungle różni się tylko kompozycją

Ponoć jest dołączone wsparcie natywnego sterownika nvme tylko nie wiem czy mi pójdzie na nim system bo mam laptopa z dyskiem pci 3.0 albo 4.0 hp omen 16 5t925ea i obawiam się że mi może instalka nie pójść a mam dysk micron

Kocurek lubi to
Opublikowano
7 minut temu, byrwa22 napisał(a):

Ponoć jest dołączone wsparcie natywnego sterownika nvme tylko nie wiem czy mi pójdzie na nim system bo mam laptopa z dyskiem pci 3.0 albo 4.0 hp omen 16 5t925ea i obawiam się że mi może instalka nie pójść a mam dysk micron

Nie otrzymuję aktualnie zgłoszeń, że są problemy z nowym sterownikiem względem dotychczasowego - sam użytkuję na co dzień nowy sterownik.

Opublikowano

Hej. W tym folderze dodatki jest folder profile a w nim podfoldery: Core, profile i resources. Czy koniecznie trzeba zastosować któreś z tych czy nie koniecznie bo zapomniałem podczas instalacji Windows wcisnąć shift +f10 żeby wczytać któres z profili tylko wpisałem swoje imię i stworzylem hasło a w folderze resources trzeba zastosować rejestr: Moje modyfikacje rejestru? Pozdrawiam 

Kocurek lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, byrwa22 napisał(a):

Hej. W tym folderze dodatki jest folder profile a w nim podfoldery: Core, profile i resources. Czy koniecznie trzeba zastosować któreś z tych czy nie koniecznie bo zapomniałem podczas instalacji Windows wcisnąć shift +f10 żeby wczytać któres z profili tylko wpisałem swoje imię i stworzylem hasło a w folderze resources trzeba zastosować rejestr: Moje modyfikacje rejestru? Pozdrawiam 

Do prawidłowego działania systemu, nie jest wymagane użycie jakiegokolwiek dostępnego profilu (przez SHIFT+F10). Wystarczy wpisać swoje imię i kontynuować.

FILAGOL i Kocurek lubią to
Opublikowano

Dzień Dobry @Kocurek

Mam pytanie jeżeli można.

Czy jest możliwość aby skompresować Twój mod do takiego rozmiaru aby mieścił się na płycie DVD 4,7 GB, tak jak w przypadku modów @srom-otnik ?

Pewnie będzie, że to już nie te czasy aby używać płyt CD/DVD, lecz mimo wszystko jest to przydatne 🙂

Dziękuję za odpowedź

Pozdrawiam

Kocurek lubi to
Opublikowano

Witam, jak zmienić menu na wygląd klasyczny W11?  Czy można (i jak) usunąć ten wygląd W7? Ogólnie jest super, wszystko mi działa, choć jeszcze trochę dłubania jest przede mną. Dzięki wielkie, Pozdrawiam.

Kocurek lubi to
Opublikowano
W dniu 4.03.2026 o 10:26, FILAGOL napisał(a):

Dzień Dobry @Kocurek

Mam pytanie jeżeli można.

Czy jest możliwość aby skompresować Twój mod do takiego rozmiaru aby mieścił się na płycie DVD 4,7 GB, tak jak w przypadku modów @srom-otnik ?

Pewnie będzie, że to już nie te czasy aby używać płyt CD/DVD, lecz mimo wszystko jest to przydatne 🙂

Dziękuję za odpowedź

Pozdrawiam

@FILAGOL mimo chęci nie wiem co mógłbym jeszcze bezpiecznie usunąć, aby wydanie zmniejszyć do rozmiaru płyty DVD 4,7 GB. Obecny rozmiar to DVD 8.5 GB (DVD-9 / DVD DL).

Z ciekawostek - skończyłem wstępnie prace nad liftingiem rozszerzenia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i teraz go w wolnym czasie testuję:

dnP69fT.jpeg

Ij3bmno.png

Nowa wersja rozszerza m.in. funkcję weryfikacji o obsługę starszych i dodatkowych formatów plików sum:

• .md4
  • blake2b
  • .blake2s
  • .blake2sp
  • .sha224
  • .sha384
  • .sha3
  • .sha3-224
  • .sha3-384

W praktyce więc nowa biblioteka będzie oferowała poziom zbliżony do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

Pomimo dodania obsługi weryfikacji większej ilości formatów, tworzenie własnych plików sum wzbogaci się tylko o algorytm BLAKE-3:

GWLhs2E.png

Nie zdecydowałem się na rozszerzenie ilości algorytmów, dla których program pozwala stworzyć plik sum kontrolnych.

Moim celem jest lifting [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] bez robienia z niego drugiego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], który przytłacza ilością zbędnych opcji i egzotycznych formatów, które nie są używane na co dzień,

a wręcz wzbudzają obawy bezpieczeństwa:

Bibliotekę starałem się jak najlepiej przygotować, ale ze względu na to, że obecnie program zawiera łącznie ~15 tys. (!) linii kodu - liczę się z tym, że jakieś niedoskonałości mogą się pojawić i trzeba będzie korygować bibliotekę.

Oprócz tego co widzicie na załączonych zrzutach ekranu - wiele rzeczy zostało poprawionych, ulepszonych jak np. wsparcie długich ścieżek.

Obecnie w wolnej chwili używam bibliotekę w systemie i jak czas pozwala - próbuję wyłapać błędy przed premierą.

Bardziej niż nad biblioteką przyglądam się teraz co oferuje NTLite wersji płatnej i zainteresowały mnie następujące opcje, które chciałbym wdrożyć w kolejnej aktualizacji:

^ listę przygotowałem wstępnie - w tej mnogości opcji NTLite trudno wyczuć, co bezpiecznie można usunąć, a co powinno się zostawić.

Analizując działanie NTLite zauważyłem, że pomimo, że najdroższa licencja kosztuje aż 400 zł - program nie jest tak doskonały jak na oczekiwaną kwotę licencji.

Program niby oczyszcza system ze śmieci, ale jego działanie nie jest trwałe - przez co nie wywołuje takiego efektu WOW / jakości za kwotę ~400 zł.

To już lepiej rozwiązał to zoicware w swoim otwarto źródłowym projekcie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] .

Ciekawe, czy NTLite się nim zainspiruje w przyszłości, bo na razie biednie jest.

Co do efektów działania NTLite - przyglądam się w wolnym czasie opcjom usuwania i co konkretnie robi program w tle np.:

`Opcja usuwania Copilota`

NTLite usuwa między innymi pliki:

Na plus autor(-rzy) NTLite stosują "exploity", których zasady działania jeszcze nie poznałem w pełni - które sprawiają, że pomimo usunięcia powyższych plików komenda "sfc /scannow" oraz "DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth"

nie zgłaszają błędów - co początkowo zrobiło na mnie wrażenie. Jednak jak okazało się, że Windows Update przywraca podczas aktualizacji powyższe biblioteki to pierwsze wrażenie ustąpiło na rzecz stwierdzenia, że skoro zmiana nie jest trwała i przepada przy pierwszej aktualizacji Windows Update, to po co ją wdrażać? Oczywiście ma to sens dla zaawansowanych modyfikacji, których modderzy świadomie rezygnują z kompatybilności z Windows Update.

Mnie interesuje spokojniejsza i stabilna modyfikacja.

W sprawie usunięcia Ai odnoszę wrażenie, że to, co oferuje NTLite blednie przy tym co robi projekt zoicware: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Planuję część z jego modyfikacji domyślnie wdrożyć, ale w łagodniejszej formie - chcę, aby "sfc /scannow" i "dism" przechodził bezbłędnie, bez dodawania taska do Harmonogramu zadań czuwającego, żeby ponownie kasować pliki przywrócone przez Windows Update.

W dniu 3.03.2026 o 19:46, byrwa22 napisał(a):

Po instalacji systemu katalog "Profile" służy tylko za szablon, który zawiera obecnie jeden profil prezentujący możliwości.

Mam już przygotowaną aktualizację, która ułatwia wyłączanie/włączanie usług systemowych.

W dniu 6.03.2026 o 08:04, Jamnior napisał(a):

Witam, jak zmienić menu na wygląd klasyczny W11?  Czy można (i jak) usunąć ten wygląd W7? Ogólnie jest super, wszystko mi działa, choć jeszcze trochę dłubania jest przede mną. Dzięki wielkie, Pozdrawiam.

Dziękuję za podzielenie się pozytywną opinią.

Oprócz porady od @stens, aby odinstalować program "StartAllBack", jeżeli skórka się nie przypadła do gustu warto rozważyć instalację wariantu "Standard".

Wariant Mystic Jungle różni się od wersji standard tylko preinstalowaną kompozycją

FILAGOL lubi to
Opublikowano
51 minut temu, Kocurek napisał(a):

mimo chęci nie wiem co mógłbym jeszcze bezpiecznie usunąć, aby wydanie zmniejszyć do rozmiaru płyty DVD 4,7 GB. Obecny rozmiar to DVD 8.5 GB (DVD-9 / DVD DL).

Dzień Dobry @Kocurek

Jeżeli system ma w jakikolwiek sposób ucierpieć, to nie warto dla takiego ramola jak ja modyfikować system, aby system mieścił się na DVD 4,7 GB, jak w 2000+ roku, nie chciałbym Abyś zniweczył swej pracy dla mej wygody 😞

Bardzo Ci dziękuję za Twój czas aby mi pomóc.

Jesteś super 🙂

Pozdrawiam

P.S. Gdyby były dostępne płyty 8,5 GB (DVD-9/DVD DL +RW), to bym nagrywał aktualne Twoje wydania w sytuacjach, gdy USB nie działają, lub pendrive nie pozwala się zbootować.

Niestety nie trafiłem na takie płyty (Czy w ogóle były takie dostępne ?).

Kocurek lubi to
Opublikowano
34 minuty temu, FILAGOL napisał(a):

P.S. Gdyby były dostępne płyty 8,5 GB (DVD-9/DVD DL +RW), to bym nagrywał aktualne Twoje wydania w sytuacjach, gdy USB nie działają, lub pendrive nie pozwala się zbootować.

Sam lubię płyty - już niekoniecznie DVD, ale robiłem swego czasu kopię na płytach Blu-Ray M-Disc - produkuje je Verbatim:

Wersje M-Disc oferują lepszą jakość (dane "nie parują") niż to co znajdzie się w marketach, kosztem ceny.

@FILAGOL, ale mam dla Ciebie niesprawdzoną rzecz... nigdy tego nie testowałem.

Oprócz formatów install.wim i install.esd istnieje jeszcze format .swm

i zdaje się, że można podzielić za jego pomocą nie tylko install.wim, a install.esd (przynajmniej taką funkcję oferował Dism++), ale do czego zmierzam.

Ponoć wykorzystując format .swm można wydanie nagrać na dwóch oddzielnych płytkach - struktura wygląda wtedy tak:

DVD-1

DVD-2

Czyli na drugiej płycie tworzysz katalog "sources" i do niego wrzucasz kolejne pliki typu: install3.swm, install4.swm, czyli pliki, które nie zmieściły się na pierwszej płycie.

Rzekomo instalator wtedy podczas instalacji poprosi o drugą płytkę - ale ponownie zaznaczę - nie testowałem tego - spróbuj i daj znać - nie musisz płytek nagrywać - spróbuj najpierw jak pliki .iso się zachowają na VirtualBox lub podobnej maszynie wirtualnej. Ja to sam chętnie sprawdzę, ale będzie szybciej jak Ty to zrobisz - bo całą moc przerobową obecnie przeznaczam - oprócz odpisywania - na HashCheck.dll, NTLite i RemoveWindowsAi_by_zoicware :)

FILAGOL lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

Dziękuję za cenne informacje.

W wolnej chwili sprawdzę co i jak ☺️

Pozdrawiam 

@FILAGOL

Przecierasz szlaki.

Na pierwszą próbę zalecam wykonać taką procedurę:

1. Przekonwertować install.esd na install.wim (najłatwiej Dism++)

2. Otrzymany Install.wim przekonwertować na Install.swm (wiele części) (też Dism++)

3. Należy pamiętać, aby na drugiej płycie utworzyć folder:

I dopiero do niego wrzucać install3.swm, install4.swm - inaczej instalator nie odnajdzie kolejnych części.

4. Jak test się uda - można spróbować konwertować install.esd od razu na install.swm'y za pomocą Dism++.

Sl5xaLj.png

FILAGOL lubi to
Opublikowano
12 minut temu, stens napisał(a):

Są 8.5 GB 🙂 

@stens jednorazowe. Napis po prawej "RW" wprowadza w błąd, bo niżej już widnieje:

DVD+R DL

2 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

@FILAGOL pytał o takie wielokrotnego zapisu +RW.

FILAGOL i Groszek1962 lubią to
Opublikowano

@FILAGOL - znalazłem chwilę i sprawdziłem.

Niestety... Microsoft nie wyszedł naprzeciw scenariusza, że pliki *.swm mogą znajdować się na osobnych płytach.

Instalator wyrzuci błąd:

aLdD4Nf.png

W takim razie pozostaje DVD DL...

Widzę potencjalne możliwości, ale żadna z nich nie jest tak wygodna jak nagranie na DVD DL.

Obecne wydania .iso zajmują 77% pojemności DVD DL.

Wychodzi 4,50 zł/szt.

Z mojej strony mogę się starać, żeby nie przekroczyć pojemności DVD9, ale szans na DVD5 nie widzę.

Nie ten gatunek modyfikacji :)

Opublikowano (edytowane)

Dobry Wieczór @Kocurek

U mnie identyczna sytuacja jak u Ciebie 😞

No cóż M$ lubi utrudniać życie Użyszkodnikom.

Kupię większy zapas DVD DL aż się łezka w oku kręci 2026 rok i nagrywanie płyt (Retro technologia piękne czasy).

Lecz Twoje mody są tego warte, aby wydać na nie dutki, żeby mieć taki system w wersji DVD ☺️.

Bardzo Ci dziękuję za cenne wskazówki i Twój czas, który dla mnie Poświęciłeś, aby sprawdzić czy da się skompresować Twój mod systemu.

Przepraszam, że zawracam Ci głowę takimi wymysłami jak "miniaturyzacja" systemu operacyjnego z Twej manufaktury By @Kocurek.

Raz jeszcze Ci dziękuję 🍺☺️

Rozmawiałem z kolegami z pracy i weszliśmy na temat dawnych magazynów "komputerowych"  kolega wspomniał o miesięczniku PC format, a mnie się przypomniał "CHIP" swego czasu kolekcjonowałem oba czasopisma CHIP był super.

Namacalne źródło praktycznej wiechy "Komputerowca".

Muszę poszukać, czy w domu nie ma jeszcze płyt z tych czasopism.

Coś mnie nostalgia naszła (Chyba się starzeje) 😅

Pozdrawiam serdecznie i spokojnej nocy.

Dobranoc.

Edytowane przez FILAGOL
Literówka, nic nowego 😀, autokorekta androida ponoć wie lepiej
Groszek1962 i Kocurek lubią to
Opublikowano

Nie patrz na to w ten sposób - cenię sobie wszelkie pomysły i sugestie, czasami też pojawiają się nowe możliwości.

Miniaturyzacja mi się podoba, ale pozostaje Ci na razie sugerować co za pomocą NTLite można by bezpiecznie usunąć - chociaż 2 GB raczej nie wyciśnie.

1 godzinę temu, FILAGOL napisał(a):

Rozmawiałem z kolegami z pracy i weszliśmy na temat dawnych magazynów "komputerowych"  kolega wspomniał o miesięczniku PC format, a mnie się przypomniał "CHIP" swego czasu kolekcjonowałem oba czasopisma CHIP był super.

Namacalne źródło praktycznej wiechy "Komputerowca".

Muszę poszukać, czy w domu nie ma jeszcze płyt z tych czasopism.

Chipa z raz ufundowali mi rodzice 😊, u mnie to był Komputer Świat, Komputer Świat Twój Niezbędnik, po wielu latach pojawił się Komputer Świat Ekspert, ale tylko kilka pierwszych numerów kupiłem, a potem przestałem - mam jeszcze je w szafie, ale nie mam jakoś chęci zaglądać, pewnie kiedyś.

Z growych czasopism:

Komputer Świat Gry, trochę CD-Action, Click!, kilka numerów Play.

Z pewnym żalem muszę też stwierdzić, że ominęły mnie Bajtki, Top Secrety czy Secret Service - tylko Magazyn Amiga mi wpadł, ale stało się to o wiele za późno - gdy ktoś inny pozbywał się zbędnej mu makukatury.

Komputerowe czasopisma uzupełniałem Kaczorem Donaldem i Gigantami, ale jak zaczęli powtarzać historyjki, w pewnej chwIli przestałem kupować kolejne.

Bardzo miło wspominam rok koło 2005 (?) jak funkcjonował osloskop.net i sieć eMule i  sporo komiksów  w postaci cyfrowej CBR/CBZ natargałem, z poważniejszą fabułą. :)

Pomimo, że szafy z Komputer Światami dawno nie otwierałem, miło mi było po 18 latach ponownie przeczytać cały komiks:

jMXgTNJ.jpeg

Dobrej nocy.

PS

Na pewno kilka rzeczy od zoicware wezmę do wydań LTSC TC / Pro, ale nie będzie spektakularnie - wiele opcji musiałem odznaczyć, aby aktualizacje na Windows Update zaczęły wchodzić:

pUGiJxu.png

Szkoda, bo to rzeczy, które naprawdę coś wnosiły pod względem czyszczenia - ale co po nich, jak nie przechodziły aktualizacje Windows Update.

Testy prowadzę na wydaniu:

Wgrywam zmiany i sprawdzam czy przechodzą aktualizacje WU.

To konkretne iso jest wiarygodne do testów kompatybilności z Windows Update, bo zawiera w sobie aktualizacje do września 2025.

Testy na wydaniach z nowszym zestawem poprawek Windows Update bywają zdradliwe.

Wersja Pro zawiera nowszy zestaw poprawek i prawidłowo się aktualizuje na większości zaznaczonych kwadracików - jednak za miesiąc dwa przyjdzie większa aktualizacja komponentów i Windows Update się wyłoży.

Zoicware dobrze by było jakby oddzielił zmiany, które psują działanie Windows Update.

Opublikowano

Dzień Dobry @Kocurek

Widzę, że się nie Poddajesz, Podziwiam!

Co do czasopism, które Wymieniłeś zbierałem je.

Najdłużej CD-Action od '97 do 2022.

Piękne czasy eMule itd.

Wczoraj otrzymałem do reanimacji komputer z końcówki lat '90.

Właśnie instaluje Windows 95.

Moje serducho aż mocniej bije z radości (M$ ma dodać do Windows 11 opcje dodawania, lub odznaczania jakie chcemy mieć zainstalowane składniki, a to samo jest w 95 itd)

Cieszę się jak dzieciak.

Pozdrawiam ☺️ 

Kocurek i Groszek1962 lubią to
Opublikowano

Release Notes for Windows 11 25H2 Pro PL

Changelog [2026-03-13]

+ zaktualizowano bibliotekę obliczania sum kontrolnych

(PPM > Właściwości > Sumy kontrolne)

+ skonfigurowano domyślne skojarzenia plików sum kontrolnych

(.md4, .blake2s, .blake2sp, .blake3, .sha224, .sha384, .sha3, 

.sha3-224, .sha3-256, .sha3-384, .sha3-512) [zgłoszenie: ERICs3]

+ Konfiguracja komputera > Szablony administracyjne > Składniki systemu Windows

> Sztuczna inteligencja systemu Windows

- włączono zasadę `Usuń aplikację Microsoft Copilot`

+ ustawiono tryb uruchamiania ręczny dla usługi `Menedżer pobranych map`

[zgłoszenie: ERICs3]

+ domyślnie wyłączono usługę indeksowania plików `Windows Search`

[zgłoszenie: ERICs3, Achon, SROM-otnik]

+ zaktualizowano moduły profili oraz profil demonstracyjny `ERICs3`

+ wprowadzono dodatkowe korekty konfiguracji komponentów systemowych

usuwanych podczas przygotowania obrazu

+ katalog Dodatki:

> zaktualizowano instalatory opcjonalnych programów do najnowszych wersji

> dodano procedurę:

- `Problem_z_wylaczeniem_opcji_Utworz_plik_sum_kontrolnych`

> zaktualizowano procedurę:

- `Problem_z_klawiszem_Print_Screen`

-----------

==========================

Usunięte składniki systemu

==========================

Podczas przygotowania obrazu systemu usunięto wybrane komponenty systemowe

za pomocą mechanizmu DISM.

Usunięcie tych komponentów ma na celu ograniczenie liczby procesów działających

w tle, zmniejszenie zakresu telemetrii oraz uproszczenie środowiska systemowego.

Usunięte komponenty obejmują między innymi:

Aplikacje systemowe

-------------------

- Microsoft Edge

Funkcje korporacyjne

--------------------

- Klient katalogów roboczych

- Łącznik MultiPoint

- Ochrona danych przedsiębiorstwa (EDP/WIP)

- Przydzielony dostęp

- Tryb współdzielonego komputera

- Windows LAPS

Funkcje sieciowe i opcjonalne

-----------------------------

- Klient BranchCache

- Menedżer sieci Wi-Fi (Wi-Fi Sense)

- Simple TCP/IP Services

- Universal Print Management Service

Funkcje sztucznej inteligencji

------------------------------

- Windows AI Experience

- Windows Copilot

Komponenty przestarzałe

-----------------------

- Internet Explorer

- Łatwy transfer

- Rejestrator kroków

- Usługa instalacji kontrolek ActiveX

Telemetria i zbieranie danych

-----------------------------

- CEIP (Customer Experience Improvement Program)

- Menedżer dostarczania treści

- Microsoft Privacy Engine

- Raportowanie błędów systemu Windows

- Telemetria użytkownika

Usunięte usługi systemowe

-------------------------

- Obsługa Trybu Pokazowego

- Pomoc zdalna

- Rejestr zdalny

- Usługa wiadomości

- Usługa udostępniania sieci Windows Media Player

- Usługa Zalecane kroki rozwiązywania problemów

================

Zgodność i uwagi

================

System zachowuje zgodność z większością aplikacji oraz sterowników

przeznaczonych dla Windows 11.

Ze względu na usunięcie wybranych komponentów systemowych niektóre funkcje

korporacyjne lub diagnostyczne mogą być niedostępne.

W określonych przypadkach część komponentów może zostać automatycznie

przywrócona przez Windows Update podczas instalowania aktualizacji

zbiorczych lub opcjonalnych funkcji systemu Windows.

Jak nie będzie zastrzeżeń, to jestem zainteresowany zaktualizowaniem IoTki o komplet zmian z wersji Pro + dodatkowo dodałbym RemoveAi (wersja Pro nie otrzymała tego ostatniego).

Co do usuniętych komponentów - do ich usuwania wykorzystałem NTLite.

Nie nastawiajcie się na sensację - Windows Update większość, jak nie wszystkie usunięte komponenty przywraca.

Opublikowano

Witam i Pozdrawiam.
Jeśli pozwolicie, to 

Ventoy

A w szczególności polecam:
Informacje o bezpiecznym rozruchu w trybie UEFI

A jestem pewien że pomoże to mniej wtajemniczonym, by łatwiej było im korzystać naprawdę z Świetnego rozwiązania,
jakim jest Ventoy
Pozdrawaiam 
Kocurek Jak ZAWSZE KAWAŁ DOBREJ ROBOTY. 👏👍🤠

Kocurek, stens i FILAGOL lubią to
Opublikowano

Również Cię pozdrawiam @Groszek1962 i dziękuję - wydanie otrzyma drobną poprawkę - nic wielkiego - tylko procedura:

musi zostać skorygowana - w najnowszym buildzie Microsoft umieścił lokalizację ustawień "Print Screen" w innym miejscu.

Uwzględniłem to zmieniając lokalizację, ale po publikacji wydania uświadomiłem sobie, że jeżeli wydanie nie zostanie zaktualizowane na Windows Update, to procedura dot. klawisz "Print Screen" prowadzi w złe miejsce.

To kosmetyka, bo zapewne mało kto z tego korzysta - reszta plików nie ulegnie zmianie - absolutnie nie ma potrzeby reinstalacji czy coś takiego - zmiana jest tylko w obrębie katalogu `Dodatki`. :)

[Dodano]

Dnia 14-03-2026 biblioteka HashCheck zostanie zaktualizowana z wersji v3.0.0.0 do v3.0.1.0 - zmiany:

- naprawiono problem z odświeżaniem zawartości wierszy w przypadku zmiany ułożenia kolumn i zresetowania ich do pierwotnego położenia

QqEB4Ee.png

- zwróciłem uwagę, że biblioteka ma jeszcze jeden ficzer - wspólne rozszerzenie *.asc.

Jeżeli zmienicie nazwę pliku z obsługiwanego przez bibliotekę rozszerzenia np. "plik-sum.sha3, plik-sum.md4 (...)" na "plik-sum.asc" biblioteka spróbuje odgadnąć z jakim typem sumy (algorytmu) ma do czynienia (namiastka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników])

i wyświetli to w nawiasie - wersja v3.0.1.0 pokazuje w nawiasie typowany algorytm również w przypadku braku dopasowania - możliwe typy:

Co wyświetla ---Kiedy

(MD5 / MD4) --- 32-znakowy hash w .asc
(SHA3-224 / SHA-224) --- 56-znakowy hash w .asc
(256-bit) --- 64-znakowy hash w .asc (do tej grupy trafiają sumy: .sha256, .sha3, .blake3,  .blake2sp, .blake2s, .blake2b)
(SHA3-384 / SHA-384) --- 96-znakowy hash w .asc
(SHA3-512 / SHA-512) --- 128-znakowy hash w .asc

CRC-32 --- jedna wartość
SHA1 --- jedna wartość

Rozszerzenie .asc należy traktować jako ciekawostkę - zaleca się używać dedykowanego rozszerzenia dla danego algorytmu.

Groszek1962 i FILAGOL lubią to
Opublikowano (edytowane)

Witam,  mam Windows 11 25H2 Pro od Sromotnika. Chciałbym mieć Notatnik Klasyczny taki sam jaki jest w Twoim Systemie Win 11 25H2 Pro. 

Edytowane przez Chopek
Kocurek lubi to
Opublikowano
30 minut temu, Chopek napisał(a):

Chodzi mi o notatnik klasyczny inaczej taki jak Win 10

Najlepiej Pana Grzyba zapytać w jego temacie modyfikacji - to domyślny Notatnik legacy, jaki dostarcza Windows 11 LTSC w oryginalnym .iso.

Kojarzę, że w folderze TUNING u Pana Grzyba są pliki i procedury pozwalające zmienić Notatnik na inny.

Ten rozbudowany to Notatnik ze Sklepu Microsoft.

Opublikowano
3 minuty temu, Kocurek napisał(a):

Najlepiej Pana Grzyba zapytać w jego temacie modyfikacji - to domyślny Notatnik legacy, jaki dostarcza Windows 11 LTSC w oryginalnym .iso.

Kojarzę, że w folderze TUNING u Pana Grzyba są pliki i procedury pozwalające zmienić Notatnik na inny.

Ten rozbudowany to Notatnik ze Sklepu Microsoft.

Dzięki, Miłego dnia

Kocurek lubi to
Opublikowano

Witam. Mam ten system windows 11 pro oparty o wersję ltsc ale tu pojawia się problem bo chciałem go aktywować swoim oryginalnym kluczem który kupiłem prawie 4 lata temu gdy zakupiłem laptop i chciałem go aktywować ale piszę,że klucz jest nieprawidłowy, jakiś kod błędu chyba ale skoro to jest windows 11 pro z ltsc to powinien zatrybić. Może jest jakiś sposób żeby wcisnąć ten mój klucz, jakoś to ominąć bo aktywowałem go metodą mas a chciałem swoim. Może są jakieś programy, skrypty które zmieniają na to moją licencję? Pozdrawiam.

Kocurek lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, byrwa22 napisał(a):

Witam. Mam ten system windows 11 pro oparty o wersję ltsc ale tu pojawia się problem bo chciałem go aktywować swoim oryginalnym kluczem który kupiłem prawie 4 lata temu gdy zakupiłem laptop i chciałem go aktywować ale piszę,że klucz jest nieprawidłowy, jakiś kod błędu chyba ale skoro to jest windows 11 pro z ltsc to powinien zatrybić. Może jest jakiś sposób żeby wcisnąć ten mój klucz, jakoś to ominąć bo aktywowałem go metodą mas a chciałem swoim. Może są jakieś programy, skrypty które zmieniają na to moją licencję? Pozdrawiam.

Dzień dobry, @byrwa22.

Problem może dotyczyć konkretnego klucza, a nie modyfikacji - mój znajomy aktywował bez problemu Windows 11 Pro z tego tematu swoim legalnym kluczem dla wersji Pro. Jedyne co mogę doradzić na teraz - skoro posiadasz legalną licencję / klucz użyj Asystenta naprawy aktywacji, którego znajdziesz na pulpicie po kliknięciu na ikonę "Rozwiązywanie problemów".

Groszek1962 i LAGUNA lubią to