Jump to content

Jak oceniasz domyślne włączenie nowych natywnych sterowników NVMe?  

18 members have voted

1. 1. Jak oceniasz domyślne włączenie nowych natywnych sterowników NVMe?

• Pozytywnie
      13
    • Negatywnie
      5

Recommended Posts

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Cytat

POLETKO KORPORACYJNE

Archiwalny spis wydań (unieważnione/nieaktualne wydania)

Dziennik zmian

TODO / plan prac (do zrobienia)

Zrzuty ekranu

Win11-Pro-TC-1Win11-Pro-TC-2Win11-Pro-TC-3Win11-Pro-TC-4Win11-Pro-TC-5Win11-Pro-TC-6

ℹ️ FAQ (najczęściej zadawanie pytania)

• Czy podczas instalacji Windows 11 Pro mogę mieć podłączony internet?
    ✅ Tak

• Pojawiło się nowe wydanie Windows 11 Pro. Czy powinienem pobrać nowy plik .iso i na nowo zainstalować system?

Jeśli Twój system działa prawidłowo, ponowna instalacja nowej wersji obrazu .iso nie jest konieczna.
    Większość aktualizacji pobiera się i instaluje automatycznie za pośrednictwem Windows Update.

Nowe wersje są zazwyczaj publikowane w celu ułatwienia instalacji systemu od podstaw, eliminując konieczność pobierania dużych pakietów aktualizacyjnych.
    Jeśli jednak zmiany zawarte w dzienniku zmian są dla Ciebie istotne, możesz rozważyć reinstalację.
     W standardowym użytkowaniu systemu nie jest to jednak wymagane.

💡Porady

• Chociaż zgody telemetryczne nie są domyślnie udzielone, zaleca się, aby po zakończeniu instalacji skorzystać z programu `0&0 ShutUp` (dostępnego w katalogu `Dodatki`)
    w celu całkowitego wyłączenia mechanizmów śledzących. W tym celu należy w programie przejść do zakładki 'Actions' i wybrać opcję 'Apply only recommended settings'.

• Do stworzenia instalacyjnego pendrive (bootowalnego) rekomendowane jest oprogramowanie `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` albo `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]`.
    Film instruktażowy Rufus: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
    Film instruktażowy Ventoy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

• Instrukcja przygotowania `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` - hybrydy dysku SSD i pendrive jako bootowalnego nośnika instalacyjnego autorstwa @ITFun:

Uwaga dotycząca formy dostarczanego systemu

System operacyjny dostarczany jest w wersji nieaktywowanej. Jest to świadoma i zamierzona decyzja, mająca na celu uniknięcie jakichkolwiek wątpliwości lub zarzutów dotyczących naruszenia zasad licencjonowania oprogramowania.

Po każdej instalacji systemu Windows konieczne będzie jego ręczne aktywowanie przez użytkownika.

W przypadku zastosowania trwałej metody aktywacji (np. przy użyciu skryptu PowerShell) należy upewnić się, że proces aktywacji został prawidłowo przeprowadzony po każdej ponownej instalacji systemu.

📈Statystyki pobrań*
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

*Statystyki pobrań odnoszą się wyłącznie do aktualnej wersji pliku .iso i nie uwzględniają pobrań wcześniejszych wersji.

Posted
16 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Ale cieszę się niesamowicie że może już dziś Windows 11 25H2 Pro x64 PL – TheCompany  Dziękuje. CZAPKI Z GŁÓW 👏👍🙂

Pojawiły się nowe możliwości, bo początkowo byłem przeciwny wydaniu Pro - jednak na próbę możemy spróbować - dostrzegam problemy i wątpliwości jakie są przy legalizacji Windows 11 LTSC TC.

Ta wersja, którą Wam udostępnię należy traktować jako eksperyment i kilka rzeczy otrzyma, których nie zdecydowałem się umieścić w wersji LTSC TC:

1. Po przemyśleniu rekomendacji Pana Grzyba i testach wewnętrznych - zdecydowałem się w ramach próby domyślnie wyłączyć EdgeUpdate.

2. Domyślnie będzie włączony nowy sterownik NVMe firmy Microsoft

3. Coś jeszcze, ale mi uciekło 

Groszek1962 and stens like this
Posted

Pytanie do autora modyfikacji.

Jak wiadomo jedną z różnic pomiędzy Pro a LTSC jest rodzaj otrzymywanych aktualizacji. Wersje LTSC nie otrzymują aktualizacji funkcji, które to otrzymuje wersja PRO.

Rozumiem więc, że skoro windows ukazuje nam się jako Pro, to będzie pobierał i instalował aktualizacje funkcji, których to nie uświadczymy na bliźniaczej wersji LTSC?

Zrzutekranu2026-01-10232047.png.d2ea9ad172f8e9ec7efab5dc3840a741.png

Testuje na Hyper-V. Na pierwszy rzut oka wszystko działa elegancko. Bardzo podobnie do LTSC - nawet procesy podobne... W prawdzie znacznie bardziej aktywniejszy jest proces Sysmain ale myślę że to z powodu wirtualizacji.

System poproszony o aktualizacje, sprawdza i  informuje że wszystko jest aktualne. 

Pierwszą różnica jaką natrafiłem (oczywiście względem naszej modyfikacji LTSC) To znacznie większa ilość opcji w zakładce kontrola aplikacji i przeglądarki.

Tej to nawet wyłączyć nie idzie. Jak przesuwam na wyłączone to wraca i się samo włącza 🙂

Kocurek likes this
Posted
15 minut temu, ERICs3 napisał(a):

Pytanie do autora modyfikacji.

Jak wiadomo jedną z różnic pomiędzy Pro a LTSC jest rodzaj otrzymywanych aktualizacji. Wersje LTSC nie otrzymują aktualizacji funkcji, które to otrzymuje wersja PRO.

Rozumiem więc, że skoro windows ukazuje nam się jako Pro, to będzie pobierał i instalował aktualizacje funkcji, których to nie uświadczymy na bliźniaczej wersji LTSC?

W założeniu wersja Pro w wydaniu The Company miała się zachowywać jak najbardziej wiernie LTSC TC umożliwiając Użytkownikom aktywowanie dotychczasowym kluczem Pro, jeśli są w jego posiadaniu, a tym samym legalne użytkowanie, bez poszukiwania licencji IoT LTSC, której warunki powiedzmy dyplomatycznie, są kontrowersyjne/niejasne - jak będzie faktycznie wykażą dopiero testy. 

15 minut temu, ERICs3 napisał(a):

Tej to nawet wyłączyć nie idzie. Jak przesuwam na wyłączone to wraca i się samo włącza 🙂

Byc może dlatego, że Microsoft Edge jest odinstalowany?

Zauważyłem parę problemów.

1. Nie ustawia się ekran blokady w Mystic Jungle na panterkę

2. W Mystic Jungle ikonka "Ten komputer" powinna być NAD koszem (nie obiecuję, że to poprawię w najbliższym czasie)

3. Nie są ustawione domyślne aplikacje przypisane do rozszerzeń, ale to się posypało również na LTSC TC - teraz zauważyłem, a nikt tego nie zgłosił dotychczas.

Problem powstał przy zmianach związanych z dodaniem Asystenta personalizacji systemu.

Posted

Zobaczcie jak ze sterownikiem NVMe, bo nie jestem pewny, czy poprawnie łatkę dograłem.

Być może zamiast do:

powinienem dograć do:

Ja nie przetestuję dobrze wersji Pro, bo zostaję na IoT LTSC TC - dla mnie ta wersja Pro to prawdziwa mistyczna dżungla :)

Posted

Witam ponownie

Na początek no nie mogłem Sobie odpuścić 

Początek Fotki

1. Nie ustawia się ekran blokady w Mystic Jungle na panterkę ---- Działa bez zarzutów

Cokolwiek by nie ustawił

Kocurek likes this
Posted

Niestety, ale na wirtualce nie sprawdzę sterownika, bo dysk jest widoczny jako wirtualny i obsługiwany jest starym sterownikiem - do sprawdzenia sterownika NVME potrzebna jest fizyczna instalacja.

Przydało by się też by ktoś sprawdził po fizycznej instalacji czy działa aktywowanie kluczem pro. Ja na wirtualnej tego nie sprawdzę.

Kocurek likes this
Posted

No to dalej 

Instal bez najmniejszego problemu -- a jeszcze troszku wcześniej pisałem że LTSC z tym komunikatem( wiemy o co chodzi )

Opisany punkt 3 to na wersji  bodaj że z 31 12 2025 miałem tki myk że wszystkie ikonki znajdujące się na dysku i systemie miały widoczne rozszerzenie .ico - ( nie był to problem który miał by być powodem do usunięcia systemu )

Ogólnie proces instalki szybki, łatwy szybkie starty i wyłączenia no ale -- podobnie jak w MODzie JG przy instalacji sterowników które z całej gamy są potrzebne tutaj tylko 2 trzeba naprowadzić ręcznie system nie przeszukuje wybrane folderu i podfolderów !

Po dopięciu tak na początek wszystkiego nieznacznie wydłuża się start systemu ale w MODzie JG zrobiło się to samo -- drobnostka nie przeliczam wszystkiego w sekundach ( mnie już nigdzie się nie spieszy Ha Ha Ha Ha 🙂

Kocurek likes this
Posted

Co do do sprawdzenia sterownika NVM bo w tej chwili mam tylko podpięcie możliwe Samsunga 2TB ale po USB, wymieniałem obudowę PC przed Świętami i jeszcze to wszystko na kolanie

Może coś więcej czy przejdzie po USB 

dopinam  fot

Aktywacja  już po wgraniu sterów - restart i automatycznie ale i LTSC też się mi aktywował z automaty ( Tak zwana Cyfrowa Licka )

Kocurek likes this
Posted

@Groszek1962 dziękuję - test musi przeprowadzić osoba, która ma dysk NVMe. Samsung 870 Evo 1TB to SSD.

Dysk NVMe musi być wpięty w płytę główną, a nie przez USB.

Dysk NVMe przypomina wyglądem pamięć RAM :)

Posted

Czyli tak jak myślałem i napisałem . Już może dziś nie łyknę ale postaram się, tylko znowu rozbieranie GRZMOTA niby wielki a ciasny 🤣🙂

A po PCI  jest tak przystawka 🙂 w zestawie Asusa ? 

Czy taki test styknie., wiarygodność do wpięcia bezpośrednio na płytę a nie łącznik

Tak wiem mam takie 4 = 2 po 1TB i 2 po 2TB

Samsung 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 PRO

Samsung 1TB M.2 PCIe Gen5 NVMe 990 EVO PLUS

i 2 po 2TB

A dokładniej takie wyposażenie płyty

Kocurek likes this
Posted

Ale mimo chodem ŚMIGA, PRACUJE STABILNIE SZYBKO, najbliższe godziny testy stabil, obciążenie - stres i kilka gier na próbkę od ery XP-eka do ery Win 11

No może jeszcze jakaś sugestia dlaczego wer. LTSC nie idzie tym razem po raz pierwszy, a pro wskoczyło jak pisklę ze skorupki ?

czyli test wiarygodny jak bespo na płycie

Kocurek likes this
Posted
9 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Ale mimo chodem ŚMIGA, PRACUJE STABILNIE SZYBKO, najbliższe godziny testy stabil, obciążenie - stres i kilka gier na próbkę od ery XP-eka do ery Win 11

No może jeszcze jakaś sugestia dlaczego wer. LTSC nie idzie tym razem po raz pierwszy, a pro wskoczyło jak pisklę ze skorupki ?

Nic mi na tę chwilę nie przychodzi do głowy. LTSC TC bazuje na wrześniowym zestawie poprawek i od tamtego czasu wydanie było korygowane wielokrotnie, wersja Pro jest świeża, ma komplet grudniowych poprawek + 99% rzeczy jakie otrzymało LTSC TC. 1% jest niekompatybilnych.

Chwila grozy będzie we wtorek - chociaż nie przewiduję problemów z Windows Update.

Groszek1962 likes this
Posted

Dystrybucja wydania chwilowo wstrzymana - na moim dysku już jest przygotowany wstępnie install.wim z drobnymi poprawkami wymienionymi w TODO:

tT0NUPb.png

Nowa wersja planowo otrzyma oznaczenie: 01260111 - powinna pojawić się w godzinach popołudniowych.

Być może ktoś w międzyczasie posiadający wydanie 00 sprawdzi sterownik NVMe, to bym dorzucił ew. poprawkę :)

stens and Groszek1962 like this
Posted

No więc jest dobrze i jest niedobrze. (-:

Nowe sterowniki NVME zadziałały od razu po instalce.

1.png.8f763ea8d63243742e8cc4d206532d52.png

Jest poprawa IOPS przy zapisie.

-------------------------------

Co więc jest niedobrze?

Żeby skutecznie odinstalować Defendera trzeba odpalić "Defender Remowera" w "Trybie awaryjnym" - normalnie działający system, teraz nie pozwoli go usunąć. Jakieś nowe zabezpieczenia doszły Antimalware itd..

Tymczasem próba wejścia w tryb awaryjny na tych nowych sterownikach zakończyła się totalnym niepowodzeniem. Device error i totalna zwiecha kompa.

Po restarcie normalnym, wpisy w rejestrze 'FeatureManagement\Overrides' znikły, a system przywrócił stare sterowniki.

Zalecenie.

Nie uruchamiać domyślnie tych nowych sterowników.

Zrobić folder w dodatkach "Test nowych sterowników NVME" - kto chce, na własne ryzyko je załącza.

Best Regards.

ERICs3, Kocurek and Kosiara like this