Jump to content

Jak oceniasz domyślne włączenie nowych natywnych sterowników NVMe?  

36 members have voted

1. 1. Jak oceniasz domyślne włączenie nowych natywnych sterowników NVMe?

• Pozytywnie
      26
    • Negatywnie
      10

Recommended Posts

Posted
20 minut temu, Achon napisał(a):

Żeby skutecznie odinstalować Defendera trzeba odpalić "Defender Remowera" w "Trybie awaryjnym" - normalnie działający system, teraz nie pozwoli go usunąć. Jakieś nowe zabezpieczenia doszły Antimalware itd..

Czy rozważałeś edycję SetupComplete.cmd / dodanie AutoUnattend.xml, aby usunąć Defendera podczas instalacji?

Na pewno działa w OOBE: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

20 minut temu, Achon napisał(a):

Tymczasem próba wejścia w tryb awaryjny na tych nowych sterownikach zakończyła się totalnym niepowodzeniem. Device error i totalna zwiecha kompa.

Po restarcie normalnym, wpisy w rejestrze 'FeatureManagement\Overrides' znikły, a system przywrócił stare sterowniki.

Zalecenie.

Nie uruchamiać domyślnie tych nowych sterowników.

Zrobić folder w dodatkach "Test nowych sterowników NVME" - kto chce, na własne ryzyko je załącza.

Best Regards.

W sumie skoro same się wypinają to nie jest źle - na razie zostawiam bo to i tak zabawka ta wersja Pro - dodam jednak możliwość wyłączenia, choć muszę zastanowić się jak nazwę w takim układzie katalog.

Nie ma obecnie katalogu "eksperymentów/tweaków", a "Rozwiązywanie problemów" i chciałbym się do tego stosować :)

ANKIETA!

Tak przy okazji - oryginalne ISO Windows 11 25h2 Pro nie lubi się z moim starszym VirtualBoxem:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

5lKHCGw.png

Groszek1962 likes this
Posted

@Chopek Sprawdź proszę, czy na wersji Pro z tego tematu masz problem ze 100% obciążeniem procesora w Ustawieniach:

W dniu 6.01.2026 o 16:16, Chopek napisał(a):

Według tego poradnika:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Dobre pytanie, ale skoro to temat  -- NEW -- może przeczekać obserwując rozwój tematu jako całości. Dobrze wiemy że Microsoft wali potęrzne kaki, wyrzuca coś niby przeciek, licząc że będą tacy co popróbują wykrywając błędy. A Oni nie śpią !!!!!!! A przecież jeśli ktoś nie używa NVMe, to sterowniki się nie instaluja - Czy tak ?I dalej jeśli to Nowinka to może bezpieczniej dodać w dodatkach chcesz to instaluj, jeśli nie czekaj i decyduj Sam.

Pozdrawiam

Kocurek likes this
Posted

No dalej co do tej wersji:

Jeśli chodzi o __ pobudzeanie procka , zwiększanie obrotów wentków to ten system jest już porównywalny z wersją JG Pro ----Brawki  Cisza 👍

Dalej test Cinebench załączam fot - porównywalne 👍

No ale zaczęte testy Aida Exstreme 8.20.8100 JG przechodzi idealnie a tutaj-- Klapa👎  fot 2

A dalej już tylko gorzej , brak reakcji kompa, myszka, klawka po chwili ciemny ekran kolejna chwila komunikat niemal jestem pewien że chodziło o driver win NVMe ????( mogę mylić !) - choć nie wiem dlaczego, nie podpięty -( chyba że gdy był podpięty z USB ? )No i dalej gdy powrócił częściowy kontakt z PC uruchomienie menadżera zadań i !!!???? Aplikacje i procesy mimo rozwiniętej znacznie listy w obu przypadkach info 

0   nul  ??????. problem trwający jeszcze jakąś chwilkę, brak możliwości zamknięcia programu AIDA tylko przez menadżera. Restart i uruchomienie Kompa

Kocurek likes this
Posted
28 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

No ale zaczęte testy Aida Exstreme 8.20.8100 JG przechodzi idealnie a tutaj-- Klapa👎  fot 2

A dalej już tylko gorzej , brak reakcji kompa, myszka, klawka po chwili ciemny ekran kolejna chwila komunikat niemal jestem pewien że chodziło o driver win NVMe ????( mogę mylić !) - choć nie wiem dlaczego, nie podpięty -( chyba że gdy był podpięty z USB ? )No i dalej gdy powrócił częściowy kontakt z PC uruchomienie menadżera zadań i !!!???? Aplikacje i procesy mimo rozwiniętej znacznie listy w obu przypadkach info 

0   nul  ??????. problem trwający jeszcze jakąś chwilkę, brak możliwości zamknięcia programu AIDA tylko przez menadżera. Restart i uruchomienie Kompa

Na foto nie widzę dysku NVMe - dysk Samsung SSD 870 EVO 1TB to dysk SSD SATA, a nie NVMe - dyski SSD SATA mają swój własny sterownik.

Nowy sterownik dla dysków NVMe jest domyślnie odblokowany do instalacji, jednak nie powinien się zainstalować, jeżeli dysk NVMe nie jest wpięty w płytę główną.

Posted

Kolejna próba z AIDA - 👎 Kompletna utrata kontroli nad PC __ Tylko Reset !

Załączam fot

Tak jak napisałeś nie mam wpiętego dysku NVMe, ale zaczęło się, jak pisałem dopytując czy po USB można coś sprawdzić ? Czyli jak rozumiem aby dysk  wpięty w stacji dokuj.. system też musi wgrać sterownik  by mógł pracować -No chyba że coś MIESZAM ? Jeśli Tak to SOR🙂KA 

Kocurek likes this
Posted

@Groszek1962 co dokładnie testuje Twoja AIDA? Obciąża maksymalnie procesor i pozostałe podzespoły?

6 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Tak jak napisałeś nie mam wpiętego dysku NVMe, ale zaczęło się, jak pisałem dopytując czy po USB można coś sprawdzić ?

Sterownik NVMe widziałem dotychczas tylko na zrzutach ekranu - pomimo tego, nie wydaje mi się, żeby instalował się dla urządzeń USB.

Cóż, łatwo to sprawdzić - wersja 01260111 jest już wrzucona i można wyłączyć sterownik NVMe :)

Posted

Ten test to test stabilności Systemu

Test Grafiki  Fo1  tylko tyle i Nul

Test pamięci 100% fot

A jak napisałem STABILNOŚC SYSTEMU - PADA i reset

Musi coś być na rzeczy bo teraz po dopięciu zewnętrznie po USB dysku HD i NVMe , po chwili dysk HD otwiera się okno dysku z zawartością mimo że zamknę otwiera i tak na okrągło w końcu Zamknij PC odłączenie dysków ponieważ przez menadżera nie można zakończyć procesów pracy tych że dysków 🤔

Ja już wymiękam, może to tylko jak tak mam  !!!!!!! No ale JG 25 Pro HULA HULA I HULA 👍🙂

Będzie dobrze Wierzę że Kto jak nie TY - jeśli tak mogę Rozgryzie ten problem 

Pozdrawiam 👍🙂🙂

Kocurek likes this
Posted
41 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Ten test to test stabilności Systemu

Test Grafiki  Fo1  tylko tyle i Nul

Test pamięci 100% fot

A jak napisałem STABILNOŚC SYSTEMU - PADA i reset

Musi coś być na rzeczy bo teraz po dopięciu zewnętrznie po USB dysku HD i NVMe , po chwili dysk HD otwiera się okno dysku z zawartością mimo że zamknę otwiera i tak na okrągło w końcu Zamknij PC odłączenie dysków ponieważ przez menadżera nie można zakończyć procesów pracy tych że dysków 🤔

Ja już wymiękam, może to tylko jak tak mam  !!!!!!! No ale JG 25 Pro HULA HULA I HULA 👍🙂

Będzie dobrze Wierzę że Kto jak nie TY - jeśli tak mogę Rozgryzie ten problem 

Pozdrawiam 👍🙂🙂

Dlatego jest wersja LTSC TC bardziej stabilna, a Pro ma kilka nowości dla porównania.

Groszek1962 likes this
Posted

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dupa.jpg.cdf93b3dd31764be48a84263b4943f9c.jpg

Pisałem Ci już raz, ale nie posłuchałeś.

SPRAWDŹ RAMY !

Kocurek and Groszek1962 like this
Posted

W temacie Defendera.

Da się pewnie zrobić własny skrypt do jego skasowania, ale to wymagałoby czasu i wielu testów.

Co ciekawe w repozytorium [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]były pliki unattend.xml, ale z jakimś czasem znikły.

Trzeba ściągnąć starszą wersję, w której się uchowały. Mianowicie version 12.8.1, w niej jest katalog "ISO_Maker\$OEM$\$$\Panther\" z plikiem unattend.xml

Tu na nim można coś próbować "rzeźbić".

Ja nie mam na to ani czasu, ani ochoty :P

Kocurek and Groszek1962 like this
Posted

Systemy LTSC TC i Pro The Company najbardziej lubią stacjonarne sprzęty:

Y5Wfyr6.jpeg

19 minut temu, Achon napisał(a):

W temacie Defendera.

Da się pewnie zrobić własny skrypt do jego skasowania, ale to wymagałoby czasu i wielu testów.

Co ciekawe w repozytorium [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]były pliki unattend.xml, ale z jakimś czasem znikły.

Trzeba ściągnąć starszą wersję, w której się uchowały. Mianowicie version 12.8.1, w niej jest katalog "ISO_Maker\$OEM$\$$\Panther\" z plikiem unattend.xml

Tu na nim można coś próbować "rzeźbić".

Ja nie mam na to ani czasu, ani ochoty :P

Rozumiem, nie jest ciężko to zrobić - ale mnie powstrzymuje niechęć przed obniżaniem już i tak niskiego poziomu zabezpieczeń.

Musiałbym zobaczyć, czy procedura w katalogu Dodatki dot. wyłączenia Defendera nadal się spisuje.

Groszek1962 likes this
Posted

Achon jeśli pozwolisz jedno proste pytanie ? !!!

Jeżeli ten sam komputer przechodzi pomyślnie wszystkie testy, pracuje stabilnie nic nie wywala itd itd na systemach wcześniejszych a i ostatnim 25H2 Pro JG tylko na rym mam coś nie halo a i ostatniej wstawki LTSC nie mogę zainstalować to ? ? ? ?

Bez komentarza. Pozdrawiam i nie rezygnuje z testów bo to niezła jazda

Kocurek likes this
Posted
10 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Achon jeśli pozwolisz jedno proste pytanie ? !!!

Jeżeli ten sam komputer przechodzi pomyślnie wszystkie testy, pracuje stabilnie nic nie wywala itd itd na systemach wcześniejszych a i ostatnim 25H2 Pro JG tylko na rym mam coś nie halo a i ostatniej wstawki LTSC nie mogę zainstalować to ? ? ? ?

Bez komentarza. Pozdrawiam i nie rezygnuje z testów bo to niezła jazda

@Groszek1962

W dniu 8.01.2026 o 20:25, Groszek1962 napisał(a):

Muszę zrobić Sobie przerwę, ale prgnę dodać że po kiku godzina pacy na tym MODzie wgraniu wszystkich aktualiazcji sysem się wyłącz czli kop stop ot Ciekawostka. Jeszcze za niedługą chwilkę wejdę ponownie dalsze testy które jak znam i wierzę w prce Sromotnika będzie ZAJ ......... Fajnie i dobrze 😊👍👍👍

@Achon chciał wykluczyć, że ramy Ci się mogły popsuć od stress testów w AIDA - dlatego zalecił przetestowanie ich programem, który Ci polecił. 🐱

Groszek1962 likes this
Posted

Dokładnie jak napisałeś i moje cytaty tyle tylko że to tyczy JG 24 LTSC ?

A JG 25H2 Pro z maleńkimi utr. a chodzi o instalkę sterowników co też zaznaczyłem w Twym MODzie pro ???

Wymiata i wszystkie testy nie tylko Cinebench, Aidy ,  3dmark gdzie testy wypadają dobrze i bez wywaleń zwiechów i błędów a jeśli coś wyskakuje niczym królik z kapelusze wówczas robię dokładniejsze analizy kolejno wszystkich podzespołów. Podpowiedzi, pomoc  zawsze mile widziane na forum za co BARDZO DZIĘKUJE i z uśmiechem bawię dali.

Pozdrawiam

Kocurek likes this
Posted
9 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

a jeśli coś wyskakuje niczym królik z kapelusze wówczas robię dokładniejsze analizy kolejno wszystkich podzespołów. Podpowiedzi, pomoc  zawsze mile widziane na forum za co BARDZO DZIĘKUJE i z uśmiechem bawię dali.

Pozdrawiam

Aż nie mogę uwierzyć, że zaraz będzie już rok z modami - w tym kontekście wersja Pro długo czekała na swój debiut, który początkowo nie był brany pod uwagę.

Groszek1962 likes this
Posted

To Panowie najlepszy program do usunięcia defendera, automatycznie przechodzi w tryb awaryjny robi swoje i odpala już bez defendera. Co ciekawe usuwa całego niema nawet śladu programu po nim. Często jest tak że programy zostawiają defendera w menu z czarnym ekranem. 

Achon, ERICs3, Kosiara and 1 other like this
Posted
Godzinę temu, Groszek1962 napisał(a):

Tylko na rym mam coś nie halo a i ostatniej wstawki LTSC nie mogę zainstalować to ? ? ? ?

3 miesiące kombinowałem. Testy wszelakie OK. Gry OK. Cpu stresy OK.

Problem był z dużymi skompresowanymi plikami rar. Po dekompresji suma kontrolna się nie zgadzała.

Takim dużym, mocno skompesowanym plikiem jest przykładowo install.esd. Powiedzmy, że pierwsze 16gb pamięci masz OK, ale gdy system zacznie potrzebować więcej Ramu i skorzysta z kolejnej kości, która jest wadliwa, wtedy zaczną się robić cuda niewidy (restarty systemu itd.) 

Miałeś problemy z windowsem JG, A czy robiłeś kompresję WinsXS na starcie? Właśnie wtedy mogłeś uszkodzić pliki.

Ja nie wyrokuję, że u Ciebie to będzie problemem. Może masz za mocno podkręcony lub undervoltowany procesor. Tego nie wiem.

Program do testu pamięci jest darmowy. Wrzucasz na pendrive. Robisz 15 minutowy test i wiesz, że Ramy są ok.

Wtedy szukasz dalej.

Kocurek and Kosiara like this
Posted
38 minut temu, kamilpl napisał(a):

To Panowie najlepszy program do usunięcia defendera, automatycznie przechodzi w tryb awaryjny robi swoje i odpala już bez defendera. Co ciekawe usuwa całego niema nawet śladu programu po nim. Często jest tak że programy zostawiają defendera w menu z czarnym ekranem. 

Dziękujemy za informację. Mnie tylko zastanawia czy po takim usunięciu można nadal korzystać i działa normalnie aktualizowanie windowsa - czy nie działa i też trzeba wyłączyć aktualizacje bo inaczej przy próbie instalacji comiesięcznego KB wyskakuje błąd?

Kosiara and Kocurek like this
Posted
1 minutę temu, ERICs3 napisał(a):

Dziękujemy za informację. Mnie tylko zastanawia czy po takim usunięciu można nadal korzystać i działa normalnie aktualizowanie windowsa - czy nie działa i też trzeba wyłączyć aktualizacje bo inaczej przy próbie instalacji comiesięcznego KB wyskakuje błąd?

Mnie tak samo zastanawia. Widzę, że ArchillesScript ma 4 możliwości usuwania i raczej aktualizacje przechodzą patrząc na dopisek na dole:

ERICs3 likes this
Posted
3 minuty temu, Kocurek napisał(a):

Mnie tak samo zastanawia. Widzę, że ArchillesScript ma 4 możliwości usuwania i raczej aktualizacje przechodzą patrząc na dopisek na dole

Dziękuję za informację - warto przetestować...

Kocurek likes this
Posted

Jest tam w razie czego backup, nie testowałem aktualizacji bo mam wyłączone. Mój Eset czuwa. Bardzo dużo RAMu można odzyskać.

Programu nie trzeba nawet pobierać wystarczy wpisać w cmd: 

I korzystać według własnego uznania.

Kocurek likes this
Posted
45 minut temu, NightRiderss87 napisał(a):

Zoombie robi robotę.

Panowie coraz bardziej przejmujemy kontrolę nad windowsem jak kiedyś :)

We wtorek spodziewam się otwierania szampana 🥳

ERICs3 likes this
Posted

Witam krótko ponownie - zacytuje

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pisałem Ci już raz, ale nie posłuchałeś.

SPRAWDŹ RAMY !

Dla świętego spokoju

Testy WYKONANE i zostaje przy SWOIM  ---- JEST OK Z MOIM KOMPUTEREM a w SZCZEGULNOŚCI z PAMIĘCIAMI RAM ! ! ! ! 👍

W związku z tym pozostaje na razie przy poprzedniej  wersji LTSC z grudnia, a tu bawimy dalej 🙂

I wierzę z całą MOCĄ że jeśli  Kocurek będzie kontynuował prace nad tym modem to rozwiąże i rozwieje wszelkie wątpliwości 👍🙂

I na koniec nie jestem zwolennikiem tuningów, podkręcania te czasy minęły, jeżeli to tylko drobne korekty w BIOS

POZDRAWIAM

Kocurek likes this
Posted

@Groszek1962 dziękuję za informację w sprawie przeprowadzonych testów. Diagnostyka to niełatwa rzecz - zobacz jaki specyficzny przypadek trafił się @Achon.

Oczywiście będę miał na uwadze Twój problem, możliwe, że któraś z kolei aktualizacja Microsoftu naprawi problem - na szczęście można używać starsze wydania,

chociaż staram się, aby były coraz lepsze, a nie coraz gorsze. :)

59 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

A tak a propo  ten gadżecik w obudowie to Fajna sprawa 👍🙂🤠

Mercedes-Benz 500 K Special - piękny czas motoryzacji.

jbGGsMT.jpeg

W Polsce miał go Tadeusz Tabencki - niestety, jego historia nie ma szczęśliwego zakończenia.

Groszek1962 likes this