Achon Opublikowano Sobota o 16:22 Zgłoś Opublikowano Sobota o 16:22 1 godzinę temu, Chopek napisał(a): nigdy wcześniej nie było takiego komunikatu Spróbuj zamienić plik boot.wim na inny. Skopiuj z wcześniejszej edycji, gdzie widział dysk. srom-otnik i swiniarobert69 lubią to Cytuj
hiuman Opublikowano Sobota o 17:08 Zgłoś Opublikowano Sobota o 17:08 4 godziny temu, Chopek napisał(a): Witam, podczas próby instalacji Windowsa 25H2 Pro z dnia 18.04.26 wyskakuje ,,Błąd sterownika przez komputer sterownika nośników,, nigdy wcześniej nie było takiego komunikatu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Potwierdzam że w tej wersji również jest informacja o braku sterownika. Spróbowałem tego co proponował @Achon i faktycznie teraz już nie krzyczał o sterowniki. Jeśli ktoś będzie chciał obraz z podmienionym boot.wim to dajcie znać to udostępnię. srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano Sobota o 22:08 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 22:08 5 godzin temu, hiuman napisał(a): Potwierdzam że w tej wersji również jest informacja o braku sterownika. Spróbowałem tego co proponował @Achon i faktycznie teraz już nie krzyczał o sterowniki. Jeśli ktoś będzie chciał obraz z podmienionym boot.wim to dajcie znać to udostępnię. Dzięki za info, wymieniłem boot.wim - nic przy nim nie robiłem, żeby się miał uszkodzić/stracić jakiś sterownik. Widocznie przy kompresji coś "wyciekło" Sprawdziłem instalację na wirtualce wielokrotnie oraz na żywca na nowym lapku HP - u mnie zero błędów. Nowe iso upięte. Acha, skróciłem czas instalacji - przynajmniej u mnie zauważalnie. swiniarobert69, LaptopIpc i hiuman lubią to Cytuj
Chopek Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Witam, potwierdzam instalka Systemu z dnia 18.04.26 działa, czas instalki rzeczywiście jest skrócony. Dobra robota z tym wyborem ,,Windows Defender,, Będę testował oczywiście na Wirtualnym Systemie i dam znać jeśli będą jakieś błędy. Miłego dnia dla wszystkich na tym Forum. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik i swiniarobert69 lubią to Cytuj
Chopek Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Jest problem z Notatnikiem z Folderu TUNING instalka Notepad2 wyskakuje taki komunikat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 23 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu 4 minuty temu, Chopek napisał(a): Jest problem z Notatnikiem z Folderu TUNING instalka Notepad2 wyskakuje taki komunikat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie mogę tego potwierdzić bo niczego takiego nie znalazłem. W jakiej dokładnie sytuacji pokazuje Ci się ten komunikat - opisz proszę precyzyjnie swiniarobert69 lubi to Cytuj
Chopek Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu 1 minutę temu, srom-otnik napisał(a): Nie mogę tego potwierdzić bo niczego takiego nie znalazłem. W jakiej dokładnie sytuacji pokazuje Ci się ten komunikat - opisz proszę precyzyjnie Zamieniłem notatnik systemowy na Notepad2 podczas odpalania notatnika wywala taki komunikat Cytuj
Mr.T Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu W dniu 17.04.2026 o 14:44, modysta napisał(a): Dodam jeszcze, że to co wkleiłem nie jest moim poematem, bo twoje modyfikacje są też gdzie indziej dostępne i mile widziane. To czego brakuje tutaj, na tym forum to tematów z modami od W-A217, dlatego inni plują nie wiedząc nawet na co. Może nie miejsce, ale nie będę zakładał odrębnego tematu, dlaczego nie ma: a zapytaj się tych wszystkich użytkowników, których obrażał publicznie na tym forum tylko za to, że ośmielili się skrytykować jego systemy i pokazać błędy Marecki i srom-otnik lubią to Cytuj
Achon Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu W kwestii usuwania Defendera. Nie lepiej go całkowicie usunąć offline z obrazu, a nie odinstalowywać w trakcie instalacji? Raz, że metoda pewniejsza, nic się nie przyblokuje w trakcie instalacji. Dwa, iso mniejsze, a instalacja szybsza (pominięty czas na kasowanie dziada..) Odrębna sprawa. Skrypt achillesa jest lepiej przemyślany. defender-remover długo nie był aktalizowany i z tego co widzę, kasuje biblioteki bez uprzedniego wyrejestrowania z systemu Cytat Regsvr32 to narzędzie wiersza polecenia służące do rejestrowania i wyrejestrowywania kontrolek OLE, takich jak kontrolki bibliotek DLL i kontrolki ActiveX, w rejestrze systemu Windows Registry. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Skrypt achillesa wpierw biblioteki defendera wyrejestrowuje, co zapobiegnie w systemie licznym błędom: Cytat %msg% "Unregistering security libraries..." "Отмена регистрaции библиотек безопасности..." %regsvr32% /u "%SystemDrive%\Program Files\%wd%\shellext.dll" /s>nul 2>&1 %regsvr32% /u "%SystemDrive%\Program Files\%wd%\AMMonitoringProvider.dll" /s>nul 2>&1 %regsvr32% /u "%SystemDrive%\Program Files\%wd%\DefenderCSP.dll" /s>nul 2>&1 (...) Co sugeruję? Użyć achillesa lub innego narzędzia (np. Ntlite), żeby usunąć Defendera całkowicie przed tworzeniem iso. Pozdrawiam Cytuj
Marecki Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu Popieram usunięcie Defendera! Ponawiam pytanie: Czy ktoś wie jak mam zalogować się na swoje konto w Paint? Cytuj
WiesioKa Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu 2 godziny temu, Chopek napisał(a): Witam, potwierdzam instalka Systemu z dnia 18.04.26 działa, czas instalki rzeczywiście jest skrócony. Dobra robota z tym wyborem ,,Windows Defender,, Będę testował oczywiście na Wirtualnym Systemie i dam znać jeśli będą jakieś błędy. Miłego dnia dla wszystkich na tym Forum. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Marecki przecież masz do wyboru instalację z lub bez defendera . Mam nadzieje że mistrzuniu zrobi też 24H2 . Cytuj
Marecki Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu Dziękuję za info o Defenderze! Zostawmy go w spokoju. Mam ważniejsze dla mnie pytanie: Jak mam się zalogować w programie Paint? To naprawdę dla mnie ważna sprawa, ale jakoś forumowicze go nie zauważają. Moja córka jest w szkole podstawowej i używa tego programu. Używa również Notatnik Windows - do niego również nie sposób się zalogować. Proszę grzecznie o rozwiązanie. Domyślam się, że jeśli znowu nie będzie odpowiedzi to znaczy, że w tym modzie nie ma możliwości zalogowania do niektórych programów Windows. @srom-otnik czy możesz wypowiedzieć się w tej kwestii? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 20 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu 21 minut temu, Marecki napisał(a): Dziękuję za info o Defenderze! Zostawmy go w spokoju. Mam ważniejsze dla mnie pytanie: Jak mam się zalogować w programie Paint? To naprawdę dla mnie ważna sprawa, ale jakoś forumowicze go nie zauważają. Moja córka jest w szkole podstawowej i używa tego programu. Używa również Notatnik Windows - do niego również nie sposób się zalogować. Proszę grzecznie o rozwiązanie. Domyślam się, że jeśli znowu nie będzie odpowiedzi to znaczy, że w tym modzie nie ma możliwości zalogowania do niektórych programów Windows. @srom-otnik czy możesz wypowiedzieć się w tej kwestii? Hejka, sprawdzę to, na razie nie miałem czasu. Cytuj
darko10 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu 39 minut temu, Marecki napisał(a): Dziękuję za info o Defenderze! Zostawmy go w spokoju. Mam ważniejsze dla mnie pytanie: Jak mam się zalogować w programie Paint? To naprawdę dla mnie ważna sprawa, ale jakoś forumowicze go nie zauważają. Moja córka jest w szkole podstawowej i używa tego programu. Używa również Notatnik Windows - do niego również nie sposób się zalogować. Proszę grzecznie o rozwiązanie. Domyślam się, że jeśli znowu nie będzie odpowiedzi to znaczy, że w tym modzie nie ma możliwości zalogowania do niektórych programów Windows. @srom-otnik czy możesz wypowiedzieć się w tej kwestii? Po zainstalowaniu sklepu i zalogowaniu się na koncie Microsoftu powinieneś być z automatu zalogowany w paint i notatniku. U mnie tak działa. srom-otnik i FILAGOL lubią to Cytuj
Marecki Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu Jestem zalogowany w Sklepie oraz w Microsoft 365. Próba zalogowania w Paint lub Notatniku - pojawia się na moment okienko i znika. I tyle. Sprawdziłem, czy pomoże może zmiana w Optymalizatorze na ustawienia domyślne + restart. Niestety nie pomogło. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu a sprawdzałeś może reset notatnika. Zresetuj lub napraw aplikację Notatnik: Otwórz Ustawienia > Aplikacje > Zainstalowane aplikacje. Znajdź Notatnik na liście. Kliknij ikonę trzech kropek (...) i wybierz Opcje zaawansowane. Kliknij przycisk Napraw, a jeśli to nie pomoże – Zresetuj. Wyloguj i zaloguj się ponownie do konta Microsoft: Usterki w synchronizacji konta mogą powodować błędy logowania w aplikacjach systemowych. Cytuj
Marecki Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu Dziękuję za pomoc! Zrobiłem wszystkie kroki, a nawet usunąłem i zainstalowałem notatnik na nowo. Okienko (chyba logowania) tylko mignie i tyle. No cóż, chyba przeinstaluję system na ten najnowszy. Pozdrawiam! LAGUNA lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu 19 godzin temu, Achon napisał(a): W kwestii usuwania Defendera. Nie lepiej go całkowicie usunąć offline z obrazu, a nie odinstalowywać w trakcie instalacji? Raz, że metoda pewniejsza, nic się nie przyblokuje w trakcie instalacji. Dwa, iso mniejsze, a instalacja szybsza (pominięty czas na kasowanie dziada..) Odrębna sprawa. Skrypt achillesa jest lepiej przemyślany. defender-remover długo nie był aktalizowany i z tego co widzę, kasuje biblioteki bez uprzedniego wyrejestrowania z systemu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Skrypt achillesa wpierw biblioteki defendera wyrejestrowuje, co zapobiegnie w systemie licznym błędom: Co sugeruję? Użyć achillesa lub innego narzędzia (np. Ntlite), żeby usunąć Defendera całkowicie przed tworzeniem iso. Pozdrawiam Hejka! @Achon - na Defenderze już nie jeden moder połamał zęby. Dobrze, że są dostępne takie narzędzia jak skrypt Achillesa i Defender Remover. Skasowanie Defendera w NTLite lub WinReducerze zawsze kończy się niemożnością zainstalowanie aktualnej łatki zbiorczej. Próbowałem to wszystko zrobić w AuditMode, ale niestety nie może ukończyć się faza zamykania procesu generalizacji - wywala grube błędy. W najnowszym moim iso Pro Lite właśnie zrobiłem tak jak sugerujesz - skasowałem kluczowe foldery Defendera z ProgramFiles, ProgramData i WinSxS - zysk na wadze pół GB. Instalacja tej wersji bez Defendera przebiega dzięki temu nieco szybciej (faza kopiowania plików). Podczas pokazania się pierwszy raz pulpitu działają skrypty czyszczące cały rejestr, zależności, wyrejestrowują resztki śmieci. Więcej wyrzucić nie mogę, bo odbije się to na WU. Co ciekawe - nawet tak wypatroszony system, ze skasowanymi folderami i bibliotekami Defendera, po aktualizacji WU, obudowuje katalogi i przywraca w pełni działającego SmartScreena (zobacz w Menedżerze zadań). Na szczęście nie przywraca funkcjonalnie Defendera... Mój skrypt Czyszczenie zastosowany po WU - oczyszcza system z tych odbudowanych zasobów. Taka oto zabawa... P.S. Na pewno będę rozwijał tą metodę kasacji Defendera w tym kierunku o jakim piszesz bo jest zgodny z moimi wnioskami z ostatnich miesięcy obserwacji i prac. PZDR! LaptopIpc, LAGUNA, stens i 1 inny lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu a coś takiego by nie zadziałało. Reinstalacja Notatnika: Przejdź do Ustawienia > Aplikacje > Funkcje opcjonalne. Znajdź Notatnik, odinstaluj go i uruchom ponownie komputer. Wróć do tego samego miejsca i wybierz Dodaj funkcję, aby ponownie zainstalować Notatnik. Naprawa plików systemowych: Uruchom Wiersz polecenia jako administrator i wpisz: sfc /scannow oraz DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth. Wyczyść pamięć podręczną sklepu (WSReset): Wciśnij Win + R, wpisz wsreset.exe i naciśnij Enter. To odświeża licencje aplikacji. 36 minut temu, Marecki napisał(a): No cóż, chyba przeinstaluję system na ten najnowszy. no chyba że się decydujesz na nową instalację systemu. FILAGOL, swiniarobert69 i LaptopIpc lubią to Cytuj
Marecki Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu @LAGUNA Bardzo dziękuję za radę! Co prawda nie pomogła tym razem ale może kiedyś się przyda. Zapisałem sobie na przyszłość. Jutro reinstaluję system Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi