winkoc Posted October 15 Report Posted October 15 Mam taką wersję Windows: A tu taka informacja po dzisiejszej aktualizacji w Windows Update. O co chodzi?? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Вишенечка likes this Quote
balusiek Posted October 15 Report Posted October 15 No nie. Podniesienie wersji nic nie da. Ten komunikat jest na obu wersjach. Trzeba czekać co będzie przy następnej aktualizacji. Вишенечка likes this Quote
winkoc Posted October 15 Author Report Posted October 15 Dziękuje. zablokowanie tej poprawki KB5066791 chyba pomogło. Вишенечка likes this Quote
m4rkiz Posted October 15 Report Posted October 15 45 minut temu, balusiek napisał(a): No nie. Podniesienie wersji nic nie da. Ten komunikat jest na obu wersjach. Trzeba czekać co będzie przy następnej aktualizacji. chodziło mi o dwa podlinkowane ostatnie posty w tamtym wątku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows 10 versions that have reached end of service: Windows 10, version 1507 (RTM) Windows 10 2015 LTSB Windows 10, version 1511 Windows 10, version 1607 Windows 10 2016 LTSB Windows 10, version 1703 Windows 10, version 1709 Windows 10, version 1803 Windows 10, version 1809 Windows 10 Enterprise LTSC 2019 Windows 10, version 1903 Windows 10, version 1909 Windows 10, version 2004 Windows 10, version 20H2 Windows 10, version 21H1 Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 Windows 10, version 22H2 ładnie się tam bawią w M$ Вишенечка likes this Quote
wujenta Posted October 15 Report Posted October 15 Na stronie, którą podlinkowałeś: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie ma mowy o wersjach: Windows 10 2016 LTSB Windows 10 Enterprise LTSC 2019 Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 tylko o poniższych: Windows 10 versions that have reached end of service: Windows 10, version 1507 (RTM) Windows 10 2015 LTSB Windows 10, version 1511 Windows 10, version 1607 Windows 10, version 1703 Windows 10, version 1709 Windows 10, version 1803 Windows 10, version 1809 Windows 10, version 1903 Windows 10, version 1909 Windows 10, version 2004 Windows 10, version 20H2 Windows 10, version 21H1 Windows 10, version 22H2 Tylko te tracą wsparcie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]u masz do kiedy wsparcie ma Win 10 IoT LTSC 2021 Nie siej dezinformacji. Quote
m4rkiz Posted October 16 Report Posted October 16 skopiowałem to ze strony przyjacielu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] po prostu walnęli babola i edytowali po cichu Kocurek likes this Quote
tquest Posted October 17 Report Posted October 17 Może by tak na temat poprawki KB5066791 wypowiedzieli się ci, którzy instalowali czystą wersję W10 IoT Ent. LTSC 2021-21H2 i tę podnosili do 22H2. Możliwe, że problem pojawia się wyłącznie wówczas, gdy podniesienie z 21H2 do 22H2 nie zostało zrobione na czystym W 10 IoT Ent. LTSC 21H2, a na przekonwertowanym, jak u mnie, Win 10 Pro 22H2 do IoT LTSC 21H2 i potem podniesionym do 22H2. Inną sprawą jest test, czy obecnie, po 15-10-2025 r., tj. po zamknięciu standardowego kanału wsparcia/aktualizacji dla W10, da się podnieść świeżo zainstalowany W10 IoT Ent. LTSC 2021-21H2 do 22H2. Quote
balusiek Posted October 17 Report Posted October 17 Miałem kopię systemu przed konwersją i po. Ten sam komunikat. Quote
Widzior Posted October 17 Report Posted October 17 A to ja sobie poczekam z tą październikową aktualizacją na LTSC 21h2, bo widzę, że programiści Microszrotu z Bangladeszu znów dali radę Quote
Widzior Posted October 17 Report Posted October 17 3 minuty temu, Mr.T napisał(a): Ja mam podniesioną i zero problemów No patrz, a miałem dziś do ciebie pisać, jak u ciebie, bo mam twojego moda, ale nie podnosiłem do 22h2. A jak w WU, nie pokazuje ci koniec wsparcia? Quote
balusiek Posted October 18 Report Posted October 18 Faktycznie, komunikatu o braku wsparcia już nie ma, a jeszcze przedwczoraj był... Wersja 22H2. Lesio1 likes this Quote
Widzior Posted October 18 Report Posted October 18 16 godzin temu, balusiek napisał(a): Faktycznie, komunikatu o braku wsparcia już nie ma, a jeszcze przedwczoraj był... Wersja 22H2. A ja właśnie zrobiłem update na lapku i niestety mam te brednie MS Quote
wojtuse099 Posted October 19 Report Posted October 19 wczoraj instalowałem system u siebie i było wszystko okej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Matmide Posted October 20 Report Posted October 20 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted October 23 Report Posted October 23 37 minut temu, Kartoflarz napisał(a): Witam. Też mam ten error na LTSC Też mam cały czas na jednym lapku, na którym zrobiłem update w październiku, więc na innych sprzętach sobie poczekam i zrobię w listopadzie. Mam nadzieję, że z pliku MSU z Microsoft Catalog wejdzie, bo i tak zawsze ręcznie instaluję łatki. Nie używam WU. Quote
tquest Posted November 2 Report Posted November 2 Zrobiłem próbę (po 15 m-ca) na jednym z moich komputerów i zainstalowałem ostatnią aktualizację KB5066791. Niestety, nadal blokuje mi na W10 IoT Ent. LTSC v.22H2 19045.6332 kanał WU Quote
Widzior Posted November 2 Report Posted November 2 2 godziny temu, tquest napisał(a): Niestety, nadal blokuje mi na W10 IoT Ent. LTSC v.22H2 19045.6332 kanał WU To, czy realnie blokuje, czy to tylko debilny błąd Microsraki na LTSC IoT, to się dopiero okaże w drugi wtorek listopada Ja i tak będę instalował łatkę ręcznie z pliku i czuję, że bez problemu wejdzie. Quote
razor1995 Posted November 2 Report Posted November 2 U mnie to samo, mało tego - oferuje mi Windows 11 23H2 na WU mimo, że mam IoT Enterprise a komputer to thinclient xD *który to IoT Enterprise nie kwalifikuje się do darmowej aktualizacji Quote
Achon Posted November 2 Report Posted November 2 Ale wiecie, że IoT Enterprise, to nie to samo co IoT Enterprise LTSC? Ja mam tak: Kocurek likes this Quote
Widzior Posted November 2 Report Posted November 2 2 godziny temu, Achon napisał(a): Ale wiecie, że IoT Enterprise, to nie to samo co IoT Enterprise LTSC? Faktycznie, razor nie ma LTSC, może dlatego mu proponuje Win11. Ja mam LTSC, co widać na screenie wyżej. Quote
christopher732 Posted November 2 Report Posted November 2 22 minuty temu, Widzior napisał(a): Faktycznie, razor nie ma LTSC, może dlatego mu proponuje Win11. Oczywiście że masz rację jak dobrze wiesz IoT Enterprise i IoT Enterprise LTSC nie są tym samym, choć są do siebie bardzo podobne. Różnią się głównie modelem aktualizacji i wsparcia. Quote
drk001 Posted November 2 Report Posted November 2 Win 10 IoT Enterprise LTSC ten sam komunikat. Quote
razor1995 Posted November 4 Report Posted November 4 MS opublikował workaround: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W dniu 2.11.2025 o 16:46, Achon napisał(a): Ale wiecie, że IoT Enterprise, to nie to samo co IoT Enterprise LTSC? Właśnie zauważyłem to teraz, a co najciekawsze na LTSC mogę zmienić tylko przez in-place upgrade Quote
srom-otnik Posted November 4 Report Posted November 4 Moje wydania LTSC aktywowane licencją cyfrową przechodzą w IoT LTSC i raczej powinny podlegać dłuższemu programowi wsparcia. Jak na razie na 21H2 i 22H2 - te same, znane już nam wszystkim komunikaty. Zobaczymy, co będzie z łatkami listopadowymi? Quote
razor1995 Posted November 4 Report Posted November 4 Piszą, że jeśli tylko masz internet to wypchnęli już poprawkę, a dla tych offline stworzyli specjalne GPO rozwiązujące problem Cytat Microsoft pushed a cloud configuration update to correct this issue. However, you might not receive this update if the device: is not connected to the internet, has disabled OneSettings downloads through Group Policy, has restrictive firewall settings, or otherwise blocks dynamic updates. If you are still seeing the incorrect "end of support" message, enterprise-managed devices managed by IT departments can resolve the issue using Known Issue Rollback (KIR) by installing and configuring the special Group Policy listed below. Cytat Important: You will need to install and configure the Group Policy, setting the KB5066791 251020_20401 Known Issue Rollback value to Disabled, to resolve this issue. You will also need to restart your device(s) to apply the group policy setting. Next Steps: We are working to include the resolution in a future Windows update. Once the update with the resolution is released, organizations will not need to install and configure this Group Policy to address this issue. Plus poprawka ma być "w przyszłości". Quote
tquest Posted Tuesday at 09:25 PM Report Posted Tuesday at 09:25 PM do łaty łata… genialne! — tym bardziej, że wg. Microsoft to nic takiego, "problem kosmetyczny" Windows 10 20H2, 21H1, 21H2 and 22H2 KB5066791 251020_20401 Known Issue Rollback.msi znaleźć ją można np. tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] co z tym zrobić — nie sprawdzałem, chwilowo nie mam czasu, ponadto nie za bardzo wiem, w jakiej kolejności to "lekarstwo" zaaplikować, czyli łatę jako pierwszą odpalić? Quote
Recommended Posts