Jump to content

windows 10 Lot enterprise ltsc 21h2 brak wsparcia??

Recommended Posts

Posted
45 minut temu, balusiek napisał(a):

No nie. Podniesienie wersji nic nie da. Ten komunikat jest na obu wersjach. Trzeba czekać co będzie przy następnej aktualizacji.

chodziło mi o dwa podlinkowane ostatnie posty w tamtym wątku

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Windows 10 versions that have reached end of service:

• Windows 10, version 1507 (RTM)

• Windows 10 2015 LTSB

• Windows 10, version 1511

• Windows 10, version 1607

• Windows 10 2016 LTSB

• Windows 10, version 1703

• Windows 10, version 1709

• Windows 10, version 1803

• Windows 10, version 1809

• Windows 10 Enterprise LTSC 2019

• Windows 10, version 1903

• Windows 10, version 1909

• Windows 10, version 2004

• Windows 10, version 20H2

• Windows 10, version 21H1

• Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021

• Windows 10, version 22H2

ładnie się tam bawią w M$

Posted

Na stronie, którą podlinkowałeś: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie ma mowy o wersjach: 

Windows 10 2016 LTSB

Windows 10 Enterprise LTSC 2019

Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021

tylko o poniższych:

Windows 10 versions that have reached end of service:

• Windows 10, version 1507 (RTM)

• Windows 10 2015 LTSB

• Windows 10, version 1511

• Windows 10, version 1607

• Windows 10, version 1703

• Windows 10, version 1709

• Windows 10, version 1803

• Windows 10, version 1809

• Windows 10, version 1903

• Windows 10, version 1909

• Windows 10, version 2004

• Windows 10, version 20H2

• Windows 10, version 21H1

• Windows 10, version 22H2

Tylko te tracą wsparcie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]u masz do kiedy wsparcie ma Win 10 IoT LTSC 2021

Nie siej dezinformacji.

Posted

Może by tak na temat poprawki KB5066791 wypowiedzieli się ci, którzy instalowali czystą wersję W10 IoT Ent. LTSC 2021-21H2 i tę podnosili do 22H2.
Możliwe, że problem pojawia się wyłącznie wówczas, gdy podniesienie z 21H2 do 22H2 nie zostało zrobione na czystym W 10 IoT Ent. LTSC 21H2, a na przekonwertowanym, jak u mnie, Win 10 Pro 22H2 do IoT LTSC 21H2 i potem podniesionym do 22H2. 

Inną sprawą jest test, czy obecnie, po 15-10-2025 r., tj. po zamknięciu standardowego kanału wsparcia/aktualizacji dla W10, da się podnieść świeżo zainstalowany W10 IoT Ent. LTSC 2021-21H2 do 22H2.

Posted

A to ja sobie poczekam z tą październikową aktualizacją na LTSC 21h2, bo widzę, że programiści Microszrotu z Bangladeszu znów dali radę :22  

Posted
3 minuty temu, Mr.T napisał(a):

Ja mam podniesioną i zero problemów

No patrz, a miałem dziś do ciebie pisać, jak u ciebie, bo mam twojego moda, ale nie podnosiłem do 22h2. A jak w WU, nie pokazuje ci koniec wsparcia?

Posted
16 godzin temu, balusiek napisał(a):

Faktycznie, komunikatu o braku wsparcia już nie ma, a jeszcze przedwczoraj był... Wersja 22H2.

A ja właśnie zrobiłem update na lapku i niestety mam te brednie MS :E 

2UU417X.png

Posted
37 minut temu, Kartoflarz napisał(a):

Witam. Też mam ten error na LTSC

Też mam cały czas na jednym lapku, na którym zrobiłem update w październiku, więc na innych sprzętach sobie poczekam i zrobię w listopadzie. Mam nadzieję, że z pliku MSU z Microsoft Catalog wejdzie, bo i tak zawsze ręcznie instaluję łatki. Nie używam WU.

Posted

Zrobiłem próbę (po 15 m-ca) na jednym z moich komputerów i zainstalowałem ostatnią aktualizację KB5066791.

Niestety, nadal blokuje mi na W10 IoT Ent. LTSC v.22H2 19045.6332 kanał WU :(

Posted
2 godziny temu, tquest napisał(a):

Niestety, nadal blokuje mi na W10 IoT Ent. LTSC v.22H2 19045.6332 kanał WU :(

To, czy realnie blokuje, czy to tylko debilny błąd Microsraki na LTSC IoT, to się dopiero okaże w drugi wtorek listopada :E Ja i tak będę instalował łatkę ręcznie z pliku i czuję, że bez problemu wejdzie.

Posted

U mnie to samo, mało tego - oferuje mi Windows 11 23H2 na WU mimo, że mam IoT Enterprise a komputer to thinclient xD

*który to IoT Enterprise nie kwalifikuje się do darmowej aktualizacji :trollface:

ffomZ04.png

Posted
2 godziny temu, Achon napisał(a):

Ale wiecie, że IoT Enterprise, to nie to samo co IoT  Enterprise LTSC?

Faktycznie, razor nie ma LTSC, może dlatego mu proponuje Win11. Ja mam LTSC, co widać na screenie wyżej.

Posted
22 minuty temu, Widzior napisał(a):

Faktycznie, razor nie ma LTSC, może dlatego mu proponuje Win11.

Oczywiście że masz rację   👍  jak dobrze wiesz  IoT Enterprise i IoT Enterprise LTSC nie są tym samym, choć są do siebie bardzo podobne. Różnią się głównie modelem aktualizacji i wsparcia.  😀 

Posted

MS opublikował workaround:

W dniu 2.11.2025 o 16:46, Achon napisał(a):

Ale wiecie, że IoT Enterprise, to nie to samo co IoT  Enterprise LTSC?

Właśnie zauważyłem to teraz, a co najciekawsze na LTSC mogę zmienić tylko przez in-place upgrade :E 

Posted

Moje wydania LTSC aktywowane licencją cyfrową przechodzą w IoT LTSC i raczej powinny podlegać dłuższemu programowi wsparcia. Jak na razie na 21H2 i 22H2 - te same, znane już nam wszystkim komunikaty. Zobaczymy, co będzie z łatkami listopadowymi?

Posted

Piszą, że jeśli tylko masz internet to wypchnęli już poprawkę, a dla tych offline stworzyli specjalne GPO rozwiązujące problem :L 

Cytat

Microsoft pushed a cloud configuration update to correct this issue. However, you might not receive this update if the device:

is not connected to the internet,
has disabled OneSettings downloads through Group Policy,
has restrictive firewall settings,
or otherwise blocks dynamic updates.
If you are still seeing the incorrect "end of support" message, enterprise-managed devices managed by IT departments can resolve the issue using Known Issue Rollback (KIR) by installing and configuring the special Group Policy listed below. 

Cytat

Important: You will need to install and configure the Group Policy, setting the KB5066791 251020_20401 Known Issue Rollback value to Disabled, to resolve this issue. You will also need to restart your device(s) to apply the group policy setting.

Next Steps: We are working to include the resolution in a future Windows update. Once the update with the resolution is released, organizations will not need to install and configure this Group Policy to address this issue. 

Plus poprawka ma być "w przyszłości".

Posted

do łaty łata… genialne! — tym bardziej, że wg. Microsoft to nic takiego, "problem kosmetyczny"

Windows 10 20H2, 21H1, 21H2 and 22H2 KB5066791 251020_20401 Known Issue Rollback.msi

znaleźć ją można np. tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

co z tym zrobić — nie sprawdzałem, chwilowo nie mam czasu, ponadto nie za bardzo wiem, w jakiej kolejności to "lekarstwo" zaaplikować, czyli łatę jako pierwszą odpalić?