Skocz do zawartości

Windows 11 LTSC 24H2 - ZA DARMO Bez bloatware, TPM reklam i na stare sprzęty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, C9S napisał(a):

to ze evaluation ze strony microsoft taka rozwojowa bardziej 

W sumie tak ale już mamy wersje developerską, na wersje finalną trzeba  poczekać do września 🙂

Opublikowano

System działa i ok! 

Potrzebuje dostępu do Zabezpieczenia Windows, ale nie wyświetla tego okna/panelu z ustawieniami.
Ktoś wie jak to włączyć?
Już rozwiązałem sprawę. 
Trzeba pobrać pakiet .appx i zainstalować.

Opublikowano
8 godzin temu, szymibtw napisał(a):

Co to jest ta wersja Lot? Przy instalacji mam zwykłą ltsc i lot ltsc?

Hej.

Nie LoT lecz IoT Enterprise (Internet of Things) jest to specjana okrojona  wersja systemu która jest pozbawiona np. aplikacji UWP i kilku innych rzeczy i dostosowana do np.  komputerów urządzeń przemysłowych,bankomatów itp. lecz nie tylko bo na zwyczajnym PC również sprawuje się dobrze.

Aktualizacje w tej edycji systemu są rzadkie i są to aktualizacje które dotyczą stabilności i bezpieczenstwa z wyłączeniem aktualizacji dotyczących nowych funkcji.

Różnicą między Enterprise i IoT Enterprise jest okres wsparcia który wynosi 5 lat dla Enterprise i 10 lat dla IoT Enteprise.

Opublikowano
8 godzin temu, userek123 napisał(a):

Hej.

Nie LoT lecz IoT Enterprise (Internet of Things) jest to specjana okrojona  wersja systemu która jest pozbawiona np. aplikacji UWP i kilku innych rzeczy i dostosowana do np.  komputerów urządzeń przemysłowych,bankomatów itp. lecz nie tylko bo na zwyczajnym PC również sprawuje się dobrze.

Aktualizacje w tej edycji systemu są rzadkie i są to aktualizacje które dotyczą stabilności i bezpieczenstwa z wyłączeniem aktualizacji dotyczących nowych funkcji.

Różnicą między Enterprise i IoT Enterprise jest okres wsparcia który wynosi 5 lat dla Enterprise i 10 lat dla IoT Enteprise.

Podziękował za informację!

Opublikowano
W dniu 4.06.2024 o 22:57, Ryzenek napisał(a):

Jak coś to jest taki Nimbus ciekawy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ktoś już go testował, nie ma w tym jakiegoś badziewia? 

Opublikowano
W dniu 10.06.2024 o 20:31, Ryzenek napisał(a):

Testowałem to badziewie nie da się spolszczyć.

No coś ty, oczywiście ,że się da spolszczyć. Problem jest inny: jak zamienić wersję ewaluacyjną 90 dni na pełną wersję komercyjną? Potrafi ktoś to zrobić?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
2 godziny temu, zen888 napisał(a):

Potrafi ktoś to zrobić?

Po instalacji

Po aktywacji , najpier trzeba odinstalować stary klucz  CMD i komenda  slmgr.vbs /upk 

TheRefuze i zen888 lubią to
Opublikowano
1 godzinę temu, stens napisał(a):

Po aktywacji , najpier trzeba odinstalować stary klucz  CMD i komenda  slmgr.vbs /upk...

No tak, trzeba było zainstalować normalną wersję OEM a nie ewaluacyjną. Wszystko poszło OK. Dzięki.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, zen888 napisał(a):

No tak, trzeba było zainstalować normalną wersję OEM a nie ewaluacyjną. Wszystko poszło OK. Dzięki.

A skąd OEMa tego IoT dorwać? Ja mam samą ewaluacyjną

//edit
Już mam

Edytowane przez TheRefuze
Znalazłem źródło i się dziele
Opublikowano

Ano widocznie jest różnica:

26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_ENTERPRISES_OEM_x64FRE_en-us.iso --------- OEM

26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_IOT_LTSC_EVAL_x64FRE_en-us.iso ---------------EVALuacyjna

Jak usunąłem klucz poleceniem slmgr /upk to wprawdzie zniknął komunikat w prawym dolnym rogu o wersji na 90 dni ale skrypt aktywacyjny odmówił aktywacji. Nie pomogło nawet czyszczenie WMI, Licensing i WPA Registry. Niemożliwa była również zmiana typu wersji z EVAL na OEM. Trzeba było zainstalować normalną wersję OEM i wszystko poszło.

Opublikowano

Witam Wszystkich,

niby z powyzszej tresci wszystko jasne, jednak mam prosbe o wyjasnienie, bo zainstalowalem to: 26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_IOT_LTSC_EVAL_x64FRE_en-us - zainspirowany zreszta filmem z pierwszego postu, gdyz wiadomo ze nie chcialem tego calego badziewia, jakie sie objawilo po uruchomieniu nowej windy - jako nowa instalke nadpisujaca jakas win11 (pewnie Home) z jaka przyjechal komp.
"System Windows jest aktywowany" - taki mam komunikat w systemie, ale w dolnym narozniku jest info do kiedy wazna licencja.
Zatem co sie zadzieje po 90 dniach, jesli nic nie zrobie?
Czy tak zostawic, czy tez nadinstalowac - jako update - wersje OEM?

Czy jako nowa instalke - tylko troche mi szkoda pracy i czasu jaka poszla w konfiguracje windy i programow.
Nie uruchamialem na razie skryptow z posta @stensa.

Z gory dzieki z jasne wyluszczenie tematu.

Opublikowano
17 godzin temu, kleehp napisał(a):

Witam Wszystkich,

niby z powyzszej tresci wszystko jasne, jednak mam prosbe o wyjasnienie, bo zainstalowalem to: 26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_IOT_LTSC_EVAL_x64FRE_en-us - zainspirowany zreszta filmem z pierwszego postu, gdyz wiadomo ze nie chcialem tego calego badziewia, jakie sie objawilo po uruchomieniu nowej windy - jako nowa instalke nadpisujaca jakas win11 (pewnie Home) z jaka przyjechal komp.
"System Windows jest aktywowany" - taki mam komunikat w systemie, ale w dolnym narozniku jest info do kiedy wazna licencja.
Zatem co sie zadzieje po 90 dniach, jesli nic nie zrobie?

Jak to co? Przestanie działać. Poszukaj wersji do aktywacji na "wieczność":

26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_ENTERPRISES_OEM_x64FRE_en-us.iso

Opublikowano

Raczej nie przestanie dzialac. Z tego co wyczytalem raczej bedzie upierdliwy z przypomnieniami o rejestracji i moze sie wylaczac w najmniej oczekiwanych momentach,

W dniu 15.09.2024 o 08:49, stens napisał(a):

No to uruchom i po problemie.

Nie do konca po problemie, poniewaz proba uruchomienia skryptu na tej wersji /tj. ..._EVAL_.../ zakonczy sie komunikatem:

Cytat

Evaluation editions cannot be activated outside of their evaluation period.

co przypuszczam bedzie zwiazane z plikiem - tak by wynikalo ze skryptu:

oraz wartoscia "Eval" w "EditionID" klucza

Okres evaluacyjny mozna do 280 albo 360 dni (czyli dwu lub trzykrotnie) wydluzyc uzywajac w cmd 'slmgr /rearm'
Komenda nie zadziała, jeśli w rejestrze ustawiona jest wartość SkipRearm na 1. W takim przypadku należy najpierw zmienić tę wartość.

ziloth lubi to
Opublikowano

Witam,

Odgrzewam temat, mam zainstalowaną wersję 26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_ENTERPRISES_OEM_x64FRE_en-us.iso , od grudnia nie chce pobierać aktualizacji (grudniowa 5072033 błąd instalacji 0x80070306) styczniowa (KB5074109) błąd instalacji, bo brakuje ważnych aktualizacji dotyczących zabezpieczeń. W użyciu był DISM i SFC, nie pomogło.Usunięta zawartość folderu Windows/softwaredistribution/download, nie pomaga. Ręczna instalacja aktualizacji też nie wchodzi. O co temu windowsu chodzi??

Opublikowano
20 minut temu, systimax napisał(a):

Witam,

Odgrzewam temat, mam zainstalowaną wersję 26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_ENTERPRISES_OEM_x64FRE_en-us.iso , od grudnia nie chce pobierać aktualizacji (grudniowa 5072033 błąd instalacji 0x80070306) styczniowa (KB5074109) błąd instalacji, bo brakuje ważnych aktualizacji dotyczących zabezpieczeń. W użyciu był DISM i SFC, nie pomogło.Usunięta zawartość folderu Windows/softwaredistribution/download, nie pomaga. Ręczna instalacja aktualizacji też nie wchodzi. O co temu windowsu chodzi??

Sprawdź system jakimś porządnym antywirusem (nie  typu Avast). Dodatkowo może być też Superantispyware lub Malwarebytes.