Jump to content

Recommended Posts

Posted
14 hours ago, wiktorynek said:

Ten  sam błąd w Win 11: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Microsoft ani myśli go naprawiać.

Dzisiaj instalowałem na wykastrowanym Win 10 Pro 22H2 - zainstalowała się, czyli drugi przypadek udanej instalacji na wykastrowanym systemie, a problemy wystepują tylko na oryginalnych systemach. 🤣

U mnie na czystej 11 każda łatka instaluje się prawidłowo  (Fakt mój czysty system to uupdump z CustomList bez defendera i Edge oraz bez środowiska WinRE)

Posted
21 godzin temu, Widzior napisał(a):

Widzę się nie doczekam chyba na nowy, sprawny LTSC

Ale jest cały czas dostępny i kompletnie bezproblemowy 1809 LTSC, na dodatek bez Edge, a to Edge jest prawdopodobnym problemem z nowymi aktualizacjami. Nowe aktualizacje przywracają wiele ustawień fabrycznych systemu i Edge. A miało być tak pięknie - przeglądarka zintegrowana z systemem.

@Widzior - zainstaluj i porównaj: responsywność, szybkość, czas uruchamiania, prostotę, bezproblemowość i bezawaryjność systemów: 1607 LTSB - 1809 LTSC - 21H2 LTSC, w tej kolejności, a przy nich standardowy 22H2 wygląda naprawdę blado. Kto nie zainstalował obok siebie na identycznych dyskach lub partycjach (w tym wypadku konieczny jest SSD, bo na HDD lokalizacja ma znaczenie) ten nie ma porównania i nie wie o czym mówi/pisze. Różnicę widać gołym okiem.

Hehehe... miałem jednak rację, że powodem usterek w ostatnich aktualizacjach Win 10 i Win 11 jest Edge: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dlatego systemy z wykastrowanym Edge nie mają problemu z tymi aktualizacjami.

Jak się poszpera, to nie wszystko o czym Microsft chciałby zapomnieć: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Od tej aktualizacji można w trybie zwykłym usunąć niektóre apki w tym Edge: KB5034203 made both Edge and the webview removable on account of EU's DMA.

Przechwytywanie.jpg

JanKo66 likes this
Posted
W dniu 30.01.2024 o 00:10, Widzior napisał(a):

Widzę się nie doczekam chyba na nowy, sprawny LTSC :22 I ci szmaciarze z Miscroszitu niedawno wyprzedzili Apple w wycenie firmy hahaha

Ano wyprzedzili bo sam Windows to dziś nie jest główne źródło dochodów MS. Oni gigantyczną kasę zarabiają na chmurze, AI, reklamach  i innych usługach sieciowych a sam Windows... Cóż. Jest bo jest. 

I potwierdzam - nie da się zainstalowac styczniowej poprawki zbiorczej czy to online czy offline. Z Edge czy bez... Bez sensu to.

Posted

Kolejne problemy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czyżby celowe uśmiercanie Win 10? - z Win 11 kiepsko idzie, więc trzeba działać.

Podsumowując - warto poczekać z nowym obrazem do wydania bezproblemowych aktualizacji.

JanKo66 likes this
Posted
17 godzin temu, adamkon napisał(a):

Próba zastosowania tej aktualizacji na komputerze, który nie ma partycji odzyskiwania, kończy się niepowodzeniem i pojawia się błąd ...

Przecież wiktorynek pisał pod koniec stycznia, że łajzy z M$ szybko nie naprawią łatek, więc sugerowałem, żeby MrT wydał LTSC z poprawkami na koniec 2023. Obraz i tak byłby o prawie 2 lata nowszy od tego z tematu.

Posted
12 godzin temu, Mr.T napisał(a):

Na obecna chwile mam problem 

nie wchodzi mi poprawka KB5034441

Przeciesz można sobie utworzyć partycję odzyskania.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
4 godziny temu, stens napisał(a):

no tak ale ja oddając moda chciałbym by był całkowicie sprawny a nie ułomny od poczatku :D a chyba nie integruje się też.

a nie dodawac jakies instrukcje jeszcze to jakby zrób se moda sam :L

Makaron, stens, /s/eta and 1 other like this
Posted
W dniu 15.02.2024 o 20:01, Mr.T napisał(a):

nie wchodzi mi poprawka KB5034441

Potwierdzam, też próbowałem na wiele sposobów, ale to nie jedyny problem. MS tak zmienił ("ulepszył") system, że to już chyba definitywny koniec modyfikacji. Po zastosowaniu poprawek zbiorczych, po pierwsze apki typu Narzędzie Wycinanie, Paint, Podłączanie pulpitu zdalnego przerzucane są do Programy i funkcje, a Edge automatycznie aktualizowany - to uniemożliwia ukończenie Sysprep z powodu błędu. Log pokazuje, że błędem są apki, których system LTSC nie powinien mieć. Odinstalowanie ich nic nie zmienia. Drugi problem jest taki, że ostatnie aktualizacje zbiorcze przywracają do ustawień fabrycznych bardzo dużo ustawień zawartych w modzie. To już chyba koniec. Niewielka nadzieja, że może kiedyś MS, to naprawi, ale moim zdaniem będzie tylko gorzej. Wszystkim polecam system 1809 LTSC, który lżejszy, bez Edge, bez problematycznych poprawek, bez żadnych zmian i nic nie zmieniają aktualizacje.

17 godzin temu, adamkon napisał(a):

Próba zastosowania tej aktualizacji na komputerze, który nie ma partycji odzyskiwania, kończy się niepowodzeniem i pojawia się błąd ...

Bzdura. Działa tam gdzie nie ma takiej partycji, a potrafi nie działać nawet tam gdzie sobie ją powiększysz wg porad Microsoftu, o czym ludzie na ich oficjalnym forum piszą.

11 godzin temu, stens napisał(a):

Porada z 4 liter. Żadnej gwarancji sukcesu.

To jest jedyna działająca porada od doradcy:

"Jest to obecnie znany problem z aktualizacją KB5034441 i istnieje kilka raportów od innych użytkowników, którzy doświadczają tego samego problemu. Nie ma nic złego w systemie Windows i polecam poczekać, aż Microsoft zaoferuje łatwiejsze, automatyczne rozwiązanie w nadchodzących dniach, które pozwoli na zainstalowanie tej aktualizacji. "

Podsumowując:

KB5034441:

- instaluje się losowo w systemach Win 10 22H2 (2 identyczne komputery/laptopy z identycznym softem nie mają znaczenia - efekt bywa odmienny)

- w styczniu instalowała się losowo w systemach Win 10 21H2 LTSC, ale w lutym nie instaluje się już na żadnym komputerze (komu udało się zainstalować przed zbiorczymi z lutego, ten niech szanuje swój system)

Dodatkowo najnowsza zbiorcza KB5034763 (zawiera problematyczną KB5034203) instaluje się z wielkimi problemami. Podobnie bywa różnie na identycznych komputerach. Koniec końców, po najczęściej 2 próbach i długim mieleniu w końcu udaje się zainstalować, choć efekt tez bywa różny - potrafi oczyścić się całkowicie wraz z pobranymi aktualizacjami w SoftwareDistribution, potrafi oczyścić się częściowo lub wcale i trzeba uruchomić ręcznie narzędzie do oczyszczania, gdzie zwalnia ok. 3GB (faktycznie, a nie to co pokazuje okienko).

Jaka rada? - czekać, czekać, czekać - na łaskę MS. Na pocieszenie Win 11 ma te same problemy. 🤣

Posted

Sposób z MDL na ominięcie problemu z KB5034441, to wpis rejestru symulujący zainstalowanie wyższej wersji WinRE i felerna poprawka nie jest już wyszukiwana z WU:

Skopiować do notatnika i zapisać jako .reg

Dodać wpis (2x klik) i restart.

Nawet integracja tej poprawki nie pomaga - WU nadal ją wyszukuje, pobiera i instaluje, co kończy się zawsze niepowodzeniem. Brawo dla MS.

Przechwytywanie9.jpg

Makaron likes this
Posted

@Mr.Tcelowo zmieniłeś obraz w tym temacie czy to pomyłka? Mam ściągnięte z niego ISO z datą 06.02.2022r., które waży 2,29GB. Teraz jest ISO z datą 04.02.2022r., które waży 2,33GB. Tak tylko pytam, żeby potem nie było niespodzianek :E

Posted

Cześć, 

od jakiegoś czasu używam tego systemu i Windows zaczął zaciągać aktualizacje. Część z nich (jeżeli nie wszystkie) mają problem z instalacją. Przyp onownym uruchomieniu pojawia się kommunikat o tym, ze aktualizacje nie zostały zainstalowane i system jest przywracany do poprzedniego stanu. O co chodzi i pytanie, czy w ogóle instalować te akualizacje? 

Posted

Mam jakieś dziwne problemy z mikrofonem. Realtek go widzi, nasłuch działa, ale w systemie nie słychać go wcale.
Tak samo mikrofon usb jest widoczny, a brak z niego dźwięku.

Posted

A włączyłeś go (czasem jest przekreślona ikona i jest wyłączony)? Przesunąłeś suwaki głośności nagrywania i odtwarzania (czasem są na zero)? Dałeś wzmocnienie +10/20 dB (bez tego czasem nic nie słychać)?

Posted

Na panelu realteka przy nasłuchu słyszę mikrofon z jacka. Na systemowych wskaźnikach nie ma nic. Przeklikałem chyba wszystkie znane mi opcje łącznie ze sprawdzeniem czy usługa od audio działa. Podejrzewam jakąś grubszą awarię.

Btw, gdzie jest forumowy shoutbox?

Dobra, przepraszam, namierzyłem. W siódemce nie było takich cudów jak zezwolenie na dostęp...

Posted
23 minuty temu, gabriel0 napisał(a):

Btw, gdzie jest forumowy shoutbox?

Nie ma od nowego roku.

23 minuty temu, gabriel0 napisał(a):

Dobra, przepraszam, namierzyłem. W siódemce nie było takich cudów jak zezwolenie na dostęp...

No tu bym ci nie pomógł, bo nadal siedzę na Win7, ale dobrze wiedzieć na przyszłość, że takie coś jest, pewnie sam bym ugrzązł :E

Posted
3 godziny temu, Mr.T napisał(a):

Robiłem porządki na serwerze i przeżyłem szok ile pobrań tego systemu było ponad 5200 razy

Bo to twój ostatni dobry, sprawny w 100% LTSC :22

Posted
W dniu 17.02.2024 o 23:33, Nieobecny napisał(a):

Sposób z MDL na ominięcie problemu z KB5034441, to wpis rejestru symulujący zainstalowanie wyższej wersji WinRE i felerna poprawka nie jest już wyszukiwana z WU:

Skopiować do notatnika i zapisać jako .reg

Dodać wpis (2x klik) i restart.

Nawet integracja tej poprawki nie pomaga - WU nadal ją wyszukuje, pobiera i instaluje, co kończy się zawsze niepowodzeniem. Brawo dla MS.

Nie zadziałało mi to na żadnym kompie, masz inny pomysł na ominięcie KB5042351?

Posted
W dniu 24.08.2024 o 17:18, Mr.T napisał(a):

Przeciez MS juz dawno wycofał ta poprawkę

Mi cały czas próbuje się zainstalować na kompie, staram się ją ukrywać wunt'em, ale to nic nie pomaga, co restart jest próba instalacji.