Jump to content
WinClub

gabriel0

Użytkownik
  • Content Count

    56
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by gabriel0

  1. Tak. Laptop normalnie pracuje na baterii, i nakładka biosowa pokazuje % baterii. Ten laptop z którego pochodzi bateria normalnie ją widzi.
  2. Witam. Posiadam compaq armada 3500. Zdechła mi w nim bateria. Udało mi się kupić 2-giego takiego i przełożyć baterię, niestety windows jej nie widzi. Pokazuje jakby cały czas był zasilany z sieci. Nie pamiętam już czy poprzednią widział, ale wydaje mi się że tak. Czy jest jakaś możliwość wyszukiwania sprzętu, bądź jakiegoś resetu, by tą baterię znalazł? iu.bmp
  3. Witam. Interesuje mnie najlepszy laptop pod XP, tak by jeszcze były sterowniki do niego. W dzisiejszych czasach nie powinien być jakoś drogi, więc jestem zainteresowany zakupem takowego. Przychylałbym się w stronę laptopów z niezintegrowaną grafiką, jeżeli takowe były.
  4. Co masz tak ważnego na kompie by mieć program antywirusowy? Od 8 lat nie miałem żadnego wirusa, mimo że jeszcze do listopada ubiegłego roku korzystałem z xp-ka, a przeglądarki nie oszczędzałem, śmieci cracków do gier, modów, badziewia ściągałem kilogramy. 8 lat temu faktycznie miałem przypadek wirusa. Po godzinie stał nowy system na kompie.
  5. Błyskawiczna odpowiedź po 3-ch miesiącach. Po postawieniu systemu na 2-giej partycji wszystko lata bez problemu, z tym że teraz to 7 pro. A błędy w programie diagnostycznym wyskakują te same. Narazie zostawiam jak jest. Gdy używam pimaxów przerzucam się na 2-gi system. Nie chce mi się znowu wszystkiego przenosić. Odpowiedzi dlaczego nie działa to na moim 7 ultimate, nie znalazłem.
  6. Czyli odpinam dysk HDD, walę z pendrajwa naprawę. Jak się uruchomi bez problemu to mogę sformatować HDD.
  7. No tak, tylko jak później wy"Jestem Idiotą" ją w całości z dysku, nie usuwając boota? Przecież stary system nie da mi usunąć folderów nowego systemu. Albo jak przenieść boota na Obecny M.2 (dysk C) i wtedy sformatować ten 2-gi?
  8. Miałem hdd kiedyś znany jako C,D i latałem tam na 7-demce. Kupiłem M.2, postawiłem na nim system i sformatowałem wcześniejszy C na którym był boot, potem walczyłem 2 godziny by uruchomić system z dysku M.2. Za pomocą tych dziwnych microsoftowych systemów do odzyskiwania, znalazł mi system i postawił boota na wcześniejszym C. Teraz mam tak jak opisałem w poście 1-wszym. Log4 jest to zrzut z mojego kompa LogWIN7 jest to z kompa kolegi. log4.zip logWIN7.zip
  9. Przetrzepałem wszystkie porty. Nawet przód i nawet 2.0. Na wszystkich mam ten sam problem. Google VR Pimax strasznie klatkują. Są praktycznie nieużywalne. U kolegi robiłem test na słabszym kompie i różnica była taka że program (screen) wykrył KB2670838 oraz wykrył usb 3.0. Google chodziły prawidłowo. Z supportu opowiedzieli mi że winny jest system który nie przyjmuje poprawek. Ja twierdzę że bardziej może być jakiś bubel z tymi usb 3.0 których ten program nie widzi (screen) Wchodząc w "wyświetl zainstalowane aktualizacje" Nie mogę namierzyć tej poprawki KB2670838. Wpisując w cmd systeminfo.exe ona jest. KB3033929 widnieje w obu przypadkach, ale ona teraz nie jest ważna, bo na obu kompach w programie od VR (PiTool) wyskakiwała jako niezainstalowana. VC components zainstalowane.
  10. Witam. Ambitna sytuacja. Potrzebuję postawić system na dysku który obecnie jest jako bootujący. Rozpis. Dysk C -System win7 Dysk D- Boot (wcześniej system stał tutaj) i teraz chcę tu postawić 7-demkę na próbę i potem ją wywalić. Dysk E- 800 giga śmieci. Nie wiem co poczynić, bo gdy postawię 7-demkę na dysku z bootem to potem tego nie zformatuję przecież... Chyba że ktoś podpowie jak przeżucić boota na dysk C
  11. Wyjaśniam sytuację. Tylko te z procka mi nie działały. HTC VIVE chodził bez problemu na tych z chipsetu. Po zainstalowaniu sterowników z win-rad nie testowałem go na tych z procka. PIMAX na tych z procka non stop się rozłącza i łączy. Na tych z chipsetu niby chodzi, ale to bardziej złożony temat.
  12. Dzisiaj u kolegi testowałem te gogle vr po próbie instalacji KB3033929 wyskoczyło że dana poprawka jest już zainstalowana, a nie to co u mnie że błąd wyrzuciło. Faktycznie po zaistalowaniu tego WUFUC, instalator poprawek KB wydaje się działać. Teraz został mi tylko problem z usb. Czemu program od gogli vr (PiTool) nie wykrywa poprawnie portów usb 3.0. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego?
  13. Witam. Za każdym razem przy instalcji jakichś poprawek KB wywala mi błąd 0x80240037 . Obecnie nauczyłem się to instalować przez DISM ale nie wiem czy tu leży problem. Posiadam headset pimax, wraz z programem PiTool tworzący całość. Program podczas diagnostyki wywala mi problem, że nie mam zainstalowanych poprawek KB3033929 i KB2670838. Po zainstalowaniu tychże przez DISM, problem ten sam. Czy powodem tego że nie mogę żadnej poprawki zainstalować normalnie może być RemoveSpy_AIO ściągnięty tu z forum? Lub też czy przez RemoveSpy_AIO program nie wykrywa danych poprawek? W sumie nie przypominam sobie bym cokolwiek więcej grzebał czy wyłączył w systemie. No może wykrywanie sprzętu powłoki.
  14. Tak jak napisałem na PW. Zostawię tu dla potomnych wszystkie sterowniki powchodziły stąd https://www.win-raid.com/t4960f52-Solution-Win-Drivers-for-USB-Controllers-of-new-AMD-Chipset-Systems.html USB z procka działają. Wstępnie nie widzę żadnych nieprawidłowości.
  15. Wszystko lata, tylko chodziło mi o sterowniki które podałeś mi z linku na megawrzutę. Chciałem zainstalować to PSP które tam było.
  16. Stawiam od nowa system na M.2 A tu już linki na forum zdążyły pozdychać.
  17. Osobiście dziś postawiłem Windows 7 SP1 x64 (29.06.2018) (pobrane raczej tu z forum) na dysku DiskNVMe____SAMSUNG_MZVLB256. Płyta główna msi b450a pro max. ryzen7 3700x Operację odbyłem tak. Postawiłem rufusem obraz - GPT (UEFI). Przy bootowaniu z pendrive wyrzuciło że zmienić boot na uefi. Zmieniłem, po czym komp nie wstał wogóle. Zresetowałem bios zworką, uruchomiłem kompa, zbootował się z pendrive (widocznie spowrotem na ustawieniu CSM) bez problemu. System wymagał sterownika usb, wrzuciłem mu amdxhc_PT Driver. System zainstalował się poprawnie, wszystko chodzi, lecz stanąłem w punkcie iż Daz loader nie obsługuje GPT. Nie wiem czy w jakiś sposób pomoże. Opisałem swój dzisiejszy przypadek. Właśnie postawiłem system bez żadnego problemu na MBR. Wszystko chodzi.
  18. Witam. Opisuje cały problem. Mam system win7 Na silniku unity istnieje problem iż w grze VRchat nie słychać dźwięku z playera syncvideostream a video potrafi się sporadycznie włączyć https://docs.vrchat.com/docs/vrc_syncvideostream Doczytałem tyle że 7 nie ma odpowiednich sterowników od Media Foundation (pierwsze wogóle o tym słyszę) https://help.vrchat.com/kb/article/21-video-players-arent-working/ Więc tutaj moje pytanie. Czego konkretnie brakuje, i czy nada to zainstalować z 10-tki?
  19. Witam. Czy jest możliwość monitorowania ile który komputer przewalił giga danych przez miesiąc? Mam limitowany internet i chciałbym poznać jaki jest ruch u mnie w sieci. Router to huawei b315.
  20. Jeżeli chcesz do starych gier, kup cokolwiek z xp-kiem. Ja mam do gier athlona x2 64 6400 3.2ghz grafikę gts250 i naprawdę nie potrzeba nic lepszego. Poza tym mam osobiście gtx 2060 super i 7-demkę, wszystko chodzi.
  21. Napisałem o usb bardziej do wiktorynka. Faktycznie wstępnie po usunięciu w trybie awaryjnym i wyłączeniu obydwu usb, problemu narazie nie ma. Zrobię kilka dni testów i wtedy dam odpowiedź czy się coś wysypało. Skoro dawałeś mi w tamtym temacie sterowniki, to musiałem je wtedy próbować zainstalować i jeden wszedł a 2-gi nie. Teraz naprawdę już mi wiszą te usb, gdyż mam już śledzie zainstalowane. W tym momencie możemy przejść do diagnostyki vr. Rzeczą jest, że komputer nie jest w stanie wykorzystać pełnej mocy mimo dość znacznego obciążenia co mnie dziwi. Dziś wieczorem poczynię następne testy, i dam znać co siada najbardziej, gdyż namierzyłem w steam VR możliwość wyświetlenia jakiegoś zaawansowanego grafu czasów klatek itp.
  22. Pod całą specyfikację sterowników nie ma tylko do usb. Co ma usb do nieprawidłowego działania gier? Jak sprawdzić stabilność?
  23. Przy udostępnieniu folderu musisz folder udostępnić, jak również nadać uprawnienia dla "wszyscy" bądź" grupa domowa" już nie pamiętam dokładnie, ale wszystko ustawia się gdzieś w opcjach udostępniania. Taka dolegliwość systemów vista i młodszych. A z tego co pamiętam przy udostępnianiu dla starszych systemów w panelu sterowania należało zminić szyfrowanie ze 128 na 40-56 bit.
  24. Witam. Na wstępie podam specyfikacje Zasilacz Modecom Volcano 750W Pamięć HyperX Predator RGB, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 2 komplety - 32 giga ramu Procesor AMD Ryzen 7 3700X, 3.6GHz, 32MB Płyta główna MSI B450-A PRO MAX Karta graficzna Asus Rog Strix GeForce RTX 2060 SUPER A8G Gaming 8GB GDDR6 I wielka nędza dysk twardy Toshiba HDWD110 1TB Toshiba 3.5", 1TB, SATA3, P300 Hard Drive, 7200RPM, 64MB Cache Interface Speed: SATA III - 6Gb/s wyrzucę to badziewie jak tylko będę bogatszy. System windows 7 ultimate sp1 bez modów. Problem jest tego typu, przy graniu na VR (htc vive) przy produkcji VRchat spadki fps-ów mam ogromne. Najwięsze obciążenie procesora jakie osiągnąłem to 45% a karty graficznej 65% przy 15 fps-ach. Faktem jest że vrchat nie bardzo radzi sobie z wieloma rdzeniami co przekazuję w załączniku. Czy jest jakiś sposób na wydedukowanie co jest nie tak, co jest wąskim gardłem? Zwykły przypadek. Komp ma do wyrenderowania 15 avatarów + lustro. Fps-y w liczbie stabilnej 11. Słownie jedenaście. Przy przełączeniu w menadżerze w procesach vrchat na tylko jeden wątek, fps-y dalej twardo 11, lecz słychać wyraźne zrywanie dźwięku itp, obciążenie wątku idzie sporo do góry. Próba nr 2, obcięcie rozdzielczości. Wszystkie wątki procesora aktywne. Przy obcięciu rozdzielczości na oko ze 130% (nie pamiętam wartości ale coś koło 2000X1400) na 20% i zmiana mnożnika z 130% na 20% poprawia sytuację fps-ów na 14, słownie Czternaście klatek na sekundę. Oczywiście są to skrajne przypadki, ogólnie do momentu gdy mam 30 fps-ów, nie widzę specjalnie problemów. Nie do końca wiem jakimi programami i co mogę sprawdzić by się dowiedzieć gdzie sprzęt się "dusi". Proszę o pomoc. Często zdarza się, iż przy włączaniu sprzętu wysypie mi bluescreena. Puki nie włączy się system i nie załaduje się steam, nie wolno nic włączyć, bo jest spore prawdopodobieństwo restrartu, lecz to jest problem na inny dział. Chyba że to też ma coś na rzeczy.
  25. Poczyniłem dwie próby odinstalowania. Przy każdej wysypuje mi system. Zostawię to w holerę, gdyż narazie wszystko działa. Śledzie przyszły, trochę cienka blacha, no ale działa. Nikt tam nie będzie cały czas heblował kablami w tych portach. Dziękuję za wszelaką pomoc. Pozdrawiam!
×
×
  • Create New...

Important Information