TediPower Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2021 Zużycie dysku SSD co jest nie tak z dyskiem. Do niedawna był na nim Windows + Office jak widzę obrazki z innych dysków to albo mają jeszcze 100% i większy czas działania i odczytów i zapisów. Cytuj
VACek Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2021 25 minut temu, TediPower napisał: co jest nie tak z dyskiem A co ma z nim być nie tak? Cytuj
TediPower Opublikowano 18 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2021 83% tak na szybko znalezione Cytuj
VACek Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2021 Ale to są dwa różne dyski, dwie różne marki, dwa różne modele. Cytuj
TediPower Opublikowano 18 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2021 No dlatego pytam co jest nie tak czy te moje 83% jest, normalne czy też nie. Bo ssd miał być lepszy wytrzymalszy i przetrać nie jeden hdd a tu się okazuje że za 3 lata będzie trup. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj
VACek Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2021 4 minuty temu, TediPower napisał: No dlatego pytam co jest nie tak czy te moje 83% jest, normalne czy też nie. Bo ssd miał być lepszy wytrzymalszy i przetrać nie jeden hdd a tu się okazuje że za 3 lata będzie trup. SSD nie jest równy SSD, są setki modeli i dziesiątki marek dysków. Ten dysk pożyje jeszcze z 10 lat Pamiętaj że czym mniejszy dysk pojemnościowo tym szybciej idzie zapis. Cytuj
warzywo9 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2021 1 godzinę temu, M4T napisał: SSD nie jest równy SSD, są setki modeli i dziesiątki marek dysków. całkowita racja. mój 3 letni dysk systemowy SSD umiera. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2021 7 godzin temu, TediPower napisał: Zużycie dysku SSD co jest nie tak z dyskiem. Do niedawna był na nim Windows + Office jak widzę obrazki z innych dysków to albo mają jeszcze 100% i większy czas działania i odczytów i zapisów. 7 godzin temu, TediPower napisał: 83% tak na szybko znalezione 6 godzin temu, TediPower napisał: No dlatego pytam co jest nie tak czy te moje 83% jest, normalne czy też nie. Bo ssd miał być lepszy wytrzymalszy i przetrać nie jeden hdd a tu się okazuje że za 3 lata będzie trup. Dramat niewiedzy w pełnej rozciągłości. ADATA XPG SX900 to dysk MLC Sandisk Plus to tani, ekonomiczny i słaby dysk TLC. 4 godziny temu, warzywo9 napisał: całkowita racja. mój 3 letni dysk systemowy SSD umiera. Kingston SA400 czyli jeden z najgorszych TLC na rynku. Najpierw kupujecie najgorsze ścierwo, a potem narzekacie? Akurat w tej materii idealnie sprawdza się: tanio = źle P.S. I tak lepiej co 3 lata kupić tani SSD, niż tani HDD, bo w ich przypadku również sprawdza się: tanio = źle brygada69 i VACek lubią to Cytuj
warzywo9 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2021 ja nie narzekam, jestem bardzo zadowolony, lepiej wydać 100+ kilozłotych na 3 lata, niż wpadać w paranoje i męczyć się z jakimś drogim szrotem na pół roku. tanio = ekonomicznie (neutralnie, ani dobrze ani źle) Cytuj
ampa Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2021 To co ja mam powiedzieć, skoro wasze umierają to mój już leży w grobie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] renatan lubi to Cytuj
warzywo9 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2021 tak, tak szykuj kasę, wór złociszy. nie znasz dnia ani godziny.. Cytuj
MadDragory Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2021 No ja też chce Jakoś mi nie przeszkadza że Samsung ma 98% i Kioxia ( prawie nie używany ) 100% . Cytuj
TediPower Opublikowano 19 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2021 Nom o to mi chodzi jak to jest liczone bo mam, dysk 128 pod tv podpięty co 2 tyg kasuje jego, zawartość i wgrywam do pełna max ile się da filmów i ma go dłużej jak tego pod Windows a ma mniejsze zużycie w % zato godzin od groma bo podpięty cały czas. I nie ukrywam że jak kupowałem dysk to nie wiedziałem że są jakieś podziały pamięci. A nie tylko płacenie za firmę. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj
renatan Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2021 2 minuty temu, dudus2072 napisał: nic mufinko nic trzymaj się cieplusio milusia ?? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2021 W dniu 19.10.2021 o 18:41, TediPower napisał: Nom o to mi chodzi jak to jest liczone bo mam, dysk 128 pod tv podpięty co 2 tyg kasuje jego, zawartość i wgrywam do pełna max ile się da filmów i ma go dłużej jak tego pod Windows a ma mniejsze zużycie w % zato godzin od groma bo podpięty cały czas. I nie ukrywam że jak kupowałem dysk to nie wiedziałem że są jakieś podziały pamięci. Pamięci MLC są 3-10x trwalsze od pamięci TLC, a to tylko jeden z wyznaczników trwałości. Do tego dochodzi jeszcze: - rozmiar bufora SLC - rozmiar lub brak pamięci podręcznej cache - rodzaj kości TLC (2D lub 3D) i ich litografia - jakość kości - kontroler i firmware, a także system też mają niewielkie znaczenie w kwestii zarządzania TRIM P.S. Dyskiem ADATA XPG SX900 też zbytnio się nie ciesz. Co prawda ma bardzo trwałe kości, ale fatalny kontroler SF-2281, który może skutkować spowolnieniami w przypadku zapisu małych trudno kompresowalnych plików oraz co gorsze nagłą niespodziewaną utratą danych. Cytuj
TediPower Opublikowano 21 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2021 Tamto to było przykładowe ja mam ADATA sx8200pnp Pro 256 Ok ta jakiej marki albo jaki konkretnie polecany ssd i m.2? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2021 5 minut temu, TediPower napisał: Ok ta jakiej marki albo jaki konkretnie polecany ssd i m.2? Co to znaczy SSD i M.2?? Jeśli mowa o M.2 to SATA czy NVMe? Cytuj
TediPower Opublikowano 21 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2021 Dysk SSD Dysk M.2 SATA Dysk M.2 NVMe Dysk co go nie wymieniłem Cytuj
VACek Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2021 Tak w telegraficznym skrócie. Obecnie dyski SSD dzielimy pod względem złącza(format) i interfejsu na jakim pracują: Klasyczne 2,5 cala pracują na SATA i osiągają prędkości do 550MB/s oparte są na kościach, SLC, MLC, TLC, QLC, PLC (są też podkategorie poszczególnych kości ale to już mniejsza) Obecnie dyski na SLC to białe kruki na rynku wtórnym, MLC można używki kupić nowe raczej już tylko leżaki magazynowe, reszta to szrot totalny. mSata działają na kontrolerze sata. m.2 działają na Sata jak i nvme. PCIE dyski wpinane w slot w którym siedzi między innymi grafika. Cytuj
TediPower Opublikowano 22 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2021 Ale wiesz że jak pójdę do sklepu i będę sprzedawcy mówił o białych krukach to będzie na mnie patrzył spod byka. A jak wypowiem zaklęcie SLC, MLC, TLC, QLC, PLC to wezwie pogotowie by nie wywieżli do wariatkowa. A więc co warto kupić: Potrzebuję kupić 5x1, 3x2, 2x3 nie wszystko na raz ale takie ilości i w takiej postaci. 1. Dysk SSD SATA (2,5') 2. Dysk M.2 SATA 3. Dysk M.2 NVMe Cytuj
VACek Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2021 37 minut temu, TediPower napisał: Ale wiesz że jak pójdę do sklepu i będę sprzedawcy mówił o białych krukach to będzie na mnie patrzył spod byka. A jak wypowiem zaklęcie SLC, MLC, TLC, QLC, PLC to wezwie pogotowie by nie wywieżli do wariatkowa. Ewidentnie jesteś oderwany od rzeczywistości. (bez urazy) Jeśli spytasz o dysk ssd to normalny sprzedawca walnie ci formułkę że moja powyższa wypowiedź przy tym to pikuś Cytuj
BartAcid Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2021 Tedi, do czego/dla kogo ty tych dysków potrzebujesz. Jakie pojemności i jaki budżet masz na te dyski. Bez tego nie da się ruszyć dalej zbytnio. 2,5" SATA - szukać MLC używanych z nie bardzo dużym przebiegiem albo iść i kupić nówki MX500 lub odpowiednik. Pojemności wedle potrzeb. Nowe używane wedle wymagań odbiorcy. m.2 SATA - dokładnie tak samo jak 2,5" sata. m.2 NVME - to już wszystko zależy w pierwszej kolejności od pojemności i budżetu. Albo porywanie się na drogie Samsungi PRO MLC czy odpowiedniki, lub wybranie tańszej opcji ale o większej pojemności, czyli dobre jakościowo TLC. Przykładowo Samsungi EVO. Nowe Samsungi 980 PRO są już na TLC. Ja jestem zwolennikiem iz lepiej więcej niż lepsza kość bo i tak wyjdzie na to samo, a nie będzie pierniczenia z utrzymywaniem wolnego miejsca. Im go więcej tym dysk ma też większą żywotność. Cytuj
TediPower Opublikowano 22 Października 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2021 Ewidentnie jesteś oderwany od rzeczywistości. (bez urazy) Jeśli spytasz o dysk ssd to normalny sprzedawca walnie ci formułkę że moja powyższa wypowiedź przy tym to pikuś [emoji4] Nie znam sklepu typowo komputerowego były ale zlikwidowali, a Pan z media Markt czy Saturna nie wie czy monitor ma port DisplayPort, wie że są dyski i wie gdzie powinny być na półce. Taka jest rzeczywistość w moim miescie.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Gość Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2021 Dwa dyski kupione WIELE lat temu od @wiktorynek - jako używane. - - Jeszcze długo będą służyć. Nie żałuję - wtedy to było tanio To MLC - to była okazja. Słuchajcie jego porad - to dobry fachowiec. Cytuj
Widzior Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2021 3 godziny temu, zbigniew59 napisał: to dobry fachowiec. A ty fachowiec jak wrzucasz screeny, to chociaż zmień wartość Raw na dziesiętne, bo ludzkie mózgi mają jednak problem z HEX'ami A co do dysków, to Cruciale M550 są nie do zajechania. Stare, dobre kości Toshiba MLC 20nm. Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2021 16 minut temu, FillBAN napisał: partycja na system minimum 240GB, spowolni to zużycie dysku SSD I po co takie bzdury wypisujesz? Od 5 lat na dysku 256GB mam zrobioną partycję systemową 40GB, i dysk ma aktualnie 99% życia. Magia nie? Collection Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2021 2 minuty temu, FillBAN napisał: To jest Twoje zdanie To nie jest moje zdanie, tylko fakt, potwierdzony teoretycznie i praktycznie. A na budżetowym dysku TLC z małym buforem pSLC to i tak zdechnie on 10x szybciej od komórek dysku, więc nie rozśmieszaj mnie tymi teoriami o małej partycji systemowej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi