Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 hours ago, Speedek said:

Jak doszedłeś do tych 30 procesów w tle?
Co dokładnie mogę wyłączyć w Autorunsie?

czysta instalka 'system zainstwalowany na ssd?' TAK, uslugi domyslne NIE, pyt2 NIE pyt3 NIE (wszytko na 'nie)  (prawo klik na pulpicie > optymalizator uslug)

zaznaczam ze system zainstalowany NIE na laptopie

ale szkoda troche ze angielski usuniety

no i to ze w wersji HOME Lite  :

wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania

...no ale coz

Opublikowano

@basiamarcin pobierz przez megadownloader albo megabasterd albo megasync lub z mirrora

W dniu 21.07.2021 o 18:48, krzak90 napisał:

Mirror:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
1 godzinę temu, basiamarcin napisał:

koledzy mam problem z pobraniem kiedy dochodzi do zapisz na dysku wyskakuje strona  sie zawiesila  mial ktos taki przypaek

Pobierz przez aplikację Mega.nz to ci się nie zawiesi.

Opublikowano
5 hours ago, senes said:

Powiedzcie mi moi drodzy, czy na wersjach LITE od Sromotnika działają ekrany dotykowe? 

Usunięto (Instalator systemu umożliwia wybór 4 wersji systemu Home i 4 Pro - dwóch tylko tweakowanych i dwóch - dodatkowo odchudzonych):

Wersja Lite: 

- tablet;

wiec nie?

Opublikowano

Cześć. Zainstalowana wersja pełna defender off. Świeżo po instalacji systemu nie mogę aktywować za pmocą digital license w10. Zwraca mi błąd: "Uruchom na komputerze z systemem Microsoft Windows w wersji innej niz podstawowa polecenie "slui.exe 0x2a 0x803F7001, aby wyświetlic tekst błędu."

Opublikowano
12 godzin temu, walterM napisał:

Usunięto (Instalator systemu umożliwia wybór 4 wersji systemu Home i 4 Pro - dwóch tylko tweakowanych i dwóch - dodatkowo odchudzonych):

Wersja Lite: 

- tablet;

wiec nie?

Tutaj chodzi o tryb tabletu. Że jak zrobisz z laptopa namiot, to nie będzie ci proponował włączenia uproszczonego interfejsu, klawiatury ekranowej itd. 

A ekran dotykowy działa, tylko Windows Update musi sterowniki sobie dociągnąć. 

Opublikowano
W dniu 15.07.2021 o 19:59, srom-otnik napisał:

Hmmm, zastanawiam się, czy nie uprościć systemu wydawania modyfikacji i nie pozostać tylko przy wersji Full. Widzę, że ta ilość (4 wersje) z jednego obrazu bazowego, stanowi dla wielu userów zbyt poważne wyzwanie intelektualne. :trollface:

W Extreme/Lite - litania lamentów, że coś nie działa, bo tego czegoś nie ma w systemie i jak to coś przywrócić??? :trollface:

W Defender Off - jak post wyżej :trollface:

itd, itp...

Najprościej byłoby nie ciąć systemu w ogóle tylko gnieść wersje Full i nie było by larum, że czegoś brak...

Witaj :D

Nie wyobrażam sobie, że przestaniesz to ciąć :D Używam Twoich systemów odkąd je znalazłem, wszystkie wydania po kolei (jak zaczniesz kroić 11 to na pewno też będę z nich korzystał), wersje Lite, ale głównie Extreme - korzystałem z kilku innych modów i takiej stabilności jak na Twoich nie da się u nikogo uświadczyć.

Czytam te tematy, posty i problemy niektórych osób, to zastanawiam się czy w ogóle mają jakiekolwiek pojęcie co instalują i czego będzie im brakować. Jeśli zaczniesz modyfikować Full kosztem czterech wersji - przeżyję jakoś i dalej będę korzystał z wyników Twojej pracy, ale mimo wszystko ze swojej strony proszę o dalsze publikowanie Lite i Extreme :D Co do tego modzika - zapewne zainstaluje za niedługo :D

Zdrowia i powodzenia! :D

Opublikowano

Witam

Pierwszy problem jaki się pojawia to problem z głośnikiem (słuchawki, mikrofon) na panelu z przodu kompa.  Pokazuje na ikonce w tray'u komunikat : "Nie podłączono głośników ani słuchawek"

Na starym obrazie systemu wersja 1909, który już ponad rok używam wszystko OK, wgrałem nowy system i od razu pojawia się w trayu ikona głośnika z ta informacją.

Teraz spowrotem wgrałem stary obraz systemu - mam dźwięk na słuchawkach...

W czym problem, bo nie w hardware kompa ?

Czy jest jakiś sposób aby  aktywować głośniki na panelu przednim kompa ?

Opublikowano
Godzinę temu, edwinos napisał:

Teraz spowrotem wgrałem stary obraz systemu - mam dźwięk na słuchawkach...

W czym problem, bo nie w hardware kompa ?

Czy jest jakiś sposób aby  aktywować głośniki na panelu przednim kompa ?

UPTYMALIZATOREM sprawdzałeś różne konfigurację usług? 

Kiedy wydaję wersje testowe ti jest czas na zgłaszanie uwag, teraz - przykro mi... 

Opublikowano

Jest taki artykuł:

Pisze gość, że "....W sieci występuje powszechny problem związany z tym, że system Windows 10 nie rozpoznaje urządzeń audio podłączonych do urządzenia. Istnieje wiele rzeczy, które mogą powodować ten problem w zależności od systemu. Jednak większość z nich jest dość łatwa do naprawienia...."

Nie wiedzę się jako osoba, która zacznie teraz grzebać w ustawieniach, kodekach, sterownikach...

Wgrałem ten nowy system i problem od razu się pojawia, czy oprócz  klikania w narzędzie Optymalizatora usług jest wg Ciebie jakiś  inny sposób rozwiązania problemu ?

Gdy wetknę czincza z tyłu kompa, mam głos na słuchawkach, lecz w ogóle nie mam  go  na panelu przednim. Tyle wiem, że problem ten pojawia się w wersji obecnej systemu oraz  w wersji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]brak dźwięku na panelu przednim).

Opublikowano
13 minut temu, edwinos napisał:

prócz  klikania w narzędzie Optymalizatora usług jest wg Ciebie jakiś  inny sposób rozwiązania problemu ?

Tak, tylko OU. W wersji 1909 był inny sposób kontroli usług, w 20H2 i obecnym 21H1 OU jest mocno zmieniony. Ponadto doszły od Microsoftu nowe usługi. 

Klikaj w OU u próbuj, jak nic to nie da, wywal system i już po bólu 

Opublikowano

No u mnie Panowie tam wszystko gites z głośnikami od laptopa jak i z tymi które podłączam do niego 5.1 :) No i słuchawki też odbierają, więc tak jak napisał @adonx tylko u Ciebie jakiś problem występuje z tym ;/

Opublikowano

Siemanko. Wie ktoś jak do wersji Pro EXTREME, przywrócić ułatwienia dostępu?

Albo niech ktoś podeśle z wersji Pro, plik C:\Windows\System32\Magnify.exe

Z innej 10 nie chce chodzić, a inne programy są do bani.

Tak to wszystko śmiga szybciutko i bezproblemowo. Dzięki

Opublikowano
4 minuty temu, adonx napisał:

He He dla ciebie będzie wszystko przerabiał bo ty szkodujesz parę zł na porządnego pena, bardzo śmieszny jesteś.:laie_67:

Posiadam 2 Pendravy po 32 GB  więc mi nie szkoda... zapytałem się tylko czy jest taka możliwość :) Wiem że mogę zrobić NTFS ale wolałbym FAT32

Opublikowano

Powitać.

@srom-otnik - czy w wersji Lite z tego obrazu wyciąłeś coś więcej odnośnie określania lokalizacji niż w poprzednich wersjach? Jest to w ogóle powiązane w jakiś sposób?

Mianowicie - zainstalowałem BlueStacksa i choćby skały robiły pod siebie to w żadnej aplikacji BlueStacksowy Android nie wykrywa GPSa (ustawienia emulatora są git), żadne Fake GPSy, Location Spoofery i tego typu rzeczy nie działają z tego właśnie powodu. Problem ten nie występuje na 20H2 ani 1909, z tym, że obrazy które mam mają już chwilę (nie są najnowsze - widziałem update tematu 20H2 i tam jest już nowy obraz, swój system stawiałem ostatni raz końcówką grudnia 2020, więc z tych okolic mam obraz). Dodatkowo - włączenie lokalizacji np. na mapach Googla również wariuje i lokalizuje mnie w całkowicie dziwnym miejscu. Usługi przepatrzyłem, ale nic mi pod to nie podchodzi. Widzę, że geolokacja jest wycięta w tym obrazie i 20H2 z ostatniej aktualizacji - czy to będzie winowajca? Nie pamiętam, czy to było wycięte w obrazie który mam.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

@srom-otnik Cześć mam problem po użyciu OU nie działa wycinanie ekranu Win+Shift+S jeżeli użyje domyślnych ustawień OU działa, ale system staje się mega powolny i otwieranie jakiegoś folderu trwa 2 sekundy. Najprawdopodobniej za te screeny odpowiadają Usługi: "Usługa użytkownika Schowek_3106b" i "CaptureService_35bb2". Pierwszą usługę nie da się włączyć, po zmianie wartości w regedit:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\cbdhsvc_3106b

Start=4---->2 image.png.04ad20a840a39d6f6d7979060e10f3a1.pngmam taki błąd podczas próby uruchomienia, to samo z drugą usługą

Druga usługa gdy ją wyłączam bez używania OU automatycznie nie działa wycinanie ekranu, gdy włącze ją ponownie nie działa wciąż

Nie jestem w stanie dojść jakie usługi za nie odpowiadają.

Nie jestem w stanie korzystać z komputera bez optymalizatora usług, bo ręczne wyłączanie ich nie poprawiało wydajności systemu

Opublikowano
9 godzin temu, damiannsj22 napisał:

Jak  zrobić żeby  pasek zadań   był  taki jak  wcześniej ?

To znaczy jaki?