Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jeszcze niedawno Cieszyłem się że mam nowy bios.

Cytat

Wersja 4005
2021/08/05 20.59 MBytes

PRIME X570-PRO BIOS 4005
Support Windows 11 by default, no settings changes required in the UEFI BIOS.

Może zasilacz nie spełnia wymogów?

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

pewnie ms coś namieszał jak zwykle

fajny programik do sprawdzania zgodności kompa z minimalnymi wymaganiami 11

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
21 minut temu, TediPower napisał:

Ale jak nowego jak ten jest nowy u mnie. Mam go 1-2 miesiące więc nowy. Ale ile czasu miał go poprzedni właściciel to nie wiem. Dla mnie jest nowy i tego się będę trzymał.

Jaki tam nowy  masz go już 2 miesiące to już stary  i nie te  co oni polecają  :

Acer Swift 5 (SF514-55)
Acer Swift X (SFX14-41G) 
Asus Zenbook Flip 13 OLED UX363
Asus Zenbook 14 UX425 
Dell XPS 13 
HP Spectre x360 14 
Lenovo Yoga Slim 7i Pro series,

itd....

Sprawdź  ten zasilacz  jak piszesz bo może  rzeczywiście  nie spełnia wymagań  :laie_67: ten MS  jaja  sobie robi z ludzi.

My  możemy MS pokazać  :finger i jedziemy  dalej  (  a ile jeleni się znajdzie i kupi nowe )  z tym koksem.

Opublikowano

A fuj chcesz mnie zabić mam śmiertelną alergie na Laptopy, Notebooki i inne bez myszkowce. 

Programem test przechodziłem.

Może Linux bo instalowałem z wpiętym dyskiem od Win 11 bo mam go na m.2 pod kartą graficzną i nie chciało mi się rozbierać PC by go zainstalować na drugim dysku

zrzutekranu3567kft.png

Opublikowano

Tu byś musiał im wysłać jedno i drugie  i spytać się ich z kogo próbują zrobić idiotę .

Nie przejmuj się nimi  i rób soje bo osiwiejesz  od ich mądrości. :tooth:

Opublikowano
W dniu 2.09.2021 o 19:47, razor1995 napisał:

Nowe, "niestabilne" kompilacje.

Sprawdzają CPU i TPM, na Haswellu mam:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dlatego pobieram ISO i zaktualizuję z ISO :E 

Zainstalowane testowo na lapku z Core 2 Duo 2,2 GHZ T6600, ale przez WinToHdd i całkiem śmiga ten system, więc bez TPM się da :)

Opublikowano

Windows 11 dostanie nową aplikację Zdjęcia. Microsoft prezentuje zmiany     [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Naprawdę? aplikacja zdjęcia? każdy darmowy programik od lat już to ma a nawet więcej...ale wymyślanie koła na nowo idzie w najlepsze. Czekamy na rozwój aplikacji filmy i muzyka. Może trzeba trzeba będzie być na koncie MS aby to działało bo to wszystko zmierza w tym kierunku.

foxhound88 lubi to
Opublikowano

Ot i ciekawostka - tyle było krzyku w sprawie "wyrzucania" z programu Insider, tych których sprzętom Microsoft ma coś do zarzucenia (do tego grona należę i ja).

Zdawało się nawet, że coś jest na rzeczy, bo 22449 mnie ominęła i pozwolono mi tylko - mowa o automatycznych aktualizacjach - skorzystać z 22000.176 bety.

Dziś jednak niespodziewajka - "bez żadnego trybu" pojawiła się u mnie do pobrania 22454 i bez żadnych dodatkowych wstrząsów rozpoczęło się jej pobieranie i instalacja.

Albo więc padliśmy ofiarami "błędu w tłumaczeniu" tego co Microsoft rzeczywiście miał na myśli, albo w moim przypadku nastąpiła" pomyłka w adresie", albo Microsoft poszedł po rozum do głowy i dał sobie spokój z - przynajmniej niektórymi - wymogami pierwotnymi i wszystko, dla tych którzy są chętni podjąć ryzyko dalszej "zabawy", wraca do normy. 

PS

Jeszcze nie wiem czy zostanę przy 22454, czy wrócę (przejdę) do bety i zamienię ten build na 22000.184 (czekając na oficjalny wypusk i nań się decydując). Tak czy inaczej poczułem się w obowiązku napisać o tym, co mnie spotkało.

Update:

Ładny jest ten niebieski/granatowy (na ekranach końcowych instalacji) ;)

Tak poważniej zaś - instalacja (aktualizacja) trwała długo (zdążyłem się już od takiego jej tempa odzwyczaić). Po wszystkim jednak nie zauważyłem większych problemów (sprawę Sandboksa pomijam, bo Microsoft sam wie - znane problemy - że go skopał). Z mniejszych dopadł mnie jeden - znany mi "osobiście" z wielu, choć nie wszystkich, buildów insiderskich Windows 10 -  przywracanie było po instalacji wyłączone.

Reszta, póki co, działa jak powinna (nawet to nowomodne menu przy Koszu się pojawiło). 

To tyle spostrzeżeń z 22454 związanych po tych kilku godzinach szlajania się po jego przodach i tyłach.

nudzija lubi to
Opublikowano

Jeśli ktoś z Was  Panowie "bawi się" obecnie kompilacją 22000.184, to czy mógłby sprawdzić, czy w niej również jest zaimplementowane nowe menu kontekstowe przy prawym kliknięciu na ikonę kosza tak jak jest to w kompilacji 22454.1000?

Oczywiście z góry dziękuje!

Opublikowano
6 minut temu, juniorzwl napisał:

Jeśli ktoś z Was  Panowie "bawi się" obecnie kompilacją 22000.184, to czy mógłby sprawdzić, czy w niej również jest zaimplementowane nowe menu kontekstowe przy prawym kliknięciu na ikonę kosza tak jak jest to w kompilacji 22454.1000?

Oczywiście z góry dziękuje!

Jest.

Opublikowano

A więc...

MS wydaje równolegle dwie kompilacje:

dla developerów - 22454.1000 - która jest uważana za niestabilną i taką która ponoć bardzo odbiega od tej właściwej ostatecznej wersji, która zostanie wydana w październiku.

beta - 22000.184 - która uważana jest za tą najbardziej stabilną gdzie coraz bliżej jej do ostatecznej wersji.

Rzecz w tym, że znacznie więcej nowości i usprawnień jest zaimplementowanych w wersji dla developerów 22454.1000.

Czemu w becie 22000.184 tym stabilniejszym buildzie chociażby nie ma tego nowoczesnego menu przy ikonie kosza?

W dwóch równoległych wydaniach wypuszczonych około tygodnia temu to właśnie również wyłącznie w kompilacji dla developerów 22449.100 została dodana nowa animacja ładownania systemu, 

wersja beta 22000.176  tego nie posiadała.

Wychodzi na to, że więcej nowości i smaczków jest w pierwszej kolejności dodawanych w kompilacjach dla DEV niż dla BETA.

Wiadomo kiedy takowe nowości zostaną wrzucone do stabilnych wydań bety?

Co o tym myślicie? Czy pomoże ktoś to zrozumieć?

Opublikowano
20 minut temu, juniorzwl napisał:

Co o tym myślicie? Czy pomoże ktoś to zrozumieć?

Wielokrotnie tak było z kompilacjami Windows 10 że Insiderzy dostawali nowości.

Na 99% wersja 22000.xxx to październikowy RTM, a 22454 to kolejne insidery do testowania przyszłych nowości.

Opublikowano

Chyba jeszcze długa droga przed windows 11. 

Mój laptop na win10pro i w trybie oszczędzania baterii pracował ok 8godzin na samej baterii. Teraz mając win11 22000.184, ten czas jest o ok. połowę krótszy. Co parę min 1% baterii sam znika nawet jak nic nie robię.

Chyba trzeba powrócić do win10, a najgorsze, że usunąłem sobie kopię win10 i nie mogę się cofnąć. 

Opublikowano
22 minuty temu, Bartos napisał:

Chyba trzeba powrócić do win10, a najgorsze, że usunąłem sobie kopię win10 i nie mogę się cofnąć. 

Format i na nowo system. Mi zaś zaa czasów świetności baterii lapek najlepiej trzymał na 8.1

Bartos lubi to
Opublikowano

Spróbuje jeszcze zainstalować bez formatu, zachowując programy i dokumenty. Robiłem tak na innym laptopie.

Trochę nie chce się robić formatu bo za dużo potem instalowania i przywracania :)

Ale dzięki za radę. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bartos napisał:

Trochę nie chce się robić formatu bo za dużo potem instalowania i przywracania :)

Dla tego ja mam 1 główny system zainstalowany na ssd + kilka na vhd podpiętych pod boot menu

Bartos lubi to