wiktorynek Posted June 10, 2021 Report Share Posted June 10, 2021 2 godziny temu, sebio napisał: czy tez wyzerować dysk A czym ryzykujesz w przypadku zerowania dysku? Przecież to w pełni dozwolona operacja. A co z tym identyfikatorem sprzętu kontrolera NVMe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebio Posted June 11, 2021 Author Report Share Posted June 11, 2021 23 godziny temu, wiktorynek napisał: A czym ryzykujesz w przypadku zerowania dysku? Przecież to w pełni dozwolona operacja. A co z tym identyfikatorem sprzętu kontrolera NVMe? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudio Posted June 11, 2021 Report Share Posted June 11, 2021 A może odpal jakieś WinPE narzędziowe np. Strelca; zrób backup dysku tak na wszelki wypadek i zainstaluj system/moda z ISO za pomocą WinNTsetup. Ja tak robię przy problemach z bootowaniem/instalką. Albo po prostu z płyty/pendriva uruchom setup z poziomu systemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebio Posted June 11, 2021 Author Report Share Posted June 11, 2021 2 minuty temu, Rudio napisał: A może odpal jakieś WinPE narzędziowe np. Strelca; zrób backup dysku tak na wszelki wypadek i zainstaluj system/moda z ISO za pomocą WinNTsetup. Ja tak robię przy problemach z bootowaniem/instalką. Albo po prostu z płyty/pendriva uruchom setup z poziomu systemu. no wlasnie nie idzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudio Posted June 11, 2021 Report Share Posted June 11, 2021 Masz w nim Intel Optane?, może spróbuj wyłączyć. Jak poszukałem po modelu to na forach Hp piszą że Optane potrafi "ukrywać" dyski: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W troubleshooting przy Twoim modelu też coś tam pisali jak nie widzi dysku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I jak włączać/wyłączać: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Może pomoże, a tak btw. to możesz do HP napisać albo zamówić nośnik recovery. brygada69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebio Posted June 12, 2021 Author Report Share Posted June 12, 2021 12 godzin temu, Rudio napisał: Masz w nim Intel Optane?, może spróbuj wyłączyć. Jak poszukałem po modelu to na forach Hp piszą że Optane potrafi "ukrywać" dyski: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W troubleshooting przy Twoim modelu też coś tam pisali jak nie widzi dysku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I jak włączać/wyłączać: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Może pomoże, a tak btw. to możesz do HP napisać albo zamówić nośnik recovery. nie mam intela optany dziwne to jakoś wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cultstyle Posted June 14, 2021 Report Share Posted June 14, 2021 Sebio, Proszę bardzo oto rozwiązanie Twojego problemu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobierasz ten sterownik, rozpakowujesz np. na pendrive z windowsem. Wskazanie sterownika: z folderu dchu_VMD wybierasz: Intel RST VMD Controller 9A0B (TLG) ... A następnie po udanej instalacji systemu klikasz "Pomógł" ethan100, daniel126p and alex1205 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 14, 2021 Report Share Posted June 14, 2021 @sebio - prosiłem o identyfikator kontrolera NVMe z menedżera urządzeń, a nie model dysku. Dowiedziałem się tylko, że to dysk Samsung PM991 Jeśli będzie, to kontroler o identyfikatorze: PCI\VEN_8086&DEV_9A0B lub: PCI\VEN_8086&DEV_09AB to możesz iść w stronę rady @cultstyle Dlaczego w takim razie wyświetla, że masz ten sterownik? Dziwny wymysł ten laptop. Tu masz ten sterownik w najnowszej wersji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Intel i Non-Intel - czym nowsze tym większe wymysły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matete Posted July 14, 2021 Report Share Posted July 14, 2021 W dniu 14.06.2021 o 08:52, cultstyle napisał: Sebio, Proszę bardzo oto rozwiązanie Twojego problemu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobierasz ten sterownik, rozpakowujesz np. na pendrive z windowsem. Wskazanie sterownika: z folderu dchu_VMD wybierasz: Intel RST VMD Controller 9A0B (TLG) ... A następnie po udanej instalacji systemu klikasz "Pomógł" Dzisiaj bardzo podobny temat sam założyłem bo mam HP z i5 11gen, BIOS ubogi, nic się nie da zrobić. Jak już sobie z tym poradziłem to dostałem namiary na ten temat. Rozwiązanie takie jak podane wyżej, sterowniki trzeba wypakować na pena z instalką systemu, działa ok. Tak samo windows 10 od strelec'a nie widzi dysku , dopiero zainstalowanie sterownika pomaga. W dniu 7.06.2021 o 19:47, wiktorynek napisał: Ale po co? Każdy Win 10 ma zintegrowane sterowniki NVMe i obsługuje bez wyjątku wszystkie dyski jakie produkuja na świecie. Nawet Vista ma te sterowniki. Jakby cokolwiek było w ogóle potrzebne, to by sterowniki były na stronie producenta laptopa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Gość nie umie ustawić biosu albo wykonać pendrive. Z tym drugim problemem najlepiej zastosować odpowiednią opcję w MCT. Jest jeszcze jedna opcja - aktualizacja bios. Nie miało prawa dać cokolwiek. Mylisz się, odpowiedzi podana wyżej. jakubcholewik likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted July 14, 2021 Report Share Posted July 14, 2021 1 godzinę temu, matete napisał: Mylisz się Widzę, że jednak wszystko możliwe. Jeśli tak jest w pewnej grupie specyfikacji technicznych, to jest to porażka i klapa na całego. Jak to możliwe, aby nie można było zainstalować najnowszego systemu i producent nie udostępnia sterowników na swojej stronie? To tylko utwierdza, że na naszych oczach żywcem dzieje się dramat totalnej zlewki producentów. Widzę, że to cecha wspólna laptopów budżetowych. Chyba mają użytkownika za totalnego leminga, który w celu reinstalacji ma przyjść do serwisu. jarexpol, brygada69 and MarcinGX like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted July 14, 2021 Report Share Posted July 14, 2021 W dniu 7.06.2021 o 19:47, wiktorynek napisał: Ale po co? Każdy Win 10 ma zintegrowane sterowniki NVMe i obsługuje bez wyjątku wszystkie dyski jakie produkuja na świecie. Tu nie chodzi o sterownik dysku, tylko kontrolera. Niedawno instalowałem W10 na lapku z i3 11-gen. Tak samo nie widział dysku NVMe. Konieczny był sterownik IRST ze strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jedyny, który uruchomił kontroler i pokazał dysk, to F6flpy-x64 (Intel® VMD).zip. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted July 14, 2021 Report Share Posted July 14, 2021 2 godziny temu, P1O napisał: Tu nie chodzi o sterownik dysku, tylko kontrolera. Niedawno instalowałem W10 na lapku z i3 11-gen. Tak samo nie widział dysku NVMe. Konieczny był sterownik IRST ze strony: Nadal nie usprawiedliwia, to braku tego sterownika w systemie Windows 10 oraz braku tego sterownika na stronie producentów laptopów. Tu chodzi o jeden jedyny kontroler (oczywiście powiązany z nieszczęsnym Optane, z którym Intel skończył ostatnio): PCI\VEN_8086&DEV_9A0B czyli Intel RST VMD Controller Porządne laptopy nie mają tego problemu, ponieważ mają porządny chipset, a nie adoptowany na siłę z zapasów magazynowych. Dodatkowo bardzo mnie dziwi ogólna cisza na temat tego problemu. Nawet tutaj jest całkowicie po macoszemu potraktowany, tak jakby nie istniał problem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To nie jedyne problemy tego kontrolera: "Warning: According to the reports from our Forum members 100PIER and Frames the v17 and v18 platform Intel RST drivers may completely overtake the management of all existing Intel SATA/NVMe RAID arrays and additionally of all M.2/PCIe connected not RAIDed NVMe SSDs. To be able to recover the previously used different storage drivers, it is strictly recommended to set a "Restore Point" before starting the installation of these drivers." 3 godziny temu, P1O napisał: Tu nie chodzi o sterownik dysku, tylko kontrolera A co tutaj napisałem? W dniu 14.06.2021 o 21:06, wiktorynek napisał: @sebio - prosiłem o identyfikator kontrolera NVMe z menedżera urządzeń, a nie model dysku. Dowiedziałem się tylko, że to dysk Samsung PM991 Jeśli będzie, to kontroler o identyfikatorze: PCI\VEN_8086&DEV_9A0B lub: PCI\VEN_8086&DEV_09AB to możesz iść w stronę rady @cultstyle Dlaczego w takim razie wyświetla, że masz ten sterownik? Dziwny wymysł ten laptop. Tu masz ten sterownik w najnowszej wersji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Poryłem troszeczkę i znalazłem takie oto wpisy na stronie Lenovo: "Po włączeniu technologii Intel VMD wszystkie urządzenia PCI za kontrolerem VMD, na przykład kontroler NVMe wewnątrz dysków SSD NVMe, będą niewidoczne dla systemów operacyjnych" "Aby obejść ten problem, wyłącz technologię Intel VMD, aby ponownie wyświetlić urządzenia PCI. Aby wyłączyć VMD, wejdź do biosu F1, a następnie przejdź do opcji „UEFI Setup --> System Settings -> Devices and I/O Ports” i ustaw „Intel VMD Technology” na „Disable”." "Intel VMD to kontroler pamięci masowej z logiką sprzętową wewnątrz procesora Skylake, który pomaga zarządzać i agregować dyski SSD NVMe. Zachowuje się jak „zintegrowany punkt końcowy” kompleksu głównego Skylake, więc wyliczanie OS/BIOS zatrzymuje się na kontrolerze Intel VMD." Konkluzja - radzę zacząć od szukania w biosie opcji wyłączenia kontrolera VMD. Oczywiście badziewni producenci laptopów w jeszcze bardziej badziewnych konstrukcjach prawdopodobnie usuwają tą opcję z biosu. Dramat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted July 15, 2021 Report Share Posted July 15, 2021 22 godziny temu, wiktorynek napisał: Porządne laptopy nie mają tego problemu, ponieważ mają porządny chipset Coś czuję, że "porządne" laptopy na 11-gen. i nowszych również będą miały ten "problem". Windows 10 ma już 6 lat, a jego instalator widzi i rozumie tylko te kontrolery, które znane były w 2015. Może instalator Windows 11 rozpozna kontroler Intel VMD... ale prędko się o tym nie przekonamy na forum, gdzie jedną z modlitw jest ta o wyłączenie UEFI, Secure Boot i... 22 godziny temu, wiktorynek napisał: wyłączenia kontrolera VMD ...oraz wszelkich innych zabezpieczeń, czy nowości z szybkim startem na czele. [oczywiście bez obrazy] W przypadku obecnych sprzętów nie jest to nic dziwnego. XP również był wszystkowidzący, póki nie pojawiły się kontrolery SATA AHCI/RAID (Intel, Jmicron itp.) Dalej... Vista i 7 tak samo nie miały problemów z kontrolerami dysków, póki nie pojawiły się nowsze AHCI/RAID lub standardowe NVMe. Jest to normalny postęp sprzętowy i nie widzę w tym nic zaskakującego. Ładujemy sterownik z USB lub integrujemy go z instalatorem i temat zamknięty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesu3 Posted October 27, 2021 Report Share Posted October 27, 2021 Odświeżę temat Udało się komuś załadować te sterowniki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebio Posted October 31, 2021 Author Report Share Posted October 31, 2021 W dniu 14.06.2021 o 08:52, cultstyle napisał: Sebio, Proszę bardzo oto rozwiązanie Twojego problemu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobierasz ten sterownik, rozpakowujesz np. na pendrive z windowsem. Wskazanie sterownika: z folderu dchu_VMD wybierasz: Intel RST VMD Controller 9A0B (TLG) ... A następnie po udanej instalacji systemu klikasz "Pomógł" dzięki wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
askom Posted March 25, 2022 Report Share Posted March 25, 2022 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]WIELKIE DZIĘKI ZA PORADĘ, INSTALACJA PRZEBIEGŁA BEZPROBLEMOWO, JESTEŚ WIELKI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex1205 Posted April 13, 2022 Report Share Posted April 13, 2022 W dniu 14.06.2021 o 08:52, cultstyle napisał: Sebio, Proszę bardzo oto rozwiązanie Twojego problemu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobierasz ten sterownik, rozpakowujesz np. na pendrive z windowsem. Wskazanie sterownika: z folderu dchu_VMD wybierasz: Intel RST VMD Controller 9A0B (TLG) ... A następnie po udanej instalacji systemu klikasz "Pomógł" Pomogło senkju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franek577 Posted November 17, 2022 Report Share Posted November 17, 2022 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Instalujesz pliki na pendrive i podczas instalacji Windows 10 lub 11 > klikasz zainstaluj sterownik _ i za chwilę pojawiają wszystkie PARTYCJE dysku . 100% SUKCES. PLIKI do ściągnięcia:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts