Jump to content

Instalka windows 10 nie widzi dyski ssd samsung m2

sebio

Recommended Posts

Witam, mam problem z każdą instalką na laptopie HP Pavilion 15-eg0052nw , każda dosłownie każda instalka czy prosto od microsofta nie widzi podczas instalacji nie widzi dysku  ssd . W lapku jest tylko 1 dysk a zalezy mi na zainstalowaniu moda. Pierwszy raz sie z tym spotkałem .Macie jakies pomysły? 

7 godzin temu, kp1971 napisał:

Nie. Załaduj te:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Najpierw rozpakuj.

Ale po co? Każdy Win 10 ma zintegrowane sterowniki NVMe i obsługuje bez wyjątku wszystkie dyski jakie produkuja na świecie.

8 godzin temu, pjoter80 napisał:

Sterownik Intel Rapid Storage Technology załadować z pendriva przy instalacji win 10?

Nawet Vista ma te sterowniki.

Jakby cokolwiek było w ogóle potrzebne, to by sterowniki były na stronie producenta laptopa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Gość nie umie ustawić biosu albo wykonać pendrive. Z tym drugim problemem najlepiej zastosować odpowiednią opcję w MCT.

Jest jeszcze jedna opcja - aktualizacja bios.

3 minuty temu, sebio napisał:

tak zrobiłem nic to nie dało

Nie miało prawa dać cokolwiek.

6 minut temu, wiktorynek napisał:

Ale po co? Każdy Win 10 ma zintegrowane sterowniki NVMe i obsługuje bez wyjątku wszystkie dyski jakie produkuja na świecie.

Nawet Vista ma te sterowniki.

Jakby cokolwiek było w ogóle potrzebne, to by sterowniki były na stronie producenta laptopa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Gość nie umie ustawić biosu albo wykonać pendrive. Z tym drugim problemem najlepiej zastosować odpowiednią opcję w MCT.

Jest jeszcze jedna opcja - aktualizacja bios.

Nie miało prawa dać cokolwiek.

no to głupi jestem najnowszy bios , ustawienia w biosie ubogie

18 minut temu, wiktorynek napisał:

Odblokuj ten bios, tak jak na filmie i wrzuć tutaj zdjęcia ze wszystkich opcji gdzie są jakiekolwiek ustawienia.

P.S. A dysk wyczyściłeś ze wszystkich partycji i danych? - np Diskpart albo Sanitize albo Secure Erase, cokolwiek innego.

obecnie jest na nim oryginalny windows wiec nie chce czyscic a zrzuty zrobie jutro dzieki za fatyge 

Ja miałem taki przypadek że nawet ów AHCI nie pomógł. Dysk Zakupiony nie ma Tablicy MBR albo GPT.

I Tutaj mała uwaga aby taką ta tablicę nadać trzeba :

U kogoś lub Ciebie z dyskiem HDD pobrać i zrobić pendrive z live windows i z poziomu płytki np Sergiej Strelec Nadać Tablicę Dysku MBR polecam.

Jeżeli dysk do 2TB polecam MBR jak powyżej 2TB na NVME GPT.

W zależności jaka Tablica dysku , pod taką tablicę pobrany windows od MS czy moda musisz zrobić 

GPT > FAT32 pendrive  + ustawienia w biosie ( secure bot enabled)

MBR na CMOS > NTFS + AHCI i secure bot disabled ( Zakładka advanced)

Ja taką tablicę zrobiłem . 

Jak masz dwa dyski jeden na NVME drugi HDD to HDD odpinasz na czas instalacji windows na NVME. !!!!! ZAWSZE. Bo potem się popierdzieli all.

I mi działa all , żadnych sterowników nie musiałem dodawać do systemu.

6 minut temu, Jakub napisał:

nawet ów AHCI nie pomógł.

Naprawdę? - AHCI dla dysku NVMe?

Nadać Tablicę Dysku MBR polecam

Naprawdę? - w laptopie z jedyną opcją UEFI?

Zakupiony nie ma Tablicy MBR albo GPT.

Po co? - system sam zainicjuje dysk, ale w tym przypadku, to przecież nieistotne, bo ma na dysku fabrycznego Win 10 i schemat GPT.

20 godzin temu, wiktorynek napisał:

Po co? - system sam zainicjuje dysk, ale w tym przypadku, to przecież nieistotne, bo ma na dysku fabrycznego Win 10 i schemat GPT.

Nie zainicjuje w przypadku, gdy ma typ partycji inny niż zapisany w dysku. Spróbuj przykładowo Rufusem - w którymś momencie nie zobaczy partycji dysku. Dla nowego dysku sytuacja potrafi być identyczna.

Jeśli w instalatorze nie widzi Ci partycji bądź nowego dysku, ale w biosie jest widoczny (zakładając, że obraz został poprawnie zgrany) to pierwsza myśl - format partycji MBR gdy wymagana partycja to GPT lub odwrotnie. W takim przypadku musisz przekonwertować typ partycji. Można to zrobić bez utraty danych.

W przypadku jeśli jest to nowy dysk to zwyczajnie musisz utworzyć mu partycję i od tego zawsze najlepiej zacząć. Jak problem się powtarza to trzeba zastosować się do powyższego zamiana MBR/GPT.

W dniu 7.06.2021 o 20:06, wiktorynek napisał:

Odblokuj ten bios, tak jak na filmie i wrzuć tutaj zdjęcia ze wszystkich opcji gdzie są jakiekolwiek ustawienia.

P.S. A dysk wyczyściłeś ze wszystkich partycji i danych? - np Diskpart albo Sanitize albo Secure Erase, cokolwiek innego.

3 godziny temu, SilverShai napisał:

Nie zainicjuje w przypadku, gdy ma typ partycji inny niż zapisany w dysku.

A od kiedy dysk z jakąkolwiek partycją należy inicjować? - inicjuje się tylko dyski bez tablic partycji. W tym przypadku nie zachodzi nawet ten problem, ponieważ ma tylko UEFI i tylko GPT.

A po drugie:

W dniu 7.06.2021 o 20:06, wiktorynek napisał:

I po tym zabiegu trzeba inicjować np podczas instalacji systemu lub przez wcześniejsze partycjonowanie.

@sebio - masz tylko 2 opcje i w każdej 2 możliwości:

Secure Boot - włącz lub wyłącz

TPM State - włącz lub wyłącz być może po wyłączeniu konieczna będzie jeszcze opcja Clear TPM Yes (normalnie ta opcja raczej nie ma znaczenia, ale w laptopach HP jest wyjątkowo upierdliwa)

A co jest po otwarciu opcji UEFI HII Configuration?

Dla pewności użyj innego pendrive do instalacji (bywają taki problemy) lub jeśli nie masz innego, to tego wyzeruj za pomocą Low Level Format Tool i po zerowaniu załóż nową partycję.

Użyj też narzędzia MCT do wykonania bootowalnego pednrive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pobierz narzędzie i przejdź do opcji wykonania bootowalnego pendrive.

Możesz jeszcze spróbować przestawić w biosie na bootowanie z USB, zwłaszcza jakbyś wyzerował dysk.

Najprostsze i najszybsze narzędzie do całkowitego wyczyszczenia dysku bez wyciągania go, to diskpart podczas instalacji lub bootowalny pendrive z Parted Magic (znajdziesz na forum).

20 godzin temu, wiktorynek napisał:

A od kiedy dysk z jakąkolwiek partycją należy inicjować? - inicjuje się tylko dyski bez tablic partycji. W tym przypadku nie zachodzi nawet ten problem, ponieważ ma tylko UEFI i tylko GPT.

A po drugie:

I po tym zabiegu trzeba inicjować np podczas instalacji systemu lub przez wcześniejsze partycjonowanie.

@sebio - masz tylko 2 opcje i w każdej 2 możliwości:

Secure Boot - włącz lub wyłącz

TPM State - włącz lub wyłącz być może po wyłączeniu konieczna będzie jeszcze opcja Clear TPM Yes (normalnie ta opcja raczej nie ma znaczenia, ale w laptopach HP jest wyjątkowo upierdliwa)

A co jest po otwarciu opcji UEFI HII Configuration?

Dla pewności użyj innego pendrive do instalacji (bywają taki problemy) lub jeśli nie masz innego, to tego wyzeruj za pomocą Low Level Format Tool i po zerowaniu załóż nową partycję.

Użyj też narzędzia MCT do wykonania bootowalnego pednrive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pobierz narzędzie i przejdź do opcji wykonania bootowalnego pendrive.

Możesz jeszcze spróbować przestawić w biosie na bootowanie z USB, zwłaszcza jakbyś wyzerował dysk.

Najprostsze i najszybsze narzędzie do całkowitego wyczyszczenia dysku bez wyciągania go, to diskpart podczas instalacji lub bootowalny pendrive z Parted Magic (znajdziesz na forum).

niestety nic nie pomogło instalowałem wiele razy windowssa , ale z takimś czymś pierwszy raz mam do czynienia :(

7 godzin temu, SilverShai napisał:

Zdjęcia wskazują, że bios nie widzi dysku.

Pod OS Boot Manager będzie.

3 godziny temu, sebio napisał:

niestety nic nie pomogło instalowałem wiele razy windowssa , ale z takimś czymś pierwszy raz mam do czynienia

Bardzo dziwne, może powtarzasz jakiś błąd? Nie wiem co mam Tobie doradzić.

Z ciekawości podaj identyfikator sprzętu z menedżera urządzeń tego kontrolera NVMe.

19 godzin temu, wiktorynek napisał:

Też tak radziłem na początku. Druga opcja włożyć dla próby inny dysk i na nim zainstalować system.

to jest nowka laptop i nie chce ryzykowac zmiana dysku czy tez wyzerować dysk . mam tez hp omen i tam nie ma takiego problemu