Skocz do zawartości

komputer nie reaguje na nic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PC  nic nie reaguje na przycisk power lub reset. Myszka i klawiatura nie reaguje a na monitorze nic nie wyświetla się i to co 2 miesiące około się robi.

mój pc CPU- AMD 5 2600 box Płyta Główna- asus x370-A, GPU-RADEON RX 590 Audio-Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE, SSD-GoodRam iridium PRO 240GB, SSD-PLEXTOR PX-512M9PeG, HDD-SAMSUNG HD103SJ, RAM-16GB

Opublikowano

To go podepnij i sprawdź. Rzadkie występowanie utrudnia disgnozę. Ja mam Zalmana który nie startuje jak całkiem sobie czegoś nie opróżni z elektronów, ale za pierona nie wiem co więc nie mam go jak naprawić, a fajny z niego PSU.

Opublikowano

@vegeta80, takie uroki niestety AMD AM4, to ciągle nie jest dopracowane, też mam co jakiś czas dziwne akcje z moim złomem. Stawiam na płytę lub BIOS. Mnie np. wczoraj na Firefoxie zgasł monitor po raz drugi w ciągu tygodnia, normalnie odpalam nową zakładkę i nagle czarno, i nawet czekanie na zresetowanie się sterownika nie pomogło, tylko hard reset. To raczej nie jest wina uszkodzonej grafy, bo z żadnej grze mi się nie sypie (poza cyberbugiem :22), ostatnio rypałem w Rage 2 i skończyłem, a on obciąża ostro grafę, i ani jednej wyebki. Stawiam na najnowsze stery NV, czytałem ich forum i masa ludzi narzeka na "czarny ekran", nawet poprzednie już się sypały, Zainstalowałem stare i zobaczymy. Z dyskiem Crucial MX100 też miałem dziwną sytuację, pamiętasz, co któreś odpalenie kompa i mi go nie wykrywało. USB też mi chyba ze 2x ześwirowały bez powodu. Myszka zgasła, to wypinam i wpinam i nic. Wpinam w gniazdo USB obok i działa. Po resecie działają już znów oba. Itd itp. Sry za zboczenie z tematu, ale tak ogólnie chciałem cię pocieszyć, że nie tylko ty masz takie dziwne akcje :E

Opublikowano
6 godzin temu, vegeta80 napisał:

to amd w kulki sobie leci, po co ja wybrałem amd:OI

Ja mam Ryzen 7 3800X ASRock B550 Phantom Game Velocita Silentium PC Supremo FM2 750W Gold

Sam składałem zainstalowałem 10 i gierki i najnowszy sterownik AMD Radeon RX580 i obrabiam również montaż wideo foto, nigdy nic mnie nie wywaliło chodzi stabilnie

Na moje oko to wina płyty głównej bo masz za słabą sekcje zasilania albo oddaj na gwarancje gdzie  kupiłeś ale raczej trudno w to wątpić sprawdz  od zasilacza.

Opublikowano
18 godzin temu, MarcinGX napisał:

Na moje oko to wina płyty głównej bo masz za słabą sekcje zasilania

Takie bajki to opowiadaj dzieciom w piaskownicy. Niekręconego R5 2600 uciągnie każda płyta, nawet najbardziej szajsowata. On ma X370, ja B350, i to są 1sze płyty jakie wychodziły do Ryzenów w 2017, jak to dopiero raczkowało, więc stąd te czary mary sporadyczne.

Opublikowano
19 godzin temu, Widzior napisał:

@vegeta80, takie uroki niestety AMD AM4, to ciągle nie jest dopracowane, też mam co jakiś czas dziwne akcje z moim złomem. Stawiam na płytę lub BIOS. Mnie np. wczoraj na Firefoxie zgasł monitor po raz drugi w ciągu tygodnia, normalnie odpalam nową zakładkę i nagle czarno, i nawet czekanie na zresetowanie się sterownika nie pomogło, tylko hard reset. To raczej nie jest wina uszkodzonej grafy, bo z żadnej grze mi się nie sypie (poza cyberbugiem :22), ostatnio rypałem w Rage 2 i skończyłem, a on obciąża ostro grafę, i ani jednej wyebki. Stawiam na najnowsze stery NV, czytałem ich forum i masa ludzi narzeka na "czarny ekran", nawet poprzednie już się sypały, Zainstalowałem stare i zobaczymy. Z dyskiem Crucial MX100 też miałem dziwną sytuację, pamiętasz, co któreś odpalenie kompa i mi go nie wykrywało. USB też mi chyba ze 2x ześwirowały bez powodu. Myszka zgasła, to wypinam i wpinam i nic. Wpinam w gniazdo USB obok i działa. Po resecie działają już znów oba. Itd itp. Sry za zboczenie z tematu, ale tak ogólnie chciałem cię pocieszyć, że nie tylko ty masz takie dziwne akcje :E

prawie to samo miałem np. usb też tak miałem jak mówisz. i jak mi nie działała myszka i klawiatura to nawet jak chciałem zrobić reset przyciskiem to nie reagował.

Opublikowano

nie ma wbudowanego tylko ja policzyłem,  a by uznali gwarancje jak bym napisał że niedopracowany bios i raz na 24 dni całkowicie nie reaguje na żadne przyciski tylko pomaga wyłączenie zasilacza?

Opublikowano

Jeśli ci nie działa nawet reset mimo że go dusisz niemal kolanem i słychać kliknięcie to winowajcą jest płyta główna. Nic więcej.

Zawsze możesz ją wysłać z opisem przyczyny i nawet jak wrócą to potrzymać i znów wysłać . Trzecia reklamacja jest podstawą do żądania zwrotu pieniędzy za produkt. A jeszcze z tym samym.

Jak będą pyszczyć to skontaktuj się z Rzecznikiem Praw Konsumenta. Nawet nie wiem czy bym nie mailowaną już bo tam chyba chwilę zajmuje załatwienie sprawy. Gdy ewentualnie przyjdzie do potyczek to już będziesz miał gotowe pismo które prześlesz do sprzedawcy.

Opublikowano
16 minut temu, BartAcid napisał:

Jeśli ci nie działa nawet reset mimo że go dusisz niemal kolanem i słychać kliknięcie to winowajcą jest płyta główna. Nic więcej.

Zawsze możesz ją wysłać z opisem przyczyny i nawet jak wrócą to potrzymać i znów wysłać . Trzecia reklamacja jest podstawą do żądania zwrotu pieniędzy za produkt. A jeszcze z tym samym.

Jak będą pyszczyć to skontaktuj się z Rzecznikiem Praw Konsumenta. Nawet nie wiem czy bym nie mailowaną już bo tam chyba chwilę zajmuje załatwienie sprawy. Gdy ewentualnie przyjdzie do potyczek to już będziesz miał gotowe pismo które prześlesz do sprzedawcy.

jak przyciskam reset to gaśnie myszka i klawiatura i nic nie da się zrobić.