Franc Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2021 @Sid007 - MS coś namieszał w ostatnio w windowsie (wcześniej tak nie było) i simplewall nie wyłącza jak widać trwale systemowej zapory , miejmy nadzieję, że autor simplewall szybko wyda nową poprawioną wersję (na MS nie ma co liczyć, wszystko w systemie jest coraz bardziej poplątane - za którymś razem system runie jak domek z kart, mają tyle kasy, że powinni siąść i przepisać całość łącznie z jądrem od nowa, maksymalnie go odchudzając, ale niestety to tylko marzenie) Cytuj
Gość Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2021 4 godziny temu, Franc napisał: @Sid007 - MS coś namieszał w ostatnio w windowsie (wcześniej tak nie było) i simplewall nie wyłącza jak widać trwale systemowej zapory , miejmy nadzieję, że autor simplewall szybko wyda nową poprawioną wersję (na MS nie ma co liczyć, wszystko w systemie jest coraz bardziej poplątane - za którymś razem system runie jak domek z kart, mają tyle kasy, że powinni siąść i przepisać całość łącznie z jądrem od nowa, maksymalnie go odchudzając, ale niestety to tylko marzenie) Czytasz mi w myślach Wersja 23H1 będzie tak już zaśmiecona, że nie będzie sensu modować, bo nie będzie czego. Cytuj
Sid007 Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 Zainstalowałem testowo czysty LTSC z najnowszymi updejtami (WU i WD off), do tego najnowsze stery nvidii (oczyszczone nvcleanerem) i RT działa. Tak więc zostaje na LTSC, który szczerze każdemu polecam. Super system, godny następca 7. :) Może tylko jakiegoś moda poszukam, albo po po prostu sam go sobie zmodyfikuje. W sumie jakie obecnie są na topie programy do optymalizacji? Czy skutecznie usunąć WD i zblokować WU poza skryptami? Cytuj
userned Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 Cześć. Sromotnik pisałem wcześniej na temat antywirusa. Kaspersky free po uruchomieniu w menu kontekstowym "optymalizacja systemu" usuwa pliki w folderze config. Po przeinstalowaniu systemu dodałem wyjątki do kaspersky, ale ten w dalszym ciągu usuwa pliki. Cytuj
dfg0 Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2021 Witam, jaki system najlepiej zainstalować na i3-4160 gtx 750, 8 gb ram, ssd + hdd, aktualnie mam 7 od srom-otnik i jestem zadowolony ale szukam teraz 10 Cytuj
bugmenot Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Witam @srom-otnik, Czy istnieje możliwość, aby zmienić (włączyć) tudzież do-instalować schemat z wstążką (ribbon #1) jak pokazano na załączonym zdjęciu ? Z góry dzięki za jakiekolwiek info w tej kwestii. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ===================================================================================================== Solved → Nie zapoznałem się "dokładnie" z folderem na Pulpicie Edytowane 10 Maja 2021 przez bugmenot Solved folder Tuning Cytuj
DivRoK Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Witam, @srom-otnik chciałbym się zapytać czy ta wersja Win 10 20H2 ma w wersji Lite zablokowany Windows Update? Na Twojej poprzedniej wersji systemu 1909 windows pobierał aktualizacje 20H2 nieważne, czy to wersja Full, czy Lite. Czy ta wersja ma przeglądarkę Edge czy tą nowszą Edge Chromium i jak wygląda wydajność lepsza jest niż w 1909? Pozdrawiam Cytuj
beriam Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Home (DEFENDER OFF) Jak ten problem rozwiązać ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
srom-otnik Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 5 godzin temu, beriam napisał: Home (DEFENDER OFF) Jak ten problem rozwiązać ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Usługi domyślne w optymalizatorze, następnie pobierz aktualizacje jako plik. msu i zainstaluj ręcznie beriam lubi to Cytuj
XMateusz0707X Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Hej . Zainstalowałem Windows 10 Home Defender OFF. Podczas OOBE czy można robić CTRL+F3 (Tryb Inspekcji)? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2021 Hej! Wkleiłem wg Waszego życzenia Extreme do iso, ponadto dodałem do każdej z 8 wersji wzmocniony tryb wydajnościowy. Niebawem to samo zrobię z LTSC, tam też będzie lepszy boost. Jak odświeżę LTSC - biorę się za Win7, to info dla znudzonych oczekiwaniem na obiecanego Sevena w moim wydaniu. marcin23imk i stanq lubią to Cytuj
XMateusz0707X Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2021 Hej . Zainstalowałem Windows 10 Home Defender OFF. Podczas OOBE czy można robić CTRL+SHIFT+F3 (Tryb Inspekcji)? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2021 9 godzin temu, XMateusz0707X napisał: Hej . Zainstalowałem Windows 10 Home Defender OFF. Podczas OOBE czy można robić CTRL+SHIFT+F3 (Tryb Inspekcji)? Możesz ale przed taką zabawą MUSISZ wcześniej zamontować sobie danego wim-a i usunać plik UAC.reg z folderu Windows\Setup\Scripts Po wykonaniu obrazu .wim w audit mode MUSISZ ponownie umieścić w wim-ie plik UAC.reg na swoim miejscu Cytuj
martinforester Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2021 Witam, jak włączyć sugestie w Microsoft Edge? W ustawieniach jest szare bez możliwości włączenia gdyż ustawieniami zarządza organizacja. Zawsze używałem Chrome'a, jednakże od jakiegoś czasu otwarte strony zawieszają się na kilkanaście sekund, pomaga kliknięcie na inna zakładkę i powrót do poprzedniej. Wyłączałem już auto w ustawieniach proxy i akcelerację sprzętową i nic nie pomogło. Używałem również Slimjeta, ale tam również podobny objaw. Na Microsoft Edge nie ma takiego problemu, być może Firefoxie też, ale nie sprawdzałem. Znowu jak wspomniałem mam problem z sugestiami w Edge które są zablokowane w tym obrazie. Cytuj
DivRoK Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2021 Witam @srom-otnik czy w wersji Pro Lite jest automatycznie zablokowany Windows Update? I czy jest bardziej dopracowana ta wersja niż 1909? Pozdrawiam Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2021 7 godzin temu, martinforester napisał: Witam, jak włączyć sugestie w Microsoft Edge? W ustawieniach jest szare bez możliwości włączenia gdyż ustawieniami zarządza organizacja. Zawsze używałem Chrome'a, jednakże od jakiegoś czasu otwarte strony zawieszają się na kilkanaście sekund, pomaga kliknięcie na inna zakładkę i powrót do poprzedniej. Wyłączałem już auto w ustawieniach proxy i akcelerację sprzętową i nic nie pomogło. Używałem również Slimjeta, ale tam również podobny objaw. Na Microsoft Edge nie ma takiego problemu, być może Firefoxie też, ale nie sprawdzałem. Znowu jak wspomniałem mam problem z sugestiami w Edge które są zablokowane w tym obrazie. Najprościej będzie, jeśli wybierzesz z TUNING OOSU10 i przywrócisz w nim ustawienia domyślne dla EDGE lub ogólnie dla systemu. Po restarcie sprawdź i odpisz, czy pomogło. 49 minut temu, DivRoK napisał: Witam @srom-otnik czy w wersji Pro Lite jest automatycznie zablokowany Windows Update? I czy jest bardziej dopracowana ta wersja niż 1909? Pozdrawiam Na oba pytania odpowiem niemal z całą pewnością, że TAK, przy czym WU jest zablokowane TYLKO przy wybraniu każdego innego ustawienia w Optymalizatorze Usług niż tzw ustawienia domyślne. Cytuj
martinforester Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2021 @srom-otni przeszukałem wszystkie programy z PPM i tam nie znalazłem, ale faktycznie o OOSU10 z folderu telemetria zapomniałem, przefiltrowałem EDGE i odblokowałem wszystkie sugestie i oczywiście pomogło, dzięki za podpowiedź, zastanawia mnie co się porobiło z tym Chromem, problem występował również na oryginalnym obrazie win10 srom-otnik lubi to Cytuj
martinforester Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2021 Jak ustawić domyślną drukarkę PDF? W systemie można skojarzyć pliki pdf i będą otwierane ale aplikacje które wymagają drukarki nie widzą jej w systemie mimo że zostały zainstalowane Cytuj
martinforester Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2021 Przy dodawaniu drukarki: "Usługa lokalnego buforu wydruku nie jest uruchomiona. Uruchom ponownie bufor lub uruchom komputer ponownie" Cytuj
srom-otnik Opublikowano 19 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2021 11 minut temu, martinforester napisał: Przy dodawaniu drukarki: "Usługa lokalnego buforu wydruku nie jest uruchomiona. Uruchom ponownie bufor lub uruchom komputer ponownie" A w Optymalizatorze Usług nie wyłączyłeś czasem drukarki??? Cytuj
martinforester Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @up tak, pomogło ;), a powiedz proszę co może być nie tak jeśli podczas instalacji części aplikacji wyskakują błędy o numerze 2503 i przerywa mi instalację Cytuj
nudzija Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @martinforesterspróbuj ppm/uruchom jako administrator Cytuj
CzarnyPSP Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 System petarda. U mnie odpala w jakieś 18 sekund do pełnej gotowości( viper VPN100 nvme ) , z tym ze na starcie włącza się oprogramowanie od myszki , afterbuner, argusmonitor, kaspersky, corsair link, nexus. Mam wersje W10 Pro 20H2 pełną . Na chwile obecna usługi domyślne wyłączane by nie robić Uptade. To juz któryś mod od @srom-otnik na moim PC i po raz kolejny jest rewelacja - do tego do czego go używam . Pozdrawiam srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 Godzinę temu, CzarnyPSP napisał: Na chwile obecna usługi domyślne wyłączane by nie robić Uptade. I niech tak pozostanie, ponieważ korzystasz w ten sposób z ustawień mocno podkręcających wydajność (screeny na pierwszej stronie). Usługi domyślne TYLKO na czas aktualizacji przez WU lub jeśli łaty nie wchodzą, to ręcznie plikami .msu Możesz system poddać aktualizacji do 21H1 a później H2 bez obawy, że coś z moich ustawień utracisz. Sprawdzałem u siebie na lapku, wszystko zostaje w pełni przeniesione do wyższej wersji - i to świetna wiadomość dla posiadaczy wersji pełnych (Full i Full z defenderem wyłączonym) PZDR! CzarnyPSP lubi to Cytuj
CzarnyPSP Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 23 minuty temu, srom-otnik napisał: Możesz system poddać aktualizacji do 21H1 a później H2 bez obawy @srom-otnik rozumiem, jak później wyłączyć te usługę domyślna? Optymalizator usług pyta " czy chcesz wprowadzić domyślne ustawienia usług " jeśli dam TAK to będę mógł zrobić Update, po Update dam czyszczenie i co właśnie zrobić po tej operacji by system był w tym trybie "podkręconym " , wystarczy znowu odpalić optymalizator tylko tym razem kliknąć "NIE" czy trzeba wyłączać ręcznie?. Z góry dziękuje za odpowiedz . Cytuj
srom-otnik Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 Godzinę temu, CzarnyPSP napisał: @srom-otnik rozumiem, jak później wyłączyć te usługę domyślna? Optymalizator usług pyta " czy chcesz wprowadzić domyślne ustawienia usług " jeśli dam TAK to będę mógł zrobić Update, po Update dam czyszczenie i co właśnie zrobić po tej operacji by system był w tym trybie "podkręconym " , wystarczy znowu odpalić optymalizator tylko tym razem kliknąć "NIE" czy trzeba wyłączać ręcznie?. Z góry dziękuje za odpowiedz . Pu update warto poczekać, czy łatka nie powoduje problemów np ze skanerem/drukarką. Jeśli wsio ok, minimalizujesz optymalizatorem usług obciążenie systemu odpowiadając na kolejne pytania okien dialogowych wg własnych potrzeb. Czyszczenie robisz wedle uznania, ale byłbym ostrożny i nie klikał od razu po aktualizacji z ww. powodów. CzarnyPSP lubi to Cytuj
CzarnyPSP Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 @srom-otnik podniosłem W10 do wersji 21H1. Tak jak mówiłeś wszystko śmiga jak należy. Wielkie dzięki za ten MOD! Należy sie dobra wódeczka . Nie wiem jak tutaj wrzucić zdjęcie ale screen z AS SSD Benchmark . Jestem mega zadowolony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 2 godziny temu, CzarnyPSP napisał: @srom-otnik [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zrob sobie jeszcze testy porównawcze w performancetest lub 3dmarku na ustawieniach domyślnych oraz zoptymalizowanych, a bedziesz widział jakiego kopa dostał ode mnie ten głupi system. Cytuj
jiri1955 Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 system chodzi jak petarda [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] CzarnyPSP lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi