Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płyta główna MSI Z490-A Pro

Dyski SSD to Adata XPG Spectrix S40G

Dysk C podpięty pod M2_1, dysk D pod M2_2 dysk HDD E i F pod sata to dlaczego systemowy widziany jest jako dysk 1 a nie jako dysk 0 ?

Podczas instalacji były podpinane w kolejności M2_1 i postawiony system, następnie M2_2 i na koniec HDD.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
58 minut temu, Bogdan75 napisał:

dlaczego systemowy widziany jest jako dysk 1 a nie jako dysk 0 ?

Odpowiedzi zacząłbym szukać nie na forum, a  w... manualu płyty głównej

(szczególnie przy tej ilości udostępnionych w poście otwierającym danych). 

Opublikowano
3 godziny temu, renatan napisał:

kukam u siebie i.. C z systemem mam jako dysk 2

ja miałem dobrą kolejność, ale po wpięciu niedawno dysku m.2 (sata) wskoczył on na Dysk0, mój HDD 2TB z ostatniego miejsca wszedł na Dysk1, a systemowy SSD jest na samym końcu jako Dysk2. Tez na początku się tym zainteresowałem, ale nijak tego zmienić nie mogę. Ważne, że wszystko działa normalnie. I żeby nie było - SSD z systemem jest wpięte w mobo w SATA1, a HDD w SATA2.

jarexpol i renatan lubią to
Opublikowano

Dodam tylko od siebie, że bez przepinania dysków, zależnie od kompilacji Win10, czy to DEV, czy inna,
nie pamiętam teraz 19H2, może inna, też ten dysk jest widziany jako 0 lub 1.
Nie przeszkadza to w działaniu, ale jak ktoś często instaluje i lubi dociekać....to trochę irytuje!